moze li se negde skinuti adobe photoshop ili illustrator?

Photoshop ti sluzi za izradu (editovanje) rasterske grafike. U sustini, koristi se za rad sa JPG i PNG slikama, a mozes da ga koristis za izradu postera, ili izgleda web stranice, barem ga ja za to koristim.
Illustrator se koristi za izradu vektorske grafike, tipa logotipi. Razlika je u tom sto vektorsku grafiku, ma koliko god zumirao kvalitet ostaje isti, sada ako gresim neka me neko ispravi, ne koristi pixele vec neke matematicke formule (ne trebas ni da razmisljas o tome). Jedina mana je u tome sto vektorska grafika uvek izgleda "crtano" (u nedostatku bolje reci), osim ako nisi neki ekspert koji moze da napravi fotorealisticni crtez.

Takodje, Illustrator se koristi da prebacis rastersku u vektorsku grafiku, ima i ugradjene funkcije za to, a ako imas malo vremena mozes i rucno uraditi to.

Znaci prakticno se iste stvari mogu obavljati na ova dva programa, a glavna razlika je: Photoshop ima prednost da uradjeno izgleda realnije, a illustrator da mozemo zumirati beskonacno, ali slike ne izgledaju bas realisticno?

Voleo bih neku noviju verziju, ne staru 7-8 godina i da bude puna verzija pre nego portable.

Da malo pojasnim o cemu razmisljam, voleo bih da se oprobam kakav bih bio... dizajner, u modifikovanju fotografija i u izradi logoa i sl., pa predpostavljam da je za to photoshop zakon...

Jedan drugar mi rece da mogu na ulici da kupim narezan disk sa tim programom za 150-200 din, (naravno pirateriju) i da instaliram. Mislite li vi da je to dobra ideja.

Back