Muska i zenska deca, razlike u odgoju i vaspitanju?

Да ли ти је неко некад рекао да си егоцентрик?;)

Ово није тема само о теби, брее!:p

Причали смо о томе да се и дан данас у друштву у великој мери различито гледа на мушку и женску децу, на то шта коме ''пристаје'' а шта ''не пристаје''... Ти си рекла да то није тачно, да тако нешто постоји само у романима Мир Јам а не и у стварности.:rtfm:

Ја ти кажем, пошто живим и ван зидове своје куће, да још како у данашњем друштву постоје поделе, различити модели васпитања и различито друштвено прихватљиво понашање дечака и девојчица...а ти ми прво не верујеш....а после причаш да те се не тиче.

Па добро, не мора да те с тиче, али и ствари које ти не видиш, које тебе директно не дотичу - ипак постоје, слагала се ти са њима или не!;)

Ти се уопште не сећаш на који пост сам рекла да је као из романа Мир-Јам, као прво.

То је био пост у коме неки мушки форумаш каже како се девојке уче да се чувају за брак.

Дакле, то се није односило на целу проблематику неједнаких права и очекивања, него само на тај један пост.

Бја д веј, ако се кунете да апсолутно не правите никакве разлике у васпитању дечака и девојчице, ево питања на које молим искрен одговор:

Колико пута сте свом сину, или неком другом дечаку, купили на поклон лутку-бебу или неку другу лутку (а да није Спајдермен или моћни ренџер)?
Колико пута сте својој ћерци или некој девојчици однели на поклон сет пластичног алата, камион или пушку?

Била је давно, пре скоро десет година ова тема, и показала је интересантне ствари...

Пушку вала нисам купила ни сину а камоли ћерци, сматрам то идиотском играчком.
Ово остало, било је свега а понајмање оружја и лутака - коцке, возић, плишане играчке, пластични диносауруси.

Одговор гласи - нисам сину купила лутку ни ћерци камион или оружје.

Poslednja izmena od moderatora:
А зашто ниси ако нема разалике у васпитању мушке и женске деце?

Зато што су то ионако добијали за разне рођендане и Нове године па није било потребе да ја вадим буђелар.
Оно што сам ја куповала било је пре свега намењено боравку на чистом ваздуху - бицикли, тротинети, лопте, ролери, клизаљке. Обома, наравно.

''Што ми се ћерка добро удала! Муж јој је диван, држи је ко мало воде на длану! Сав је тако пажљив, брижан и галантан, купио јој бунду, води је у Шпанију на летовање, устаје свако јутро пре ње и доноси јој кафу у кревет! Диван човек, кажем ти!
А син што се ожениооо! Боље да ти не причам! Нашао неку штроконђу, сав се ломи око ње, а она ко госпођа: навикла да спава свако јутро а он јој доноси кафу у кревет! И не само то, него га је натерала и бунду да јој купи!!! Он трчи око ње ко куче! Чиме ли га је замађијала, кад је решио да је ове године води у Шпанију на летовање! Замисли!? Јадно моје дете са таком калаштуром!''

Више стрепиш за женску децу кад изађу у град, не видим неку другу разлику.

što majke ti
šnse da ti sina prebije neko ili da se pijan ulupa
i šanse da ti ćerka bude s matorcem za dva pića ili da je neko siluje
su jednake

- - - - - - - - - -

ja realno mislim da su ćerke lakše za održavanje
na kraju krajeva uvek može da se uvali nekome
sina ipak treba da napraviš da bude iole sposoban da zaradi, da gledaš da ne bude ***** ili otpadnik od drustva, sto muka...

''Што ми се ћерка добро удала! Муж јој је диван, држи је ко мало воде на длану! Сав је тако пажљив, брижан и галантан, купио јој бунду, води је у Шпанију на летовање, устаје свако јутро пре ње и доноси јој кафу у кревет! Диван човек, кажем ти!
А син што се ожениооо! Боље да ти не причам! Нашао неку штроконђу, сав се ломи око ње, а она ко госпођа: навикла да спава свако јутро а он јој доноси кафу у кревет! И не само то, него га је натерала и бунду да јој купи!!! Он трчи око ње ко куче! Чиме ли га је замађијала, кад је решио да је ове године води у Шпанију на летовање! Замисли!? Јадно моје дете са таком калаштуром!''

ovo slušam svaki dan
i uvek je po pravilu ta ćerka bila luftika neviđena
a sin papučić
razlike se valjda privlače
sve to boža ispegla

Ти се уопште не сећаш на који пост сам рекла да је као из романа Мир-Јам, као прво.

То је био пост у коме неки мушки форумаш каже како се девојке уче да се чувају за брак.

Дакле, то се није односило на целу проблематику неједнаких права и очекивања, него само на тај један пост.

a šta kao ne uče se
ne mogu da zamislim nijednu majku ili oca
koji svojoj 18godišnjoj kćerki objašnjava
da se savreno normalno da bude s koliko god muškaraca koji joj se dopadnu
što i jeste normalno

razika u vaspitanju mora da postoji i to onoliko koliko se muškarci i žene razlikuju - u onoj stvari jedino
što ne znači da ijedno dete treba da bude u neravnopravnom polažaju
već su samo metode i sredstva drugačija
tako da mislim da pitanje o igračkama i nije neki meritor
jer opet razlika je ako se ćerka igra s vojnicima a sin s barbikama, to se uglavnom odrazi u životu na različite načine

što majke ti
šnse da ti sina prebije neko ili da se pijan ulupa
i šanse da ti ćerka bude s matorcem za dva pića ili da je neko siluje
su jednake

- - - - - - - - - -

ja realno mislim da su ćerke lakše za održavanje
na kraju krajeva uvek može da se uvali nekome
sina ipak treba da napraviš da bude iole sposoban da zaradi, da gledaš da ne bude ***** ili otpadnik od drustva, sto muka...
Ideja da se dete koje odraste "uvaljuje" nekome je, blago rečeno besmislena! Ne postoji lakše i teže održavanje, ljudi su različiti, različitih temperamenata. Znam devojke koje su vaspitavane "pod stegom" pa se samo tako bacile u promet i one koje su odrastale sa liberalnim roditeljima, a izrasle u izrazito konzervativne....
Zar ti sam ne bi rekao svojoj deci da imaju prava da čine svoje izbore? Ja nemam nikakvu nameru da prebrojavam partnere i partnerke moje dece kada odrastu. Učim ih da vole sebe, misle svojom glavom.... Sve ostalo ne zavisi ni od mene ni od ostalih roditelja....

Razlika izmedju vaspitanja muske i zenske djece postoji prosto zbog toga sto se radi o dva razlicita pola niko nije manje vredan niti manje voljen ali razlike u interesovanjima su normalne.
ja licno imama dva sina, bez obzira sto bi volela da imama djevojcicu znam da ce njima biti lakse u zivotu. ako nista morace da se "namuce " da naprave djete a ne da ga radjaju :) jeste grubo ali je cinjenica
a jad moze napraviti svako djete kome se roditelji ne posvete dovoljno

Back