svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Otvaram temu o jednom interesantnom narodu, tj. dijelu češkog naroda, Moravcima. Veoma su mi interesantni zbog toga što mi se čini da imaju velike sličnosti sa Srbima (i drugim južnim Slovenima) i zbog imena i zbog nekih drugih stvari. Malo su tamniji u odnosu na sve ostale srednjoevropske Slovene, i nekako me podsjećaju na Južne Slovene. Ime Milan je karakteristično (npr. književnik Milan Kundera, fudbaler Milan Baroš) za Moravce...
Teritorija današnje Moravske je u praistoriji i starom vijeku naseljena Keltima, a poslije su oni nestali, gdje su, šta su, ko su???
Glavni grad Moravske Brno, na prvi pogled ima slovenski naziv... ali ja sam bio začuđen kad pročitah da je po jednoj teoriji ime nastalo od keltske riječi za brdo (bryn)
Koliko se Moravci razlikuju od ostalih Čeha? Kakvo im je porijekllo? Hajmo i nešto o srednjevijekovnoj Moravskoj!
Teritorija današnje Moravske je u praistoriji i starom vijeku naseljena Keltima, a poslije su oni nestali, gdje su, šta su, ko su???

Glavni grad Moravske Brno, na prvi pogled ima slovenski naziv... ali ja sam bio začuđen kad pročitah da je po jednoj teoriji ime nastalo od keltske riječi za brdo (bryn)

Koliko se Moravci razlikuju od ostalih Čeha? Kakvo im je porijekllo? Hajmo i nešto o srednjevijekovnoj Moravskoj!