Mrznja

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.269
Nesto mi se cini (a voleo bih da gresim) da postoje ljudi koji zapravo uzivaju u mrznji. Kao da je to ono sto im hrani dusu i bez cega bi se ustvari osecali prazno. Necu reci nista novo ako primetim da je to jedno nezdravo osecanje koje razdire upravo onog koga je to obuzelo. Dosta ima slucajeva da on toga nije ni svestan. Objekat mrznje je sasvim spokojan ako nije doziveo da prema njemu ona bude iskazana i zato mrzitelj, sasvim svestan toga oseca nagonsku potrebu da svoje osecanje demonstrira objektu. Ako bi mu ovaj na isti nacin uzvratio tad bi mu bilo lakse jer bi sebi na taj nacin obezbedio opravdanje. Prava nevolja za njega medjutim nastaje ako objekt mrznje otvoreno odbije da mu uzvrati na isti nacin ili ga potpuno ignorise. To ga onda cesto dovodi do provale besa i na kraju do nekontrolisanih i nepredvidljivih spoljnih izrazenih reakcija. Ovo je zapravo odgovor na pitanje zbog cega je sovinisti mnogo blizi isti takav s druge strane nego neko umeren s njegove iako je to na prvi pogled nelogicno jer su u drugom slucaju u pitanju sunarodnici. Ipak, posto njegovu dusu mrznja upravo hrani ona mu je dobrodosla bez obzira s koje strane dolazila. Kao sto znamo, ratovi u Bosni i Hrvatskoj su zavrseni pre skoro 18 godina. To je mnogo vremena, dovoljno da se neke stvari slegnu i da se pocne zrelo razmisljati o buducnosti. Sem toga, cini se da zapravo vecina danasnjih zagovornika mrznje u to doba jedva da je dosegla do neke predskolske ustanove, ako i dotle.Sta ih onda vodi ka tome, ako ne licno iskustvo kojeg cesto nije ni bilo. Odgovor bi trebalo potraziti u nesnosljivoj ekonomskoj situaciji koja kao sto je poznato generise vecinu frustracija savremenog ljudskog bica. Takvo bice je onda podlozno svakovrsnim manipulacijama. U osnovi svakog sovinizma je zapravo manipulacija patriotskim osecanjima. Resenje za ovaj problem je u sirem povezivanju sa zemljama regiona i celog kontinenta. Ovo dovodi do povecanja sansi svakog pojedinca i time mu pomaze u oslobadjanju od frustracije. Mogucnost putovanja i upoznavanja razlicitih kultura je takodje veoma znacajna. Upravo jedan od motiva za sveukupno ekonomsko povezivanje je i bio prevazilazenje frustracija kojima su bili optereceni mnogi evropski narodi. Nismo dakle mi jedini koji smo imali (ne)priliku da se suocimo s takvim problemom. I tamo se s vreme pojavljuju mrakobesni tipovi koji zagovaraju izolacionizam, promovisu mrznju i otvoreno, cak s ponosom demonstriraju svoju zarobljenost prosloscu i uopste ogranicenost po mnogo pitanja. Srecna je okolnost u tome sto su tamo nacije na visem nivou svesti nego sto je to bio slucaj pre pedeset i vise godina. Samim tim postali su velikim delom imuni na nacionalisticku prodaju magle. Nama ovde je teze posto krace vreme zivimo u miru, ali moramo naci nacin da kao nacija prevazidjemo kvazipatriotske obmane i zablude koje uglavnom i sluze podizanju nivoa medjunacionalne mrznje. Tek nakon toga cemo moci da kazemo da se najveci deo naseg srpskog naroda oslobodio uzasne mrznje koja pored ostalog ugrozava i zdravlje nacije, ne samo psihicko. Ili da se narodski izrazim – tad cemo biti normalna zemlja.

Resenje za ovaj problem je u sirem povezivanju sa zemljama regiona i celog kontinenta.

Netacno.

Ne moze covek ponekad (ili cesto) da se oslobodi mrznje ako pravda nije zadovoljena.

Mi mozemo da se uhvatimo za ruke samo s takvima, nama slicnima (Indijcima, Kinezima i ostalima kojima je cinjena nepravda.)

Nama ovde je teze posto krace vreme zivimo u miru, ali moramo naci nacin da kao nacija prevazidjemo kvazipatriotske obmane i zablude koje uglavnom i sluze podizanju nivoa medjunacionalne mrznje. Tek nakon toga cemo moci da kazemo da se najveci deo naseg srpskog naroda oslobodio uzasne mrznje koja pored ostalog ugrozava i zdravlje nacije, ne samo psihicko.

Koje su tvoje kompetencije pa daješ sebi za pravo da deliš ljude na patriote i kvazipatriote?
Kojom metodologijom si se služio da bi izveo zaključak da je naš narod opsednut užasnom mržnjom?

Nema nama napretka dok takvi kao ti imaju prostor da šire ovakav govor mržnje.

Sto se tice sovinizma- Sovinista uopste i ne mora da bude neko ko mrzi, u onom psiholoskom smislu. Covek moze da bude sovinista i bez toga, cak je najveci broj sovinista u najvecem delu svog zivota takav. Oni imaju sovinisticke racionalne stavove, a ne neke izlive negativnih emocija.

Osnovni razlozi zasto sovinisti imaju generalno negativne stavove i predrasude prema nekim drugim narodima su kompleksni, i vezani su za drustvo, skolstvo, kulturu, vaspitanje. Mnogo toga, o tome mogu da se pisu (a i pisu se) mnogi naucni radovi. U Srbiji, kao i u drugim politickim zajednicama, sovinizam je duboko ukorenjna stvar, ukorenjena u osnovima kulture. To se niti moze promeniti preko noci, niti se moze ikada izleciti u potpunosti sve dok postoje nacionalne drzave. Sad, to sto smo mi na Balkanu od svih ostalih na prostoru Evropi poslednji ratovali zbog sovinizma, je pa tek posebna prica, koja samo govori u prilog tome da smo mi potpuni kreteni koji ni sovinizam ne umeju da kanalisu na neki normalan nacin. Kanalisanje sovinizma je isto jako bitna stvar u nekom drustvu.

Poslednja izmena:
Sto se tice sovinizma- Sovinista uopste i ne mora da bude neko ko mrzi, u onom psiholoskom smislu. Covek moze da bude sovinista i bez toga, cak je najveci broj sovinista u najvecem delu svog zivota takav. Oni imaju sovinisticke racionalne stavove, a ne neke izlive negativnih emocija.

Osnovni razlozi zasto sovinisti imaju generalno negativne stavove i predrasude prema nekim drugim narodima su kompleksni, i vezani su za drustvo, skolstvo, kulturu, vaspitanje. Mnogo toga, o tome mogu da se pisu (a i pisu se) mnogi naucni radovi. U Srbiji, kao i u drugim politickim zajednicama, sovinizam je duboko ukorenjna stvar, ukorenjena u osnovima kulture. To se niti moze promeniti preko noci, niti se moze ikada izleciti u potpunosti sve dok postoje nacionalne drzave. Sad, to sto smo mi na Balkanu od svih ostalih na prostoru Evropi poslednji ratovali zbog sovinizma, je pa tek posebna prica, koja samo govori u prilog tome da smo mi potpuni kreteni koji ni sovinizam ne umeju da kanalisu na neki normalan nacin. Kanalisanje sovinizma je isto jako bitna stvar u nekom drustvu.

Ти си мизантроп.

Poslednja izmena od moderatora:
Koje su tvoje kompetencije pa daješ sebi za pravo da deliš ljude na patriote i kvazipatriote?
Kojom metodologijom si se služio da bi izveo zaključak da je naš narod opsednut užasnom mržnjom?

Nema nama napretka dok takvi kao ti imaju prostor da šire ovakav govor mržnje.
Gde si ti samo nasla moj govor mrznje i to da sam pomenuo da je narod opsednut time? Tekst je bio o pojedincima. Molim te da sledeci put citas pazljivije.

Netacno.

Ne moze covek ponekad (ili cesto) da se oslobodi mrznje ako pravda nije zadovoljena.

Mi mozemo da se uhvatimo za ruke samo s takvima, nama slicnima (Indijcima, Kinezima i ostalima kojima je cinjena nepravda.)
Onda bi morali da imamo veoma dugacke ruke. Pravda nikad i nigde nije zadovoljena. Tuzno, ali istinito. A zasto bi pokusaj smanjivanja ili ponistavanja mrznje automatski morao da znaci pocetak neke ljubavi? Zar ne poznajes gomilu ljudi prema kojima ne osecas ni ljubav ni mrznju?

Gde si ti samo nasla moj govor mrznje i to da sam pomenuo da je narod opsednut time? Tekst je bio o pojedincima. Molim te da sledeci put citas pazljivije.

Етикетирање народа на тај начин (Срби осећају ужасну мржњу према другим нацијама) јесте говор мржње.
Таква етикетирања читавих народа била су карактеристична за немачки нацизам и хрватски клерофашизам.

Tek nakon toga cemo moci da kazemo da se najveci deo naseg srpskog naroda oslobodio uzasne mrznje

Ovo jeste govor mržnje. Ti se nisi ograničio na pojedince, već si konstatovao da su drugi narodi bili na višem nivou pa da za razliku od nas nisu takve pojedince sledili.
U citiranom delu je tvoja rečenica u kojoj jasno prozivaš najveći deo srpskog naroda.

Na visem od onog na kom su bili pre 50 i vise godina, pa pise ti lepo. A iz teksta se vidi da je u osnovi pojedinac, to jest pojedinci. Nije mi namera da prozivam bilo kog nego da ukazem da je mrznja stetna pre svega za onog ko je ima.

A i ti preskaces delove teksta. To u zagradi nema u tekstu nigde. Ocekujem bar izvinjenje ako mislis da te neko smatra postenim.

moramo naci nacin da kao nacija prevazidjemo kvazipatriotske obmane i zablude koje uglavnom i sluze podizanju nivoa medjunacionalne mrznje. Tek nakon toga cemo moci da kazemo da se najveci deo naseg srpskog naroda oslobodio uzasne mrznje koja pored ostalog ugrozava i zdravlje nacije, ne samo psihicko. Ili da se narodski izrazim – tad cemo biti normalna zemlja.

Извини, ипак си оставио неки проценат који не осећа ту "ужасну мржњу". Ко припада тој угроженој мањини и колико их је?

Piše jasno i to sam citirala iz tvog teksta. To je govor mržnje.

Nisi odgovorio koje su tvoje kompetencije da deliš narod na patriote i kvazipatriote. Na osnovu čega si izveo takav zaključak? Šta je mera za patriotizam? Po čemu se odlikuju ovi tvoji pojedinci mrzitelji?

Срби пре свега треба да буду одлучујући фактор у региону. Наравно да Србија не може да утиче на светску политику, али временом може постати најразвијенија балканска земља.
Можда то исувише личи на ону боље први у селу него на зачељу у граду, али нека нам пример Словеније рашчисти неке ствари.

Држава која је на овом нашем малом простору били узор свима, је данас на зачељу ЕУ. Самим тим и незадовољство код тог народа расте.

Најважније, Срби не мрзе никог, осим непријатеља. А и непријатеља више поштују од лажних пријатеља.
Кад неко од "пријатеља" од мене захтева "промену свести", мој одговор је: далеко ти лепа кућа.

Onda bi morali da imamo veoma dugacke ruke. Pravda nikad i nigde nije zadovoljena. Tuzno, ali istinito. A zasto bi pokusaj smanjivanja ili ponistavanja mrznje automatski morao da znaci pocetak neke ljubavi? Zar ne poznajes gomilu ljudi prema kojima ne osecas ni ljubav ni mrznju?

Pa ne moze da se ponisti i ne moze da se smanji. Moze samo da se potisne, osim ako se ne izvsi lobotomija mozga pa covek zaboravi i kako se zove.

Rekoh vec, neravda se ne zaboravlja. Narocito kad je ubijanje u pitanju, silovanje i sl. ratne grozote.

Pa ne moze da se ponisti i ne moze da se smanji. Moze samo da se potisne, osim ako se ne izvsi lobotomija mozga pa covek zaboravi i kako se zove.

Rekoh vec, neravda se ne zaboravlja. Narocito kad je ubijanje u pitanju, silovanje i sl. ratne grozote.

Bolje je da covek onda zaboravi kako se zove.

Pa nije bolje Kami. Svet je oduvek tako funkcionisao i tako funkcionise.

To sto neko zeli opet da nas natera u "tor" (posle svega) njegov je problem i zabluda.

Secam se, jos u mirnodopskim vremenima bezrazlozno su neki drugi mrzeli nas kad se vec ovde generalizuje, pa nisu dovoljavali da im trazimo hleb u prodavnici, vec kruh. To kod nas nikad nije moglo da se desi.

Pa nije bolje Kami. Svet je oduvek tako funkcionisao i tako funkcionise.

To sto neko zeli opet da nas natera u "tor", njegov je problem.

Znam da je svet uvektako funkcionisao, glupost je osnovni pokretac mnogih stvari u ovom svetu.

Nema ko da nas tera da idemo u tor, kada su ljudi masovno vec u toru. Tor je osnovni princip funkcionisanja nacionalne drzave. Podelimo se po torovima, pa sada tu kao imamo medjutorovske odnose. I jos sada dozivljavamo velike emocije zbog tora. Meni to smesno.

Znam da je svet uvektako funkcionisao, glupost je osnovni pokretac mnogih stvari u ovom svetu.

Nema ko da nas tera da idemo u tor, kada su ljudi masovno vec u toru. Tor je osnovni princip funkcionisanja nacionalne drzave. Podelimo se po torovima, pa sada tu kao imamo medjutorovske odnose. I jos sada dozivljavamo velike emocije zbog tora. Meni to smesno.

Pa u tome i jeste stvar Kami...:)...sto ne bismo imali ni te "medjutorovske odnose" da neko drugi spolja tako ne zeli. Neka svako gleda sebe i to je dovoljno.

Етикетирање народа на тај начин (Срби осећају ужасну мржњу према другим нацијама) јесте говор мржње.
Таква етикетирања читавих народа била су карактеристична за немачки нацизам и хрватски клерофашизам.

Tacno ali to se moze i ovde svaki dan procitati samo sto je rec o nekim tamo Hrvatima, Bosnjacima, Siptarima. Etikete pljuste na sve strane

„Синци, сила нам је да будемо Хрвати, и то ваља бити ако нећеш да те многи прогоне, премда ни ми у дјетињству, ни наши оци, ни наши дједови, нијесмо знали за то име.“
(Дубровачки бискуп Мато Водопић)

А шта бива кад неко заборави своје име:

Back