Мостови

ВОДКА

Iskusan
Banovan
Poruka
5.913
Поред метроа, Београду највише недостају мостови, мислим да чак ни 10 нових мостова не би потпуно решило саобраћајни колапс. Међутим да се мало играмо саобраћајних инжењера, претпоставите да сте ви онај ко се пита и да имате на располагању буџет за три нова моста. Где би сте их градили(не рачунајући мост преко Аде и кинески мост Борча-Земун)?

Први би, по мени, требало направити у продужетку Булевара Зорана Ђинђића, преко старог сајмишта, Саве, спојити са Савском улицом и у продужетку са улицама Милоша Поцерца и Пастеровом до Храма Светог Саве. За овај мост би прво требало изместити Главну железничку станицу.

Други мост би требао да споји Блок 45 на НБГД и петљу на којој се одваја Ибарска магистрала од Обреновачког пута.

Трећи мост би требало направити од СИВа, преко Великог ратног острва, Дунава, до леве обале Дунава.

Наравно за све то је потребно много пара којих нема тако да ће све ово још дуго остати само маштање. :sad2: :sad2: :sad2:

Питање је да ли 10 мостова решава саобраћај у Београду? Ово је некад давно крштено као аутомобилски урбанизам. Мислим да не треба размишљати у том правцу. Дакле, први мост, слажем се за локацију, на Старом сајмишту, паралелно трамвајском мосту. Али мислим да би било боље да са њега саобраћајница иде преко пициног парка, па да се забоде у тунел који може да изађе на оном скверићу код цркве св. Александра Невског. Даље у ул. Ђуре Ђаковића или већ како се сада зове. За други се опет делимично слажем, али био би преблизу мосту преко Аде. Не би баш ваљало. Е сада се разрађује излаз из БГ према Обреновцу и даље Чачку и Пожеги, али левом обалом Саве, поред Сурчина и Јакова, па се споји са Остружничким мостом на лево, па продужи даље и прескочи Саву код Обреновца. А трећи би био (исто се разрађивало више пута) из Вишњичке бање према Панчеву. Спајао би аутопут БГ - Ниш и ослободио панчевац и пролаз камиона кроз град. Нема полемике, само размишљање, ок? :D

Ne vidim sta bi nam koristio novi most izmedju Brankovog i Gazele posto vec imamo onaj tramvajski. Izlazak na sam Hram ne znaci nista - gde bi tu automobili otisli? Vec imamo ne bas prazan Bulevar oslobodjenja.

Most od SIV-a nije nista... to je vec kad automobili stignu u centar, treba ih skrenuti pre - sto ce bas da radi most Zemun - Borca.

Staviti jos jedan most na Dunavu, ali tamo negde kod Vince, da se omoguci da se sa autoputa skrene levo na Vincu i onda dalje prema Rumuniji.

Gde bre most preko Velikog ratnog ostrva? Rezervat prirode covece.

Moze dosta da se dobije prepravkama postojecih bulevara i ulica po gradu. Npr. ulaz na Pancevac bi morao da se podigne, da nemamo medjunarodni put koji se ukrsta u istom nivou sa lokalnom ulicom. Naravno, da se desna traka ukljucuje na most, a levom da se ide pravo.
Dobar primer je kako su uradili kod sajma, sklonili su dva sasvim nepotrebna semafora.

Poslednja izmena:
prvi novi most treba da bude pored starog tramvajskog, kod autobuske stanice, znaci da se uz postojeci doda jos jedan isti takav

da podsetim brankov most nije oduvek ovako izgledao. ranije je postojala samo jedna strana tj konstrukcija. pa je negde oko sedamdesete izgradjen bilzanac, cime se brankov most duplo povecao u sirinu

po istom principu moze i na dunavu uz pancevacki most da se doda jos jedan isti takav

umesto treceg mosta napravio bih zicaru zemun - kalemegdan, sa jednim krakom usce - opstina - blok 45

Poslednja izmena:
Ово са жичаром ми се свиђа. Била нека прича о жичари од блока 45 до Аде и Бановог брда. Јел знаш нешто о томе?

Ово са жичаром ми се свиђа. Била нека прича о жичари од блока 45 до Аде и Бановог брда. Јел знаш нешто о томе?

znam i ja slicno, da je bilo nesto u novinama

zicara kao obekat bi mogla relativno brzo i jeftino da se napravi, sa finom namenom za prevoz putnika na struju.

nije ni ta tvoja linija los predlog.

Е, ал замислите још нешто. Можда подгревам топлу воду (да ли има тема?), али шта мислите о бродовима? Могли би да иду на петнаестак минута. Увек се сетим из филмова оних трајеката из Њујорка или Сан Франциска. Не мора да буду за аутомобиле. Паркираш у блоку 45 или на старом сајмишту, пређеш у савску или радничку и идеш даље превозом. Или са ушћа на пристаниште. А тамо оне силне шине зврје празне. Неки беовоз поставе, и прођеш до дунав станице очас посла ...

celo proslo leto su isli brodici, kao autobusi, savom. ali se niko nije vozio njima iako je bilo besplatno. niko od zaposlenih ili studenata ili djaka. par penzionera se ne racuna.

ispod brankovog mosta je bio planiran bus do centra, kao veza.

cak je na adi bio organizovan vozic od save do radnicke. i nista. ovog leta to niko i nije spomenuo. normalno.

celo proslo leto su isli brodici, kao autobusi, savom. ali se niko nije vozio njima iako je bilo besplatno. niko od zaposlenih ili studenata ili djaka. par penzionera se ne racuna.

cak je na adi bio organizovan vozic od save do radnicke. i nista. ovog leta to niko i nije spomenuo. normalno.

Potvrdjujem da je bilo (a mozda i jos uvek je?... kad je ta 'letnja sezona? ), ali da nije bilo bas pretrpano.

`vodeni gsp` je ukinut i nece ga vise biti.razlog-slabo interesovanje gradjana za ovaj vid prevoza

Back