Mozak i nedostatak socijalnih kontakata

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.531
Za mnoge od nas, ideja o tome da provedemo neko vreme sami možda ne zvuči tako loše. Konačno odmor od socijalnih i profesionalnih zahteva.
Konačno prilika da završimo knjigu.
Konačno okruženje pogodno za meditaciju, o čijim smo koristima toliko slušali.

Ali, prema animiranoj lekciji sa „TED-Ed“-a koju možete videti ispod, a koju je napisao psihijatar i stručnjak za korektivno mentalno zdravlje Teri Kupers, negativne strane ovog iskustva prevazilaze njegove prednosti. Tu dolazimo do pitanja: „Šta se dešava sa vašim mozgom kada nemate nikakav socijalni kontakt?“

Nije iznenađujuće da izolacija ima najteže posledice kada je nametnuta protiv volje osobe koja je u njoj, a još više kada traje neodređeno dugo.

_ Na početku se hormoni stresa mogu povećati, a s vremenom taj stres može postati hroničan _ kaže narator u videu.

Bez mogućnosti socijalnih interakcija, osećaj identiteta i realnosti postaje ugrožen.
Tako se stvara osnova za depresiju, opsesije, suicidne misli i, kod nekih, zablude i halucinacije. Poteškoće sa spavanjem mogu se ispoljiti i fizički, praćene lupanjem srca, glavoboljama, vrtoglavicom i preosetljivošću.

Dok je putovao po Sjedinjenim Državama, Čarls Dikens bio je svedok kazne samice koja je već bila u upotrebi u američkim zatvorima, _ostavljajući utisak da je gora od bilo kakvog telesnog mučenja. On je napisao da poseta zatvoru u Filadelfiji može „dovesti do razmišljanja i pokajanja“.
Nakon mnogo istraživanja o ovom pitanju, Kupers je zaključio da, zapravo, takva kazna nanosi ogromnu štetu koja je suprotna rehabilitaciji, i ne uspeva da smanji nasilje u zatvorima.

Sledeći put kada počnete da se osećate loše iz razloga koje ne možete da objasnite, razmislite koliko je vremena prošlo otkako ste se družili sa stvarnim ljudima.
®

Bez mogućnosti socijalnih interakcija, osećaj identiteta i realnosti postaje ugrožen.

E ovo mi nije jasno , mislim to zavisi od osobe, ali kod mene sigurno nije tacno...

Doduse ja i kad nemam kontakte imam kontakte, meni na ulici prilaze da im pomognem, cesto traze pare , imam takvu facu ajd sagni se Micho...

Ali opet da sam nesiguran mozda bih osetio da nemam socijalne kontakte...

Ali kako osnovni bazni identitet moze biti ugrozen time, nikako.
To moze biti ugrozeni dodaci , znaci osecaj grupe, dodatak u grupnom identitetu , dodatak kroz fiksaciju prijateljstvo kao vrednost u identitetu...ali sam identitet bazicni tesko da moze da bude ugrozen...samim tim nema ni onih navedenih posledica...

Ima tu jos nesto , onaj ko nije odrastao , on misli da je njegov identiet ugrozen svim i svacim, ali to je zato sto jos nije formirao identitet, a neki i u 90 godina nemaju identitet odraslog coveka, znam pouzdano , nije zaebancija..

Ali sad mi odgovori, kad neko jos kao dete tri cetiri puta moze da izgubi zivot, plus 2 puta mu spasu zivot, pa zatim kasnije dodju vremena gde izbegne sacekuse, ratne pogibije, nesretne slucajeve i razne vrlo izvesne smrti....kako takva osoba moze da se kao tako jasno uocena izdvijena sudbina oseti ugrozenim po pitanju identiteta ako nije socijalizovan....trenutno...uzmimo da nije..

Tacno moze, ako nema svoj sistem vrednosti , a zanimljivo je to ....
Stvarno imam osecaj za Srbe po Srbiji da vecinanema osecaj svog sistema vrednosti, imaju jak osecaj interesa...to imaju ,stvarno nenadmasan... nije to bas uvek pogano da bi majku i oca prodali , nego tako malo pogano oblikovani kroz vaspitanje...
Ali da imaju svoj sistem vrednosti , kao da to fali....kao da je to opste vaspitanje celog naroda....sto ima smisla...nije to bas besmisleno..
Tu je ona prica o zudnji za jednoumljem, upravo tu je veza sa tim..

A zasto niko kao mlad, ne ocekujem matori konji da razmisljaju o sistemi vrednosti svojim, nego ocekujem da preslazu svoj spil karata, tj da se prisecaju pa vide u secanju sta su mogli bolje gde su mozda ispali smradovi i to znam da se desava....ali stvarno retko ko da razmislja prvo u mladosti kad je stvarno vreme a jos manje kasnije o svojim sistemima vrednosti...bar kod Srba ili balkanaca..da ne bude sad samo Srbija...
Ne znam mozda je vecina ljudi na ovom svetu u sadasnjem trenutku takva..

Ali odmah da kazem, te babe koje su mene cuvale kao malog , pricuvale....su svaka imala teska vremena odrastanja ali su sve imali itekako razmisljanja o sistemima vrednosti i imale su zanimljivo je i to sve razlicite sisteme vrednosti , a ne kao sada gledas ljude svi pricaju nebuloze, tu su svi isti sistem vrednosti ili slican, ajd to je lagarija, ali i kad ih gledas kako se ponasaju , ponasaju se kao da im je svima priblizno isti , mediokritet sistem vrednosti ....samo da se ne otkrije..

Nemas osecaj da su stvarno jedinke , individue nego cuti i smrdi kao da su svi na taj fazon...ozbiljno kazem nije neka sa razocaranost....
Nego tacno osim nekih bandoglavih inata , ne mozes da kazes da ih osecas kao licnosti orginalne...

Ljudi mogu da imaju vise pecata (jedan ali po sferama), orginalnih gde se vidi i sistem vrednosti i logika i norme, i socijalizacija i sve, ali u Srbiji ne samo da to kriju nego to i nemaju..da ne bude da imaju , pa kriju , a naravno da kriju ponesto oni koji imaju , ali oseti se to ...
Kad oni osete tebe onda oni potpisu sebe..
Zato ja lakse prodirem kod ljudi i neke stvari koje ovde pisem su proverene, a izgledaju neverovatno zato sto vecina nema iskustvo tako brzog i tako potpunog otvaranja ljudi prema njima...ali ebiga, ako smrdis i racunicu vodis, ne mozes da ocekujes da ti se ljudi otvaraju....

Onda naravno da vazi ono sto vecina srba radi a to je zna svako na osnovu dima i kad je drvo bilo poseceno i gde je raslo , da li je neko vodio ljubav ispod tog drveta dok nije bilo poseceno , ama sve znaju...

,,, nazhalost sve je vishe izolacionizam,,,i to u mlađim generacijama,,, nije u pitanju _ego ,,,
,,,msm da je u pitanju beg od odgovornosti,,,
,,ovo moje razmishljanje je samo moje,,,nishta posebno,,,a vashe,,,
Kako da se mlad covek opusti kad vidi da mu spremas prevaru i da mu zavuces...
Kako se mladi otvaraju meni...jer vidi da ga ne osudjujem i ne spremam mu nista, a kasnije hoce i razmenu ideja...
Mladi su prirodno zeljni komunikacije, oba pola, najvise su seksualno zainteresovani , otud toliko zelje da se neka mlada devojka provede i sazri pored starijeg, nije svuda samo sponzoraj....zna devojka kome treba da se uvali ako hoces sponzoraj a kome ako hoce da uziva i da sazri ili da eksperimentise u seksu...
Mozda i ne zna, ali zna sigurno gde nema sponzoraja, nema tog vajba...

Tako da ovo sto matorci ostavljaju mladim generacijama, na zalost ne moze da im se vrati , jer su sebicnoscu to i proizveli , ali zato ima poslovica deca ispastaju grehe roditelja na vise nacina...i tacna je...

Ali matorce nece nikad biti sramota sta ostavljaju deci nego ce reci ebiga snadjite se , popravite...na vama svet ostaje...mi smo svoje iskoristili...

Screenshot_20251019_182735_TikTok.jpg

meni fino i samom
bolje sa pametnim plakati nego sa budalom pevati
a svaka krpa nadje zakrpu?
,,, nazhalost sve je vishe izolacionizam,,,i to u mlađim generacijama,,, nije u pitanju _ego ,,,
,,ovo moje razmishljanje je samo moje,,,nishta posebno,,,a vashe,,,
odlicna tema, a y izozlaciji prvo je bio, po bibliji adam, prvi covek [o tome sam pisao na religiji, u 1. licu jednine bas na dosta tema], no i skorasnji pisci su se bavili izolacionizmom, znamo za moglija [kipling bese] ili robinson krusoa, pa tarzana...
ja ne mislim, pre ce biti da je osoba izopstena iz drustva, ili zlehuda sudbina, kazna itd
psihijatar i stručnjak za korektivno mentalno zdravlje Teri Kupers, negativne strane ovog iskustva prevazilaze njegove prednosti.
da, ljudi moraju da interaguju, ako ne sa drugim ljudima, onda, svojom voljom kao monasi u svojim celijama sa Bogom, kada se povuku na molitvu, a generalno ako su se povukli iz sveta, opet su sa drugim monasima.. dodao bih jos i Hristos da se povukao na 40 dana

Isusova kušnja

Seci uši krpi dupe i tako
pa ne, cekaj ko je ko u ovoj izreci:
bolje sa pametnim plakati nego sa budalom pevati
ti meni ne delujes kao neko ko place, a znas sta rece u jevandjelju?
Wordproject
https://www.wordproject.org › 7.h...

·Translate this page

32 Oni su kao deca koja sede po ulicama i dozivaju jedno drugo i govore: Svirasmo vam, i ne igraste, žalismo vam se, i ne plakaste.
33 Jer dodje Jovan krstitelj koji ni jede hleb ni pije vino, a vi kažete: Djavo je u njemu;
34 Dodje Sin čovečiji koji i jede i pije, a vi kažete: Gle čoveka izelice i pijanice, druga carinicima i grešnicima.

Ali kako osnovni bazni identitet moze biti ugrozen time, nikako.
To moze biti ugrozeni dodaci , znaci osecaj grupe, dodatak u grupnom identitetu , dodatak kroz fiksaciju prijateljstvo kao vrednost u identitetu...ali sam identitet bazicni tesko da moze da bude ugrozen...samim tim nema ni onih navedenih posledica...

Ima tu jos nesto , onaj ko nije odrastao , on misli da je njegov identiet ugrozen svim i svacim, ali to je zato sto jos nije formirao identitet, a neki i u 90 godina nemaju identitet odraslog coveka, znam pouzdano , nije zaebancija..
ti jako dobro pises, bas se vidi da si uman covek, a ja takve najvise volim, ... da davim :mrgreen: ; vidi, postavka ti je pogresna da se do neke zrelosti identitet izgradi, i onda zadrzava do kraja zivota, da ne atrofira, ili se ne promeni, da je statican - to ucaureno tako, vidis i sam da ne funkcionise, da se luta... hriscani znas da moraju da se preobrate u decu, znaci reverzibilna identifikacija cak?!
Ali da imaju svoj sistem vrednosti , kao da to fali....kao da je to opste vaspitanje celog naroda....sto ima smisla...nije to bas besmisleno..
Tu je ona prica o zudnji za jednoumljem, upravo tu je veza sa tim..
pa povode se za vecinom, navodno demokratskom, a u sustioni se boje tog izolacionizma o kome je tema, ako i pokusaju da izgrade svoj sistem vrednosti hoce li biti kompatibilan za trenutno drustveno uvrezenim, da se mulja, krade, laze, vara? a to je neko smisleno napravio da vrednosni sistem bude izopacen, negativnu selekciju uvodio decenijama itd, ne mozes da krivis siroke narodne mase, sam djavo je tu umesao prste, ili bar da kazemo, da postoji zavera

Pa zar nisi odgovorio drugim delom na osporavanje u prvom delu?

Tacno je da se ljudi menjaju stalno , pazi bas stalno , svakih pola sata.....i da svaka osoba treba da radi introspekciju svaki dan i cesce, a ne rade nikada...
Nikada totalno i istrazno , a ovako ponekad samo Malu Krsnu ....neki udaljeni delic..

Ali stvarno postoji nesto sto se zove formirana licnost , jer vecina osoba , narocito oni bez identiteta ne luta mnogo tj vazi pravilo sto si stariji to si rigidniji i tvrdoglaviji....to mi je premisa 1....tako da ima posledicu i to bolnu to sto ne izgrade identitet kad su mladi , kad mogu da menjaju sam identitet lako i brzo , ovako ucvrste navike, a ne identitet....naprave smesu svojih pravila koja nisu dosledna i onda na tome ne moze da se formira identitet. Identitet moze biti u orginalnom smislu i znacenju e onda indetet znaci onako kakva je nasa persona publika, tj nas identitet je ono kakvim nas drugi vide....ali postoji projekcija i to je drugo znacenje pojma identitet , tj pecat indentiteta a to je ono sto ja rekoh ja imam svoj pecat u logici ponasanja, u logici odlucivanja za mnoge stvari , cak i u logici postavljanja predmeta....svi pecati ne uticu na to kakvim ce me drugi videti jer nece videti, npr niko , pa ni lopovi nece videti pecat zasto stvari postavljam u nekom redosledu a nije ocd, npr zasto volim da neki predmet ne bude odmah uz ivicu stola , da ga ne bih oborio kad prolazim...to je moja logika nije ocd, ako stoji pomericu , ako ne primetim ili mora da stoji onda cu praviti malo siri prolaz oko stola...otud i pecat...procenjujem gde je veca ucestanost mog kretanja ili trebanja neke stvari , i zato imam na komp stolu solju, praznu sa poklopcem, da ne pada prasina u nju , nije ocd, prakticnost...
Ali to nije identitet, to su moji pecati....odem do grada ostane ukljucen komp ili je iskljucen..zavisno od potrebe...
Ali tako isto postoje pecati koje drugi primecuju i neki koje zelim da primecuju , i to je identitet..
Npr kad sam bio u vojsci , ja sam odbio naredjenje zato sto je moj clan borbene grupe ostavljen iz zaebancije na ulazu u kasarnu da pesaci ceo put umesto da ga povezu. To je primer kad sam gradio pecat saborca jer je rat u blizini , a meni treba identitet pouzdanog borca da bih mogao da se oslonim na svoje saborce...
Ja sam dobio 10 dana kazne, koja nije izvrsena jer sam odjednom imao celu kasarnu iza sebe kao podrsku...nisam izda koja izda....
To je stvorilo autoritet kod vojske, i zato sam mogao bez cina da naredim kad hocu da bilo koji vojnik specijalac ode i cuci ispred komande i kontrolise nadredjenog staresinu , u ime komunikacije sa borbenom grupom....da mu se ne omakne da nas zaebe i izda na terenu...

To su opasne stvari i inko ne voli u Srbiji identitet koji ima i integritet....a identitet bez integriteta sluzi kao drolja da sa njim radis sta hoces i da ta natices na tuki kad ti i kako odgovara...ali sa integritetom onda ima smisla ali je zahtevan , jer odrzava neki sistem vrednosti....svoje naravno , ali tu ima i kolektivne vrednosti..

E sad povezi sta imamo u drustvu ako smo vec zakljucili da nemamo identitet bazicni kod ljudi u Srbiji , samim tim nemamo ni irtegritet...samim tim nemamo ni sisteme vrednosti i eto ti lanac kauzalnosti..

Nista nije bez veze kod mene, cak i kad se cini da je bez veze, a to smeta i moderaciji foruma i zato mi je dozvoljeno samo na politici i na muskom kutku da pisem...nije to za dz....
Sigurno nije zato sto vredjam pojedinacno ucesnike foruma, nego zato sto ih vredja moj integritet kad ga pokazem...zaeban sam kao i svako ko ima integritet..

Ako imas jos neke nedoumice u vezi zasto navike u ponasanju i tvrdoglavost nisu identitet u prvom smislu znacenja, a mozda jesu u drogom, vidi budalu u tom smislu ...ima i tu nesto sto se zove identitet....ja znam toliko budala i lopova, i blentavih u Srbiji i to jeste njihov identitet iz mog ugla....
Alli u prvom smislu znacenja da oni zele da stvaraju takvu sliku i da oni imaju integritet u stvaranju slike i odnosu persona publica prema svetu , oni nemaju identitet, da ih pitas licno sta ih obelezava, oni ne znaju ili nemaju sta da navedu...i onda tu dolazi ova tema do promenjenog naslova...

npr
Psihicki problemi osoba sa smanjenom socijalizacijom usled nedostatka feedbecka , tj utiska sta je njihov identitet (u smislu 2 ocigledno jer u smislu 1 nemaju identitet uopste) tj ne znaju sta da misle o sebi dok redovno ne vide sta drugi misle o njima pa da to poprave....da poprave svoju trenutnu persona publica...

Mozda bih ja trebalo da se u slengu nazovem legenda ili mudo , kad imam toliko hrabrosti da uvek imam svoj u smislu 1 identitet i integritet....obicno takve tipove zovu ili legenda , moze biti i pezurativno ili mudo....

Ali to nije identitet, to su moji pecati....odem do grada ostane ukljucen komp ili je iskljucen..zavisno od potrebe...
Ali tako isto postoje pecati koje drugi primecuju i neki koje zelim da primecuju , i to je identitet..
moja postavka je drugacija: mi se identifikujemo u odredjenom kontekstu, ili referentnom sistemu [vrednosti, o kojima smo vec zapocveli ranije]; dakle, identifikujemo se u kontekstu porodice, necije smo dete, pa smo neciji otac, muz itd, ali taj identitet mozemo da izgubimoi ako se razvedemo npr. a zene npr ako uzmu muzevljevo prezime onda se po muzu identifikuju, kao cioje su, ili deca po imenu oca, jel tako?
drugi konteksti mogu da budu plemenski, nacionalni, politicki, religiozni, koja denominacija nas identifikuje itd

znaci, tvoja postavka bazicnog identiteta koji se ucvrscuje je, po meni, pogresna, iskustvo nas uci da ona vazi samo za odredjeni kontekst, a neke identotete cak i izgubimo! i onda se ja logicki pitam: a sta ako je resenje suprotno, da nama i ne treba identitet,jer i po hriscanstvu, mi moramo da se odreknemo sebe [ti pomenu licnost], kao preduslov da postanemo Hristovi ucenici... i eto, identitet UCENIKA, a ne ucitelja, kojiima siri kontekst 'koje sam vec zacrtao kao bitne], na primer, izgubilo posao vozaca, imalio smo identitet vozaca, i onda kao ucenici naucimo neko drugo zanimanje, i promenimo svoj identitet -

- moja poenta je da je vazniji kontekst, a identiteti razni da su u njihovoj funkciji
Ali stvarno postoji nesto sto se zove formirana licnost , jer vecina osoba , narocito oni bez identiteta ne luta mnogo tj vazi pravilo sto si stariji to si rigidniji i tvrdoglaviji....to mi je premisa 1....tako da ima posledicu i to bolnu to sto ne izgrade identitet kad su mladi
po hriscanstvu ko se ne obrati u dete nece uci u carstvo Bozije, i onda badava to tvoje, ako mora covek da se identitetski resetuje a sve je rigidniji, ili ostane bez zene, vise nije muz, ili ostane bez posla, pekar, lekar, apotekar...

i jos i ovo, za mene je licnost [koju si takodje pomenuo] subjekat, a identifikacija radnja/predikat, ne postoji pojam identitet u mom recniku van konteksta ili ref. sistema

ja nisam identitet, samo se identifikujem u razlicitim sistemima, vrednosnim ili referentnim, kao licnost ova ili ona, a zasto ovo podvlacim to je vec religija, nije ti tamo zabranjeno, i kako zasto kazes da ti ne daju da pises, ti si najboilji diskut, najinspirativniji, samo se rasplinjavamo oboijica, mada ja znam i da se fokusiram

Poslednja izmena:

Back