Moze li Kusturica biti rodonacelnik zanra Zoofantastike?

Umri_muski

Legenda
Poruka
74.187
Taj tip je opsednut fantasticnim mocima zivotinja jos od skupljaca perja.

Najnoviji fim Mlecni put je sav u zoofantastici, a prosto mi je neverovatno da je izabrao motiv ljubavi zmija prema mleku kao nesto sto publika ne zna (detalj u filmu) jer nema seljana iz sela gde ima zmija a da ne zna da zmije obozavaju mleko, cak sisaju zive ovce i koze, bez ujeda naravno....
Ali pitanje je ozbiljno , moze li se Kusturica oznaciti kao rodoslovac takvog zanra...?

Zmije ne piju mleko. To je mit.

A što se tiče zoofantastike, pa svaki film u kome životinja ima osobine koje u stvarnosti nema, može se smatrati "zoofantastikom".

Otkud ti to , kad piju...
Kakav mit, prosetaj po planinskim selima gde ima zmija pa pitaj seljake...Mozda su svi mitomani , to hoces da kazes...

- - - - - - - - - -

Ustvari nisam video nijednu da bukvalno pije, ali sam video da se muva oko prostorije sa mlekom...uvek ih ima tamo prvo , pa onda negde drugde...
Znaci zbog necega vole da su tamo gde je mleko...
A kazu cobani da su videli da sisa ovcu...

Otkud ti to , kad piju...
Kakav mit, prosetaj po planinskim selima gde ima zmija pa pitaj seljake...Mozda su svi mitomani , to hoces da kazes...

- - - - - - - - - -

Ustvari nisam video nijednu da bukvalno pije, ali sam video da se muva oko prostorije sa mlekom...uvek ih ima tamo prvo , pa onda negde drugde...
Znaci zbog necega vole da su tamo gde je mleko...
A kazu cobani da su videli da sisa ovcu...

Zmije idu tamo gde je toplo.
Zmije NE SISAJU ovce, krave itd.

Ne piju. z;)
Seljaci kažu i da poskok skače 5m, al ne skače uopšte ...

Poskok skoci oko 20cm, to ce ti reci cobani...retko kad vise...
Sarka voli da se obmota oko toplog deteta, ali ga ne ujeda...cesto se desi da pridje detetu koje cuva ovce i drema i onda se pribije uz njega...
Ali mi nesto sumnjivo ovo oko mleka.
Jer nema logike ni da se skorpije skupljaju na ulje, pa se skupljaju u velikom broju...
Odakle te velike razlike u pricama?
Ja pricam ono sto sam video cuvajuci zivotinje na planinskim pasnjacima leti...znaci tamo gde odneses mleko , ama skoro uvek neka zmija u blizini...
iako je bez visoke trave ili kamenja...
A ovako , susreti, tu je sasvim bezbedno ako si na 1m od zmije, poskoka, a nije vreme parenja....nakostresi se ali te nece napasti niti se dopuzati do tvojih golih nogu...
Sarke su malo drugacije...

Ali nisam ja strucnjak sta sve ima...
Mozda se pogresno protumaci kad zmija krene ka tebi ,kao napad, a ona ide ukoso ka nekom svom mestu , tebe samo usput gleda...

Nasuprot verovanju, poskok ne ume da skače ni da se ustima uhvati za rep i skotrlja nizbrdo na prolaznike. Međutim, poskok može da smota zadnji deo tela, uzdigne prednji i brzo ga izbacit napred da ugrize žrtvu. Zbog toga se stiče utisak da „skače“. Doseg takvog „skoka“ je 40 cm.
http://www.planeta.rs/58/21zmije.htm#.WmOa2K6nG00

zmija smuk ima naviku da se ususnja u stalu, zakaci za kravlje vime i sisa krv..u tu svrhu koristi svaku priliku kada je neka toplokrvna zivotinja u blizini...
nas narod, seljaci i postena inteligencija od vajkada su bili upoznati sa tom osobinom, te su za onog ko voli dobro da potegne smislili uzrecicu `pije ko smuk`..:kpozdrav:

Poslednja izmena:
Jok.

Zmije, inače, vode samostalni ili usamljenički život osim u sezoni parenja i zimovanja. Čest mit je i to da poskok skače. Te priče idu toliko daleko da su mnogi „svojim očima videli kako je poskok skočio deset metara i ciljao u vrat!“ To su stvarno „babske priče", jer niti poskok, niti bilo koja druga zmija može da skače. Smešna je i priča da smuk napada krave. Smukovi niti piju mleko, niti jure i napadaju krave, niti puše cigarete...

Herperolog Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije
http://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/2725/Istine-i-zablude-o-zmijama.htm

Back