Moment

the-present-moment-300x200.jpg

- Šta je moment?

- Dobro pitanje. Neki mislioci smatraju da postoji samo jedan moment. Za Eckhatra Tolle postoji samo Sada u kojem se sve dešava. Zato je izdvojio Sada iz vremena kao vanvremensku kategoriju.

- Sada se ne treba nepotrebno mistifikovati pošto ulazi u sastav vremena/promena u procesu razvoja. U toku razvoja uvek postoji aktivan moment promene. Misaona bića ga doživljavaju kao Sada. Prethodne momente ili faze definišu kao prošlost, a promene koje slede budućnost.

-Nežive stvari nemaju Sada. Razlog tome je što nisu svesne vremena/promena koje se dešavaju u njima i oko njih kao samosvesno Ja. Ja je život koji je u vremenu, ali koji i sadrži vreme. U njemu se dešava i sadašnje i prošlo i buduće. Sada ne stvara život, već inteligentni život stvara Sada stalnom promenom i razvojem.

- Shvatam. Sada je samo način na koji se inteligentno biće razvija. Takav način mu daje mogućnost da uvek postiže svesniju promenu i pravi odgovorniji izbor kojim usmerava tok vlastitog života.

- Ono što je izvan vremena nije Sada, već Sopstvo u nadsvesnoj duhovnoj sferi. Ja je u fizičkoj, pa ne može funkcionisati bez vremena.

-Zašto?

- Ja je aktivno, živo biće u razvoju. S obzirom da je aktivnost moguća samo u razlikama i suprotnostima Ja ima objektivnu suprotnost, odnosno različite materijalne pojave, oblike ili tela u prostoru koja se, takodje, menjaju ili razvijaju. Živa bića izgledaju drugačije kada se rode, a drugačije kada su stara. Mlado drvo se razlikuje od starog. Kaput izgleda drugačije kada je nov itd. Te promene su vreme s kojim se Ja nalazi u stalnoj interakciji. Kroz tu interakciju dobija koherentan doživljaj postojanja ili spoznaje sebe i objektivnost.

Koherentnost je neizostavan element inteligentnog razvoja. Bez vremenskih kategorija ili sadašnjosti, prošlosti i budućnosti bi nastala pometnja. Izgubili bi kognitivnu sposobnost. Ne bi bili u stanju da pamtimo i učimo niti da logično obradjujemo podatke koji nam pristižu preko čula. Najbolji dokaz su ljudi s Alzheimerovom bolešću. Pamćenje je niz momenata i dogadjaja koje razvrstavamo po vremenu. Vreme nam omogućava da znamo šta se dešava, šta se desilo ili što mislimo da će se desiti.

- Time daje i mogućnost imaginacije i predvidjanja. Fascinira i to što je niz momenata/dogadjaja uvek dostupan. Ja se može vraćati u prošle momente, može zamišljati buduće ili biti u trenutnom. Očigledno je da svi momenti postoje, ali gde? U nesvesnom? U svesnom se javljaju samo momenti ili doživljaji o kojima se misli.

- Dobro zapažanje. Ništa ne nestaje. Ono što nije u svesnom postoji u nesvesnom. Svi momenti/doživljaji se sažimaju u dušu kao osećanja, dok se u duhu rasprostiru kao informacije. Njihov spoj je Sopstvo ili celovitost koja ima uvid u celo biće. Ja je umu. Um koji nema kontakt sa Sopstvom nije u stanju da pravilno protumači osećanja/informacije koje se javljaju nekim doživljajem. Ja spoznaje istinu samo u momentu celovitosti ili momentu kada se spaja sa Sopstvom.

Poslednja izmena:

Back