Interesuje me da li vojna municija 7.62x39 moze da se koristi u lovackim karabinima istog kalibra? Naime cuo sam da im se konus caure neznato razlikuje.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Interesuje me da li vojna municija 7.62x39 moze da se koristi u lovackim karabinima istog kalibra? Naime cuo sam da im se konus caure neznato razlikuje.
za lov ne smes da koristis metak sa vojnim zrnom (pune kosuljice, tzv. FMJ)
Vojna municija je zabranjena za lov kao sto su ti odgovorile i prethodne kolege, ja cu ti dati jedan savet krajnje kolegijalni. Kalibar 7,62x39 je napravljen prevashodno za borbe na bliskim rastojanjima i unistavanje nazalost ljudi. Doticni kalibar se u prakticnom lovu nije se pokazao kao najsrecnije resenje. Moj topli savet je da za srnecu divljac nabavis 243 wincester a za divlja svinje minimum ti je 8x57 pa navise. Slazem se ada teoretski i igla moze da obori slona samo sto ce pre tog slon da pregazi lovca.
Po Zakonu o lovstvu zabranjeno je loviti vojnickim oruzjem i vojnickom municijom divljac zasticenu lovostajem. Ostaje ti, znaci, da lovis vojnickom, tj. streljackom, vukove, lije, sakale, rakunopse i tvorove.
Šta nije jasno?
Vidi se da je municija POTPUNO ISTA, samo je zrno različito, što znači da može da se puca i iz jedne i iz druge puške svaki metak, a ako su ljudi napravili i lovačku verziju ovog metka, znači da se on KORISTI U LOVU.![]()
Primećuješ šablon odgovora?
Otkud sme da se lovi sa FMJ? To samo prođe, divljač može da odnese ihaaahaaaj daleko, zato se i razlikuje humani (vojni) metak od lovačkog: da bi ovde čovek ostao živ (Ženevska ili koja li već konvencija) a ovamo imaš dve varijante: prva (97-98% olova, 2-3% antimon) ili druga (3% antimon, 6% kalaj, 91% olovo) presvučeno košuljicom koja sadrži 93% bakra i 7% cinka. Vojne košuljice ne treba da se raspadnu, zato se prave od čelika presvučenog tombakom ili melhiorom (80% bakra i 20% nikla)... A za lov svetlećom municijom, neću ni da pričam...![]()
Primećuješ šablon odgovora?
Otkud sme da se lovi sa FMJ? To samo prođe, divljač može da odnese ihaaahaaaj daleko, zato se i razlikuje humani (vojni) metak od lovačkog: da bi ovde čovek ostao živ (Ženevska ili koja li već konvencija) a ovamo imaš dve varijante: prva (97-98% olova, 2-3% antimon) ili druga (3% antimon, 6% kalaj, 91% olovo) presvučeno košuljicom koja sadrži 93% bakra i 7% cinka. Vojne košuljice ne treba da se raspadnu, zato se prave od čelika presvučenog tombakom ili melhiorom (80% bakra i 20% nikla)... A za lov svetlećom municijom, neću ni da pričam...![]()
Je.bo te zar ima i onih koji love svetlecom municijom?
Zašto uvek svi plaču kako im metak nema dovoljan učinak. Samo ponavljate kao papagaji ono što ste pročitali u kojekakvim glupim časopisima. Ljudi lukom i strelom love slona (video sam na youtube) pištoljem 44 mag. ubijaju bivola i grizlija, a vi samo u kuknjavu, joj mali mi je, mali mi je.......Tako su se ponašali i moji drugari kad smo jurili prve devojke. Glavna fora je bila kako povećati onu stvar. Moja teorija i onda i sada je bila: Nema veze je li mali ili nije, bitno je da hitac smestiš na pravo mesto.
A za ove megalomane, najbolje je da kupe ovo:
![]()