MRŽNJA.......?

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Ljubavi u braku više nema.....Počele su,najpre,sitne,pa sve oštrije svađe.....
Razlaz je potpuno izvestan.....
Pretvaraju li se supružnici u neprijatelje ?
Dogodilo se da supruga potkaže muža za krivična dela,što rezultira robijom !
To su činjenice........Šta mislite o tome ?
Da li su vam poznati primeri takvih bračnih lomova.......?

Posle ljubavi sve je moguće....:sad2:

Ako i prestanem da volim njega, necu prestati voliti sebe i necu raditi ono sto smatram neljudskim i sto ne bih volila da on napravi meni. Bez obzira na vrstu emocija.

Da, nažalost u velikom broju slučajeva supružnici se pretvore u neprijatelje.
Za suprugu koja je potkazala muža pored više od 12 godina braka i dvoje dece, nakon čega je dotični dobio 4 godine robije, to mi je poznato.
Mislim da se sve nažalost, svelo na čist interes, kalkulaciju, u većini slučajeva, naravno odnosi se i na žene i na muškarce.
Žalosno vreme i žalosne generacije....

Da, nažalost u velikom broju slučajeva supružnici se pretvore u neprijatelje.
Za suprugu koja je potkazala muža pored više od 12 godina braka i dvoje dece, nakon čega je dotični dobio 4 godine robije, to mi je poznato.
Mislim da se sve nažalost, svelo na čist interes, kalkulaciju, u većini slučajeva, naravno odnosi se i na žene i na muškarce.
Žalosno vreme i žalosne generacije....

Ja bih uveo da bivši supružnici ne mogu da svedoce u sudskom sporu jedni protiv drugih, baš zbog svega ovog....

Ja bih uveo da bivši supružnici ne mogu da svedoce u sudskom sporu jedni protiv drugih, baš zbog svega ovog....

Potpuno se slažem, ali sistem baš briga za porodicu, njima je bitno da prikažu rezultate, nije bitno ko plaća i zašto i da li je kriv, bitno je samo da neko plati i da se to lepo prikaže kao rezultat "višemesečne istrage" i tako opravdaju potrošena sredstva. Nekome robija, nekome unapređenje, čin i bolja plata a nekome uništena porodica.

Ma ne moraju da se "potkazuju" da bi pokazali kakav im je brak i kakav odnos su imali.
Primer iz mog bližeg okruženja. Bračni par zajedno od gimnazijskih dana, oboje fakultetski obrazovani, dvoje dece, četvoro unučadi. Često smo se sretali na nekim rođendanima, novim godinama, uvek su delovali skladno, istina, muški je uvek bio malko kao otkačen, uvek je bio najpametniji, nikad niko nije imao pravo o bilo čemu da se govori. Žena nežna, prefinjena, puna razumavanja za sve i svakog.
Pre pet-šest godina, on je oboleo od depresije. Nije iz kuće izlazio ni u dvorište, ležao danima u krevetu i samo gledao TV, kako je pričala njegova kćerka, ponekad se po nedelju dana nije tuširao. Žena sve radila, i svoj i njegov posao, uz operisani kuk verujem da joj nije baš bilo lako, ali nikad jednu optužujuću reč nije protiv njega izrekla.
Prošle godine se ona naprasno razbolela i u roku par nedelja i umrla, on ni na sahranu nije došao.
Posle dva meseca ga vidim šeta po gradu sa novom ženskom, pitam komšinicu, njihovu kćerku, šta se desilo, ona u rebusu, nije ni njoj jasno.

Hmmmm :think:
Možda sam ja idealista, ali meni takve stvari nikada nisu bile jasne. Ako ne volim više njega, volim svoje dete/decu, a on im je otac, jedan jedini i za njih najbolji!!!
Ima primera, raznih.
Jedan od njih, dobro, drugačijeg tipa, ali savršeno oslikava celu ovu priču: vreme neko davno, bračni par, oboje fakultetski obrazovani, ona prof u školi, on direktor jedne, tada, velike, a sada nepostojeće firme. Imaju dete sa smetnjama u razvoju. On ode na sastanak, poslovni, važan, a ona obuče to dete, odvede ispred tatine firme i objani kako da stigne do sale za sastanke. Dete upadne, napravi dar-mar, on popije ćušku i smanjenje plate od nadredjenih. Zašto? Pa, zato što ga više ne voli, ali živi sa njim radi deteta, a i ljubomorna je što imaju isto obrazovanje, a ona je to što je, a on to što je :confused:
Do razvoda nikada nije došlo... a živeli kao psi...

Uvek se setim scene iz filma Sekula i njegove zene, i fenomenalne uloge Sonje Savić, gde ona na samrti uzima sekiru da ubije muža uz recenicu Kad umirem ja da umreš i ti...
Mislim što da tebi bude super ako meni nije, ako sam ostavljena, ako ćeš ti biti srećan a ja ne...naravno da ću da te mrzim. I hoću da ti uzmem sve, i stan, i decu, i televizor, i odvratnu sarenu vaznu sto nam je tvoja strina poklonila, i luster od tvog ujaka sa šest sijalica od kojih tri grla ne rade, iz inata samo da ti napakostim....
I tako u nedogled, i u krug...i povređenost prerasta u bes, bes u mržnju..mržnju prema nekome koga smo do juče voleli...jer nema mržnje bez ljubavi...

To što se sve događa u braku nakon nestanka ljubavi,
to je lepeza horora.....!
Znam na 10-ine primera klasičnog užasa......!
Tada supružnici jedno drugom pokazuju osobine,
koje ovaj drugi ranije ni u snu nije mogao zamisliti......
Loše,naravno !
I na šta je sve spreman.

Tada supružnici jedno drugom pokazuju osobine,koje ovaj drugi ranije ni u snu nije mogao zamisliti......
Loše,naravno !
I na šta je sve spreman.

Tacno. Ali to se ne desi samo kad nestane ljubavi nego i kad se shvati da sama ljubav nije dovoljna da odrzi vezu....

Tacno. Ali to se ne desi samo kad nestane ljubavi nego i kad se shvati da sama ljubav nije dovoljna da odrzi vezu....

Zaista,ima raznih razloga da se na brak
stavi tačka.
Ali,svi ti drugi razlozi su manje-više irelevantni,ili drugorazredni.
Jedno je sasvim sigurno - ako ljubavi u braku nestane,brak se neće održati.
Bilo da je ljubav obostrano ili jednostrano,izbledela......
Ono,ima nekih skromnih izuzetaka - u pitanju su promili.
Šatro -deca,pa se brak održava,poput bolesnika na aparatima....
Opstaje nekako.
Sa glavama u pesku,sa potpunim "strancima" u kući,sa krevetima u
susednim sobama........
Ali,to više nije brak.
Oni samo žive jedno pokraj drugog......!

Poslednja izmena:

Najmanji je problem kad ljubav nestane, mislim. Tada obično dođe do ravnodušnosti, a ravnodušnost najčešće NE IZAZIVA mržnju. Veči je problem kada ljubav nestane samo od jedne stranke. Ta strana kreće nekim svojim putem, bilo da ostaje u braku ili da kreće u neku novu vezu. Ona druga, nazovimo je "prevarena" stranka najčešće dugo vremena nije svesna da se nešto dešava što njoj nikako ne prija, shvata da nešto ne štima ali se uljuljkuje samoobmanom da u svkom braku postoje krize koje se kad-tad prevaziđu, i dok dlanom o dlan onaj je već otišao, ili započeo neki drugi život, a ova budala, bilo žena ili muž, svedno, shvativši konačno da je ostavljena, zamenjena kako-god, nekom drugom osobom, krene ne da gradi svoj život iznova, već kreće da razgrađuje novi život svog bivšeg partnera, i to joj postaje životni cilj.
Tada kreće svakojako prepucavanje, što preko dece, što preko advokata, i tada najčešće dolazi do onoga što je postavljač teme u prvom postu naveo, da supružnik svog dojučerašnjeg bračnog druga ocrni, potkaže, prokaže... mržnja koja nastane kada se shvati da je neko ko vas je do juče voleo, naprasno zamenio nekom drugom ljubavlju, ta mržnja je najgora, posebno ako niste spremni, ako niste svesni da se nešto već dogodilo, a to je valjda ključ svih tih bračnih iliti poslebračnih mržnji. Jer kada bi se nekom jednostavno, jasno i glasno reklo: "ne volim te više, našao sam novu ljubav" bol bi bio prevelik, ali bi se lakše podneo no kad sve izgleda kao u redu, a ti kreneš nekim novim putem, a ja ostanem u govnima a da mi nikako nije jasno kad su govna počela da me dave.

Zavisi od osobe do osobe,ali sama ljubav je i više nego dovoljna da održi vezu, pod uslovom da je obostrana. Zaljubljenost nije nikada dovoljna, bez obzira da li je obostrana ili ne.

Ako ima obostrane ljubavi,
živeće se na kilo 'leba i 200 gr masti.......!
I biće srećniji od onih koji se ne vole,a žive u izobilju !

Poslednja izmena:

Opisao si otprilike bracni zivot mojih roditelja. Kako smo mi (brat i ja) to dozivljavali, ne moram da objasnjavam. Danas se trudim da zivim tako da ne ponavljam njihove greske, mada ponekad imam porive da uradim ovo ili ono, sto znam da se njima desavalo.

Tada supružnici jedno drugom pokazuju osobine,
koje ovaj drugi ranije ni u snu nije mogao zamisliti
......
Loše,naravno !
I na šta je sve spreman.

nije tacno da ne znamo kakav neko moze da bude prema nama kada dobre emocije medju nama nestanu..
problem je u tome sto to NE ZELIMO da vidimo na vreme..
dovoljno je videti necije ponasanje i reakcije prema osobi sa kojom nije u dobrim odnosima - to je ono sto i mi mozemo da ocekujemo jednog dana..

Back