Motori i putovanja.

Dobar domaći forum o tome je bjbikers....

Trenutno ne vozim motor, počeo sam auto. Kod mene sve malo sa zakašnjenjem..
Vozili su me po celom svetu odnosno morima i okeanima, dok nije došla ova pošast...
Vozio sam prošle i ove godine. Napravio 15000 km po Srbiji. Uglavnom po Vojvodini, severnom delu ove naše prelepe republike.

Neuporedivo bolje je voziti dvotočkaša u odnosu na četvorotočkaša. Ali nije za svakoga motocikl. Imao i vozio sam BMW F650 GS, najnoviji model pre elektronike, tj 2007.godište. Ili sam, ili sa jednim vodjom puta, ili u grupi od nas nekoliko. Obišao sam sve strane naše grude ali još uvek nisam bio u svakom selu, i nismo u južnoj pokrajini koja je još uvek pod okupacijom.

Beh i u Madjarskoj...

A ovako kratak savet relativno neiskusnog vozača motora, nemoj da preceniš sebe, a ni potceniš mašinu. Isto važi za saobraćaj svih vozila.
Imah dva negativna iskustva. Prošle godine je puno stradalo ljudi usled vožnje motocikla. Čuvajte se, oprema me sačuvala oba puta.

Iskreno nedostaje mi, biće nadam se sledeće godine opet...

107956655_10220026752113523_1788141847003501558_n.jpg

Jedna za forum, autor sam ja. Ne citata na tabli nego fotografije.

Zašto autor table, autor citata, autor motocikla, nema jednaka prava kao autor o fotografiji?

Postavicu ovo isto o diskusiji o autorskim pravima...Kopka me to, zašto je realnost-svet oko nas često bez prave vrednosti a digitalna vrednost je precenjena?

Decenijama vec sam na putevima Srbije i Evrope, sto motorom, autom, sleperom ili vozeci tutisticki bus jer mi je to posao zadnjih 10 -11god. Viseo sve i svasta, dozoveo mnogo lepih ali nazalost i losih stvari. .Motorom sam isao i za Rusiju. Moze se reci da imam iskustva i dosta km predjenih ali opet to ne znaci da sam nepogresiv te sam pre dve godine napravio gresku i preziveo tezak udes motorom. Helikopter me u bolnicu odneo. Bilo je to u Austriskim planinanama. Kako kazu iskusni nije upitno dal ces da padnes nego kad ces da padnes i da molis boga da to bude sa sto manjim posledicama. Naravno vozim i dalje...pa i pesak padne na ledu la opet i dalje, ide peske...Oprema dobra 80% cuva glavu.

Ja sam ove sezone presao na BMW-u R1200GS nekih 6000-8000 km i isao na more 2x pa u Bosnu vise puta.
Vozim motore aktivno 17 godina i mislim da sam na dva tocka do sad presao nekih 120k km. Za nekog dosta a za nekoga smesno ali meni je zadovoljavajuce i voleo bih da je ta cifra jos veca ali videcemo kako ce se razvijati ova glupost od posasti jer pasosi ce zatvoriti mogucnosti.
Za sad sam vozio po Rumuniji,Bosni,Crnoj Gori,Hrvatskoj,Albaniji i naravno nasoj Srbiji a zelja su mi Italija i Austrija a mastam i o Spaniji. Zato sam uzeo i noviji GS 1200 pa da uzivam jos vise.
Od motora sam imao poprilicno toga i cak i prodajem motore iz uvoza pa sam tako stekao i saznanja sta je dobro a sta je jos bolje.
Sve u svemu nema loseg motora nego je do loseg vlasnika.
Naravno,oprema se podrazumeva u fulu i na 38 stepeni se vozi u jakni i pantalonama sa protektorima i sa cizmama.

Ja sam ove sezone presao na BMW-u R1200GS nekih 6000-8000 km i isao na more 2x pa u Bosnu vise puta.
Vozim motore aktivno 17 godina i mislim da sam na dva tocka do sad presao nekih 120k km. Za nekog dosta a za nekoga smesno ali meni je zadovoljavajuce i voleo bih da je ta cifra jos veca ali videcemo kako ce se razvijati ova glupost od posasti jer pasosi ce zatvoriti mogucnosti.
Za sad sam vozio po Rumuniji,Bosni,Crnoj Gori,Hrvatskoj,Albaniji i naravno nasoj Srbiji a zelja su mi Italija i Austrija a mastam i o Spaniji. Zato sam uzeo i noviji GS 1200 pa da uzivam jos vise.
Od motora sam imao poprilicno toga i cak i prodajem motore iz uvoza pa sam tako stekao i saznanja sta je dobro a sta je jos bolje.
Sve u svemu nema loseg motora nego je do loseg vlasnika.
Naravno,oprema se podrazumeva u fulu i na 38 stepeni se vozi u jakni i pantalonama sa protektorima i sa cizmama.
Bravo...zavidna kilometraza i sam komentar jako jasan, precizan i tacan

Da li na forumu ima motorista ?
Sta vozite ? Iskustva sa putovanja i uopsteno o motorima.
Ima naravno. Vozim dugo već motor. Mada sad manje nego prije 20g, ali je gušt tu. Ne jurcam i ne budalesam, godine čine svoje. Kad si na motoru nemaš nikad prednost. Obišlo se dosta, par puta se i palo s motora. Srećom ne strašno. Ali se barem nešto naučilo. Nekad sam prelazio godišnje i preko 20 000km, sad dosta manje. Sad pređem između 3000-4000km. Bitno da se uživa i da je glava na mjestu. Jednom se živi.
Inače vozim KAWASAKI ZZR-1400, slika je od prošle nedjelje. Nekih 70-ak km sam provozao, da se malo razradi. Prije njega imao sam SUZUKI GSX 1300R ili HAYABUSA, nažalost 2005g iz garaže ukraden. I to je bio drugi motor kojeg su mi ukrali. Prvi je bio KAWASAKI ZZR-1100 Ali ljubav je jača.

IMG_3897.jpeg

Netko je gore spominjao opremu. Naravno, nikad ne sjedam bez kacige, potkape, rukavica, pojasa, jakne s protektorima(ramena, leđa, laktovi). Također i hlače sa protektorima nosim, mada njih više kad dužu turu vozim. Iako bi trebalo uvijek. Čuvati se moraš. Trenutni motor ću voziti dokle god me služi, zadovoljan sam jako njime. Sluša me, ujedno i ne prašta greške. Kad si mlađi voziš gasom, a kad si stariji glavom. Sljedeći motor ako budem uzimao biti će BMW K1600 GTL.

Decenijama vec sam na putevima Srbije i Evrope, sto motorom, autom, sleperom ili vozeci tutisticki bus jer mi je to posao zadnjih 10 -11god. Viseo sve i svasta, dozoveo mnogo lepih ali nazalost i losih stvari. .Motorom sam isao i za Rusiju. Moze se reci da imam iskustva i dosta km predjenih ali opet to ne znaci da sam nepogresiv te sam pre dve godine napravio gresku i preziveo tezak udes motorom. Helikopter me u bolnicu odneo. Bilo je to u Austriskim planinanama. Kako kazu iskusni nije upitno dal ces da padnes nego kad ces da padnes i da molis boga da to bude sa sto manjim posledicama. Naravno vozim i dalje...pa i pesak padne na ledu la opet i dalje, ide peske...Oprema dobra 80% cuva glavu.
Pešak padne i na ravnom, verujte izveo sam i to. Pocepao pantalone. Zapeo, pa se razbio.,

Pešak pa svako drugo vozilo. Mrzim da vidim kad na parkingu automobilista misli da ima prednost na hodača.

Drago mi je da nisi mnogo bio povredjen. Šta je bilo sa vozilom?
Srećom pa spasilački sistem u Austriji je bio na snazi. Neki naš te vadio iz sopstvenog nepotrebnog rizika, a opet te vuklo pa kud puklo?

Netko je gore spominjao opremu. Naravno, nikad ne sjedam bez kacige, potkape, rukavica, pojasa, jakne s protektorima(ramena, leđa, laktovi). Također i hlače sa protektorima nosim, mada njih više kad dužu turu vozim. Iako bi trebalo uvijek. Čuvati se moraš. Trenutni motor ću voziti dokle god me služi, zadovoljan sam jako njime. Sluša me, ujedno i ne prašta greške. Kad si mlađi voziš gasom, a kad si stariji glavom. Sljedeći motor ako budem uzimao biti će BMW K1600 GTL.
A u novom dobu kočnicom....

A u novom dobu kočnicom....
Naravno, lako je gas dati, treba znati zakočiti u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

Često me znaju pitati jesam li sadašnji motor vozio 300km/h i preko toga. Odgovor je kratak i glasi NE. Nisam i niti imam potrebe. Prijašnji jesam vozio, testirao. Ali to mi je najmanje bitno i ne tangira me uopće ta brojka. Bitno je da me motor sluša, kao i ja njega. Recimo meni je odmor njega voziti 140km/h, osjećaj je kao da vozim nešto drugo 80km/h. Grupnu vožnju izbjegavam. Eventualno još jedan motor. Tu sam imao loša iskustva, a i izgubio sam kolegu u toj vožnji. Nisam ja tada bio na turneji. Tako da solo vozim. Polako, s mozgom, pa dokle stignem. Jedna je glava.

Back