Mondensko mesto ex Jugoslavije

zlatko01

Buduća legenda
Poruka
27.420
Svaka zemlja ima neka posebna mesta gde se okupljaju bogati i uspesni, koji zele da se razlikuju od obicnog sveta. To su po pravilu oaze gde sve sljasti od luksuza i glamura u vlasnistvu ,,uspesnih" koji to pokazuju na svakom koraku. Ova tema se odnosi na ex Jugu i drzave koje su nastale raspadom te iste zemlje. Pocnimo temu u duhu tolerancije i dobre zabave za sve forumase koji ce ucestvovati. Mislim da tu titulu bi ponelo ostrvo Hvar, kao letnja destinacija koja se moze pohvaliti .

Ma to "mondensko" je suvise izvikana i malogradjanksa prica, sad je neko mesto mondensko jer je eto neki budzovan banuo tamo.

U svakom slucaju u bivsoj Jugi bilo je zaista dosta mesta i odmaralista (i zimskih i letnjih) koja su bila zaista na svetskom nivou (pocevsi od samih mesta , prirode pa do smestaja i usluge) , recimo sto se tice letovalista : Dubrovnik, Hvar, Opatija, Sveti Stefan, pa zasto ne reci i Ohrid a sto se tice zimskih destinacija Kranjska Gora, Kopaonik.

Nemas ti pojma blajbi.Opatija je bila konza
Zašto onda nemaš pxotku Abramoviča u Opatiji
sqMqjn0j.jpg

Zašto onda nemaš pxotku Abramoviča u Opatiji
sqMqjn0j.jpg

Upravo si diskreditovala Dubrovnik te ponesto kazala o svom sistemu vrijednosti. Dakle taj Abramovic je jedan obicni skorojevic i lopov, raspitaj se dje su po bivsoj Jugoslaviji boravili recimo Ricard Barton, Sofija Loren, Brizit Bardo, Gari Kasparov, Andjelina Dzoli, Bred Pit ... te neke takve licnosti.
Pogledaj sta si odje postavila, da sam ga sreo pomislio bih da je neki neuredni konobar ...

Ma to "mondensko" je suvise izvikana i malogradjanksa prica, sad je neko mesto mondensko jer je eto neki budzovan banuo tamo.

U svakom slucaju u bivsoj Jugi bilo je zaista dosta mesta i odmaralista (i zimskih i letnjih) koja su bila zaista na svetskom nivou (pocevsi od samih mesta , prirode pa do smestaja i usluge) , recimo sto se tice letovalista : Dubrovnik, Hvar, Opatija, Sveti Stefan, pa zasto ne reci i Ohrid a sto se tice zimskih destinacija Kranjska Gora, Kopaonik.

Bled... Ovo sa Ohridom je mnogo navučeno...

raspitaj se dje su po bivsoj Jugoslaviji boravili recimo Ricard Barton, Sofija Loren, Brizit Bardo, Gari Kasparov, Andjelina Dzoli, Bred Pit ... te neke takve licnosti.

Sem boldovanih, ostali su boravili na Svetom Stefanu. A tamo ih je bilo još kao na primjer sovjetski kosmonauti; Jurij Gagarin, Leonid Leonov; reditelji Miloš Forman, Orson Vels; filmski producent Karlo Ponti; reditelj i glumac Sergej Bondarčuk; glumci; Elizabet Tejlor, Đina Lolobriđida, Monika Viti, Marina Vladi, Silva Koščina, Ingemark Stemark, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons; pisci Albert Moravia, Andre Malro; šahisti Boris Spaski, Bob Fišer, model Klaudija Šifer; kompozitor: Mikis Teodorakis; tenor Andrea Bočeli; balerina Maja Pliseckaja; vozač F1 Niki Lauda; članovi kraljevskih porodica: britanska princeza Margareta, Umberto II Savojski, kralj Aleksandar je u Miločeru napravio dvor i kraljica Marija je tamo često boravila; sovjetski maršali: Tomošenko, Grecko, Kiriljenko, Jakubovski; američki magnat Nelson Rokfeler; političari: Dolores Ibaruri poznatija kao La Pasionarija, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Silvio Berluskoni, američki senator Džon Mekejn, Taksin Šinavatra; brazilski fudbaleri Ronaldinjo, golman Dida; teniser Boris Beker; da spomenemo naše sportiste Savićevića, Mijatovića, Divca, Đokovića ...
Ideju da se malo paštrovačko ribarsko naselje pretvori u grad-hortel su predložili slikari Petra Lubarda i Milo Milunović, a prvi se u listu gostiju upisao Josip Broz Tito.
Sigurno sam preskočio još dosta njih :-)

Naravno, u mondenska mjesta Ex-Yu treba ubrojati i Dubrovnik, Hvar, Opatiju i naravno Brione.

Svaka zemlja ima neka posebna mesta gde se okupljaju bogati i uspesni, koji zele da se razlikuju od obicnog sveta. To su po pravilu oaze gde sve sljasti od luksuza i glamura u vlasnistvu ,,uspesnih" koji to pokazuju na svakom koraku. Ova tema se odnosi na ex Jugu i drzave koje su nastale raspadom te iste zemlje. Pocnimo temu u duhu tolerancije i dobre zabave za sve forumase koji ce ucestvovati. Mislim da tu titulu bi ponelo ostrvo Hvar, kao letnja destinacija koja se moze pohvaliti .

Ма јок, није Хвар, мада је било јако лепо и тамо.
Нај-монденска места била су Ровињ, Дубровник и Св.Стефан, што се тиче обале, а остало - па наравно Београд са ФЕСТ-ом, БИТЕФ-ом, Октобарским салоном...

Da, ali ja nisam fan tog St. Stefana. Nekako mi je sve tamo pomalo usiljeno. Mozda je to bilo lepo negde 60ih i 70ih kad su dolazili Barton i Tejlorova i Tito, ali danas mi sve to lici na Johnny Walker, skupu kosulju, separe, kajlu, matirana kola itd. Generalno mi je sve na Crnogorskom Primorju nekako usiljeno, pa je i taj Saint Stephen.

Ipak bih glasao za, kao sto su kolege vec rekle, Dubrovnik i Opatiju. Dubrovnik se takodje, bojim se, priblizava kvoti usiljenosti, ali ne smemo zaboraviti da je Ronald Regan imao svoje prijatelje u Dubrovniku, slikare i umetnike, sto govori o reputaciji ovog mesta.

Opatija takodje, ali generalno, cela Istra donekle.

Da, ali ja nisam fan tog St. Stefana. Nekako mi je sve tamo pomalo usiljeno. Mozda je to bilo lepo negde 60ih i 70ih kad su dolazili Barton i Tejlorova i Tito, ali danas mi sve to lici na Johnny Walker, skupu kosulju, separe, kajlu, matirana kola itd. Generalno mi je sve na Crnogorskom Primorju nekako usiljeno, pa je i taj Saint Stephen.

Ipak bih glasao za, kao sto su kolege vec rekle, Dubrovnik i Opatiju. Dubrovnik se takodje, bojim se, priblizava kvoti usiljenosti, ali ne smemo zaboraviti da je Ronald Regan imao svoje prijatelje u Dubrovniku, slikare i umetnike, sto govori o reputaciji ovog mesta.

Opatija takodje, ali generalno, cela Istra donekle.
Ma kakav bre Sv.Stefan, nidje veze.
Gde se ono bese Djokovic venchao, a posle venchanja zaboravio da igra tenis?
Dubrovnik je svet, ali tursiti kazu jednom Dubrovnik i nikad vise jer je danas to gore od Venecije
imajuci u vidu da se tamo ljudima samo izvlaci uzasna kolicina lova za nikakve usluge.

Ma kakav bre Sv.Stefan, nidje veze.
Gde se ono bese Djokovic venchao, a posle venchanja zaboravio da igra tenis?
Dubrovnik je svet, ali tursiti kazu jednom Dubrovnik i nikad vise jer je danas to gore od Venecije
imajuci u vidu da se tamo ljudima samo izvlaci uzasna kolicina lova za nikakve usluge.

Da, Dubrovnik se priblizava toj kvoti profanizacije.

Slovenacko Primorje i Istra ostaju mozda nesto najlepse sto je SFRY imala da ponudi, ali iskreno, sto se tice lepote plaza, toplote vode i kvaliteta usluga, gotovo celokupno primorje bivse nam drzave pada u vodu u poredjenju sa jednim, pa mozemo slobodno reci Krfom.

O Kefaloniji, Kritu, Kipru, Peloponezu, Eubeji (Eviji) i drugim mestima grckog govornog podrucja da ne pricamo.

Naravno, pricamo o samoj vodi i plazama.

Medjutim, jedan Mikonos ostaje pojam za SFRY i atmosferski gledano.

Sorry.

Vise srece braci u sledecem ciklusu karmickih dejstava.

- - - - - - - - - -

Da, Rovinj je svakako lep.

Mondena mjesta u Hrvatskoj su sada zbog jahtaša na jugu Hrvatske i na otocima. Nema svjetskog milijardera koji nije zadnjih godina svojom jahtom posjetio Dubrovnik, Korčulu, Trogir, Skradin (slapovi Krke), Hvar, Brač, Kornati. Milijarderi sada dolaze uglavnom avionom u Dubrovnik, Split, Zadar i onda se ukracavaju u svoje jahte brodićem ili vlastitim helikopterom s jahte.

Poslednja izmena:
Mondena mjesta u Hrvatskoj su sada zbog jahtaša na jugu Hrvatske i na otocima. Nema svjetskog milijardera koji nije zadnjih godina svojom jahtom posjetio Dubrovnik, Korčulu, Trogir, Skradin (slapovi Krke), Hvar, Brač, Kornati. Milijarderi sada dolaze uglavnom avionom u Dubrovnik, Split, Zadar i onda se ukracavaju u svoje jahte brodićem ili vlastitim helikopterom s jahte.

Od toga se ne zivi, nema tu od turizma ni qrtz. Ljudi dodju, kupe benzin, vodu i odlaze.

Back