kada sam 2002 imala prve znakove bolesti, naravno niko nije verovao. hipohondar. tako je rekla doktorka u urgentnom. imala sam operaciju skolioze 1990, i izvadili su mi sipke zbog trnjenja u nozi 2001,tako da nije bilo razloga da mi se pogorsa stanje 6 meseci kasnije. nedelju dana kasnije nisam mogla sama da hodam, zavrsila u bolnici i napumpana kortikosteroidima po prvi put pustena kuci nakon mesec dana bez dijagnoze. posle toga sam imala jos 3 napada i rekose mi da sam zdrava. izmisljam. i tako, 2007 otisla sam u Kinu, da predajem engleski. moj san, moja zelja. sve se razvijalo ok, do 2009, april, kada sam imala relaps koji me smestio u bolnicu u Kini. tada mi je postavljena dijagnoza. Stos je, u Kini nema toliko MS-a. zapravo skoro uopste. rezultat je moja okrenutost kineskoj medicini. zapravo to jeste i razlog zasto sam odlucila da pisem ovaj blog. prvi put se upustam u pisanje ovog tipa, verovatno ce trebati vremena da se snadjem. tim vise sto imam problema sa koriscenjem desne ruke trenutno (pokretnost je oko 30 % trenutno) pa je i kucanje problem
pa da pocnem. trenutni relaps je posledica infekcije koju sam imala pre 2 meseca, kada su mi dali 10 dana antibiotike kroz infuziju, sto je savrsen recept za relaps. u zadnjih 6 meseci ja sam bila vec pocela da se raspitujem o lekarima u Dalianu i nasla neke, ali svi su se plasili da se bave sa strancem. imaju taj neki trip da ako nesto ode pogresno imace problema sa ambasadom... nebitno. napokon sam nasla jednog, pre 3 meseca, Dr. Chen, koji govori izvrstan engleski i cesto radi sa strancima. zakazala sam tretman kod njega i zavrsila u bolnici sa infekcijom 3 dana ranije. kada sam izasla cekala sam predugo da odem na tretman, relaps je vec krenuo, premda prema onome sto mi kaze do relapsa bi doslo u svakom slucaju, tretman koji meni treba trajace dugo i moracu da kombinujem kinesku i zapadnjacku medicinu. eto ovo je uvod, ruka mi se koci i moram se odmoriti. nastavicu kasnije sa svrljanjem po ekranu, kada cu da objasnim sta je to sto on radi i kako povezuje dve suprotne grane medicine.

pa da pocnem. trenutni relaps je posledica infekcije koju sam imala pre 2 meseca, kada su mi dali 10 dana antibiotike kroz infuziju, sto je savrsen recept za relaps. u zadnjih 6 meseci ja sam bila vec pocela da se raspitujem o lekarima u Dalianu i nasla neke, ali svi su se plasili da se bave sa strancem. imaju taj neki trip da ako nesto ode pogresno imace problema sa ambasadom... nebitno. napokon sam nasla jednog, pre 3 meseca, Dr. Chen, koji govori izvrstan engleski i cesto radi sa strancima. zakazala sam tretman kod njega i zavrsila u bolnici sa infekcijom 3 dana ranije. kada sam izasla cekala sam predugo da odem na tretman, relaps je vec krenuo, premda prema onome sto mi kaze do relapsa bi doslo u svakom slucaju, tretman koji meni treba trajace dugo i moracu da kombinujem kinesku i zapadnjacku medicinu. eto ovo je uvod, ruka mi se koci i moram se odmoriti. nastavicu kasnije sa svrljanjem po ekranu, kada cu da objasnim sta je to sto on radi i kako povezuje dve suprotne grane medicine.