Morski narcis (pancratium maritimum)

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.738
Nedavno sam bila na plaži Pefkoulia na delu gde nema ležaljki. Plaža je bila sva u nekim biljčicama, cveću.
Između ostalog bilo je puno morskih narcisa koja veoma dražensno izgledaju i mirišu.

Pošto je bio tek početak letovanja a posle toga se nismo vraćali na tu plažu, srećom nisam izvadila lukovicu. Kako se posle ispostavilo u pitanju je zaštićena vrsta. U nekim državama se navodno plaća i kazna ukoliko se ubere cvet ili lukovica.

Na netu su ljudi postavljali sličice iz Turske, Grčke, Portugalije. Dakle ima je, nije baš da je tako jako retka ali eto upozorenja da ne smemo da je diramo :prstic::lol:

Neke od mojih sličica

nar.jpg

nar1.jpg

nar2.jpg

A evo šta još pišu o ovom narcisu.

Izvor

U prirodi se sreće u Sredozemnom Bazenu i to na severnim i istočnim peščanim obalama Sredozemnog Mora, kao i u zapadnim i jugoistočnim obalama Crnog mora. Veoma je redka i zaštićena vrsta kojoj preti izumiranje.
Ovo je lukovičasta biljka sa sivo zelenim uzanim, linearnim listovima, bezlisnim stablom visine 40-60 cm. Lukovica je ovalna, 8-10 cm duga i 4,5-6 cm u prečniku, obavijena smeđim ovojnim listovima. Širina listova je do 2 cm, a dužina kao cvetnog stabla ili su listovi kraći od nje. Listovi su aktivni i u zimskom periodu i obrazuju rozetu iznad zemlje. Cvast se sastoji od 2-10 krupnih i mirisnih cvetova bele boje. Cvetovi su trubasti, promera do 10 cm, sa 6 uzanih latica savijenih unazad. Unutar cveta se nalazi cilindrična parakrunica sa 12 trouglastih zubaca. Vreme cvetanja je avgust i septembar, a trajanje cvetanja 2-3 nedelje. Plod je trodelna čaura ovalnog oblika.

Za obrazovanje plodova neophodno je izvršiti unakrsno oprašivanje cvetova. Seme sazreva 2-3 meseca nakon cvetanja.

Pancratiummaritimum1_zpsc66ef936.jpg

Izvor

Najskuplji cvet u Turskoj
🇹🇷
je peščani ljiljan. Iznenađujuće nežan i divno lep cvet nalazi se ponegde na peščanim plažama Antalije. Ovo je peščani ljiljan, koji ima još nekoliko imena: morski ljiljan, morski narcis, knosski ljiljan, ljiljan svetog Nikole, pa čak i ljiljan Device.
Peščani ljiljan osvaja ne samo svojom vanjskom lepotom, već i neverovatnom aromom. Možemo se samo čuditi kako među čvrstim peskom uz slano more, bez izvora pitke vode, raste tako čisto i nežno cveće. Ipak, biljka je živela u obalnom pesku Sredozemlja u antici.
❗
Veruje se da se upravo ovaj ljiljan spominje u Starom zavetu, u knjizi “Pesma nad pesmama” kralja Solomona:
"Ja sam šaronski narcis, đurđica u dolini."
Stoga je još jedno od mnogih imena cveta šaronski ljiljan. Pravi, znanstveni naziv biljke je sea pancratium, što na starogrčkom znači “svemoćan”. Vrhunac cvetanja peščanih ljiljana u Turskoj - krajem avgusta- početkom septembra. Upravo sada možete pronaći ovaj cvet na plaži. Ali nemojte ga otkinuti! Peščani ljiljan nalazi se na popisu ugroženih vrsta i zakonom je zaštićen
👀
Za branje peščanog ljiljana predviđena je kazna od 244.315 lira ( 10.528 €)

nar4.jpg

Back