multi-split klima uredjaji

mik_one

Početnik
Poruka
1
Pozdrav svima! Nov sam na forumu pa se unaprijed izvinjavam ako mi je promaklo da vec postoji slicna tema. Ja nisam uspioda pronadjem neku.
Naime, planiram da opremim stan multi-split sistemom sa inverterom radi grijanja i hladjenja i imam nekoliko dilema, pa bih molio za pomoc.
Prvo, razliciti majstori mi predlazu razlicitu snagu uredjaja. Radi se o stanu koji ima 63 m2 povrsine i po strukturi je dvosoban. Dnevna soba i kuhinja su izjedna i imaju 27m2, a spavace sobe su oko 11m2. Zgrada je nova i ima vrhunsku izolaciju, a stan samo jednom stranom ima spoljni zid i okrenut je prema zapadu. U principu, vecina majstora je sa spoljasnju jedinicu tipa 27ica i tri unutrasnje jedinice od cega za dnevnu sobu 12ica, a za spavace dvije 9. Smatraju da vise ne treba zbog blagih zima i vrhunske izolacije i orjentacije stana. Medjutim, jedan majstor tvrdi (koji doduse nije vidio stan) da je ovo malo. Kao, grijace, ali ce se muciti.
Drga dilema je oko proizvodjaca. U opticaju su Fujitsu, Panasonic i Midea. Razlike u cijenama su ogromne za uredjaje potpuno istih karakteristika, pa tako za Fujitsu treba izdvojiti 2.500, za Panasonik 2.000, a za Mideu 1.300 eura. Da li razlika u cijeni odgovara razlici u kvalitetu? Od prodavaca sam dobio razlicite odgovore.

Izvinjavam se sto sam ovako opsiran, ali pretpostavljam da jedino ovako mogu dobiti precizniji odgovor.

Pozdrav svima! Nov sam na forumu pa se unaprijed izvinjavam ako mi je promaklo da vec postoji slicna tema. Ja nisam uspioda pronadjem neku.
Naime, planiram da opremim stan multi-split sistemom sa inverterom radi grijanja i hladjenja i imam nekoliko dilema, pa bih molio za pomoc.
Prvo, razliciti majstori mi predlazu razlicitu snagu uredjaja. Radi se o stanu koji ima 63 m2 povrsine i po strukturi je dvosoban. Dnevna soba i kuhinja su izjedna i imaju 27m2, a spavace sobe su oko 11m2. Zgrada je nova i ima vrhunsku izolaciju, a stan samo jednom stranom ima spoljni zid i okrenut je prema zapadu. U principu, vecina majstora je sa spoljasnju jedinicu tipa 27ica i tri unutrasnje jedinice od cega za dnevnu sobu 12ica, a za spavace dvije 9. Smatraju da vise ne treba zbog blagih zima i vrhunske izolacije i orjentacije stana. Medjutim, jedan majstor tvrdi (koji doduse nije vidio stan) da je ovo malo. Kao, grijace, ali ce se muciti.

Ne znam za takve sisteme, ali znam lika koji dupleks od 120 kvadrata hladi sa 3 klasične klime ( 12-ce, svaka sa svojom spoljašnom jedinicom). To je i jeftinije od najjeftinije varijante ovog tvog sistema

Drga dilema je oko proizvodjaca. U opticaju su Fujitsu, Panasonic i Midea. Razlike u cijenama su ogromne za uredjaje potpuno istih karakteristika, pa tako za Fujitsu treba izdvojiti 2.500, za Panasonik 2.000, a za Mideu 1.300 eura. Da li razlika u cijeni odgovara razlici u kvalitetu? Od prodavaca sam dobio razlicite odgovore.

Izvinjavam se sto sam ovako opsiran, ali pretpostavljam da jedino ovako mogu dobiti precizniji odgovor.

Ako hoćeš top kvalitet - onda Daikin i Mitsubishi a blizu je i Toshiba ali kod njih je ( pogotovo kod prva dva proizvođača) čak i klima 9ka po 700-800e.
Svi drugi spadaju pod "ostali proizvođači" ali sve to radi jer su klime, srećom, jednostavni i izdržljivi uređaji. I jeftinije marke često imaju kompresor poznatijeg proizvođača a to je najvažnije. Obrati pažnju na "gromoglasnost" spoljašnje jedinice, tu znaju da budu velike razlike.

U onom tvom slučaju, nimalo nisam ubeđen da je duplo skuplji Fujitsu dva puta kvalitetniji od Midee ( lično video Midee koje rade skoro 10-ak godina).

Trebalo bi da imaš u vidu i da nije preporučljivo da spoljašna jedinica bude na više od 5m od unutrašnje. S obzirom na kvadraturu, mislim da nema potrebe za toliko unutrašnjih jedinica ( 2 idealno) a da za grejanje ima i boljih rešenja.
Ako hoćeš na struju onda TA peć ( glomazna ali zakon) ili norveški radijatori ili "Mermoterm" ( lepo greju a maltene su neprimetni).

Izaberi onu koja ima na unutrašnjoj jedinici najmanje db -decibela (buka).
Mitsubitsi je o,k, ili Fudjica.
Midea radi odlično i dugo samo je glasna >35db.

One jeftine oko 300€ će ti raditi max.2-3 g i kaput.

I obavezno- split sistem koji je neodvisan. Svaki prostor svoju klimu.

Jesi li imao priliku da budes na ceo dan u stanu koji se greje klimom?
Moj muz je zeleo da se tako grejemo ali meni jako smeta kad klima duva vruc vazduh, dovoljno je da jedno popodne budem zimi u prostoriji gde radi klima uredjaj i oteknu mi krajnici i grlo, jedva gutam i imam utisak da se gusim. A leti kad klima radi ne smeta mi, tad nikad nemam problema sa grlom. Isto tako nemam nikakvih alergija, ne smeta mi prasina recimo, tako da ne znam zasto mi se to desava kad klima greje ( ne smeta mi ako kalorifer duva vruc vazduh ili termo pec ) ali nema sanse da bi izdrzala da se grejemo klimom.
Prosto sam ti ovo napisala da proveris kako tebi i ukucanima prija takvo grejanje da ti se ne desi da ulozis dosta a posle bude problema

Jesi li imao priliku da budes na ceo dan u stanu koji se greje klimom?
Moj muz je zeleo da se tako grejemo ali meni jako smeta kad klima duva vruc vazduh, dovoljno je da jedno popodne budem zimi u prostoriji gde radi klima uredjaj i oteknu mi krajnici i grlo, jedva gutam i imam utisak da se gusim. A leti kad klima radi ne smeta mi, tad nikad nemam problema sa grlom. Isto tako nemam nikakvih alergija, ne smeta mi prasina recimo, tako da ne znam zasto mi se to desava kad klima greje ( ne smeta mi ako kalorifer duva vruc vazduh ili termo pec ) ali nema sanse da bi izdrzala da se grejemo klimom.
Prosto sam ti ovo napisala da proveris kako tebi i ukucanima prija takvo grejanje da ti se ne desi da ulozis dosta a posle bude problema

Dvije stvari su tu problem:
1. Previše duva - svako kretanje vazduha nad 21m/sec se smatra promajom i boli grlo. Zato digni temperaturu a smanji ventilator.
2. Klima isušuje vazduh pa i zato boli grlo. Stavi malo vode neka vre i isparava ili kupi uređaj za navlaživanje.

Inače je ogrevanje sa klimom najeftinije samo duvanje neka ne bude okrenuto prema ljudima đe se boravi.

Izaberi onu koja ima na unutrašnjoj jedinici najmanje db -decibela (buka).
Mitsubitsi je o,k, ili Fudjica.
Midea radi odlično i dugo samo je glasna >35db.

One jeftine oko 300€ će ti raditi max.2-3 g i kaput.

I obavezno- split sistem koji je neodvisan. Svaki prostor svoju klimu.
"Оне јефтине" раде као сат и после 10 година. Имам једну ЕЛИТЕ климу (бугарски произвођач, 12000БТУ) која ради савршено и после 10 година. Једини проблем сам имао са неисправним кондезатором, који се промени за 150 РСД. Зими греје до лепих -10, с тим да је нисам форсирао са грејањем.
Дакле, нема правила да скупо плаћено увек буде и квалитетније и дуготрајније. Осим тога, куповином скупљег уређаја, после истека гаранције, срећете се са проблемом одржавања које уме да буде значајан издатак.

- - - - - - - - - -

Прво па реклама? Ако, ако, нек се зна...

Back