МУДРОСТ!

Mudrost:
Jednom je jedan profesor započeo školski čas tako što je uzeo u ruku čašu punu vode. Podigao je uvis tako da je svi vide i upitao:
- Šta mislite, koliko je teška ova čaša? Studenti su počeli da nagađaju: 50 grama… 100… 125 grama.
Profesor odgovori:
- Zapravo, ni ja sam ne znam. I dok je ne izmerimo, ne možemo biti sigurni, pa nastavi: – Ali ja sam vas hteo nešto drugo da pitam..
- Šta će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu, recimo, nekoliko minuta?, upita profesor.
- Ništa! – odgovoriše studenti.
- Dobro. A što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu ceo jedan sat? – ponovo upita profesor.
- Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.
- Tačno. A sada, šta će se dogoditi ako je držim ovako celi jedan dan?
- Ruka će početi jako da vas boli, a od takvog napora će vam se ukočiti i mišići, pa je moguće čak i da vam se ruka parališe. I vrlo verovatno ćete morati hitno da posetite lekara.
Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to događa, šta mislite – da li se promenila težina čaše?
- Ne! – odgovoriše svi u glas.
- Pa šta je onda uzrok bola u ruci i grčenju mišića?!
Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već ličila na zagonetku i svi počeše da traže odgovor.
- Šta treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji? – nastavi profesor.
- PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor.
- Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor.
- To isto se događa i s vašim problemima u životu i s vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme, osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – bićete se paralizovani, tj. nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo. Vrlo je važno razmišljati o određenim događajima ili doživljajima u životu i izvoditi zaključke iz njih, ali još je važnije da znate kako da oslobodite um od tih problema na kraju svakog dana. Bez obzira na to u kakvoj se situaciji našli, pustite čašu na kraju svakog dana.

...klasika....populistička pamet...nemoj da misliš na probleme...ili , misli malo pa batali....kao da je to tako lako , ne misliti...prekidač u glavi za dati problem , isključi prekidač i gotovo ...nema problema , nema nemira , pa nema i bola....
....no stvari su dosta komplikovanije od ove vaspitno obrazovne polulističke mudrosti.....
....za ovaj ogled o bolu ruci , ne treba vam ni čaša , ni voda - nikakav teret...jednostavno dignite ruku u horizontalan ili bilo koji položaj , posle celog nminuta zaboleće vas...a boli jer vrši rad....mišićno tkivo kad vrši bilo koji rad a naročito kontinuirano monoton , u kontinuitetu je constantno napeto , smanjuje se dotok krvi u mišićnu masu , smanjuje se količina šećera i kiseonika u krvi mišićne mase ,a povećavaju količine otpada , koje nastaju pri sagorevanju u ćelijama mišića - naročito mravlja kiselina , i oseća se zamor i bol...spirala eksploatacionog iživljavanja nad mišićnom masom....kod takvih situacija obično se spusti ruka , protrlja i izvrši brza izmena krvi i ruka je spremna za novo iživljavanje nad njom u sličnom oglednom primeru.....
...ovaj primer , ako se zna zašto bol nastaje , nije baš dobar za anuliranje duhovnih bolova...nemožeš svoju sujetu ta spustiš i protrljaš je da je oslobodiš sujetnosti...kao što rekoh nema se prekidač.....
...za oslobađanje od duhovnih bolova , treba poznavati sebe...treba upoznati svoju svest , njen razum i karakterna svojstva....onda čovek može mnoge unutrašnje dijaloge brzo da okonča , na svoju duhovnu dobrobit i da nalazi rešenja za slučajeve koje u životu rešava....

..ako neki đak radi zadatke iz više matematike , a loš je matematičar --- naravno to matematičko neznanje stvotiće mu nemir , zebnju , strah i zazvati bol...po savetu ovog populističkog profe , jednostavno batli matematiku i stvar je rešena....ili kad se odmori nastavi da lupa glavu tamo gde je stao...tad će i da reši te zadatke.....

...ova mudrost nije čak ni za javske rudare , mada ovi stiroporski reciklirani šešeljevci bi voleli da rasprostrane ovu pamet kroz narod...onoliko bi im došla takva pamet , za legalno uzimanje od sirotinje u ime ptriotskog spašavanja države i bogaćenja prebogatih političko-ratno profiterskih kriminalaca....čak i zaštićeni Buha ljubi ovakvo mudro stanovništvo !

E vidis prijatelju bas si lepo ovo ispricao.Kao da si prepricao ono sto sam ja bio zeznuo.Neki put jednostavno se casa nemoze pustiti dok se ne okusi ta bol koja dodje posle tako dugog drzanja.Ali ipak i tada nije nista izgubljeno sem vremena.

Mudrost psihologa?
Može to i mudrije...
Svako događanje koje doživimo kao svoje treba da se trudimo da prekreiramo!
Ukoliko to nije moguće-nije to za nas -napuštaj!
Znači:ne na vetrenjače!
Vidiš neke dašćice-sklepaj mešto od njih ili bar lepše ih složi...
Zabole me što se glože u Parlamentu...E da sam tamo-učestvovao bih u raspravi
u kojoj imam šanse da nešto menjam.U kojoj nemam šanse-ybš takvu raspravu-pravac bife!z:mrgreen:

...eh , da se sklepa nešto od dasaka treba i matrijala......pa zavisi od vrste matrijala klepavina....mislim , ako su daščice od vrbe ili topole klepavina je jadna - kao pamet profe iz priče...u nas najviše cene daščice od hrasta...naši najmudriji klepaju sve od hrastovine...e oni odani tom stolarskom zanatu , kao recimo onaj ješa Spinoza , oni klepaju od još kvalitetnijeg drveta...takvi nameštaj orave od ružinog drveta,,,,dugotrajan i skup nameštaj.....ružino drvo sa istoka na ceni je....
...kažu ti tesari - stolari sa iastoka čovek može da visi na jednoj ruci o jednom prstu satima - danima.....to je vele stvar vežbe....treba da um dovedeš u stanje majmunčeta koje visi majci o grudi dok je čopor juri kroz džunglu , a da svu svoju energiju i sav kiseonik u krvi preusmeriš u par mišića u prst kojim se držiš za vratilo o koje si se okačio tom jednom rukom....nešto kao slepi miš.....kažu da to mogu samo oni koji upoznaju sebe i vladaju svakim delićem svog tela....jer što više krvi ima taj prst , i sve što više ima razmenu krvi , imaće hranu , kiseonik i mogućnost razmene materije...
....kineski cirkuzani vladaju tom veštinom , pa i imaju odlične cirkuske bravure koje zadivljuju svet....
....a pošto profa nastupa sa pozicije katedre , heleni kažu , treba u pokadšto da zna poreklo stvari kad klepa mudrost , pa da sa vrbovim klinovima i ne pravi mostove mudrosti ....

...čovek ima najveće šanse da nešto osetno menja kad upozna sebe...sve drugo je nekako neizvesno - na dugačkom štapu....

...no kad pričamo o patnji / bolu , mislim da se telesnog bola , naročito kad je reč o zamoru , čovek lako moe kurtalisati ....no najteže se oslobađamo duhovnog bola....
...recimo , ako držimo jednom rukom tu profinu čašu , a jako je važno da ne spustimo je , onda u nedogled možemo da menjamo ruke...ono vojnički : leva - desna; leva - desna.....ne moramo da pravimo nikakve pauze - da sednemo i odmorimo ....ne moramo da bežimo od problema....
...profa treba da zna , da svaki problem , pa i matematički , može se rešiti na više načine ; oću reći ima više puteva kojim se može ići do rešenja...tako je i u životu....no , treba znati , da uvek postoji optimalno samo jedno rešenje , kojim se doseže do rešenja problema , kratko , jednostavno , sa bajmanje muka - rekao bih bez žrtvovanja....
...zato se problemi rešavaju projektovanjem...recimo spinozni stolar , krenuo bi blagovremeno u razrešenje slučaja pune čaše , angažovao bi svoje kibernetsko pomagalo da napravi hodajuću policu sa platformom na kojoj bi stavio čašu ( s' vodom i svim problemima profesorsko popukističkog kadra )...čovek je takav...mislim ovaj iz mog kazivanja - spinozni stolar...hoće čovek da preskoči ceo jedan vek i odmah da uskoči u XXI....
...no rulja neda , to ....mislim to preskakanje vremena mudrosti...i kao što je ondašnja rulja ščepala tog stolara zavrat i izbacila iz sinagoge , tako je i ova rulja naša ščepala ovog spinoznog stolara ščepala za gušu i izbacila iz radionice - mislim iz ovog našeg obrazovnog sistema....i sad kud ćemo štaćemo , mi sednemo da se odmorimo i da zaboravimo svaki problem...tako nas uče naši vrli fanariotski profesori i megatrendovci...eto i naš akademik kazandžija , kad god nagrnu državni problemi , on skoči u rodnu bajčetinu i upali kazan - lepo zuri u vatru dok problemi vremenski ne izčile...pametno doktore...jako pametno...

Back