muzicari,javite se

:) onda ste obojica preskocili casove fizike....cvrstoca necega je sposobnot tela da se isteze i ugiba,a da ne pukne,celik npr ima jako dobru cvrstocu....a tvrdoca tela je sposobnost da se ne ugiba,tvrda tela pod pritiskom pucaju,umesto da se ugibaju npr. gvozdje....nadam se da ti je sad jasno KadBiBio majstore gitare koga nikada nismo posteno culi kako upotrebljava svo steceno znanje i filozofiju ovog sveta....

Ovo i nije bitno ali je bitno:
1. zica - e
2. zica - H
3. zica - G
4. zica - D
5. zica - A
6. zica - E

Kako su mene ucili i kako sam citao e , H zice su PRVE 2. zice, G, D su SREDNJE zice, A i E su
ZADNJE dve zice,

ili e, H,G su PRVE tri zice, a D,A,E suZADNJE tri zice!

Evo mislim da sam nesto uradio, makar malo nesto pojasnio ili ispravio pogresno! :bye:

U nekim zemljama se H ustvari obelezava sa B pa sam nasao ovu foru za pamcenje....

Eddy
Ate
Dynamite
Bye
Eddy

I ja sam ubedjivao nastavnika da je H=B, ali po njemu je poviseno H=B
I tu se vodi rasprava kao za kokosku i jaje!

H je H. Mislim da se samo u Americi obelezava sa B, asvuda u svetu se obelezava sa H. Inace, B nije poviseno vec snizeno H. Ali poviseno A ti je A#(Ais), a ne B. Zavisi u kom tonalitetu sviras, pa da li na linijskom sistemu imas snizilice ili povisilice... Ne znam tacno, ali ovo znam sigurno. E sad, ako na H stavis dve snizilice, onda je to Heses, a ne A, iako to daje istu boju tona kao A. Ako stavis 3 snizilice bice Heseses itd... Pravilno bi bilo ako koristis Cis kad govoris da kazes i Ais, a ne B kao sto vecina ume... Da ne smaram previse, H je ton 1stepen visi od A, a B je jedan polustepen nizi od H.

H je H. Mislim da se samo u Americi obelezava sa B, asvuda u svetu se obelezava sa H. Inace, B nije poviseno vec snizeno H. Ali poviseno A ti je A#(Ais), a ne B. Zavisi u kom tonalitetu sviras, pa da li na linijskom sistemu imas snizilice ili povisilice... Ne znam tacno, ali ovo znam sigurno. E sad, ako na H stavis dve snizilice, onda je to Heses, a ne A, iako to daje istu boju tona kao A. Ako stavis 3 snizilice bice Heseses itd... Pravilno bi bilo ako koristis Cis kad govoris da kazes i Ais, a ne B kao sto vecina ume... Da ne smaram previse, H je ton 1stepen visi od A, a B je jedan polustepen nizi od H.

Pa da zavisi od kog notnog sistema i tih sranjaa!
inace kad sam poceo da sviram skidao sam tablature i u svakim tablaturama je e,b,g,d,a,e, i onda me je cudilo zar ne bi trebalo biti h umesto b i tako stalno

Najveci izvor literature koji je dostupan je bio bas taj EADGBE... Ali ima i tu logike. C-dur: CDEFGABC...
Primecujes kako note idu abecednim redom ABCDEFG... Ali prvobitno je formulisano kao CDEFGAHC... U sustini, bitno je da se zna koji je koji ton! Ako mislis na snizeno H, pa odsviras B, a govornik je mislio na H... Videces ako si pogresio, cuces.
Poz

Poslednja izmena:
1.pitanje Poceo sam pre par dana da sviram na klasicnoj gitari.Trenutno ucim akorde i notni sistem.Da li je normalno da kada sviram npr. "fur elise"(Ludwig van Beethoven) da gitara malo zapisti?Dok sviram ,da li treba da stisnem jako prste na zici ili je dovoljno lagano.Uglavnom one zadnje tri zice G,H i E moram da stisnem malo jace.(gitara mi je nastimovana)

2.pitanje Nasao sam u fioci jednu malu frulicu.Ima 6 rupa.Da li mogu na njoj da sviram ono osnovno i ako mogu dajte mi semu kako se dobija koji ton,ili jos bolje ako znate neki sajt?

HVALA U NAPRED!:ok:

Pa normalno je kada si početnik malo teže da ti ide..:) Ali ako i posle nekog vremena budeš imao probleme, uradi ove dve stvari:
1- Promeni žice na gitari , ukoliko su u pitanju "desetke", zameni ih sa žicama debljine 09.
2-Odnesi gitaru majstoru da ti spusti kobilicu, tako da žice više "legnu"na fingerboard
Tako će ti gitara biti "mekša" tj. stisak manje jačine će biti dovoljan da proizvedeš pun ton.

Back