Moralističke spodobe medju nama

Apsolutno si u pravu....svako treba da zivi po svojim standardima, ali sam.
Malo mi ovaj tvoj post lici na neki koji kritikujes tipa zasto vi ljudi radite to i to. Tebi ne bode uvo kritika tudjeg ponasanja? ili sve to vazi samo za tebe i ono sto tebi smeta? Meni sti ti najgori od svih baba zvocara....

Ovi standardi navedeni na sajtu ispovesti.com su standardi većine stanovništva u modernim zemljama. Moji stavovi to nisu. Srednja klasa i malogradjanska moralistička priča (disciplina, rad, ošišan travnjak ispred kuće, gradjanska produktivnost) se promoviše čak i medju ovima što navodno žive drugačije, čak i krimosi pozivaju decu da 'treniraju, da se posvete školi' i slično. Većina ljudi i ne razmišlja, čim ućare neki dobitak u malogradjanskoj utakmici nameću to drugima kao apsolut. Ja mogu da kritikujem ovo slamanje tudje volje (izbacio ga na ulicu da ga disciplinuje, pa se ovaj vratio podvijenog repa i kasnije se vratio kući izmenjen i spreman da bude produktivan gradjanin) jer to ide protiv ljudske prirode, a veliča se jer većina ljudi ima ropski mentalitet i najobičnija su marva, zato su i moguće države, nacije, škole, penzije, plate, zdravstvo koje se plaća i ostale represivne institucije koje ukidaju prirodnog čoveka. Niko od nas i nije slobodan čim se rodi, jer odmah dobija bar kod, jmbg, državu, naciju, grad, roditelje da ga podižu i spremaju za obdanište, školu itd... Većina ljudi i nema neki racionalan odgovor na moje tvrdnje i argumente, najdalje što idu je "a šta bi ti, da budeš džabalebaroš, a ne pošten gradjanin?!", "bato, radi pa nešto pričaj, nema ništa u životu bez znoja i motike!" i slične retardirane, maloumne opaske i zamene za bilo kakav validan argument.

Da sam rodjen u neka starija vremena sigurno bih bio drumski razbojnik i zagorčavao život i bogatima i običnim gradjanima, kao Čaruga npr. S tim što bih ja išao još dalje jer ni sirotinju ne bih poštedeo, ako neko radi na posedu bogataša i to shvata kao život treba ga ili emancipovati ili kazniti. Naravno danas čovek ne može ni u šume da se odmetne i bude hajduk, jer su kamere i telefoni svuda, na svakom ćošku, sa tehnološkim napretkom dosetila se država kako da dodatno kontroliše ljude sa drugačijim stremljenjima jer da svi počnu da rade šta hoće i pljunu na produktivno gradjanstvo i gradjansku disciplinu došlo bi do rata.

“It's a red tide, Lester. This life of ours. The shit they make us eat. Day after day - the boss, the wife, et cetera - wearing us down. If you don't stand up to it, let 'em know you're still an ape, deep down where it counts, you're just gonna get washed away.”

Ipak mislim da preteruješ. To što nisi voleo da ideš u školu, nisam voleo ni ja. Ne voli ni, sigurno, 80% dece. Ali šta bi smo radili da nije škole? Kako bi svet funkcionisao?
A disciplina u školi mora da postoji. Jer, deca su takva, neobuzdana, još nemaju osećaja za red i adekvatno ponašanje. Škola ih uči mnogim stvarima, ne samo matematici i istoriji.
Takođe, pomaže im u pronalaženju određenih interesovanja i usmerava ih dalje u životu.
Vojska... Išao sam u vojsku. Da je besmislena, jeste. Ali iz drugih razloga.

Poenta je da kroz život ne možeš da ideš tek tako kako ti volja. Da se protiviš zakonima jer zakoni postoje jer u svetu imaš mnogo koristoljubljivih i zlih ljudi koji bi, da nije zakona, lagano zlostavljali ostale ljude koji ne bi mogli da žive od njih.

Takođe, mislim da ne postoji primer buntovništva kod odraslog čoveka a da on ne sadrži narkomaniju, razbojništvo, maltretiranje drugih i slične stvari.

A da je sistem po kom svet funkcioniše debilan, to se slažem sa tobom. Samo se ne slažem po pitanju razloga za takvo mišljenje.

Pa problem je u tome sto ti koristoljubivi i zli ljudi i zlostavljaju ostale i maksimalno im zagorcavaju zivot samo se kriju iza institucija, krupnog kapitala i uredjuju pravila i zakone tako da njima idu na ruku tj. da zlostavljaju i iskoriscavaju druge, zagorcavaju im zivot ali da za to ne odgovaraju i ne snose pravne posledice.

Sto se tice skole, mislim naravno da deca treba da idu u skolu i da skole treba da postoje, ali mislim da citav sistem treba drugacije da funkcionise, da skolski sistem bude takav da deca vole skolu a ne da skolu dozivljavaju kao robiju i da samo gledaju kako da pobegnu iz nje , vec da vise uce kroz igru, zabavu, da im se vise omoguci da iskazu svoj deciji duh, kreativnost i da sistem bude takav da vise sve bude na nekoj dobrovoljnoj bazi i da se podstice ucenje kroz igru, kreativnost, itd a ne od obdanista da se deci uteruje strah u kosti, da se manipulise njima putem straha i ucena, da im se namece neki autoritet, strah, dril, trenira strogoca nad njima, itd i da ih teraju da sto pre odrastu i da suzbijaju emocije kao da je iskazivanje emocije ili biti dete nesto lose.
Recimo ako treba nekad nastavu i organizovati negde u prirodi ili negde pored reke umesto u hladnim i sterilnim ucionicama i sad slikovito da se izrazim da skola vise izgleda kao nekadasnje emisije Branka Kockice a manje kao neka hladna i sterilna institucija ili neki KP dom.

Srednja klasa i malogradjanska moralistička priča (disciplina, rad, ošišan travnjak ispred kuće, gradjanska produktivnost) se promoviše čak i medju ovima što navodno žive drugačije, čak i krimosi pozivaju decu da 'treniraju, da se posvete školi' i slično. Većina ljudi i ne razmišlja, čim ućare neki dobitak u malogradjanskoj utakmici nameću to drugima kao apsolut. Ja mogu da kritikujem ovo slamanje tudje volje (izbacio ga na ulicu da ga disciplinuje, pa se ovaj vratio podvijenog repa i kasnije se vratio kući izmenjen i spreman da bude produktivan gradjanin) jer to ide protiv ljudske prirode, a veliča se jer većina ljudi ima ropski mentalitet i najobičnija su marva, zato su i moguće države, nacije, škole, penzije, plate, zdravstvo koje se plaća i ostale represivne institucije koje ukidaju prirodnog čoveka. Niko od nas i nije slobodan čim se rodi, jer odmah dobija bar kod, jmbg, državu, naciju, grad, roditelje da ga podižu i spremaju za obdanište, školu itd... Većina ljudi i nema neki racionalan odgovor na moje tvrdnje i argumente, najdalje što idu je "a šta bi ti, da budeš džabalebaroš, a ne pošten gradjanin?!", "bato, radi pa nešto pričaj, nema ništa u životu bez znoja i motike!" i slične retardirane, maloumne opaske i zamene za bilo kakav validan argument.

Da sam rodjen u neka starija vremena sigurno bih bio drumski razbojnik i zagorčavao život i bogatima i običnim gradjanima, kao Čaruga npr. S tim što bih ja išao još dalje jer ni sirotinju ne bih poštedeo, ako neko radi na posedu bogataša i to shvata kao život treba ga ili emancipovati ili kazniti. Naravno danas čovek ne može ni u šume da se odmetne i bude hajduk, jer su kamere i telefoni svuda, na svakom ćošku, sa tehnološkim napretkom dosetila se država kako da dodatno kontroliše ljude sa drugačijim stremljenjima jer da svi počnu da rade šta hoće i pljunu na produktivno gradjanstvo i gradjansku disciplinu došlo bi do rata.
Ja sam podebljala neke ključne reči ili fraze koje iznosiš. Imaš zapravo primedbu na sistem. Sistem u kojem se svi rađaju i odrastaju, od dobijanja jmbg, vrtića, škole, posla, itd pa sve do smrti kada postoji obično sahrana. Ti to zoveš malograđanskim. Samo taj pojam je tu diskutabilan. Imaš samo jednu šansu da budeš van sistema, a to je da odeš negde daleko gde nema savremene civilizacije, gde još uvek ljudi ne dobijaju jmbg, npr negde u Africi možda, Aziji, ali bi morao da se boriš sa divljim životinjama, da sadiš nešto da bi imao šta da jedeš, uzgajaš stoku, smisliš kako ćeš da dođeš do struje ili možeš možda da živiš bez nje...? dakle opet moraš da radiš. Problem je u tome što moraš nešto da jedeš. A do toga možeš doći tako što ćeš ili 1. raditi, 2. živeti na tuđoj grbači, 3. krasti. Ovo pod 2 i 3 je bedno ipak, zar ne? Dakle, toliko o radu. Zatim, onda bi malo da jеbeš možda, može ali nekoga van civilizacije. Ja razumem da ima ljudi kojima ne leži što su deo savremene civilizacije, jer je u njoj velika kontrola npr, ali u koje doba je bilo bolje? u srednjem veku? Rim? Stara Grčka? Pećinski ljudi su bolje živeli? Mi kritikujemo ovu civilizaciju ali prihvatamo i veš mašine, i internet, i šporete, i mašine, automobile, razne poslastice koje prave fabrike itd itd. Treba biti fer. Jedno ide sa drugim. Uzmi ili ostavi. Ovako se koristimo svim prednostima, ali seremo po celokupnom sistemu.

A što se tiče tog rad, red, disciplina, ima to veze sa Nemcima svakako. Još pre ako ćemo analizirati to je protestantski pogled na stvari. Ali nije o tome Kant govorio bezveze. Nisu Stari Grci o redu govorili bez veze. Kako urediti društvo od mnogo ljudi? Hm? Kako bi ti? Svako da radi šta mu volja? Kako bi to društvo izgledalo? O tome je knjiga i knjiga ispisano. Ja mojoj deci konkretno kažem, tj prepričam im ono što se zove Kantov kategorički imperativ, a to je: želi ono da baci foliju od čokolade negde napolju. Ja kažem zamisli sada šta bi bilo kada bi SVAKO ko prođe ovde bacio takvu foliju od čokolade, na šta bi ulica ličila? KAže bila bi ružna. E pa onda ne čini ništa što bi tvojim delovanjem moglo postati opšte pravilo. I to je srž moralnosti. Možda tebi moral smeta, ali on je tu da zaštiti slabije od bezobraznih i bahatih, da da pojedincu sigurnost. Ti kritikuješ ali ne vidim nikakvu alternativu ?

Ja sam podebljala neke ključne reči ili fraze koje iznosiš. Imaš zapravo primedbu na sistem. Sistem u kojem se svi rađaju i odrastaju, od dobijanja jmbg, vrtića, škole, posla, itd pa sve do smrti kada postoji obično sahrana. Ti to zoveš malograđanskim. Samo taj pojam je tu diskutabilan. Imaš samo jednu šansu da budeš van sistema, a to je da odeš negde daleko gde nema savremene civilizacije, gde još uvek ljudi ne dobijaju jmbg, npr negde u Africi možda, Aziji, ali bi morao da se boriš sa divljim životinjama, da sadiš nešto da bi imao šta da jedeš, uzgajaš stoku, smisliš kako ćeš da dođeš do struje ili možeš možda da živiš bez nje...?

Imam samo tu šansu zbog ljudi poput tebe, kojima odgovara gradjanska produktivnost, rad, urednost i proseravanje. Otud i ovaj tvoj cinični komentar, kao da ti meni odreduješ šta ja mogu, ili ne mogu, jer si na 'pravoj' strani, jedna u milion takvih u ovom društvu. Ljudi poput tebe su gori od svakog kriminalca, jer ste retardirani pa sve posmatrate kroz linearan rad i sticanje. Kako ti nije palo na pamet da, kad bih otišao u Afriku, ja možda ne bih sadio repu i uzgajao stoku nego osnovao svoju komunu gde bih gospodario i izrabljivao druge, ili se pridružio nekoj oružanoj grupi, pokušao da zaradjujem na tudjem radu, možda trgovao oružjem? Naravno mogao bih lako da stradam ali to je rizik. To ti nije palo na pamet, nego odmah misliš da ako je neko van sistema ipak mora da radi, privredjuje, ide poštenim putem, sadi, uzgaja stoku... to je malogradjansko, ograničeno razmišljanje.

dakle opet moraš da radiš

Pročitaj šta sam gore napisao. Predvidivo je ovo.

Problem je u tome što moraš nešto da jedeš. A do toga možeš doći tako što ćeš ili 1. raditi, 2. živeti na tuđoj grbači, 3. krasti. Ovo pod 2 i 3 je bedno ipak, zar ne?

Nije bedno, nego je tebi bedno jer veruješ u poštenje i privredjivanje po svaku cenu. Malogradjanski moralizam.

Dakle, toliko o radu. Zatim, onda bi malo da jеbeš možda, može ali nekoga van civilizacije. Ja razumem da ima ljudi kojima ne leži što su deo savremene civilizacije, jer je u njoj velika kontrola npr, ali u koje doba je bilo bolje? u srednjem veku? Rim? Stara Grčka? Pećinski ljudi su bolje živeli? Mi kritikujemo ovu civilizaciju ali prihvatamo i veš mašine, i internet, i šporete, i mašine, automobile, razne poslastice koje prave fabrike itd itd. Treba biti fer. Jedno ide sa drugim. Uzmi ili ostavi. Ovako se koristimo svim prednostima, ali seremo po celokupnom sistemu.

Bilo je bolje ranije jer se opasnije živelo i nije bilo tehnologije da ograničava ljude. Mogao si opušteno da postaneš drumski razbojnik, hajduk, pljačkaš uglednih i poštenih kuća kao Čaruga, revolucionar-boljševik pa da otmeš sve bogatima itd... bolje jedan dan kao lav, nego ceo život kao produktivni malogradjanski crv.

A što se tiče tog rad, red, disciplina, ima to veze sa Nemcima svakako. Još pre ako ćemo analizirati to je protestantski pogled na stvari. Ali nije o tome Kant govorio bezveze. Nisu Stari Grci o redu govorili bez veze. Kako urediti društvo od mnogo ljudi? Hm? Kako bi ti? Svako da radi šta mu volja? Kako bi to društvo izgledalo? O tome je knjiga i knjiga ispisano. Ja mojoj deci konkretno kažem, tj prepričam im ono što se zove Kantov kategorički imperativ, a to je: želi ono da baci foliju od čokolade negde napolju. Ja kažem zamisli sada šta bi bilo kada bi SVAKO ko prođe ovde bacio takvu foliju od čokolade, na šta bi ulica ličila? KAže bila bi ružna. E pa onda ne čini ništa što bi tvojim delovanjem moglo postati opšte pravilo. I to je srž moralnosti. Možda tebi moral smeta, ali on je tu da zaštiti slabije od bezobraznih i bahatih, da da pojedincu sigurnost. Ti kritikuješ ali ne vidim nikakvu alternativu ?

Protestanti su idioti, a Nemci bi da gospodare drugim narodima. Nisu oni moralni uopšte, samo su pedantni. Pričaš o Kantu i njegovom imperativu, a on nije nikad izašao iz svog rodnog grada. Klasičan malogradjanski retard. Moralni imperativ je proseravanje i manipulacija. Ja nemam težnju da bilo šta uredjujem, niti da budem deo uredjenih zajednica i država sa sudovima, policijom, školskim sistemom, platama, penzijama i ostalim institucijama represije. Pa šta ako je knjiga i knjiga o tome ispisano? Nije ti palo na pamet da je sve to manipulacija? Uvek mala grupa ljudi vlada, a velika trpi i privredjuje. To je u osnovi svake državne zajednice.

Znao sam da imaš decu i da si u nekom kantovsko-moralističkom fazonu. Sreo sam masu ljudi poput tebe, i svi mislite da ste popili svu pamet ovog sveta. Ovo sa bačenim papirićem čokolade je toliko jadno i odvratno, kao i tvoja malogradjanska poduka o neprljanju ulice, da ozbiljno razmišljam da te stavim na ignor. Opet kažem, ne postoji 'srž moralnosti', kao ni objektivni moral, to je manipulacija. Svaki moralni zakon služi da bi udarao na savest ovih dole da se ne pobune protiv onih koji su na vrhu. To je u osnovi svake državne zajednice. A zašto ne bismo zasuli ulice smećem i bacali papire gde hoćemo? Zato što država i ti tako kažete? Zato što se učitelji po školama bune? Zato što su neki likovi pre osamsto godina slučajno došli tu i proglasili to državom, pa uspostavili običaje i zakone da drže ljude u pokornosti?

Poslednja izmena:
Znao sam da imaš decu i da si u nekom kantovsko-moralističkom fazonu. Sreo sam masu ljudi poput tebe, i svi mislite da ste popili svu pamet ovog sveta. Ovo sa bačenim papirićem čokolade je toliko jadno i odvratno, kao i tvoja malogradjanska poduka o neprljanju ulice, da ozbiljno razmišljam da te stavim na ignor. Opet kažem, ne postoji 'srž moralnosti', kao ni objektivni moral, to je manipulacija. Svaki moralni zakon služi da bi udarao na savest ovih dole da se ne pobune protiv onih koji su na vrhu. To je u osnovi svake državne zajednice. A zašto ne bismo zasuli ulice smećem i bacali papire gde hoćemo? Zato što država i ti tako kažete? Zato što se učitelji po školama bune? Zato što su neki likovi pre osamsto godina slučajno došli tu i proglasili to državom, pa uspostavili običaje i zakone da drže ljude u pokornosti?
Ma, ja nisam popila nikakvu pamet.
Ne znam šta znači staviti na ignor. Ali stavi me ako misliš da treba.
Ne znam zašto misliš da je malograđanski biti uklopljen. i zašto je odvratno tj patetično učenje dece da ne prljaju.... Tako bismo mogli sve nazvati malograđanskim glupostima. Znam čoveka koji decu nije dao ni u škole, ni vakcine, ma ništa... I dalje ne vidim šta ti to vidiš više i dalje i bolje od mene malograđanke.

Generalno svaki preterani red je uvod u anarhiju i potencijalni haos i ovaj sad svet u kome zivimo gde je kontrola ljude sve represivnija i jaca vidimo da je na ivici i da je samo pitanje vremena kada ce puci a kad se to desi sto je neminovno onda bice spasavaj se ko moze.
Covek je stvoren da bude slobodan i nije stvoren da bude niciji sluga , i svaki sistem zasnovan na strahi i represiji je protiv covekove prirode i kao takav nema perspektivu na duze staze, svaki preterani red i stavljanje ljudi u tor vodi nesumnjivo ka revoltu i revoluciji, kao sto i preterani haos tezi ka nekoj dozi reda.

Sto se tice privredjivanja nisam ni ja pristalica ono rad i privredjivanje po svaku cenu, jer realno imas ljudi koji su mozda lopovi i kradu i ljudi koji zive na tudjoj grbaci ali i ti ljudi mozda se iskupljuju i doprinose na neki drugi nacin, recimo ja znam neke sanere, lopove koji su pomogli vise ljudi i ucinili vise dobrih stvari za druge nego bilo koji "posten, savestan i produktivan" gradjanin , takodje recimo neko mozda zivi na tudjoj grbaci, recimo neki lik se mozda uvalio nekoj starijoj dobrostojecoj gospodji koja ga izdrzava, mozda on ne doprinosi svojim privredjivanjem i zaradom ali mozda voli tu gospodju, pomaze joj, veran joj je partner, brine o deci i cini joj zivot lepsim i srecnijim i mozda joj je oslonac u zivotu na neki drugi nacin, slicno kao i neko koga mozda izdrzavaju roditelji, mozda on brine o njima, voli ih, pomaze im, cine da se osecaju bolje i oslonac im je na neki drugi nacin (sad sto je mozda malo lenj ili ne ume da se snadje ili prosto kao mnogi ne moze da nadje posao jbga, niko nije savrsen, realno ovaj svet bi bio raj kada bi nekom najveca mana i najveci "greh" bio to sto ne radi) , tako da sve je to relativno i ne kaze se za dzabe da samo Bog moze da sudi.

Evo jednog sjajnog primera jedne od manifestacija ove retardirane, malogradjanske i moralističke svesti sa zaključane teme o abortusu. Imao sam nažalost ovakve ljude i u svojoj blizini, u rodbini, dok ih nisam doslovno kaznio fizičkim nasiljem (šamaranjem) pa su se odnosi naglo prekinuli. Imao sam od detinjstva neraščićene račune sa tom bagrom, pa su mi ovakve priče prelile čašu. Uvek iste priče i jednosmerno seljačko hvalisanje i glumljenje elite bez pokrića. Plus mi je ova umišljena spodoba lajkovala neke postove, uopšte ne shvatajući o čemu pričam, zablenuta u svoju iluziju nadmoći.

Прво да је упишеш- положиш пријемни.
А онда да је завршиш.
Па да завршиш и специјализацију ( у мом случају +16 испита пред комисијом од два-три члана плус специјалистички испит пред три професора).
А онда да стигенеш потенцијалне колеге у стручном и академском искуству.
Шта да ти кажем, пожури. ;) Време тече, што би рекло вино Звонка Богдана ( о не! опет мушкарац :sad2: ).
Е, а онда после иде субспец., па по личној вољи докторске. те докторске нису под ''мусс''. ;)

Evo jednog sjajnog primera jedne od manifestacija ove retardirane, malogradjanske i moralističke svesti sa zaključane teme o abortusu. Imao sam nažalost ovakve ljude i u svojoj blizini, u rodbini, dok ih nisam doslovno kaznio fizičkim nasiljem (šamaranjem) pa su se odnosi naglo prekinuli. Imao sam od detinjstva neraščićene račune sa tom bagrom, pa su mi ovakve priče prelile čašu. Uvek iste priče i jednosmerno seljačko hvalisanje i glumljenje elite bez pokrića. Plus mi je ova umišljena spodoba lajkovala neke postove, uopšte ne shvatajući o čemu pričam, zablenuta u svoju iluziju nadmoći.
Odlican odgovor, svaka cast. Iz ovoga bih ja zakljucio daa je sasvim opravdano da neke spodobe ( recimo ti kada slucajno dobijes dete) ima sasvim prava da samara da bi dete uterao u svoj red pristojnosti.
Uostalom, zasto ne i tebe ili recimo da ostavi sve sto je stekao komsiji koji ga obilazi ili sestri koja mu pomaze, a tebe generalno preporuci policiji na staranje, aako je vec do samaranja.

Back