MOZGALIČICE

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

MOZGALIČICE

Kreativna osoba nije ona koja ima talenat za nešto, već ona koja zna da ga ima i trudi se da ga razvija prilagodjavanjem datim okolnostima, jer umeće prilagodjavanja znači želju za stvaranjem i to je normalno stanje kreativnog duha, dok neumeće prilagodjavanja znači želju za razaranjem koja kad tad izadje na videlo.
……..
Najveće bundžije su one koji nemaju rešenje problema jer ga sagledavaju samo sa jedne tačke....svoje i ni makac odatle....a rešenja su pobegulje velike....traže da se za njima trči.
...........
U ovoj zemlji fudbal više nije sport broj jedan....čak ni politika to nije....bunjenje protiv svega i svačega je postalo nacionalni sport. Pola ljudi se buni a pola se da preživi trudi. Prva polovina nema kad da zatrudni a vala ni druga....zato nam natalitet opada....preti nam duhovno izumiranje....fizičko dodje posle.
............
Razuman čovek zna da i za svadju i za ljubav uvek treba dvoje. Zato taj razuman čovek, ukoliko ima sreće da nije aktivni akter nekog dešavanja, samo gleda dešavanje ....kao film i prosudjuje. To saznanje mu je važnije nego rasipanje energije i vremena.
........
Kada vidite nekog da larma, da se uvek nešto buni, znajte da on nije opasan jer nema rešenje. Oni što ćute i rade takodje nisu opasni jer nemaju kad od realizacije svojih rešenja. U principu niko nije opasan dok vas ne natera da se branite.
..........
Dodjete u banku da platite neke račune, naravno u dinarima, ali ne misleći stanete na šalter za devizni platni promet. Sta ćete uraditi?
1. Pomerićete se na odgovarajući šalter i završiti posao zbog koga ste došli.
2. Besneti i tražiti od šefa podružnice da promeni poslovnu politiku banke i obezbedi da baš na tom šalteru izvršite dinarsko plaćanje. Naravno, po vama biće kriva banka....i šef....i službenik....verovatno i čistačica bez obzira šta oni rekli i naravno neće vam pasti na pamet da se zapitate zašto je baš ta politika na snazi prosto zato što vama ne odgovara u tom momentu, pa je eto, treba menjati.
.........
Sva pravila treba menjati pod hitno, nema veze kakva su i zašto su tu.....prosto, eto zato.....što se tada valjda osećamo kao reformatori.
...........

Znate da je tu milicija vrlo često ali ipak svesno vozite prebrzo da osetite onaj damar što uzrokuje ga pojačan adrenalin izazivajući osećaj bundžije i nekog ko svesno ide protiv saobraćajnih pravila. I naravno.....naletite na milicionera.....i naravno, očekujete da vas on ne kazni jer, eto, pa ništa niste strašno uradili....tamte vamte, malo šarma, malo smeha, malo laži i on vas pusti, zapravo svesno vas pušta nadajući se da ste shvatili. Posle par dana opet ta želja da se pritisne gas makar na par trenutaka....i opet naletite na istog milicionera i naravno opet pretpostavite da će vas pustiti....već ide malo teže ovog puta ali vam on opet svesno daje šansu....e, kad ste treći put naleteli na istog on obuče uniformu jer ste ga prosto naterali i kazni vas a vi....hahaha zaprepašćeni kako to nije isti onaj dobri čovek kad obuče uniformu, promenio se naprasno, pa drvlje i kamenje na njega zaboravljajući da se on i u uniformi sa vama smejao.
Čudno kako mozak čovečiji o krivici misli.
.........
Na berzi, poverenje je jako jeftino, reč još jeftinija a brižnost je skinuta sa liste. Skinuo je egoizam koji drži visoku cenu. Čistačice muku muče sa nestabilnim vremenom....stalno im beži ispod potrviša.
........

attachment.php

attachment.php

attachment.php

PS Dobro jutro blogeri....jutro je tmurno, hladno, vlažno i rano.... i bez nade da će biti bolje....nada mu ionako ne treba...šta će mu ta lažljivica....:kafa:

Sabajle si mi mozak stavila na muke
sad ne zna jadan gde će ,šta će pre
badava mu govorim da odloži sve
zalepio se za ove tvoje mozgaličice pa ..blene
a reči za komentare da nadje ne može
možda će uspeti posle kafe druge z:lol:

Jedno moje iskustvo.
Privatno sam pravio programe (Matične službe, Poreski sistem ...)
1500 DEM/kom, medjutim inflacija jede, ponekad sam par desetina DEM dok podignem.
I tako jednom se izvičem na šalterke službenice u banci.
Kad sam se ohladio skapiram da one nisu krive, i kupim tri čokolade za oko 1,5 DEM
dam im, izvinem se i odem.
Otada je za mene uvek bilo.
Dakle, bolje šaka pameti, nego kilo snage.

Poslednja izmena:
A za policiju znate li šta je baksuz?
Kad vas ujutro žena iznervira, pa vozite brzo
a zaustavi vas policajac koga je ujutru žena iznervirala.

Poslednja izmena:
Volim kad si ovako rano filozofski nastrojena
ma šta volim, ja ti se divim
ko mi kriv, što popodne tek palim hehehe
šalim se......mudra ženo dobro ti jutro želim :)

RiadaT.;bt196260:
Vidiš Riada bre
ove naše pametnice dve
što mudrost sijaju sabajle
nabiće nam komplekse
ali da utešim te
znaš,uveče malo popuste
menščini malo se raspamete
kad ih ljubav uzme pod svoje
a ti Riada svoju pamet pokažeš baš tada
pa tako sam ja sa vama
u društvu pametnom preko celog dana :zskace:

zxy;bt196267:
Vidiš Riada bre
ove naše pametnice dve
što mudrost sijaju sabajle
nabiće nam komplekse
ali da utešim te
znaš,uveče malo popuste
menščini malo se raspamete
kad ih ljubav uzme pod svoje
a ti Riada svoju pamet pokažeš baš tada
pa tako sam ja sa vama
u društvu pametnom preko celog dana :zskace:

Po mome peru pauci spokojno mrežu pletu
a misao tek što krene zastane u letu hahaha
da...baš sam se počela osjećati
pomalo iskompleksirano
ebote, ova Ljilja čim otvori oči
friška...razbuđena...pametna
a Mari je tako sjajno razumije
i da me ti nisi utješio sad
pomislila bih
da sam beznadežan slučaj...
sad mi je puno lakše:zskace:

Zato taj razuman čovek, ukoliko ima sreće da nije aktivni akter nekog dešavanja, samo gleda dešavanje ....kao film i prosudjuje. To saznanje mu je važnije nego rasipanje energije i vremena.

Tacno, samo i na tome treba raditi
pa izgraditi sebe da budes iznad toga...rasipanja energije i vremena Nekom uspe pre, a nekome se sijalica kasno upali :cvet:

Art Ista;bt196287:
Odlicne ove mozgalicice Ljiljo...ona prva mi se svidja najvise...:klap: :klap: :zag:

aaaa o kreativnosti.z:) Pa samo zapis misli iz razgovora sa jednim mladim autorom.Pričali smo o kreativnosti, oscilacijama inspiracije i o tome koliko okruženje utiče na to....reala, problemi, imam para, nemam para...samo život. Rekoh da kreativan duh uvek nadje način da se prilagodi da bi stvarao....ako to ne učini, onda nastaje frustracija koja razara i kreativnost a njega puni negativizmom jer su zapravo njih dve u sukobu tada. To je iskusio svako ko stvara, ko je kreativac. Ništa novo :sanke:

zxy;bt196252:
Sabajle si mi mozak stavila na muke
sad ne zna jadan gde će ,šta će pre
badava mu govorim da odloži sve
zalepio se za ove tvoje mozgaličice pa ..blene
a reči za komentare da nadje ne može
možda će uspeti posle kafe druge z:lol:

Ma jok.....tolko su umne da tek popodne ako nešto pohvataš :manikir:

Da, kreativni duh uvek nadje nacin da stvara, ali samo onaj koji u sebi nosi pozitivizam i veru...na zalost ima i primera kada kreativnost ostaje zapretena i ugusena u negativizmu i pretvori se u samodestrukciju...brrr...
Inace, da...svako se poekad nadje u nekoj vrsti (prividnog) corsokaka...ako se malo otvori i da sebi sansu, uvek se nadje nacin i novi put...:)

RiadaT.;bt196260:

Ma kakvi na sabajle z:shock:
Ovo je pisano deo po deo kako naidje i ko zna od kad su...ova poslednja je samo nastala jutros, ali znaš ti da sam volela da pišem ranim jutrom. Beše...sad.....kad stignem....laganica :sanke:

Art Ista;bt196305:
Da, kreativni duh uvek nadje nacin da stvara, ali samo onaj koji u sebi nosi pozitivizam i veru...na zalost ima i primera kada kreativnost ostaje zapretena i ugusena u negativizmu i pretvori se u samodestrukciju...brrr...
Inace, da...svako se poekad nadje u nekoj vrsti (prividnog) corsokaka...ako se malo otvori i da sebi sansu, uvek se nadje nacin i novi put...:)

Tačno, to je i bila poenta našeg razgovora. Da nasilno onemogućavanje kreativnosti ili te natera da nadješ način za stvaranje, tj. da se prilagodiš ili negativizan i bespomoćnost uguše kreativnost. Ja sam trenutno u nekoj recimo krizi pisanja u odnosu na raniji period ali bukvalno od života i problema. Sve ima svoje faze i onaj ko piše menja se u skladu sa njima ali ne prestajem da pišem....jok ja :manikir:

Back