MOZGALIČICE

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

MOZGALIČICE

Kreativna osoba nije ona koja ima talenat za nešto, već ona koja zna da ga ima i trudi se da ga razvija prilagodjavanjem datim okolnostima, jer umeće prilagodjavanja znači želju za stvaranjem i to je normalno stanje kreativnog duha, dok neumeće prilagodjavanja znači želju za razaranjem koja kad tad izadje na videlo.
……..
Najveće bundžije su one koji nemaju rešenje problema jer ga sagledavaju samo sa jedne tačke....svoje i ni makac odatle....a rešenja su pobegulje velike....traže da se za njima trči.
...........
U ovoj zemlji fudbal više nije sport broj jedan....čak ni politika to nije....bunjenje protiv svega i svačega je postalo nacionalni sport. Pola ljudi se buni a pola se da preživi trudi. Prva polovina nema kad da zatrudni a vala ni druga....zato nam natalitet opada....preti nam duhovno izumiranje....fizičko dodje posle.
............
Razuman čovek zna da i za svadju i za ljubav uvek treba dvoje. Zato taj razuman čovek, ukoliko ima sreće da nije aktivni akter nekog dešavanja, samo gleda dešavanje ....kao film i prosudjuje. To saznanje mu je važnije nego rasipanje energije i vremena.
........
Kada vidite nekog da larma, da se uvek nešto buni, znajte da on nije opasan jer nema rešenje. Oni što ćute i rade takodje nisu opasni jer nemaju kad od realizacije svojih rešenja. U principu niko nije opasan dok vas ne natera da se branite.
..........
Dodjete u banku da platite neke račune, naravno u dinarima, ali ne misleći stanete na šalter za devizni platni promet. Sta ćete uraditi?
1. Pomerićete se na odgovarajući šalter i završiti posao zbog koga ste došli.
2. Besneti i tražiti od šefa podružnice da promeni poslovnu politiku banke i obezbedi da baš na tom šalteru izvršite dinarsko plaćanje. Naravno, po vama biće kriva banka....i šef....i službenik....verovatno i čistačica bez obzira šta oni rekli i naravno neće vam pasti na pamet da se zapitate zašto je baš ta politika na snazi prosto zato što vama ne odgovara u tom momentu, pa je eto, treba menjati.
.........
Sva pravila treba menjati pod hitno, nema veze kakva su i zašto su tu.....prosto, eto zato.....što se tada valjda osećamo kao reformatori.
...........

Znate da je tu milicija vrlo često ali ipak svesno vozite prebrzo da osetite onaj damar što uzrokuje ga pojačan adrenalin izazivajući osećaj bundžije i nekog ko svesno ide protiv saobraćajnih pravila. I naravno.....naletite na milicionera.....i naravno, očekujete da vas on ne kazni jer, eto, pa ništa niste strašno uradili....tamte vamte, malo šarma, malo smeha, malo laži i on vas pusti, zapravo svesno vas pušta nadajući se da ste shvatili. Posle par dana opet ta želja da se pritisne gas makar na par trenutaka....i opet naletite na istog milicionera i naravno opet pretpostavite da će vas pustiti....već ide malo teže ovog puta ali vam on opet svesno daje šansu....e, kad ste treći put naleteli na istog on obuče uniformu jer ste ga prosto naterali i kazni vas a vi....hahaha zaprepašćeni kako to nije isti onaj dobri čovek kad obuče uniformu, promenio se naprasno, pa drvlje i kamenje na njega zaboravljajući da se on i u uniformi sa vama smejao.
Čudno kako mozak čovečiji o krivici misli.
.........
Na berzi, poverenje je jako jeftino, reč još jeftinija a brižnost je skinuta sa liste. Skinuo je egoizam koji drži visoku cenu. Čistačice muku muče sa nestabilnim vremenom....stalno im beži ispod potrviša.
........

attachment.php

attachment.php

attachment.php

PS Dobro jutro blogeri....jutro je tmurno, hladno, vlažno i rano.... i bez nade da će biti bolje....nada mu ionako ne treba...šta će mu ta lažljivica....:kafa:

"Zato taj razuman čovek, ukoliko ima sreće da nije aktivni akter nekog dešavanja, samo gleda dešavanje ....kao film i prosudjuje. To saznanje mu je važnije nego rasipanje energije i vremena."

Razuman covek je covek bez volje i stava? Zombi ispred televizora?
Nece biti.
Mozda u ponekoj agenciji postaje, ali u stvarnom svetu razuman covek je onaj ko ce se za sebe i svoja prava boriti.

"Dodjete u banku da platite neke račune, naravno u dinarima, ali ne misleći stanete na šalter za devizni platni promet. Sta ćete uraditi?
2. Besneti i tražiti od šefa podružnice da promeni poslovnu politiku banke i obezbedi da baš na tom šalteru izvršite dinarsko plaćanje."

3. Zahtevati da jasno i citko napisu "dinarski" i "devizni salter". Jel to bas problem?

Poslednja izmena:
Pisati o osobinama razumnog coveka je krajnje nezahvalno, jer je malo ko dovoljno razuman da o sebi koju napise.

Ipak, ne zelim da ocutim, jer se osecam prozvanim.

Kada neko o razumnom coveku pise, treba da napomene da je to samo njegov, suzen i obojen pogled.

Razuman covek je mnogo vise od zbunjenog klijenta ispred bankarskog saltera.

Srecete ih ali ih ne prepoznajete.

Sreca njihova.

Poslednja izmena:
hakim bej;bt196597:
"Zato taj razuman čovek, ukoliko ima sreće da nije aktivni akter nekog dešavanja, samo gleda dešavanje ....kao film i prosudjuje. To saznanje mu je važnije nego rasipanje energije i vremena."

Razuman covek je covek bez volje i stava? Zombi ispred televizora?
Nece biti.
Mozda u ponekoj agenciji postaje, ali u stvarnom svetu razuman covek je onaj ko ce se za sebe i svoja prava boriti.

Saglasna, ali akcenat je na tome da nije aktivni učesnik i da stoga njegova prava nisu ugrožena jer to je slučaj koji je ovu moju misao izazvao.

Mada hakime, ovo su samo kratke izvedene misli....zapisi iz običnog života, mog.
Naravno ja sam pisala svojim osećajem i iskustvom a čitalac čita svojim.

hakim bej;bt196598:
"Dodjete u banku da platite neke račune, naravno u dinarima, ali ne misleći stanete na šalter za devizni platni promet. Sta ćete uraditi?
2. Besneti i tražiti od šefa podružnice da promeni poslovnu politiku banke i obezbedi da baš na tom šalteru izvršite dinarsko plaćanje."

3. Zahtevati da jasno i citko napisu "dinarski" i "devizni salter". Jel to bas problem?

Pisalo je....e, tu nastaje drugi problem zar ne?

hakim bej;bt196601:
Pisati o osobinama razumnog coveka je krajnje nezahvalno, jer je malo ko dovoljno razuman da o sebi koju napise.

Ipak, ne zelim da ocutim, jer se osecam prozvanim.

Kada neko o razumnom coveku pise, treba da napomene da je to samo njegov, suzen i obojen pogled.

Razuman covek je mnogo vise od zbunjenog klijenta ispred bankarskog saltera.

Srecete ih ali ih ne prepoznajete.

Sreca njihova.

Ti svakako nisi prozvan i ne znam odakle ti taj osećaj. Ovo je dogadjaj od pre iz reale hakime i nema veze sa netom. Zapišem svoju misao sebe radi, da je ne zaboravim i kad sakupim objavim. Pa već ima mozgaličica....to radim i kad pišem ili u filozofskoj kafani, na svetu životinja, u komentaru tudjeg ili mog bloga... neka misao podtaknuta nekim tudjim rečima...ja to radim oduvek.
Mada hakime, ovo su samo kratke izvedene misli....zapisi iz običnog života, mog.
Naravno ja sam pisala svojim osećajem i iskustvom a čitalac čita svojim.
I da, saglasna sam da je razuman čovek mnogo više od bilo čega što sam napisala do sada čak i mnogo više nego što ja mogu i da shvatim.

LJILJA MMM;bt196611:
Saglasna, ali akcenat je na tome da nije aktivni učesnik i da stoga njegova prava nisu ugrožena
Kada je jedan mrav pregazen, mravinjak je ugrozen, i treba ga braniti.
Taj princip je odrzao u zivotu sve vrste, od potopa do danas.
Ovo pravilo odrzava velike narode od izumiranja.
Nas nece odrzati, ovdasnja vlast je nije svesna.
Spasa nam nema.

hakim bej;bt196618:
Kada je jedan mrav pregazen, mravinjak je ugrozen, i treba ga braniti.
Taj princip je odrzao u zivotu sve vrste, od potopa do danas.
Ovo pravilo odrzava velike narode od izumiranja.
Nas nece odrzati, ovdasnja vlast je nije svesna.
Spasa nam nema.

Hvala hakime na mišljenju

Višnja V.;bt196623:
Varijanta koja nije data pod 4 čak ni kao mogućnost:
JA BIH PRIZNALA DA SAM POGREŠILA.
ALI, TO SAM JA.

Ne razumem te Višnja
U banci je pisalo, to znam, iznačeni su šalteri samo ja nisam napisala u ovoj kratkom zapažanju jer nisam smatrala za potrebnim...u svim bankama piše pa i u mojoj ekspozituri Komercijalne banke gde sam svaki dan.
Nema šta da se priznaje jer greške nema, samo treba preći na drugi šalter ...ja bih tako, ali to sam ja...ali taj klijent banke nije...

Divno, Ljiljo:klap:. Tvoje mozgalčice su zaista super. Onu prvu sam već od tebe čuo tokom jedne naše diskusije. I kao što primetih i tada, potpuno ispravno razmišljanje... Zaista, kreativnost i konformizam su korelisani.

MathPhysics;bt196666:
Divno, Ljiljo:klap:. Tvoje mozgalčice su zaista super. Onu prvu sam već od tebe čuo tokom jedne naše diskusije. I kao što primetih i tada, potpuno ispravno razmišljanje... Zaista, kreativnost i konformizam su korelisani.

Aaaaaa sećaš se toga hahahah
Da, to je deo našeg razgovora te nakon njega zapisah.
Pa ceo blog mi se zove mozgalice hahahaha a ove kratke crtice smislih adekvatno ime :lol:

Ma, Ljiljo, od tebe mnogo mudrosti naučih, i iz naših razgovora, iz raznih tvojih komentara na blogovima i iz ovog što pišeš u svojim "mozgalicama", pa i "mozgalčicama"... I zahvalan sam ti na tome što ulivaš malo mudrosti meni kao mladom autoru koji tek spoznaje da se umetnost i misao savršeno spajaju.

MathPhysics;bt196675:
Ma, Ljiljo, od tebe mnogo mudrosti naučih, i iz naših razgovora, iz raznih tvojih komentara na blogovima i iz ovog što pišeš u svojim "mozgalicama", pa i "mozgalčicama"... I zahvalan sam ti na tome što ulivaš malo mudrosti meni kao mladom autoru koji tek spoznaje da se umetnost i misao savršeno spajaju.

Hvala......lepo je to čuti. :hvala:
ma to samo volonterka neznalica piskara hahaha napola šala mala

Back