Moral

Itekako bih se vodio interesom u datom primeru ako ti je promaklo...
shto je pre-konvecionalni moral.

Jeste krađa ali krajnje moralna.
ako je jedna kradja moralna, onda su sve moralne. moral mora da bude dosledan, jer ako nije onda ne postoji. onda nemozhesh ni za jednu kradju da kazhesh da je losha, svakom lopovu su njegovi motivi dovoljni da uchini kradju.

poenta je da kada chovek ima svest o moralu, on mora da prihvati kradju kao neshto loshe, ali u "post-konvecionalnom moralu" on ima takodje svest o gradaciji morala, i da postoje stvari (ovde- ljudski zhivot) koje su toliko vazhne da je zbog njih u redu uchiniti neshto shto je moralno loshe (ovde- kradja).

shto je pre-konvecionalni moral.

Ne, samo je moj moral u tom primeru.

ako je jedna kradja moralna, onda su sve moralne. moral mora da bude dosledan, jer ako nije onda ne postoji. onda nemozhesh ni za jednu kradju da kazhesh da je losha, svakom lopovu su njegovi motivi dovoljni da uchini kradju.

Ne. To je moja procena dotične krađe. Nije svaka moralna. Mogu za mnogo njih da kažem da su loše. To nema veze sa ovim.

poenta je da kada chovek ima svest o moralu, on mora da prihvati kradju kao neshto loshe, ali u "post-konvecionalnom moralu" on ima takodje svest o gradaciji morala, i da postoje stvari (ovde- ljudski zhivot) koje su toliko vazhne da je zbog njih u redu uchiniti neshto shto je moralno loshe (ovde- kradja).

Čekaj, u čemu je onda razlika u pre i post konv? U svesti o "gradaciji" morala?
Ti si ono što sam rekao okarakterisao kao prekonv, znači to je tvoje. Ja imam ekstremno jasnu sliku o tome. Dati primer je primer totalnog odsustva moralnosti onih od kojih zavise ljudi (u ovom slučaju farmaceutske kompanije). Kakav je to moral? Nemoguće da ne postoji klasifikacija za tako nešto... Ah da, to je "dovedi u bezizlaznu situaciju pa uzmi sve što imaju" moral...
Moralno može biti ono što je ispravno u datom trenutku. Šta je ispravno se procenjuje u kontekstu i na licu mesta, nikako drugačije.

Ne, samo je moj moral u tom primeru.
chiji je naziv "pre-konvencionalni" x)

Ne. To je moja procena dotične krađe. Nije svaka moralna. Mogu za mnogo njih da kažem da su loše. To nema veze sa ovim.
kradja je kradja. svaki lopov cje da kazhe da to nema veze sa onom kradjom koju on chini. kao shto rekoh, moral mora da bude dosledan, inache nije moral. nemozhesh da kazhesh krasti je loshe- ali ova kradja nije losha. ako je neshto loshe, onda je loshe uvek. eventualno mozhe da postoji situacija kada treba uchiniti neshto loshe da bi se izbeglo neshto shto je josh gore, ali ako je neshto loshe, onda je loshe uvek.

Dati primer je primer totalnog odsustva moralnosti onih od kojih zavise ljudi (u ovom slučaju farmaceutske kompanije). Kakav je to moral? Nemoguće da ne postoji klasifikacija za tako nešto... Ah da, to je "dovedi u bezizlaznu situaciju pa uzmi sve što imaju" moral...
i nishta od toga nema veze sa tvojom kradjom, koja je kako god da okrenesh kradja. farmaceutska kompanija je svoj moralni agent, kao shto si ti svoj. kradja je kradja, nebitno kako je svoj posed zaradio onaj od koga kradesh. ta farmaceutska kompanija do svog profita ne dolazi kradjom, nego poslovanjem. to shto ti neposlujesh uspeshno koliko i ta kompanija neznachi da to shto kradesh od njih postaje neshto moralno.

Moralno može biti ono što je ispravno u datom trenutku. Šta je ispravno se procenjuje u kontekstu i na licu mesta, nikako drugačije.
okej, niko ti nebrani da mislish tako. a ovo tvoje mishljenje se zove "pre-konvencionalni moral".

Znaš, ne volim kad mi neko nameće na taj način etiketirajuću klasifikaciju. To što si ti prihvatio tuđe mišljenje nema veze samnom. Nije mi jasno što toliko insistiraš na tome?! Imaš li svoje mišljenje?
To šta je moral i koliko je dosledan je subjektivna stvar i, ponavljam, stvar konteksta. Ne mogu se složiti da je uvek loše da se ukrade. Seti se Robina npr.
Treće, sve od toga ima veze sa mojom krađom, da nije takvo "poslovanje" ne bi bilo potrebe za krađom. I nisi se potrudio da klasifikuješ navedeni kompanijski (ne)moral, čvrto se držiš prethodne ograničavajuće klasifikacije.
Naravno da mi niko ne brani, i još jednom, ne klasifikuj moje mišljenje, molim.

Znaš, ne volim kad mi neko nameće na taj način etiketirajuću klasifikaciju. To što si ti prihvatio tuđe mišljenje nema veze samnom. Nije mi jasno što toliko insistiraš na tome?! Imaš li svoje mišljenje?
brate nemozhesh da se bavish boksom a da nevolish da te "etiketiraju" u odredjenu kategoriju. imash tolko kila kolko imash, i ******- ta si kategorija, klasifikovan si.
ako imash mishljenje da postoji slobodna volja, to se zove libertarijanizam, ako mislish da je nema, to se zove determinizam. kolko god ti voleo ili ne voleo "etikete", mishljenje koje ti imash ima svoj naziv. mishljenje koje se ti izneo podpada pod "pre-konvencionalni moral". taj naziv stoji, i tako se to mishljenje naziva, smetalo to tebi ili ne.

To šta je moral i koliko je dosledan je subjektivna stvar i, ponavljam, stvar konteksta.
moral je objektivna stvar, i stvar je razuma, a nikako konteksta. mozhe sutra na ulici da te neko ubije i opljachka, a da on misli da je to "u njegovom kontekstu" bilo ispravno.

Ne mogu se složiti da je uvek loše da se ukrade.
ti onda uopshte nemash pojam o moralu. "moral" koji je subjektivan nije "moral", to se zove samovolja. i robinu (koji je krao od sherifa i bogatih) i sherifu od notingema (koji je krao otimajucji vishe nego shto bio porez) je njihov razlog bio dovoljno dobar da kradu. obojca su mogli razmishljaju- nije svaka kradja losha, evo na primer, ova moja.

I nisi se potrudio da klasifikuješ navedeni kompanijski (ne)moral, čvrto se držiš prethodne ograničavajuće klasifikacije.
to je druga tema. ovde se radi o akciji choveka koji razmishlja dali da ukrade ili neukrade. o etichkim postupcima farmaceutske firme mozhe da se pokrene nova tema, ali ovde je tema akcija samo jednog choveka.

Naravno da mi niko ne brani, i još jednom, ne klasifikuj moje mišljenje, molim.
tvoje mishljenje je vecj klasifikovano. nisi ga ti izmislio, milioni i milioni ljudi pre tebe su mislili tako, i ta vrsta mishljenja je vecj odavno ushla u klasifikaciju, i zove se "pre-konvencionalni moral", najnizha vrsta etichkog razmishljanja koja josh nije doshla do pojma morala.

x) klasifikacija nema veze sa indoktrinacijom. to shto botanichari klasifikuju biljke. ta biljka se tako zove, to su joj odlike, i to je to. to nije nishta loshe, niti nishta dobro, niti tu ima ikakvih skrivenih namera i ciljeva, jednostavno klasifikacija postoji u svim segmentima zhivota. ljudi inache slazhu sholje zajedno i chashe zajedno, ako pomeshash sholje i chashe, svaka sholja cje i dalje ostati sholja a svaka chasha- chasha, jednostavno- to su im imena. to tvoje mishljenje ima svoje ime, i ta vrsta mishljenja se nalazi na odredjenom mestu u odredjenom sistemu. neide mi u glavu shta mozhesh tu da vidish loshe.

Back