Musko ili zensko djete (razlicita ocekivanja)

nikodija

Aktivan član
Poruka
1.663
Jos uvjek pod uticajem rasprave na temi svekrve ( a da ne ispadne da nekog pljujem) pitam se zasto muska djeca ( i njihove izabranice) ocekuju od svojih roditelja da im obezbjede kuci-stan i neke pocetne prihode za zivot porodice a zenska djeca da im roditelji odezbjede putovanja, garderobu, sminku i sl. " treba da prozivi dok se ne uda " ( kao da se udajom zavrsava zivot)

.......da li je teze imati musko ili zensko djete.... ?
..... cesto cujem cerku sam skolovao a sinu sam kupio stan.

Nisam tako stara ali neka se udavalo iz ljubavi, zivjelo se i u 20 kvadrata, Zasto sve vise djevojaka trazi materijalnu sigurnost pre nego emotivnu.

Poslednja izmena:
Nas narod ne uci djecu da rade,nego ih uci da im je sve servirano i onda se desava to da ocekuju da im se daju kuce i stanovi da bi se mogli zeniti i udavati.Teska su vremena i mladi ljudi tesko mogu da se skuce,ali ne mora se odmah imati sve.
Imam i sina i kcerku i imam i neke nekretnine koje ce mozda jednog dana biti njihove ukoliko vidim da se trude u zivotu.Treba dati djeci ukoliko pokazuju interes da sami nesto zarade,treba im dati sve sto se moze,a onima koji se lijeni i nezainteresovani ne treba dati nista.

Jer smo ih mi tako naučili.
Донекле, више утиче притисак медија, опадање вредновања рада, школовања, штедње, промишљености, један негативан мејстрим(како би млади рекли).
Није проблем што су материјалне вредности битне, већ што се представљају једино битним и што није важан начин стицања истих.
Рецимо...

Mislim da nema neke razlike danas. Moj deda mi je pricao da je jedini razlog zasto se u selu prizeljkivalo musko dete je taj zato sto ce imati neko da nastavi da obradjuje zemlju, a zensko je neko koje ce se udati i koje ce odneti miraz sa sobom. To je danas drugacije zato sto je retko i da musko dete ostane u selu, svi se kupe i idu u grad, a u selu ostaju samo najstariji. Mozda sam malo skrenuo sa teme, ali ovo mi je najblize kako sam ja sa sela (i ja sam u gradu trenutno na studijama, ali ne verujem da necu ostajati duze, moj deda i otac su se trudili da naprave firmu i tesko radili kao preduzetnici kako bi' ostavili svojoj deci posao kada za to dodje vreme). Sestre su vec odavno u gradu, i ne planiraju da se vrate u selo (sto je i normalnije), a ja cu kada zavrsim faks imati priliku da nastavim ono sto su zapoceli moji stari. Sa tog stanovista je bolje imati musko dete, ali mislim da je najbitnije kako vaspitate svoje dete, bilo da je musko, bilo da je zensko, oni ce se setiti sta ste radili za njih kad su bili mali, i voditi racuna o vama kada budete matori. :)

Samo sam jednu zenu( i muskarca ) cuo da joj je cilj da djecu maksimalno skoluje i da ih nauci da razmisljaju svojom glavom .
Svim ostalima koje sam poznavao je bio cilj da djecu maksimalno financijski obezbjede . Moja je sestra previse
radila i bila stalno umorna . Jednom sam joj rekao da je sada obezbjedila djecu i da sada treba smanjiti poslove .
Odgovorila je da jos nije obezbjedila unuke ( koje jos i nema ) a ja sam joj rekao ako je tako onda neka crkne .
Tu se zestoko naljutila .Sad im je objekat od 1500 kvadrata pred zavrsetkom ( imaju vec veliku kucu i auto
servis ) a brak pred raspadom a sin i cerka su se vec poceli svadjati kome ce sta pripasti .

Jos uvjek pod uticajem rasprave na temi svekrve ( a da ne ispadne da nekog pljujem) pitam se zasto muska djeca ( i njihove izabranice) ocekuju od svojih roditelja da im obezbjede kuci-stan i neke pocetne prihode za zivot porodice a zenska djeca da im roditelji odezbjede putovanja, garderobu, sminku i sl. " treba da prozivi dok se ne uda " ( kao da se udajom zavrsava zivot)

Nisam tako stara ali neka se udavalo iz ljubavi, zivjelo se i u 20 kvadrata, Zasto sve vise djevojaka trazi materijalnu sigurnost pre nego emotivnu.
Jako malo ljudi znam koji to očekuju i koji to dobiju.
Ili žive u zajednici, što je sve ređe, ili mladi sami sebe izdržavaju. Čak mi se čini da su ovo generacije koje od roditelja dobijaju mnogo manje nego njihovi roditelji.
U mom okruženju među društvom i poznanicima je situacija takva da većinom djevojke više zarađuju, više rade. I niko od tih nema djecu jer one ne mogu da ih priušte.
Pomoć roditelja postoji samo kod jednog para, gdje oni žive u njihovoj kući a roditelji potpomažu jer momak nije već dugo zaposlen.
Najgore su prošli, a sada pišem samo o svojim poznanicima, mahom ovi rođeni u Beogradu. Iz nekog razloga roditelji nisu podsticali djecu, već ih nakon srednje škole osokolili da rade i predočili kako su studije nepotrebne, iako su oni u Bg došli u nekim sasvim drugačijim uslovima, i danas ne mogu da pariraju školovanim ljudima. A roditelji im se polako počinju navaljivati na leđa uz prebacivanje kako su nesposobni jer Marin sin zarađuje 1000evra a on samo 350.

A i dalje se kod nas provlači kako je lakše imati žensko dijete, baš zbog toga šta si napisala, sinu smo dogradili sprat, kupili stan i slično, a kćerku smo udali.

Samo sam jednu zenu( i muskarca ) cuo da joj je cilj da djecu maksimalno skoluje i da ih nauci da razmisljaju svojom glavom .
Svim ostalima koje sam poznavao je bio cilj da djecu maksimalno financijski obezbjede . Moja je sestra previse
radila i bila stalno umorna . Jednom sam joj rekao da je sada obezbjedila djecu i da sada treba smanjiti poslove .
Odgovorila je da jos nije obezbjedila unuke ( koje jos i nema ) a ja sam joj rekao ako je tako onda neka crkne .
Tu se zestoko naljutila .Sad im je objekat od 1500 kvadrata pred zavrsetkom ( imaju vec veliku kucu i auto
servis ) a brak pred raspadom a sin i cerka su se vec poceli svadjati kome ce sta pripasti .

Prije nekoliko dana priča mi susjeda da je pitala unuka, desetogodišnjaka, jedinca, koji inače ne živi s njom, da li bi želio brata ili sestru...a on odgovori da ne bi jer onda sve ovo što imaju ne bi bilo samo njegovo. Ako klinac te dobi razmišlja tako, šta onda misliti u kakvog će čovjeka izrasti? A dijete nije samo došlo na tu ideju, čulo je to od odraslih.
Materijalno je većinni na prvom mjestu i tu griješe. Bilo muško ili žensko dijete, nikad im ne možemo sve dati, a i ono što im damo većina ne zna čuvati, održati i cijeniti jer nema radne navike i kao što sam rekla na jednoj temi, nismo ih naučili da svojim radom nastave održavati to što smo im dali. Tako da mislim da je ipak najveća krivica kod roditelja, uz naravno i neke negativne društvene utjecaje.

Није ми јасно шта је уопште тема? Наслеђивање кућа или разлика у васпитању?

I jedno i drugo... i djeca i roditelji ( pa i ja) razmisljamo tipa imam musko djete trebala bi mu obezbjediti nesto (da me nebi jednog dana pljuvala snajka) a i ti sinovi cim malo porastu upravo to ocekuju od roditelja.
Pre nekog vremena razgovaram sa komsinicom koja ima dve cerke i stan od 30 kvadrata i ne planira da kupe veci, kaze njih dve ce se svejedno udati a nama dovoljno i ovo....

I jedno i drugo... i djeca i roditelji ( pa i ja) razmisljamo tipa imam musko djete trebala bi mu obezbjediti nesto (da me nebi jednog dana pljuvala snajka) a i ti sinovi cim malo porastu upravo to ocekuju od roditelja.
Pre nekog vremena razgovaram sa komsinicom koja ima dve cerke i stan od 30 kvadrata i ne planira da kupe veci, kaze njih dve ce se svejedno udati a nama dovoljno i ovo....

У данашње време, све и да хоћеш, тешко можеш и себе да обезбедиш. Мада, видим да има неких који деци и куће граде, шта ја знам...

Ta prica "treba da prozivi dok se ne uda" je vrlo opasna, ili ono "zivi ti kad ja nisam mogla", jer stvara probleme u samom startu, to znaci radi sta god ti padne na pamet, onda se osoba navikne na to, i onda kada shvati da brak ne podrzava to, onda bude da ih je brak poklopio i bivaju nezadovoljne... Naravno da treba ziveti zivot, ali to ne znaci razuzdanost i bahatost, posle bude "nas niko nece da ozeni", "ovaj je ovakav ili onakav", ne, samo nece svaki da bude tako blag kao otac i majka, a i sto bi?

Takodje sve je vise tih koje kapiraju udaju i dete kao unosan posao, ono "udaj se cero bogato" da ne bi morala prstom da mrdnes a imas sve sto ti treba, zato i jesu same, zato sto covek sa prosecnom platom od 250e ne moze to da im priusti, i on je automatski otpao. A to dovljno govori i o povrsnosti tih devojaka, ne kazem da je materijalna sigurnost ikome ista lose donela, ali prosto postavite pitanje kakva osoba moze da bude sa nekim samo zato sto je materijalno stabilan?

to obezbediti važi za oboje, naravno ako mogu i imaju šta da obezbede
gde nema para, mislim da se uvek potajno ili čak strogo javno raduju liferovanju ćerke sa grbače
dok će sin tu da isparazitira al opet napraviće mesta i za snajku kad dodje, s manje ili više entuzijazma
a devojke... pa valjda su shvatile da je mnogo lakše ostvariti emotivnu, nego materijalnu sigurnost

gde nema para, mislim da se uvek potajno ili čak strogo javno raduju liferovanju ćerke sa grbače
dok će sin tu da isparazitira al opet napraviće mesta i za snajku kad dodje, s manje ili više entuzijazma
a devojke... pa valjda su shvatile da je mnogo lakše ostvariti emotivnu, nego materijalnu sigurnost

To javno me i brine kao udala se jupiiiiii e sada cemo da pljujemo po njenom suprugu i njegovoj porodici jer ne mogu da obezbjede sve sto "princezi" padne na pamet a toj istoj "princezi" je ispod casti da radi za platu koja nije 1000 eura....
srecom nisu sve takve ali nekako dolazim do zakljucka da pogresno vaspitavamo djecu: zensku da budu paraziti kod muza , a musku da budu paraziti kod roditelja, sve pod parolim nema posla, da se djeca ne muce ako moram ja i slicno.

Prva boldovana rečenica- zato što je u muškoj prirodi da obezbedi svoju porodicu, a njegova izabranica želi da bude sopstvena gazdarica a ne samo nečija ćerka.

Druga- To je već anomalija usled zastarelog shvatanja, da ne kažem zatucanosti.

Treća- Svaka generacija bi trebala da nadmaši onu prethodnu i živi bolje.Naši dedovi su živeli u kućama od blata i slame, naši očevi i majke u takvim stanovima od 20 kvm, besmisleno je da se ljudi zadovolje onim što je nekad bilo.U ljudskoj prirodi je da teži boljem i da ide napred a ne da se vraća na staro.Pored toga i tadašnje devojke su težile materijalnoj sigurnosti, čak i više od današnjih jer su živele u gorim vremenima.

Tačno, bolje da isparazitira ako napravi mesto za oboje i sebe i buduću gospoju.:lol:

ljudi traze materijalnu sigirnost, jer ne mogu sami svojim radom da je steknu u ovoj zemlji, kao sto su mogli nasi roditelji

Ja iskreno pojma nemam o cemu se ovde prica. Nista iz teme mi nije poznato, niti deo moje realnosti.
Vecina mojih prijatelja/poznanika nista nije ocekivala, nista nije ni dobila..roditelji imaju taj jedan jedini stan u kome zive, deca (mislim, mi, odrasla deca, jel) uglavnom zive kao podstanari, neki su uzeli kredit pa kupili stan, ne znam nikog da je dobio ne znam ni ja sta. Ranije se vise nasledjivalo nego danas, rekla bih.
I to skolovali smo cerku, sinu uzeli stan mi je potpuno strano takodje..znaci da nije bas tako kako pricas, barem u mom okruzenju. Verovatno zato sto nisam materijalista, niti se krecem u takvim krugovima.

Back