Možda....

Ratnik je imao dobrog konja i svi su rekli da je to sreća. Ratnik reče možda. Onda je jednog dana konj pobjegao i svi su rekli da je to nesreća. Ratnik reče možda. Onda se konj vratio sa hordom divljih konja i svi su rekli da je to sreća. Ratnik reče možda. Jednog dana konja je jahao ratnikov sin i pao sa konja i slomio nogu. Svi su rekli da je to nesreća. Ratnik reče možda. Zatim je izbio rat među plemenima i mnogi mladići su otišli u rat i poginuli, ratnikov sin nije mogao ići jer je imao slomljenu nogu. Svi su rekli da je to sreća. Ratnik reče možda.......

Rudyard Kipling

Ako

Ako mozes ostati miran kad na tvom putu
Svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe,
Ako sacuvas poverenje kad svi ostali sumnjaju,
Ali ako im ne zameris sto nemaju poverenja;
Ako ti cekanje ne predstavlja mnogo muke;
Ako ne lazes kad cujes lazi,
Ili ako ne mrzis kad tebe mrze;
Ako se ne pravis suvise dobar, niti govoris suvise mudro;
Ako snivas ali ti snovi nisu sve;
Ako mislis ali ti misli uvek ostaju ciste;
Ako znas da primis pobedu i poraz,
Da primis jednako i jedno i drugo;
Ako mozes podneti da tvoju istinu
Varalice iskrivljuju da bi lakse prevarili budale;
Ako vidis kako u komadice razbijaju tvoj cilj
I ako se sagnes da podignes i pokupis ostatke.

Ako mozes sakupiti sva tvoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
Ako si spreman da ponovo krenes, kao na pocetku,
Ne prosaptavsi ni reci, izgubivsi sve uz osmeh;
Ako prisilis svoje srce, svoje zivce, svoje misice
Da sluze tvojim ciljevima i kad su malaksali,
I aku ustrajes kada sve zaostane,
Izuzev volje koja naredjuje: "Drzi se dobro|"
Ako se usred gomile ne ponosis,
I ne smatras se herojem, ako se druzis sa kraljevima;
Ako te ni prijatelj ni neprijatelj ne mogu pokvariti;
Ako svaki covek za tebe nesto znaci, ali ni jedan suvise;
Ako umes dobro ispuniti svaku minutu svog zivota,
I svakog trenutka ides pravim putem;
Tvoja ce biti zemlja i sve njeno blago,
Jer,
BICES COVEK, SINE MOJ|

Poizdrav iz RH.
Nakon provedene javne rasprave Sudsko vijeće VSRH opt. Hrastova proglasilo krivim te mu je izreklo kaznu zatvora u trajanju od 8 godina.Prema navodima optužnice, Mihajlo Hrastov, pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, dana 21. rujna 1991. godine, hicima iz automatske puške, ubio je 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, i time počinio kazneno djelo protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, opisano u članku 124. Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske.
Evo link s obrazloženjem presude:
http://www.centar-za-mir.hr/uploads/KORANSKI_rasprava_VSRH.doc

ima ona nasa izreka kad se nesto lose desi: Ko zna zasto je to dobro
Pa da, sve zavisi od gledanja na stvari
Sto je za nekog - Lose da gore nemoze biti - neko drugi bi nasao i svetlu stranu toga...

ima ona lepa prica o muvi i pceli:

Ali interesantno mi je da je Ratnik "mlak" na sve, sa odgovorom mozda deluje kao da mu nije stalo nidocega
kakav paradoks, ratnik neko ko bi trebao da se bori za nesto postaje samo posmatrac
svidja mi se.....
lepo

...golja, sirotan nadničar razmišlja o sutrašnjem danu i njegovim mogućnostima, pa veli... sutra može da bude uobičajeni argatorski dan , a može i da se zarati... ako bude argatorski , dobro jest ; a ako bude rata, ima dve mogućnosti -- da me odvuku u rat ili ostave na miru...ako ostanem kući , dobro jest ; a ako odem u rat ima dve mogućnosti --da budem na frontu ili u pozadini...ako budem u pozadini , dobro jest, a ako budem u prvim borbenim redovima ima dve mogućnosti -- da se sukobim sa neprijateljem ili pak da se ne sretnemo na frontu uopšte... ako se ne sretnemo , dobro jest ; ako se sukobimo ima dve mogućnosti -- da ja maknem njega ili pak on mene...ako ja ubijem njega, dobro jest ; ako on ubije mene, ima dve mogućnosti - da odem u raj il pakao....ako odem u raj , dobro jest; ako odem u pakao ima dve mogućnosti - da budem ložač kod kazana il da budem u kazanu... ako budem ložač , dobro jest; a ako budem u kazanu , ima dve mogućnosti ????????

Back