Muzejska umetnička instalacija uklonjena zbog kršenja prava muva

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.931
Muzej u nemačkom gradu Volfsburgu nedavno je uklonio kontroverznu umetničku instalaciju engleskog umetnika Demijena Hirsta nakon što je grupa za prava životinja PETA podnela žalbu da ubija muve.

Na muve se generalno gleda kao na dosadne štetočine koje treba istrebiti ili bar držati podalje, ali kontroverzna umetnička instalacija sa UV svetlom koje ubija muve izazvala je gnev grupe za prava životinja PETA i izazvala žestoku debatu o pravima letećih insekata .

Pod nazivom „Sto godina (1990)“, umetnička instalacija nagrađivanog umetnika i preduzetnika Damijena Hirsta nedavno je uklonjena iz Muzeja umetnosti u Volfsburgu nakon što je PETA podnela žalbu tvrdeći da krši nemački Zakon o dobrobiti životinja, koji zabranjuje ubijanje ili nanošenje povreda životinje bez odgovarajućeg razloga.

Da li muve potpadaju pod taj zakon ili ne, tek treba da se utvrdi, ali odluka je već izazvala polemiku u Nemačkoj.

1657946077461.png

Poenta jeste u razlogu i izvrsiocu, u nedostatku morala, neka drustva se okrecu zakonu koji postaju moralne odrednice. Takva drustva uvode moral zakonom , kojim se odredjuje i ko i kada moze da ubije odredjenu vrstu. poceli su i razradili servis za ubijanje nepodobnih ljudi, pa onda macki, pa riba i gustera i na kraju insekata....
Mera za sve ovo je njihov interes.
Pa tako, ako ima razloga da se muce ljudi to je zakonito na teritoriji gde vlada njihov zakon, gasna komora, streljacki vod, klanje....pokazalo se da je malj najefikasniji i PETA nema nikakav problem sa upotrebom malja....pokazala je to u Haskom tribunalu.....

Kao dete sam jednom prilikom iznela muvalicu iz kuće i napolju mlatila muve iz puke zabave, a deda mi je skrenuo pažnju na svoj način da je to glupo i besmisleno i više mi nije padalo na pamet ništa slično.
Čak od malena mi je oduvek zabavno da samo posmatram inskekte, ali to tad je moralo da se desi da bi mi neko objasnio da glupe i besmislene stvari ne treba raditi. ''Umetnička'' instalacija u ovom obliku je tačno glupa i besmislena, na stranu to što je PETA reagovala kao spasilac muva i što je mnogima to apsurdno. Pa, nek' je i muva, ''umetnost'' u kojoj bilo šta stvarno stradava za animiranje mase je mnogo veći apsurd. Meni su i koride apsurd i ruglo, zabranila bih ih smesta da imam moć.
Krivim se samo kad vidim po nekim kućama one hvatače muva. To visi sa plafona kao ''umetnička'' instalacija od koje bar meni, nije dobro. Stotine mrtvih muva krase sobu što znači da ili tu ta traka boravi jako dugo i nikom ne smeta, ili muve tu nešto opasno privlači. :mrgreen:

Kao dete sam jednom prilikom iznela muvalicu iz kuće i napolju mlatila muve iz puke zabave, a deda mi je skrenuo pažnju na svoj način da je to glupo i besmisleno i više mi nije padalo na pamet ništa slično.
Čak od malena mi je oduvek zabavno da samo posmatram inskekte, ali to tad je moralo da se desi da bi mi neko objasnio da glupe i besmislene stvari ne treba raditi. ''Umetnička'' instalacija u ovom obliku je tačno glupa i besmislena, na stranu to što je PETA reagovala kao spasilac muva i što je mnogima to apsurdno. Pa, nek' je i muva, ''umetnost'' u kojoj bilo šta stvarno stradava za animiranje mase je mnogo veći apsurd. Meni su i koride apsurd i ruglo, zabranila bih ih smesta da imam moć.
Krivim se samo kad vidim po nekim kućama one hvatače muva. To visi sa plafona kao ''umetnička'' instalacija od koje bar meni, nije dobro. Stotine mrtvih muva krase sobu što znači da ili tu ta traka boravi jako dugo i nikom ne smeta, ili muve tu nešto opasno privlači. :mrgreen:

Подржавам права мува, убијање мува из обести је доказ да смо стигли до краја....
Као деца смо пецали сунчице и ситне мале рибице у оближњем језеру, на крају града....
...после смо их остављали онако у теглама по целом граду јер нас је мрзело да их вучемо до куће, јер тек тада не би знали шта ћемо са њима...сада се кајем због тога, из чисте обести и досаде смо толике рибице побили, да смо их барем појели или ставили на мамац, не ми смо их вадили из њихове природне средине само ето тако јер нам се може....тако и овај са мувама, да их једу врабци, па у реду....не чисто издркавање...

Back