Mušmule

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.420
Obzirom da volim, evo im i teme

Mušmula.jpg

Plod mušmule je član porodice jabuka (srodnih jabukama i dunjama), a jede se tek kad je 'gnjila', odnosno istruli.

Mušmula, ili Mespilus germanica, uzgaja se od davnina i nekada je bila uobičajeno jelo i simbolično voće opisano u književnoj prozi. Drvo je poreklom iz oblasti oko današnjeg Irana, a u Zapadnu Evropu su ga uneli Rimljani.

Plodovi mušmule su bogati kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Koriste se u tradicionalnoj medicini zbog svog diuretičkog i adstringentnog dejstva. Plodovi mušmule su takođe dobar izvor vitamina C i brojnih vitamina iz porodice B.

Obzirom da volim, evo im i teme

Pogledajte prilog 1274780

Plod mušmule je član porodice jabuka (srodnih jabukama i dunjama), a jede se tek kad je 'gnjila', odnosno istruli.

Mušmula, ili Mespilus germanica, uzgaja se od davnina i nekada je bila uobičajeno jelo i simbolično voće opisano u književnoj prozi. Drvo je poreklom iz oblasti oko današnjeg Irana, a u Zapadnu Evropu su ga uneli Rimljani.

Plodovi mušmule su bogati kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Koriste se u tradicionalnoj medicini zbog svog diuretičkog i adstringentnog dejstva. Plodovi mušmule su takođe dobar izvor vitamina C i brojnih vitamina iz porodice B.
Сећам се, моја супруга их је први пут видела и пробала када је дошла у Србију. Одушевила се укусом. У Русији их још нисам видео да се узгајају и продају.
Ја сам их у шали звао српска смоква.

Сећам се, моја супруга их је први пут видела и пробала када је дошла у Србију. Одушевила се укусом. У Русији их још нисам видео да се узгајају и продају.
bila je super popularna sve do posle II sv. rata. Sad ne može (malte ne) ni za lek da se nadje. retko i u prodavnicama i na pijacama. Možda zato što mora da budu gnjile, a takve ne mogu dugo da stoje pa se ne isplati?

A nije srpska nego iranska... :cool: :lol:
...
U srednjaku, redovan smeh na pomen tog voca, jedna od nasih najsmesnijih reci, ekvivalnent gnuu, tapiru, susumigi, itd...
Kad je nesto na granici logike i verovatnoce, kad neko srice kad cita ili se nevesto izrazava u kolektivu...`mushmulushusm`....:cool::lol:

Namučio sam se da nadjem sadnicu ali sam uspeo i sada imam svoje. Vole zavetrinu.
И ја имам своју, посађена је због мене јер је оообооожааавааам. Дрвце је мало али сваке године роди, само што су нешто ситније али је сваке године пуно дрвце. 😁

IMG_20221224_144852.jpg
Од ове године остала само још ова зделица, до сутра ће да оде.

И ја имам своју, посађена је због мене јер је оообооожааавааам. Дрвце је мало али сваке године роди, само што су нешто ситније али је сваке године пуно дрвце. 😁

Pogledajte prilog 1275005
Од ове године остала само још ова зделица, до сутра ће да оде.
jel to uzrelo na drvetu ili u kući?

bila je super popularna sve do posle II sv. rata. Sad ne može (malte ne) ni za lek da se nadje. retko i u prodavnicama i na pijacama. Možda zato što mora da budu gnjile, a takve ne mogu dugo da stoje pa se ne isplati?
Па оне се оберу зелене, пре мраза и онда се полако једу како омекшају.
Није исплатива ваљда за неко масовније одгајање, као и дуд готово да је нигде нема.

jel to uzrelo na drvetu ili u kući?
Ове су убране тврде па су унутра узреле, док ле било лепше време брала сам само мекане и јела.
Али нема разлике у укусу, она до краја новембра добије шта јој треба са дрвета.
После ти треба само мало стрпљења. 😊

Па оне се оберу зелене, пре мраза и онда се полако једу како омекшају.
Није исплатива ваљда за неко масовније одгајање, као и дуд готово да је нигде нема.
ja sam probao da ih berem zelene ali mi se osuše. Ni jednu jedinu nisam uspeo da spasem. Zato ih ostavim na drvetu, a nije mi daleko da berem ;)

Ове су убране тврде па су унутра узреле, док ле било лепше време брала сам само мекане и јела.
Али нема разлике у укусу, она до краја новембра добије шта јој треба са дрвета.
После ти треба само мало стрпљења. 😊
čitam da se tako ubrane stave na slamu (ili papir), peteljka dole.

čitam da se tako ubrane stave na slamu (ili papir), peteljka dole.
Па некад се стављало тако, на сламу и у подрум, али ја немам толико, једна кофа пуна и то прострем на таблу у котларници.
Не треба да стоје на топлом.

Па некад се стављало тако, на сламу и у подрум, али ја немам толико, једна кофа пуна и то прострем на таблу у котларници.
Не треба да стоје на топлом.
imam još neke tvrde, ajd opet da probam da ih stavim u ladno.

Back