Mostar-Travnik-Sarajevo-Zagreb

Markan S

Početnik
Poruka
6
Dolazim iz Srbije. Otac mi je pricao o njegovoj ekskurziji u 4.god Gimnazije na gore pomenutoj relaciji. Pa sam ja odlucio da sa najboljom drugaricom prodjem sve to dok moja cura bude na moru koje ja bas i ne volim :)
Pokrecem ovu temu da bi saznao sto vise o ovim gradovima..prednosti, mane, sta obavezno posetiti, sta treba propustiti, ideje za smestaj i hranu i naravno troskove...Racunajuci da se u svaki grad zadrzimo po 3 noci to bi bilo 12 nocenja znaci 14 dana. Nov sam ovde ne znam koliko ce trajati da se odobri moja tema ali se nadam da ce uskoro posto su mi odgovori potrebno :)
pozzz

U Mostaru mozes posjetit Stari most i Stari grad , ako mislis jesti cevape bolje nemoj strpi se do Bosne :D :D Mostar je studentski grad i u zapadnom dijelu grada imas dosta klubova, preporucam Pink Panter (kod studentskog doma City, ili kod autobusne stanice u zapadnom dijelu grada). Posjetite Partizansko groblje kod kampusa u zapadnom dijelu grada, kod Sveucilista, omiljeno okupljaliste studentarije za pijanke). Mozete otici do Bune i tekije ako ste s autom 15 min voznje prema Capljini, imas putokaze na putu. Jednom kad se parkirate u Mostaru mozete sve obici pjesice, sve je u krugu pola sata normalnog hoda

U Sarajevu cevapi kod Zelje, prosetajte po bascarsiji (katedrala, SPC), kod autobusne stanice imas avazov toranja, na vrhu kafic i vidikovac odakle imas fenomenalan pogled na grad. Ulaz na vidikovac 1 KM... mislim da je zemaljski muzej u Sarajevu opet otvoren, imaju dobru postavku, ulat 2 KM mislim, vrijedi pogledati, blizu avaza i autobusne stanice, odmah ispred americke ambasade... to ti je ukratko to ako se ne mislite dugo zadrzavati... U Sarajevu se mozete parkirati bilo gdje blizu tramvajske linije i sve je lako dostupno i Muzej, i Avazov toranj i Centar... Pitajte koji tramvaj vozi do Ilidze, pa s njim do Vrela Bosne... karta 1.80 KM, a svercanje nikom nije strano pogotovo u podnevnim guzvama kad kontrole gotovo da i nema :D

Od Sarajeva prema Travniku imas dobre cevape u Bajri 5 min prije ulaska u grad, jeftini a dobri :D, ako ne onda nakon ulaska u grad poslije 2. semafora skrenete lijevo iz pravca Sarajeva i nadete parking (ne placa se uglavnom), pitate za cevapdzinicu Hari, isto dobri cevapi malo skuplji, 10 min pjesacenja od Harija tvrdzava i stari grad, i to bi bilo sve za Travnik, dosta je malen grad i nema se bog zna sta vidjet osim tvrdzave u kojoj se nalazi i manji muzej ..., Vlasic je udaljen pola sata voznje, ako volite planine obvezno posjetiti :D, ljeti i u proljece je ljepse nego zimi, manje guzve, bijeg od vrucine...

Putem cete vjerovatno prolaziti kroz Jajce i Banja Luku, u Jajcu tvrdzava, ispod nje vodopad u samom centru grada, nedaleko od grada prema BL jezera i to je to

U Zagrebu nikad nisam bio, ali sigurno da se ima svasta vidjeti, ali ako idete s mora iz Dalmacije steta je ne posjetiti Dubrovnik ili Split, Split pogotovo ako vam je do dobre zabave, parkirati ispod Marjana kraj studentskog doma besplatan parking ili busem br 17 iz centra, na marjanu unajmiti biciklo , ili se popeti pjesice :D

Iz Dubrovnika preko Neuma i Metkovica mozete za Mostar, a iz Splita autocestom skroz do BH granice i Ljubuskog pa prema Mostaru (80 kn cestarina).

Ukratko

Pre svega hvala na odgovoru! Procitao sam ga nocas u neko vreme preko maila i zeleo odmah da odgovorim ali komp bio ugasen :D
Sto se tice cevapa probacemo ih u svakom gradu, zna se da je leskovacki rostilj najbolji ali probacemo i ostale!! :D
Kad si vec pomenuo klubove, popodne cemo da se setamo po gradu a nocu naravno u klubove, spavacemo NE ZNAM KAD xD
Sve ovo je u fazi razvoja, tako da su moguce i promene, evo za sad smo sklonili Zagreb zato sto je najdalji ali smo ubavili Trebinje i eventualno malo Dalmatinske obale ako bude para posto vremena imamo na pretek.
Jajce mi nije palo na pamet ali ako je usput vrlo rado cemo otici i tamo zato sto smo ZELJNI SVEGA! jos jednom hvala na odgovoru druze :)

Back