Moždani udar - šlog - izliv krvi u mozak

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.425
Šta da radite ako vi ili neko koga poznajete možda ima moždani udar

stroke.jpg

Brza reakcija može da pomogne pacijentima sa moždanim udarom da dobiju tretmane koji su im očajnički potrebni. Tretmani moždanog udara koji najbolje funkcionišu dostupni su samo ako se moždani udar prepozna i dijagnostikuje u roku od 3 sata od prvih simptoma. Pacijenti sa moždanim udarom možda neće imati pravo na ovo ako ne stignu u bolnicu na vreme. Ako mislite da neko možda ima moždani udar, uradite uradite sledeće:

Balans: Proverite da li osoba gubi ravnotežu, ima glavobolju i vrtoglavicu.

Oči: Proverite da li osoba ima iznenadan zamagljen vid.

Lice: Zamolite osobu da se nasmeje. Da li jedna strana lica "pada"?

Ruke: Zamolite osobu da podigne obe ruke. Da li jedna ruka "vuče" nadole?

Govor: Zamolite osobu da ponovi jednostavnu frazu. Da li je govor nerazgovetan ili čudan?

Vreme: Ako vidite neki od ovih znakova, odmah pozovite hitnu pomoć.

Šta da radite ako vi ili neko koga poznajete možda ima moždani udar

Pogledajte prilog 902113

Brza reakcija može da pomogne pacijentima sa moždanim udarom da dobiju tretmane koji su im očajnički potrebni. Tretmani moždanog udara koji najbolje funkcionišu dostupni su samo ako se moždani udar prepozna i dijagnostikuje u roku od 3 sata od prvih simptoma. Pacijenti sa moždanim udarom možda neće imati pravo na ovo ako ne stignu u bolnicu na vreme. Ako mislite da neko možda ima moždani udar, uradite uradite sledeće:

Balans: Proverite da li osoba gubi ravnotežu, ima glavobolju i vrtoglavicu.

Oči: Proverite da li osoba ima iznenadan zamagljen vid.

Lice: Zamolite osobu da se nasmeje. Da li jedna strana lica "pada"?

Ruke: Zamolite osobu da podigne obe ruke. Da li jedna ruka "vuče" nadole?

Govor: Zamolite osobu da ponovi jednostavnu frazu. Da li je govor nerazgovetan ili čudan?

Vreme: Ako vidite neki od ovih znakova, odmah pozovite hitnu pomoć.

Dok ti na taj način utvrđuješ da li je, ili nije, ode taj u večna lovišta.
Osoba koja je doživela moždani udar sama to odmah vidi u slučaju da se ne onesvesti.

ima neki lek za razredjivanje krvi koji strahovito pomaže u prvih tri sata. Nakon toga drastično opada efikasnost. Ne sećam se, ali je moguće da kasnije može samo da ima negativni efekat.

Nije to neki lek, to je antikoagulantna terapija koja se daje pacijentima jer je u pitanju tromb koji je negde napravio haos.

Ne možeš ti varfarin ili bilo koji drugi antikoagulant da daš nekome ko je doživeo moždani udar, to mora u bolničkim uslovima.

Osoba koja je doživela moždani udar sama to odmah vidi u slučaju da se ne onesvesti.

Nije to neki lek, to je antikoagulantna terapija koja se daje pacijentima jer je u pitanju tromb koji je negde napravio haos.

Ne možeš ti varfarin ili bilo koji drugi antikoagulant da daš nekome ko je doživeo moždani udar, to mora u bolničkim uslovima.
poenta je što pre otići u bolnicu radi te terapije, a "dijagnoza" ne uzme više od par minuta.

Nije tačno da svako zna da je doživeo moždani udar. Pričao sam sa čovekom koji uopšte nije bio svestan da je imao moždani udar jer se desio dok je spavao. Bilo mu je čudno ujutru kad je video da mu se ukočila cela jedna strana ali nije otišao odmah kod lekara misleći da je nezgodno spavao.

Inače, gornje savete preporučuju svi lekari sveta.

tačno me natera da pogledam malo bolje...

Preporuka je da se zove hitna pomoć jer oni mogu odmah da krenu sa tretmanom i pripremom za bolnicu. Statistika kaže da tek 30% onih koji su doživeli moždani udar zovu hitnu pomoć te stoga apel jer taj specifičan lek može u mnogome da pomogne da ublaži ili potpuno zaleči štetu nanetu ishemijskim moždanim udarom.
Postoji i hemoragisjki udar a tretman za njega je drugačiji.

Ništa ne pričam napamet, lično sam prisustvovala moždanom udaru majke i najbolje drugarice.
Mama se onesvestila u trenutku kad je pala, ali je brzo došla sebi i u roku od pet minuta smo je odvezli u bolnicu te moždani udar nije ostavio nikakve posledice.
Drugarica je pokušala da popije gutljaj kafe i samo je rekla : Moždani udar, zovi hitnu.

Starije osobe sigurno ne znaju, ali relativno mlađe uvek znaju, jer su simptomi veoma jasni.

Trebalo bi ljude edukovati , da ne kazem obrazovati, sta je i kako
da reaguju u slucaju shloga, a sve u pravcu koji su prvi simptomi
jer danas vecina ljudi zive sami tako da ne postoji niko ko ce ih
preslisavati da li vide, cuju ili kako se osecaju.
Svaki bi covek morao da zna za signale, tipa glavobolja, povracanje
vrtoglavica, bez da razmislja da li ce pijani sin ili unuk uopste i registrovati da taj covek i postoji.

Ništa ne pričam napamet, lično sam prisustvovala moždanom udaru majke i najbolje drugarice.
Mama se onesvestila u trenutku kad je pala, ali je brzo došla sebi i u roku od pet minuta smo je odvezli u bolnicu te moždani udar nije ostavio nikakve posledice.
Drugarica je pokušala da popije gutljaj kafe i samo je rekla : Moždani udar, zovi hitnu.

Starije osobe sigurno ne znaju, ali relativno mlađe uvek znaju, jer su simptomi veoma jasni.
to je dobro da su one same prepoznale ali statistika kaže da tek jedan od troje koji dožive moždani udar shvate na vrfeme o čemu se radi.

to je dobro da su one same prepoznale ali statistika kaže da tek jedan od troje koji dožive moždani udar shvate na vrfeme o čemu se radi.

Mama nije, ali ja jesam, a drugarica je odmah shvatila jer nije mogla iz šolje da uzme gutljaj kafe pošto joj je udarilo na desnu stranu, jezik...
Činjenica je, bez ikakvog omalovažavanja, da su žene pre svega mnogo informisanije i pribranije u tim okolnostima.
One i inače češće idu kod lekara i na redovne kontrole, za razliku od muškaraca, kojima "nije ništa"...to vidim i po rođenom bratu.

Mama nije, ali ja jesam, a drugarica je odmah shvatila jer nije mogla iz šolje da uzme gutljaj kafe pošto joj je udarilo na desnu stranu, jezik...
Činjenica je, bez ikakvog omalovažavanja, da su žene pre svega mnogo informisanije i pribranije u tim okolnostima.
One i inače češće idu kod lekara i na redovne kontrole, za razliku od muškaraca, kojima "nije ništa"...to vidim i po rođenom bratu.
da, to je tačno, naročito kod nas

Zato i duze zive, mi zene:)
Ja cak mislim da muskarci redje idu kod lekara ne iz nemarosti
nego zbog kukavicluka. Ono, da mu ne daj Boze ne nadje nesto.

Zbog čega se dešava moždani udar?Da li potpuno zdrave osobe mogu da ga dožive?
Mogu.Moja sestra je dozivela mozdani udar,a nije imala nikakvih kardioloskih problema,ali je legla da spava,a nije dobro osusila kosu i u toku noci ju je stiglo.Sto je najgore nisu mogli da joj snime gde joj je pukla arterija,tek posle nekoliko snimaka utvrdjeno da je u korenu mozga i da nista ne mogu da urade.Nazalost bila je kratko vreme na WMA,pa u Slankamenu,ali nije bilo spasa.

Mogu.Moja sestra je dozivela mozdani udar,a nije imala nikakvih kardioloskih problema,ali je legla da spava,a nije dobro osusila kosu i u toku noci ju je stiglo.Sto je najgore nisu mogli da joj snime gde joj je pukla arterija,tek posle nekoliko snimaka utvrdjeno da je u korenu mozga i da nista ne mogu da urade.Nazalost bila je kratko vreme na WMA,pa u Slankamenu,ali nije bilo spasa.
najgore je u snu jer se često i ne probude.

Ja sam spasio jednu osobu sigurne smrti kad je doživela moždani udar hitnom reakcijom. To su mi doktori rekli. Na sreću potpuno se oporavila bez ikakvih posledica

odmah sam zvao lekare i nisam joj dao da spava iako je htela. Bolela je jako glava i vrat pa je htela da se odmori. I lekari se sami čude kako se potpuno oporavila a tri dana je bila u šok sobi.
Nazalost,sestra je stanovala u Beogradu kod jedne zene i zena je legla pre nje,a ustaje odprilike kada i sestra trba da krene na posao.Primetila je da nema sestre da izadje,jer zajedno ujutru piju kafu,kada je usla u sobu,sestra je samo gledala i pokretala oci,sve drugo je vec bilo oduzeto.Dok je stigla hitna,dok su je smestili,pa snimali.Posle snimka nisu mogli nista da nadju,pa sledeci snimak drugi dan,treci i cetvrti.Ne znam tacno koliko puta su je snimili dok nisu ustanovili koji je problem,sve je to bilo kasno.mada kaze doktor i da su odmah nasli gde je tesko da bi mogli da urade bilo sta,kao i sto je bilo.

Kako je moguće da od neosušene kose doživi tako nešto...strašno..žao mi je jako..

Back