МОЗИЛА у МИНТ

Легенда_001

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.283
Почело је већ да ме превише нервира,

то што кад отворим Мозилу, приказује се у јако ниској резолуцији, те су слова крупна као кућа, као и све остало...

Ккао да подесим Мозилу да буде сразмерна са резолуцијом екрана, са графиком уопште?

И зашто ова нова верзија Мозиле не реагује на промену резолуције екрана? :evil:

Иглед мозиле по дефолту:

snapshot1.jpg

А изглед Опере по дефолту, која реагује на промену резулуције:

snapshot2.jpg

Poslednja izmena:
И даље се играш преко виртуелне машине или само волиш тако ниске резолуције?

Нисам сигуран до чега је али може бити да је баш до саме Ватрене лије...

Код мене на преносном рачунару где се врти Сербиан (Дебиан са КДЕ који је наш ћовек припремио за српско говорно подручје) и Фајерфокс и Iceweasel раде без проблема...

И даље се играш преко виртуелне машине или само волиш тако ниске резолуције?

Нисам сигуран до чега је али може бити да је баш до саме Ватрене лије...

Код мене на преносном рачунару где се врти Сербиан (Дебиан са КДЕ који је наш ћовек припремио за српско говорно подручје) и Фајерфокс и Iceweasel раде без проблема...

Неиграм се, и не ниске резулиције, већ сразмерно више, према монитору. Резолуција мог монитора је у МИНТ-у је 1152х864, а монитор је 19 инча. То је резолуција која се подразумева за овај монитор, мада реална резолуција по дефолту за мој монитор је 1280x1024, ali te rezulocije nema u MINT grafički...

Monitor:

http://www.manualmonitor.com/fujitsu-siemens-a19-3a

Mozila, ova verzija, isto se ponaša i na drugim distroima, nemenja se iako se rezolucija grafike podesi na srazmernu premam onitoru nakon instalacije grafičkog drajvera.

Mislim da je Mozila stalno u rezoluciji 640x400, pa moram ručno na svakoj stranici kad otvorim, da podesim ZUM-om...

snapshot5.png

- - - - - - - - - -

probaj da blokiraš ADB bloker

Nisam ni imao instaliran Addblok do danas. Neznači to ništa. :)

Poslednja izmena:
Преузми Фајерфокс директно са Мозилиног сајта и покрени га директно из фолдера (без икакве инсталације) - тренутно је верзија 41.0.2 па да видиш има ли каквих исправки.

Што се тиче резолуције, да ли си покушавао да директно унесеш вредности резолуције у конфигурациони фајл (/etc/X11/xorg.config) Провери да ли ти се поклапају вредности у xorg.config са оним које је поставио произвођач :
[TABLE="class: aaa-info, width: 100%"]
[TR]
[TD="width: 35%"]Horizontal Frequency Bandwidth (H-Sync Rate)[/TD]
[TD]30-82 Hz[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 35%"]Vertical Frequency Bandwidth (V-Sync Rate)[/TD]
[TD]55-75 MHz[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Код мене је ово решење проблема са препознавањем одговарајуће резолуције монитора...

Преузми Фајерфокс директно са Мозилиног сајта и покрени га директно из фолдера (без икакве инсталације) - тренутно је верзија 41.0.2 па да видиш има ли каквих исправки.

Што се тиче резолуције, да ли си покушавао да директно унесеш вредности резолуције у конфигурациони фајл (/etc/X11/xorg.config) Провери да ли ти се поклапају вредности у xorg.config са оним које је поставио произвођач :

Код мене је ово решење проблема са препознавањем одговарајуће резолуције монитора...

Нема, скидао сам и на Енглеском и на Српском, у оба случаја је верзија 41.0.1, и покретао без инсталације. Исти је приказ, иста резолуција, јако крупан приказ.

Са фреквенцијом графичке је све у реду.

И нема везе, Мозилу сам деинсталирао, нечу ни да је користим за сада. Све док не изађе нова верзија. :)

Хвала пуно на помоћи. :)

Ево, сличност са Мозилом је и Хромиум, само што у Хромиум може се подесити да увек буде исти приказ у одређеној резолуцији, док у Мозили нисам нашао ту команду за подешавање:

1snapshot2.jpg

Овако је сада изглед:

snapshot3.jpg

А овако је било у оргиналу, по дефолту:

snapshot4.jpg

Poslednja izmena:
/etc/X11/xorg.config

С тим да за измену подешавања у систему треба да имаш администраторске дозволе...

sudo kate etc/X11/xorg.config
Уместо sudo можеш користити и команде везане за радна окружења(kdesudo/gksudo) такође, уместо kate, можеш ставити други уређивач текста који ти је омиљен...

Poslednja izmena:
/etc/X11/xorg.config

С тим да за измену подешавања у систему треба да имаш администраторске дозволе...

Уместо sudo можеш користити и команде везане за радна окружења(kdesudo/gksudo) такође, уместо kate, можеш ставити други уређивач текста који ти је омиљен...

Znam, nego taj fajl ne postoji! Jednostavno, nema ga. :)

Vidiš da mi je otvorio fajl za kreiranje skripte.

Poslednja izmena:
Уколико не користиш упоредо са нвидиом и неку интегрисану картицу тј bumblebbe ред би био да креираш тај xorg.config ...
један начин за нас лаике би могао да буде :
- покренеш nevidia-setings (у некој од претходних порука си поставио снимке из дотичног програма)
- подесиш резолуцију која ти треба - можеш и ручно...
- потврди подешавања
Уколико је све како треба са новом резолуцијом :
- покрени команду
kdesudo kate /etc/X11/xorg.config
-кроз програм за подешавање нвидиа картице : http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=362057&d=1444932167&thumb=1 нађи опцију save X configuration file те нађи испис - преко самог програма нећ моћи да запамтиш подешавања обзиром да ниси програм покренуо са администраторским дозволама па једноставно прекопирај испис из тог фајла у онај који креираш горе наведеном командом
- пошто у кејт ископираш испис из nevidia-setings запамти тај испис и рестартуј рачунар...

Нааравно, пре памћења исписа провери оне параметре које сам помено у некој од претходних порука...

Направио сам скрипту са оргиналним исписом, нисам ништа мењао:

snapshot5.jpg

Сад ми није јасно зашто сам требао да направим скрипту посебно, кад тај запис стоји у скрипти у нВидиа... :)

И као што видиш подешавања су, у оргиналу у резолуцији 1152х864:

HorizSync 28.0 - 55.0
VertRefresh 43.0 - 72.0

ПС

Приметио сам промене након прављења скрипте. Цео систем је реаговао, само мозила никако!

Poslednja izmena:
Добио сам данас надоградњу Мозиле 41.0.2, али ништа није промењено, исти изглед, исте команде/опције.

И даље је у крупном плану, да се човек уплаши!

Јбт, није ми јасно зашто Мозила не обрача пажњу на графику, кад је најбитнија графика, складност резулиције??

Једино Опера је тотално исправна, једина која има све. :)

Poslednja izmena:

Back