MONSTRUMI TRUJU PSE PO NOVOM SADU I BEOGRADU

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Oprez, masovno trovanje pasa u Beogradu i Novom Sadu
M. Kosanović | 25. 01. 2013. - 14:27h

Na više mesta u Beogradu je poslednjih dana ponovo bačen otrov "kreozan", smrtonosan za pse i mačke. Ljubitelji životinja i brojni vlasnici pasa formirali su nekoliko grupa na Fejsbuku preko kojih jedni druge upozoravaju na lokacije na kojima je primećen otrov. Oni su upozorili vlasnike životinja da je ovaj otrov primećen kod "Pet šopa" na Novom Beogradu, na dorćolskom keju, u Žarkovu i u Šumicama.
Otrov i u Novom Sadu

Danas je, takođe, bačen otrov i u Novom Sadu.

Na osnovu prijava vlasnika pasa, rizična zona je Bulevar Cara Lazara, naročito u delu kod ulice Alekse Šantića.

Prošle nedelje, kreozan je posut i po zaječaru.

:eek::eek:

Čuo sam i ja za to na bulevaru Cara Lazara , a treba biti oprezan i u Limanskom parku i na drugim mestima gde ljudi često izvode pse pošto su tim bolesnicima to omiljene mete .
A i kod onog Buda Bara u Stražilovskoj je poremećeni vlasnik valjda bacao otvrov da pobije one silne lutalice što se motaju tu oko fakulteta .

Čuo sam i ja za to na bulevaru Cara Lazara , a treba biti oprezan i u Limanskom parku i na drugim mestima gde ljudi često izvode pse pošto su tim bolesnicima to omiljene mete .
A i kod onog Buda Bara u Stražilovskoj je poremećeni vlasnik valjda bacao otvrov da pobije one silne lutalice što se motaju tu oko fakulteta .
Sta vredi biti oprezan kada je dovoljno da ga pas samo onjusi :(

Krivični zakonik

( „ Sl.glasnik RS“, br. 85/2005-ispr., 107/2005-ispr., 72/2009 i 111/2009)

Glava dvadest peta

KRIVIČNA DELA PROTIV OPŠTE SIGURNOSTI LJUDI I IMOVINE

Izazivanje opšte opasnosti

Član 278

„... Kootrovom ili otrovnim gasom izazove opasnost za život ili telo ljudi,kazniće se zatvorom od 6 meseci do 5 godina i novčanom kaznom...“

Zakon o dobrobiti životinja

( „Sl.glasnik RS“, br. 41/2009)

VI KAZNENE ODREDBE

Član 82

„Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice,ako:

28) Upotrebljava otrove i druga hemijska sredstva koja izazivaju bol,patnju i smrt životinje...“

Nigde ne procitah da se neko sem gradjana oglasava po pitanju trovanja zivotinja i ljudi po Srbiji :mrgreen:

iz ove teme mozemo videti da je ljudski gori :manikir:

Filozofirati mozemo ali ja nisam zainteresovana za tako nesto.

Mislila sam doslovno na izmet - da ne bude zabune, hahahaaaaaaa :whistling:
Onaj koji svakodnevno zaobilazim ipak ne lici na ljudski....i to u srcu Novog Sada...sramota!

Volim i ja zivotinje da ne pomisli neko suprotno.

Ovo sto se radi trebalo bi biti zakonom kaznjivo, slazem se.

Ali isto tako mislim da bi zakonom trebalo biti kaznjivo i to sto ljudi, kad im ljubimac dosadi, par dana ne znaju sta ce sa njim i onda ga samo isteraju napolje.
Takodje, koliko znam, po zakonu bi svako trebalo da pocisti iza svog ljubimca - ko to od vas, koji se ovde zucno bunite, radi?
Niko!
Prema tome, nekome je prekipelo sto niko nista i nikoga ne postuje pa je i on krenuo tim putem.

Al' sve je to nekako sporedno.
Ono sto je najtuznije u ovakvim situacijama je sto se ljudi toliko srcano bore za ljubimce a deca i drugi ljudi im nisu ni na kraj pameti. Ni jedan zivi organizam ne funkcionise po tom principu tako da...zapitajte se gde (ko) je problem.

Poslednja izmena:
Inace, u Alekse Santica je istaknuto obavestenje tako da za tu lokaciju nemate brige :mrgreen:

da,evo i slika
150954_592818897410400_1291159339_n.jpg

Ono što na prvi pogled možete videti kod pasa otrovanih kreozanom je izraženo dahtanje i ubrzano disanje. Obavezno izazvati povraćanje hidrogenom, kako bi izbacili otrov koji su pojeli, jer nikako ne treba dozvoliti da se otrov apsorbuje. Ako životinja izbaci žuto (to je kreozan), davati još hidrogena dok ne počne da izbacuje belu penu. Nakon toga dati tablete ili kapsule aktivnog uglja, možete kapsule otvoriti i razblažiti u vodi pa špricem ušpricati u usta, da bi brže delovalo, a potom slobodno dajte još kapsula. Dešava se nagli skok temperature i stoga je jako bitno hladiti životinju sve vreme, vodom, ledom ako treba, ili je ubaciti u kadu. Uz sve to životinji možete dati i infuziju, hartmanov rastvor, potkožno, ako umete. Nakon svega ovoga, možete trčati kod veterinara na dalju terapiju, ali je jako bitno da ovo uradite odmah, jer kod kreozana svaki minut čekanja može biti koban

Filozofirati mozemo ali ja nisam zainteresovana za tako nesto.

Mislila sam doslovno na izmet - da ne bude zabune, hahahaaaaaaa :whistling:
Onaj koji svakodnevno zaobilazim ipak ne lici na ljudski....i to u srcu Novog Sada...sramota!

Volim i ja zivotinje da ne pomisli neko suprotno.

Ovo sto se radi trebalo bi biti zakonom kaznjivo, slazem se.

Ali isto tako mislim da bi zakonom trebalo biti kaznjivo i to sto ljudi, kad im ljubimac dosadi, par dana ne znaju sta ce sa njim i onda ga samo isteraju napolje.
Takodje, koliko znam, po zakonu bi svako trebalo da pocisti iza svog ljubimca - ko to od vas, koji se ovde zucno bunite, radi?
Niko!
Prema tome, nekome je prekipelo sto niko nista i nikoga ne postuje pa je i on krenuo tim putem.

Al' sve je to nekako sporedno.
Ono sto je najtuznije u ovakvim situacijama je sto se ljudi toliko srcano bore za ljubimce a deca i drugi ljudi im nisu ni na kraj pameti. Ni jedan zivi organizam ne funkcionise po tom principu tako da...zapitajte se gde (ko) je problem.

ja radim i velika vecina ljudi sa kojima se svakodnevno srecem kad cuvamo pse
naravno ne svi
ali ja na zalost skupljam i ljudska gomna,jer moj bobi voli da se u to uvalja,a na limanu 4 pored decijeg igralista pored koga svakodnevno prolazim ,mame bez pardona dopustaju deci da kake,jer im se eto bas tad prikakilo,obrisu ga maramicom i tu gomilu lepo ostave

naravno ne svi
ali ja na zalost skupljam i ljudska gomna,jer moj bobi voli da se u to uvalja,a na limanu 4 pored decijeg igralista pored koga svakodnevno prolazim ,mame bez pardona dopustaju deci da kake,jer im se eto bas tad prikakilo,obrisu ga maramicom i tu gomilu lepo ostave

Onda treba i za decu uvesti isto pravilo ko i za pse o nošenju opreme :lol:

Po hemijskoj strukturi "kre­ozan" spada u grupu dinitrofeno­la. Žućkaste je boje i mesta na kojima je primenjivan se lako primećuju. Međutim, pored svoje efikasnosti u suzbijanju štetočina i bolesti, taj pesticid se odlikuje i veoma visokim toksičnim delo­vanjem na čoveka i domaće životinje jer spada u - prvu grupu otrova.

Simptomi trovanja su: jaka žeđ, zamor, osećaj topline, straha i bolova u predelu srca, gađenje i bolovi u trbuhu.

Najuočljiviji znaci su crvenilo lica, povećanje telesne tempera­ture (do 42°C), znojenje, tahi­kardija (ubrzan rad srca) i disp­neja (teško disanje), a kod per­oralnih trovanja - povraćanje i crevne kolioke (grčenja).

U najtežim slučajevima trovanja javljaju se poreme­ćaji srčanog ritma, kolaps i cijanoza (trovanje krvi), a kao znaci oštećenja jetre i bubrega ikterus, oligurija i hematurija.

Ubrzo nastu­paju klonično­tonične konvulzije i komatozno stanje koje je uzrok smrti. Klinička slika tro­vanja razvija se veoma brzo i smrt ili oporavak nastupa za jedan do dva dana. U nekim slučajevima može doći do žute obojenosti kože i sluzokože.

Prva pomoć kod peroralnih trovanja je ispiranje želuca peto­postotnim rastvorom sode bikar­bone, posle čega se daje 15-30 grama gorke soli, a kod perku­tanih trovanja obilno pranje kože vodom i sapunom.

Pri povišenoj temperaturi traba stavljati hladne obloge, kupke u kadi ili pod tušem. Antipiretici su, u ovom slučaju, bez efekta, a preparati salicila mogu pogoršati stanje otrovanog.

Nakon ukazane prve pomoći psa, koji je pokazao pomenute simp­tome trovanja, treba ga što pre odvesti do veterinara koji će postaviti stručnu dijagnozu i pre­duzeti odgovarajuću terapiju.

Opasnost od "kreozana" za domaće životinje pa i ljude uglavnom (ne)postoji u letnjim mesecima već pretežno zimi kada se taj pesticid i koristi u zaštiti bilja. No, treba paziti uvek jer pos­toji permanentna mogućnost da umno poremećene osobe postave otrovni prah (najčešće beličaste boje) po travnjacima ili parkovi­ma čime mogu ugroziti živote ne samo naših kućnih ljubimaca već i - naše dece.

naravno ne svi
To ocigledno ne bode oci ,a isto tako ne bodu oci ni smrdljivi ulazi zgrada ...:mrgreen:

naravno ne svi

Ti si izuzetak i spadas u 2% ljudi koji, da tako kazem, ne beze od svojih obaveza. Svaka ti cast.

Ne bi me cudilo da se dogadja i ovo sto ti kazes (oko igralista) - kao sto rekoh, danas se svako ponasa kako njemu najvise odgovara bez obzira da li je to ponasanje prihvatljivo ili ne.
Na te decije "primerke" na naleteh jos i molim te Boze da ih i ubuduce zaobidjem :sad2:

Back