Multicisticna jednostrana displazija bubrega kod bebe..Da li neko ima iskustva? .

Sarah29

Početnik
Poruka
8
Postovani forumasi,

u trudnoci, kod bebe je dijagnosticirano da je lijevi bubreg multicistican i nefunkcionalan te da ce desni zdravi preuzeti funkciju za oba...stanje bubrega je potrebno pratiti i po potrebi, nakon rodjenja, lijevi nefunkcionalni odstraniti...a moguce je da se on jednostavno "isuši"i nestane. Zivotna prognoza jako dobra sve dok je desni zdrav i funkcionalan. Molim, ako neko ima iskustva da ga podjeli...jako se brinem za bebu.

Nemam iskustva, blage veze nemam o medicini, ali materin ujak je tek u kasnim cetrdesestim godinama pri sistematskom saznao da ima samo jedan bubreg.
Do tada je zivot proveo lokajuci i kurvajuci se.
Na njegov upit doktoru da li ce zivjeti, doktor mu je odgovorio - a kako ste do sada zivjeli?

Poginuo je u prometnoj nesreci nekoliko godina kasnije vracajuci se iz Pule za Osnabrueck.

Isto tako poznajem covjeka iz kvarta koji je u medjuvremenu odselio, pili smo i pusili travu zajedno u nenormalnim kolicinama u dvadesetima, nije se nimalo stedio, ziv je i zdrav, ja imam 41. on je godinu mladji.

Eto, tolliko o bubregu.

Nemoj se sekirati.

Nemam iskustva, blage veze nemam o medicini, ali materin ujak je tek u kasnim cetrdesestim godinama pri sistematskom saznao da ima samo jedan bubreg.
Do tada je zivot proveo lokajuci i kurvajuci se.
Na njegov upit doktoru da li ce zivjeti, doktor mu je odgovorio - a kako ste do sada zivjeli?

Poginuo je u prometnoj nesreci nekoliko godina kasnije vracajuci se iz Pule za Osnabrueck.

Isto tako poznajem covjeka iz kvarta koji je u medjuvremenu odselio, pili smo i pusili travu zajedno u nenormalnim kolicinama u dvadesetima, nije se nimalo stedio, ziv je i zdrav, ja imam 41. on je godinu mladji.

Eto, tolliko o bubregu.

Nemoj se sekirati.
Hvala na odgovoru.

Postovani forumasi,

u trudnoci, kod bebe je dijagnosticirano da je lijevi bubreg multicistican i nefunkcionalan te da ce desni zdravi preuzeti funkciju za oba...stanje bubrega je potrebno pratiti i po potrebi, nakon rodjenja, lijevi nefunkcionalni odstraniti...a moguce je da se on jednostavno "isuši"i nestane. Zivotna prognoza jako dobra sve dok je desni zdrav i funkcionalan. Molim, ako neko ima iskustva da ga podjeli...jako se brinem za bebu.
Verovatno će vremenom utvrditi da li je ppsrddi neko genetsko oboljenje koje potencijalno može zahvatiti i drugi bubreg, a ukoliko se ispostavi da je poremećaj izolovan samo na tom jednom bubregu, ukoliko bude počeo da atrofira, biće odstranjen.

Nadam se da što povoljnijoj opciji po bebu. Živi se potpuno normalno sa jednim bubregom. :)

Verovatno će vremenom utvrditi da li je ppsrddi neko genetsko oboljenje koje potencijalno može zahvatiti i drugi bubreg, a ukoliko se ispostavi da je poremećaj izolovan samo na tom jednom bubregu, ukoliko bude počeo da atrofira, biće odstranjen.

Nadam se da što povoljnijoj opciji po bebu. Živi se potpuno normalno sa jednim bubregom. :)
Utvrdili su da nije rijec o genetskom oboljenju ( gdje bi prognoze vecinom bile lose), nego da se radi o urodjenoj anomaliji tj "greski prirode"tokom embrionalnog razvoja bubrega. I Vama hvala na odgovoru, ovakvi pozitivni komentari utjese covjeka, mada bi ja kao majka, naravno, voljela da nije do toga doslo. Pozdrav.

Utvrdili su da nije rijec o genetskom oboljenju ( gdje bi prognoze vecinom bile lose), nego da se radi o urodjenoj anomaliji tj "greski prirode"tokom embrionalnog razvoja bubrega. I Vama hvala na odgovoru, ovakvi pozitivni komentari utjese covjeka, mada bi ja kao majka, naravno, voljela da nije do toga doslo. Pozdrav.
Imam i ja pozitivan odgovor za tebe:)
Sinoc sam na nemackim sajtovima i forumima studirala i citala
sta ljudi ( majke) pisu i pitaju oko te dijagnoze koja bas i nije tako
retka. Majke ( buduce) kao sto si i ti, uplasene su, ne znaju sta
ih ceka, ali se javljaju druge majke koje su to sve to prebrodile i cija
deca idu i u skolu i na sportove, vesela i chila, a i sama deca
nemaju pojma da imaju samo jedan bubreg. Nekim su novorodjenim
"pacijentima" te ciste i izvadjene pa je taj bubreg ostao i u funkciji,
drugima nisu dirali nista, samo kontrola na 6 meseci, a opet neki
su jadnicici bili podvrgnuti jako bolnim ispitivanjima urinarnog trakta
i ove majke koje su to sve prebrodile savetuju da se beba ipak postedi
od takvih pregleda jer se sve vec vidi na ultrazvuku i u laboratorisjkom
nalazu.

Ove su majke jako optimisticne i kazu ako bi detetu bila
potrebna zamena i za zdrav bubreg , one su tu. Ljudi zive savrseno
normalno, veselo i dugo s jednim bubregom.

Imam i ja pozitivan odgovor za tebe:)
Sinoc sam na nemackim sajtovima i forumima studirala i citala
sta ljudi ( majke) pisu i pitaju oko te dijagnoze koja bas i nije tako
retka. Majke ( buduce) kao sto si i ti, uplasene su, ne znaju sta
ih ceka, ali se javljaju druge majke koje su to sve to prebrodile i cija
deca idu i u skolu i na sportove, vesela i chila, a i sama deca
nemaju pojma da imaju samo jedan bubreg. Nekim su novorodjenim
"pacijentima" te ciste i izvadjene pa je taj bubreg ostao i u funkciji,
drugima nisu dirali nista, samo kontrola na 6 meseci, a opet neki
su jadnicici bili podvrgnuti jako bolnim ispitivanjima urinarnog trakta
i ove majke koje su to sve prebrodile savetuju da se beba ipak postedi
od takvih pregleda jer se sve vec vidi na ultrazvuku i u laboratorisjkom
nalazu.

Ove su majke jako optimisticne i kazu ako bi detetu bila
potrebna zamena i za zdrav bubreg , one su tu. Ljudi zive savrseno
normalno, veselo i dugo s jednim bubregom.
Ovo je zaista lijepa informacija koja ulijeva puno pozitivne nade. Uskoro se beba treba roditi pa se nadam najboljem. Puno vam hvala jer ste me oraspolozili sa ovom porukom. Lijep pozdrav za Vas.

Ovo je zaista lijepa informacija koja ulijeva puno pozitivne nade. Uskoro se beba treba roditi pa se nadam najboljem. Puno vam hvala jer ste me oraspolozili sa ovom porukom. Lijep pozdrav za Vas.
Imas jednu molbu od nas ovde. Kao prvo zaista ne brini nista,
mozda si i ti rodjena sa nekom "falinkom";), ali to niko nije ispitivao,
a tvoje je detence moralo da ide na ispitivanja, ali sve j to
tako ok, nego ne budi lenja, pisi, javjaj tu i tamo cak i ako nema
nikakavih problema.

Ovo je zaista tako da se mnogo dece radja sa tim cistama samo
sto niko od nas to ne zna i onda se sledimo od straha sta ce i kako biti.
Nista nece biti, ljudi se tako radjaju vec hiljadama godina, milioni
ljudi zivi sa jednim bubregom, a pojma i nema da samo jedan funkcionise.

Imas jednu molbu od nas ovde. Kao prvo zaista ne brini nista,
mozda si i ti rodjena sa nekom "falinkom";), ali to niko nije ispitivao,
a tvoje je detence moralo da ide na ispitivanja, ali sve j to
tako ok, nego ne budi lenja, pisi, javjaj tu i tamo cak i ako nema
nikakavih problema.

Ovo je zaista tako da se mnogo dece radja sa tim cistama samo
sto niko od nas to ne zna i onda se sledimo od straha sta ce i kako biti.
Nista nece biti, ljudi se tako radjaju vec hiljadama godina, milioni
ljudi zivi sa jednim bubregom, a pojma i nema da samo jedan funkcionise.
Meni su uradili ultrazvuk bubrega i rekli su da je sve u redu. Muz je imao problema sa krvnim priskom ali sa bubrezima nikad. Kazu da se kod bebe radi o urodjenoj anomaliji. Zivim u inostranstvu i ovdje su doktori jako dobri ali bez obzira na to, volim cuti misljenje ljudi sa nasih prostora, cjelog Balkana...te smatram da su nasi doktori puuuno bolji sa znanjem ali cesto nemaju dovoljno dobre radne uslove. Cim budem u prilici, naravno, ako Bog da, da sve prodje ok poslije poroda...vodit cu djete i na pregled kod nasih pedijatara. Za sad sam na forumima vecinom dobila pozitivne odgovore i jos jednom zelim svima ovdje da se zahvalim na izdvojenom vremenu i pozitivnoj nadi. Ja cu nastojati da ovdje napisem svoje iskustvo, nakon nekog vremena, koje ce nadam se nekom biti od pomoci te dati poticaj na pozitivno razmisljanje. Dijagnoza kod bebe, utvrdjena u periodu trudnoce, koliko god "blaga" bila, ogroman je stres u trudnoci, koja bi trebala biti period opustenosti i uzivanja...sto sam ja pokusavala ali nazalost nije uvjek bilo moguce.

Zivim u inostranstvu i ovdje su doktori jako dobri ali bez obzira na to, volim cuti misljenje ljudi sa nasih prostora, cjelog Balkana...te smatram da su nasi doktori puuuno bolji sa znanjem ali cesto nemaju dovoljno dobre radne uslove.
I ja zivim u nekom inostranstvu, ne mislim da su jedni lekari bolji od drugih. Slusaj ti sta ti kaze lekar koji vodi tvoju trudnocu i porodjaj,
posle porodjaja naravno i ove specijaliste. Nema to veze sa genetikom,
jednostavno je tako, nema ni objasnjenja zasto je tako.

Zelimo ti svako dobro, i tebi, a narocito bebici:heart:

I ja zivim u nekom inostranstvu, ne mislim da su jedni lekari bolji od drugih. Slusaj ti sta ti kaze lekar koji vodi tvoju trudnocu i porodjaj,
posle porodjaja naravno i ove specijaliste. Nema to veze sa genetikom,
jednostavno je tako, nema ni objasnjenja zasto je tako.

Zelimo ti svako dobro, i tebi, a narocito bebici:heart:
Hvala, i tebi sve najbolje od ❤

Zdravo svima, zelim samo da podjelim iskustvo kao sto sam i obecala. Bebica je super, nakon poroda je nazalost ponovno utvrdjena dijagnoza,.tj da je lijevi bubreg nefunkcionalan. Ali desni radi u potpunosti koji preuzima funkciju za oba. Tako da, ako bi se neko susreo sa ovakvom dijagnozom svoje bebice, neka zna da djete nece imati nikakvih vidljivih ogranicenja, da ce to da bude jedna zdrava, vesela i napredna bebica sa jednom malom posebnošću nedostatka jednog bubrega, bez kojeg se, Bogu hvala, moze sasvim normalno da zivi i funkcionise. Lijep pozdrav.

Postovani forumasi,

Postovani forumasi,

Draga Sarah29 volela bih sa tobom da se cujem sa tobom vibera, ili bilo cega drugog. Ja sam majka devojcice koja je rodjena kao i tvoje dete sa jednim afunkcionalnim bubregom. Ako zelis napisi mi broj tel negde skriveno, nova sam pa se bas i ne snalazim na forumu. 😊

Draga Sarah29 volela bih sa tobom da se cujem sa tobom vibera, ili bilo cega drugog. Ja sam majka devojcice koja je rodjena kao i tvoje dete sa jednim afunkcionalnim bubregom. Ako zelis napisi mi broj tel negde skriveno, nova sam pa se bas i ne snalazim na forumu. 😊
Takodje bih da stupim u kontakt,imamo isti problem sa bebom. Lakse je kad se cuju neke nove informacije... 😟

Takodje bih da stupim u kontakt,imamo isti problem sa bebom. Lakse je kad se cuju neke nove informacije... ?
Imate privatnu poruku.

Moja kuma je posle dva potpuno zdrava dečaka u malo kasnijim godinama rodila trećeg koji nema jedan bubreg. Evo već mu je 11 godina, nikakve tegobe nema. Idu na kontrolu jednom godišnje i to je to. Srećno ?
Hvala na odgovoru.

Back