Mops i velike vrucine

*moonlight*

Domaćin
Poruka
4.102
Naš Šarlo otežano i usplahireno diše u vreme velikih vrućina. Negde smo naišli na informaciju kako mopsevi inače imaju problema sa niskim i visokim temperaturama, posebno u vreme leta.
Brinemo se za njega. I mi ljudi teško opstajemo, ne sumnjam da se naši ljubimci više muče.
:(

Kakva su vaša iskustva, i kako se borite sa tim?

nadam se da ce ti neko pomoci na ovom forumu uvezi tvog djukca,ali ti pretrazi na google!Moj djukac je vani,u kavezu u debeloj hladovin i uglavnom je na zemljanom delu boksa,sve cetri ispruzio,uziva gospodin!

Pozdrav za Šarla i njegove vlasnike i na ovom Forumu :)
Trebalo bi da obezbedite jedan deo stana , ukoliko je to moguće (zamračenu sobu na severnos strani stana i sl.). Šarlu nekoliko posuda sa vodom na nekom nepropusnom platou. Naučite ga da hladi šapice . Naime , naše su se šarplaninke, kada su velike vrućine snalazile da se hlade tako što su potapale prednje šape i pljuskale njima u činiji za vodu. Probajte i vi tako nešto da naučite mopsića, ali mi morate ,onda , ako ga ostavljate samog preko dana ostaviti nekoliko činija da ne ostane bez vode za piće. Pazite parket.
U svakom slučaju , radije hladim kucama šape (osim u urgentnim stanjima) jer je manja opasnost od temperaturnog šoka, nego kada se hlade drugi delovi tela.

Secam se da je jedne godine na Crufts-u (britanska izlozba pasa, najveca godisnja) pobedio pekinezer, takodje brahicefalican pas, na dodeli nagrada je sedeo na paketicu leda, i sutradan uginuo, nisu uspeli da ga spasu veterinari od toplotnog udara zbog trcanja u ringu. Slazem se da im prvenstveno treba rashladiti sape jer oni se jedino na sapama i znoje, osim toga se jos hlade preko anusa i dahtanjem. Cak se i veliki crveni kenguri na onim pustinjskim vrucinama u Australiji hlade tako sto olizu podlaktice.

Back