daniele, mani se corava posla. Pre ce Mauser tebe iz pameti nego ti njega u pamet.
Decko je izgleda relativno od skoro "ponosni" podanik (gradjanin) USA i za njega je sve mericko najbolje. Ja sam pokusao da sa njime diskutujem o oruzju i municiji, ali nema pomoci, nedakazan sto posto.
A lovackoj etici i moralu americkih lovaca nepotrebno je trositi megabajte i tastaturu.
Velika vecina ljudi koja zivi u americi nema bas rasciscene pojmove sta je etika i moral. Valjda je to genetska posledica jer je dobro poznato sa kakvim se ljudima od prvog pa do danasnjeg dana naseljavala i naseljava Amerika.
Ja sam dosta stariji cica, lovom se bavim vise od 40 godina i oduvek sam sledio logiku da je lov zabava plemenitog sveta i da zato i divljac treba postovati i treba joj dati sansu. Nikada nisam po drugi puit pucao na istu divljac ako sam prvi put promasio, osim ako nije bilo jasno da sam je ranio.Njoj je takva sreca bila taj put. To me je pokojni otac naucio, a njega je naucio njegov otac.
U americi je to nepoznat pojam raznisljanja.Zato su prvi u svetu uveli u naoruzanje lovaca pumparice i poluautomatske puske. I siguran sam da sto odsto americkih lovaca zali sto nesmeju da u lov nose automatske puske pa da njima love.
A podsmevaju se evropskim lovcima koji u lov na visoku divljac idu sa jednokuglarama i kada uspeju da odstrele divljac stave joj kao poslednji obrok nekoliko vlasi trave u usta i tako se slikaju.
I da dalje ne zamaram i tebe i ostale forumase sa pravilima lovacke etike koju svi treba da postujemo, ako smo lovci, a ne strvoderi.
pozdrav i dobar pogled.
Al' me ti ispljuva brate...
Zashto mislish da je lovachka etika losha u SAD i Kanadi?
Da sam na tvom mestu ne bih bio toliko samouveren. Prichash napamet.
O kakvoj etici ti prichash kad se divljach u Srbiji ubija van sezone na sve strane. Lovokradica imash tri puta vishe nego pravih lovaca. Seti se samo lovachke mafije...shta dalje reci? Jeb.ote vevericu vishe ne mozesh da vidish u shumi...
"Glavonje" u lovachkom savezu i dalje po komuna-sistemu odredjuju pravila igre i ono shto je najvaznije, odredjuju ko ce da ulovi. Celo lovachko drushtvo ide da odstreli 5 srndaca i kao sad to je lov. I kao po pravilu, obavezno neki guzonja ili neki fosil od 60-tak godina dobije tu chast da odstreli srndaca. Ranjavaju i divljach i lovce ali zato kad im pomenesh fluorescentne prsluke i kape...je.bo te ochi da ti iskopaju seljoberi. Sad vidim, malo su se dozvali pameti, emancipovali se pa su pocheli da uvode fluo markere...neko im je konachno objasnio da je to neophodno kada se lovi u grupi.
Chast izuzetcima, naravno.
Brate mili, ja svake godine kupim 5 tiketa za odstrel srnece divljachi i mogu da je lovim od luka i strele, samostrela, preko sachmarice i karabina do nabijache. Ovde imam shta da lovim...za razliku od... Ovde me niko ne ucenjuje, ne odredjuje mi kakvog srndaca mogu a kakvog ne mogu da odstrelim, niko me ne dr.ka sa nekim je.benim staziranjem, skupljanjem nekih poena, ne tera me da radim neshto shto mi se ne radi, ne uslovljava me da lovim sa kojekakvim dijabolama punim sebe itd. Mislim...shta ti to govori? O kakvom kvalitetu lova mi prichamo?
I sad ti iz takve sredine solish pamet nekom ko lovi u zemlji gde postoji zakon, gde ja biram s kim cu da lovim i gde lovochuvara ne mozesh da kupish za 20 evra.
Jednometke...pa nisu evropski lovci "elita" samo zato shto love jednometkama. Zar je to merilo?
I ovde se, moj jevdokane, lovi jednometkama (izdvojio bih Ruger No 1 i H&R Varmint prelamache) A da li iskusni evropski lovci love lukom i strelom, samostrelom, nabijachom?
Najgore je kad neko pricha napamet...
"Decko je izgleda relativno od skoro "ponosni" podanik (gradjanin) USA i za njega je sve mericko najbolje. Ja sam pokusao da sa njime diskutujem o oruzju i municiji, ali nema pomoci, nedakazan sto posto".
Jeste...bulju sam prodao za CDN soshku. Eto koji je nivo tvog razmishljanja...
Kad budesh lovio van svog sela mozda i ti vidish da svet nije bash takav, kakvog ga ti zamishljash.