Moralna dilema

Kada vidite pripadnicu romske nacionalnosti kako prosi na ulici sa bebom u naručju i moli da joj date koji dinar da bi imala da nahrani dete, da li bi trebalo dati novac ili ne? Ističem, da je ovo tipičan primer zloupotrebe deteta, jer ono je tu kako da bi izazvalo veće sažaljenje i kada je napolju ledeno i kada je vrelo,a opet, žalosno je ne pomoći u nevolji. Kako bi vi reagovali?

P.S Zaobiđite ako možete one naivne odgovore tipa ,,Pa možda nema gde da ostavi dete pa ga je povela sa sobom''!

Dati joj onoliko koliko mozes, makar to bilo i 2 dinara.

2 po 2 pa se skupi za hleb.

Никада не дајем циганима,новац нека иду да раде.Зашто је рађала дете ако је неспособна да о њему брине?

Da li ovako razmisljas i kad' su u pitanju neromske porodice sa desetoro dece koju nisu u stanju da izdrzavaju? Ili su to pozitivni primeri (zbog doprinosa povecanju nataliteta),snimaju se televizijske emisije o njima, otvaraju ziro-racuni za pomoc...itd???

Poslednja izmena:
Kada vidite pripadnicu romske nacionalnosti kako prosi na ulici sa bebom u naručju i moli da joj date koji dinar da bi imala da nahrani dete, da li bi trebalo dati novac ili ne? Ističem, da je ovo tipičan primer zloupotrebe deteta, jer ono je tu kako da bi izazvalo veće sažaljenje i kada je napolju ledeno i kada je vrelo,a opet, žalosno je ne pomoći u nevolji. Kako bi vi reagovali?

P.S Zaobiđite ako možete one naivne odgovore tipa ,,Pa možda nema gde da ostavi dete pa ga je povela sa sobom''!

Najčešće dam nešto novca. Nijesam siguran da prosi za gazdu (organizovano prošenje) čak i ako neke stvari ukazuju na to.
Pošto nijesam siguran dam jer i ako je za gazdu, osiromašiti neću ako je za nju dobro. Tek ovaj svijet je takav i zašto bih izigravao detektiva da utvrdim kome novac ide.
U svakom slučaju njoj je bolje da dam, i kod gazde ako ga ima bolje će proći ako donese novac nego ako joj niko ne bi dao. Biće bolje obijema a ako prose za sebe u toliko bolje.
Ko sam ja da sudim, kad imam, dam ili bolje ako imam sitnine jer veće priloge od 1€ ne dajem. A to što zloupotrebljava dijete i da zbog toga uskratim pomoć bilo bi jednako zloupotrebi djeteta koje zaista najčešće zloupotrebljavaju, no to je njihov način koji svakako pojačava sažaljenje prolaznika koji mnogo ne morališu već daju.

Poslednja izmena:
ja sam od pre neku godinu vrlo surova prema tim ljudima, zenama ili deci koja prose.
obrazlozenje:
bilo mi ih je žao i davala sam dok nisam bila svedok, sasvim slucajno, kad su ih skupljali njihovi ,,makroi,,.
ja sam bukvalno bila šokirana! nisam imala pojma da to tako funkcioniše.
žao mi je tih ljudi,jer su iskorišćeni,ali...možda imaju izbor, možda ne.
ja biram da ne finansiram ,,makroe,,.

Back