MPEG-4/HEVC + HE-AAC ( v2 )

Martial

Ističe se
Poruka
2.553
Vec desetak dana se zanimam rekodiranjem video klipova koji se nagomilavali vremenom I zatrpali mi hard disk. Filmovi TV serije itd u HD mahom 720p format enkodirani u h.264 zauzimaju prilicno mesta..dobar kvalitet uzme cak I po 1.5 GB po satu u 720p

E sad videh da postiji naslednik u nastajanju nazvan High Efficeny Video Coding [ HVEC ] odnosno H.265 video kao next gen standard za UHD 2.5K I 4K rezolucije gde postojieci H.264 kodek pravi fajlove od po nekoliko desetina gigabajta.

Sta su H.264 I H.265 moze se informisati preko wikipedie

to mi I nije tema..
vec kako iskoristiti postojece H.265 buildove za rekodiranje mog HD video materijala u kompaktniji oblik

Pribavio sam odlican Blu Ray ripovani Game of Thrones prve sezone u 1080p rezoluciji sa 5.1 AC-3 zvukom. Fajlovi prosecno zauzimaju oko 3+ Gbajta enkodirani u h.264

Zarad proste komparacije Media info ulaznog fajla

Pogledajte prilog Game of Thrones - s01 - e09.mkv.MediaInfo.txt

I izlaznog fajla redukovane rezolucije sa 1080p na 720p sa zadrzanom 5.1 audio komponentom

Pogledajte prilog Game of Thrones - s01 - e09.mkv.MediaInfo.txt

sa 3.08 GB ulaza dobio sam 287 MB izlaza uz odlican kvalitet 720p redukcije
sto je oko 10 puta manji fajl.
jedan od razloga kodiranja u 702p je sto nemam monitor koji prikazuje 1080p vec je rezolucije 1680x1050 pa I nemam neke koristi od te visoke rezolucije
drugi razlog je relativno slaba masina za rekodiranje viokih definicija public x265 encoder iako najkvalitetniji I dalje je prilicno lose optimizovan sto se resursa I procesorske snage tice tako da mi I kodiranje u 720p uzima oko 12 sati u 1080p odnelo bi bar 24 sata.
naravno uz custom setovanja enkodera koja zapravo imaju smisla zarad ocuvanja kvaliteta I redukcije velicine..tj pravilnog odnoso kvalitet/velicina

ovo je post za info....kako se radi konverzija I kojim alatima pisacu kasnije u temi kad budem imao vise vremena.

Back