Mozambik...

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
...raj na zemlji!
Dve i po hiljade kilometara pescanih plaza na obali Indijskog okeana, savrsena morska hrana (jak portugalski i arapski uticaj), opsta jeftinoca....cini mi se da ce za par godina Mozambik postati top turisticka destinacija.
Da nije bilo gradjanskog rata, Mozambik bi uveliko bio na svim turistickim kartama sveta!
Ljudi....prelepo je!

beaches-mozambique-matemo-boat-w-rani-resorts-b.jpg

mozambique.jpg

Bas u ovoj kuci (hostel) na ostrvcetu inhambane sam par puta letovao. Noc kosta 5 dolara po osobi u dvokrevetnoj sobici.
Za mene je ovo raj na zemlji.
A tek klopa....samo rakovi, skoljke, lignje, ribe... a nadje se i divna ljuta piletina sa kokosom za onog ko voli.

Poslednja izmena:
...raj na zemlji!
Dve i po hiljade kilometara pescanih plaza na obali Indijskog okeana, savrsena morska hrana (jak portugalski i arapski uticaj), opsta jeftinoca....cini mi se da ce za par godina Mozambik postati top turisticka destinacija.
Da nije bilo gradjanskog rata, Mozambik bi uveliko bio na svim turistickim kartama sveta!
Ljudi....prelepo je!

Kakve su ženske?
Vole li da se poseksaju sa belcima?

...raj na zemlji!
Ljudi....prelepo je!
Pricaj malo.
Kako si dosao do Mozambika? Da li trebaju vize? Koliko kesa treba za avion? Kad se isplati ici? Kad si bio? Na kom si sajtu rezervisao hostel? Ukratko napisi, sve sto je bitno. :)
Hvala unapred na odgovoru.

Na slikama i Beograd deluje urbanije od samoga sebe. Po meni je tamo opsta katastrofa. To sto su napravljena odmaralista je super, ali je van grada divljina. Nema puteva, pijace vode, crnci na svakom koraku. Sve vise se javlja muslimana.

Maputo je izuzetno lep grad sa mnogo duse i stila.
Godine ratovanja su ostavile veliki trag ali cak i to daje neku car.....ukoliko si bila primetila si ogroman Portugalski uticaj.
Za razliku od bilo kog grada u Juznoafrickoj republici, u Mozambiku se osecas sigurno.
Odmaralista su zaista prelepa, plaze i okena predivni, hrana fantasticna...ipak treba imati na umu da sae ide u jednu zemlju treceg sveta sto je u isto vreme i plus i minus.
Ukoliko neko nema makar malo avanturistickog duha (kao MP drugarica) onda je bolje da uopste i ne krece....jer zamisli, u sred Afrike ima i CRNACA!!!!!!!
Tamo sam veoma cesto isao na odmor (sa zenom, dvoje male dece a jednom i sa tastom iz Beograda) i uvek smo se fantasticno proveli.
Nikada ni jedan problem jer probleme ce naci onaj ko ih i trazi a ko dolazi da uziva i da se odmori, taj ce naci raj.

Pricaj malo.
Kako si dosao do Mozambika? Da li trebaju vize? Koliko kesa treba za avion? Kad se isplati ici? Kad si bio? Na kom si sajtu rezervisao hostel? Ukratko napisi, sve sto je bitno. :)
Hvala unapred na odgovoru.
Do Mozambika sam stigao slucajno.
Veliki sam avanturista i tokom zivota u Juznoj Africi (Johannesburg) imao sam prilike da proputujem celu subsaharsku Afriku.
U Mozambik konkretno sam dosao iz puke dosade.
Smisljao sam zeni poklon za godisnjicu braka.
pomislio sam da odemo negde na more (okean) ali celu juznoafricku obalu smo vec prokrstarili uzduz i popreko i pogled mi je pao na Mozambik.
Na poslu sam radio sa dosta Portugalaca koji su tamo rodjeni, cuo sam neka price i savete i odlucio se za tu destinaciju. Izvadio sam vize i preko neta (mislim hostelbookers) rezervisao hostel a da zena to nije ni znala (puka formalnost cak i za nase pasose), strpao je u kola i odvezao 600km od Johannesburga, pravo u raj.
Od tada smo se "na mesto zlocina" vracali desetak puta (jesen ili prolece)sa sve malom decom i tastama iz beograda.
Avionom je malo teze stici do Maputa.
Iz Evrope (mislim) direktno leti samo TAP (Portugal) a ostale kompanije lete preko Johannesburga.

koliko vidim, ovi sto su bili svi su zivi i zdravi

Sto se tice bezbednosti sve je ok.Boravio sam tamo par meseci u vreme gradjanskog
rata i upoznao narod koji je veoma pitom i znatizeljan.Obilazio sam severnu obalu Indijskog
okeana i jos onda shvatio da ce ljudi jednog dana,ovde,otkriti raj na zemlji.Prosecna temperatura oko 25c,a okean uz obalu plitak i topao.
U urbanim naseljima je obavezno osnovno skolovanje na portugalskom jeziku.Ribarska sela
polako prihvataju civilizaciju i veoma cene goste(vole da se grebu i trguju).Plemena na zapadnoj granici(nomadska)imaju neke ruzne obicaje koje drzava iskorenjuje.
Ko ima mogucnosti toplo preporucujem obalu Indijskog okeana u Mozambiku.

ma ok, ne mislim da nije... ali mislim da ne mora da znaci da ces nayebati po difoltu.
verovatno je ono - od mesta do mesta, od slucaja do slucaja. inace, pozdravljam te,
zaista uzivam kad citam sta pises

Ko se cuva - i Bog ga cuva!
Bezbednost bele populacije zaista predstavlja veliki problem ali postoje neka iskustvena pravila koja prilicno smanjuju rizik.

Back