Molitva Oče naš

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
382.230
Najčešća molitva među vernicima svih hrišćanskih crkvi je “Gospodnja molitva” poznata još i po početnim rečima “Oče naš”.

Zove se “Gospodnja molitva” zato što se veruje da ju je prvi izgovorio sam Isus Hrist koju je naučio apostole da se tako mole rekavši: “Ovako se vi molite…”
(prema Jevanđelju po Mateju) ili “Kada se molite kažite…” (prema Jevanđelju po Luki).

Ova molitva zapisana je u Bibliji, u dve od ukupno četiri knjige jevanđelja Novog Zaveta.
Prevedena je na sve jezike sveta koje govore hrišćani i kako je prilagođena lokalnim jezicima, uvek pomalo odstupa od originala zapisanog u Bibliji.

Ovo je verzija na srpskom jeziku:

Oče naš, koji si na nebesima,
da se sveti ime Tvoje,
da dođe carstvo Tvoje;
da bude volja Tvoja,
i na zemlji kao na nebu.

Hleb naš nasušni daj nam danas,
i oprosti nam dugove naše,
kao što i mi opraštamo dužnicima svojim;
i ne uvedi nas u iskušenje,
no izbavi nas od zloga.

Kao i sve druge molitve uobičajno je da se i “Oče naš” završi tako što vernici kažu “Amin”.

Interesantno je da u Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Oče naš). Prema predanju, na ovom mestu je Isus poslednji put sakupio apostole i naučio ih molitvi “Oče naš”. U znak sećanja na taj događaj po zidovima crkve nalazi se ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom.

Oče+naš,+Foto +Wikipedia_Mattes.jpg

Jevanđeoski izveštaji donose dva različita teksta ove molitve.
Jevanđelje po Luki ima nešto sažetiji tekst koji započinje rečima
»Oče, sveti se ime tvoje«,
dok Jevanđelje po Mateju donosi duži tekst, koji se koristi i u liturgiji Crkve,
a započinje sa »Oče naš, koji jesi na nebesima«.

Kod Luke, Isusa njegovi učenici traže da ih nauči moliti, nakon što su i njega vidjeli kako moli.
Nakon što ih je poučio ovoj molitvi, Isus nastavlja govoriti o tome kako moraju imati poverenja u Boga .
Kod Mateja, »Oče naš« dio je govora na gori,8onog njegovog dela koji se neposredno tiče milostinje, molitve i posta.
Sva ova tri čina čovek mora da vrši u skrovitosti, a ne iz želje da ga drugi vide i pohvale.

Oče naš na staroslovenskom

Srpska verzija
Oče naš,Koji si na nebesima,
da se sveti ime Tvoje;
da dođe Carstvo Tvoje,
da bude volja Tvoja
,i na zemlji kao na nebu.
Hleb naš nasušni daj nam danas
;i oprosti nam dugove naše,
kao što i mi opraštamo dužnicima svojim
;i ne uvedi nas u iskušenje
,no izbavi nas od zloga.
Jer je tvoje carstvo, i sila,
i slava u vekove vekova.
Amin.
Hrvatska verzija'
Oče naš,
koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje;
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdašnji daj nam danas,
i otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim,
i ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Amen.

Oče naš na latinskom

Pater noster,
qui es in cælis,

sanctificetur nomen tuum;
Adveniat regnum tuum.
Fiat voluntas tua, sicut in cælo et in terra.
Panem nostrum quotidianum da nobis hodie.
Et dimitte nobis debita nostra,
Sicut et nos dimittimus debitoribus nostris,
Et ne nos inducas in tentationem;
Sed libera nos a malo.
Amen.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Oče_naš

Evo je moja verzija :P
Оче Наш, који си на небу,
да се Свети и Слави Име Твоје,
да буде Воља Твоја,
и на кугли као што је на небу.
Хлеб наш душевни,
дај нам сваки дан,
јер за материјални се сами снађемо,
Опрости нам грешке наше,
као што ми праштамо грешке другима,
и не дозволи да дођемо у ситуације
из којих сами не можемо да се извучемо.
И нека буде Воља Твоја а не Моја,
не желим Слободну Вољу, да могу
да Грешим, желим Вољу Твоју,
да ме Води кроз живот, и да не направим
неко зло.
АМЕН.

“I ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga “

Poslednje moljenje glavne hrišćanske molitve, Molitve “Oče naš“, glasi ovako: I ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga (Mt. 6, 13). Ovo moljenje je, od davnina, izazivalo nedoumice i bilo je tumačeno na sve moguće načine. Pre svega, šta znači ovo – “ne uvedi”? Znači li to da nas Sâm Bog iskušava, da nam On šalje stradanja, provere, iskušenja i sumnje kojih je prepun naš život i koje naš život često čine tako mučnim?

Ili, zar nas Sâm Bog muči, da bi nas, u konačnom ishodu, to mučenje, da tako kažemo, prosvetlilo ili spaslo? Dalje, kada se molimo da nas Bog izbavi “od zloga”, o kome se tu radi? Tu reč su prevodili i prevode naprosto kao “zlo”: “izbavi nas od zla”, jer jelinski original može da se prevede i kao “od zloga” i kao “od zla”. Bilo kako bilo, otkuda dolazi to zlo? Da li uopšte postoji Bog, ako u svetu sve vreme trijumfuje zlo i pobeđuju zli ljudi? I zašto je prisustvo silâ zla toliko očiglednije od prisustva sile Božije? Ako postoji Bog, zašto On dopušta sve to? I ako će, da tako kažem, Bog mene da spasi, zašto On neće da spasi i sve one koji na sve strane tako očigledno stradaju i propadaju?

Reći ćemo odmah da na ova pitanja nije lako odgovoriti. Ili još jasnije, na njih uopšte i nema odgovora, ako se pod odgovorom podrazumeva racionalno, razumsko, takozvano “objektivno” objašnjenje. Svi pokušaji takozvane “teodikeje”, to jest racionalnoga objašnjenja postojanja zla u svetu, u prisustvu Svemoćnoga Boga, bili su i neuspešni i neubedljivi, i protiv svih tih objašnjenja i dalje sa svom snagom važi čuveni odgovor Ivana Karamazova kod Dostojevskog: “Ako će buduća sreća biti sazdana na suzi samo jednog deteta, ja sa najvećim poštovanjem vraćam kartu za takvu sreću”. Ali, kakav se odgovor, onda, uopšte može dati?

I možda upravo tu počinje da se otkriva smisao, i čak ne toliko smisao, koliko unutarnja sila poslednjega moljenja Molitve “Očenaš“: “I ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nad od zloga”. Jer zlo nam, pre svega, dolazi kao iskušenje, upravo kao sumnja, kao narušenje vere, kao zacarenje pomračenosti, cinizma i nemoći naše duše.

Strašna sila zla nije toliko u njemu samom, koliko u narušenju naše vere u dobro i u to da je dobro jače od zla, narušenju koje je učinak zla. To i jeste iskušenje. I čak sami pokušaj da se objasni zlo, da se ono opravda, ako može tako da se kaže, bilo kakvim racionalnim objašnjenjima jeste jedno isto iskušenje, jeste unutarnja predaja pred zlom. Jer hrišćanski odnos prema zlu se upravo i sastoji u tome da je zlo neobjasnivo, neopravdivo, neosnovano, da je ono plod pobune protiv Boga, otpadništva od Boga, otkidanja od Istinitoga Života i da nam Bog ne objašnjava šta je to zlo, već nam daje silu da se borimo protiv zla i silu da pobeđujemo zlo. I ta pobeda, ipak, nije u tome da mi shvatimo i objasnimo zlo, već u tome da mi zlu suprotstavimo svu silu vere, svu silu nade i svu silu ljubavi, jer vera, nada i ljubav zapravo i jesu pobeda nad iskušenjem i, time, pobeda nad zlom.

I upravo tu pobedu je izvojevao Hristos, Onaj Čiji je čitav život bio jedno neprekidno kušanje. Oko NJega je sve vreme trijumfovalo zlo u svim njegovim vidovima, od masakra nevine dečice posle NJegovoga Rođenja pa sve do NJegove smrti u strašnoj samoći, kada je, izdan od svih, pretrpeo fizička mučenja i sramnu smrt na Krstu. Evangelije je zato, u izvesnom smislu, i kazivanje o pobedi zla i o pobedi nad zlom, povest o kušanjima Hristovim.

I Hristos nijedanput nije dao nikakvo objašnjenje zla, i zato ga nijedanput nije ni opravdao niti ozakonio, već je sve vreme zlu suprotstavljao – veru, nadu i ljubav. On nije ukinuo zlo, već je pokazao silu borbe protiv zla i tu silu nam je ostavio, i mi se upravo za tu silu molimo kada govorimo: “I ne uvedi nas u iskušenje”. U Evangeliju je kazano da se Hristu “one noći” – kada je u Getsimanskom vrtu, Sâm, iznemogao i satrven svim što se zbivalo, kako kaže Evangelije, počeo da se “žalosti i da tuguje” (Mt. 26, 37), tj. kada Ga je pritisla sva težina kušanja – javio Angeo sa Neba da bi Ga ukrepio.

Upravo se za tu tajanstvenu pomoć molimo i mi, da – u zlu, stradanju i iskušenju – ne bi popustila naša vera, da ne bi oslabila naša nada, da ne bi iščezla naša ljubav, da se ne bi tama zla zacarila u našoj duši i da sama duša ne bi postala izvor zla. Molimo se za to da imamo poverenja u Boga kao što je u NJega imao poverenja i Hristos, tj. za to da se o silu naše vere razbiju sva iskušenja.

Molimo se, takođe, i za to da nas Bog izbavi “od zloga”, i ovde nam je dato još jedno, ne objašnjenje već otkrivenje o ličnosnom karakteru zla, o [zloj] ličnosti kao nosiocu i izvoru zla.

Ne postoji nekakva stvarna sila po sebi koju bi bilo moguće nazvati mržnjom, već se ona, u svoj svojoj strašnoj moći, javlja u onome koji mrzi. Nema stradanja, već postoji onaj koji strada. Sve u ovom svetu, sve u ovome životu je – lično. I zato se mi u Molitvi Gospodnjoj molimo ne za izbavljenje od nekakvog bezličnog zla, već za izbavljenje “od zloga”. Izvor zla je u zlom čoveku, a to znači u čoveku u kome je zlo, na paradoksalni i strašni način, počelo da se prikazuje kao dobro, u čoveku koji živim zlom. I možda nam se upravo tu, u tim rečima o “zlome”, i daje jedino moguće objašnjenje zla, jer nam se tu zlo razotkriva ne kao neka bezlična suština razlivena po svetu, već kao tragedija ličnoga izbora, lične odgovornosti, lične odluke.

No, zato zlo i biva pobeđeno, tj. dobro trijumfuje jedino u ličnosti, a ne u nekakvim apstraktnim strukturama i organizacijama, i zato se mi, pre svega, i molimo za sebe same, jer svaki put kada u sebi pobedimo iskušenje, mi izabiramo veru, nadu i ljubav, a ne tamu zla.

U svetu tada započinje neki novi uzročno–posledični poredak, otkriva se nova mogućnost pobede, i zato se molimo: “Ne uvedi nas u iskušenje, već nas izbavi od zloga”.

Meni je tu posebna pažnja na samom početku molitve, jer ne počinje
sa Oče moj, niti sa Oče Isusov, već govori da smo svi mi jedno i da
smo svi deca Božija. I samim time što počinje sa Oče naš, uvodi nas
u jedinstvo i kako god da se molitva dalje nastavi, nekako je neprirodno
moliti se za sebične ciljeve.

Da.
Hristos nam je Svog Oca otkrio i kao našeg Oca, kojem upućujemo jedno vrlo smelo i direktno ''Ti''.
To nije samo prazno, titularno očinstvo. Bivajući u Hristu, verom, delom, krštenjem, pričešćem, mi zaista duhovno i jesmo tamo gde i On jeste.

Apostol Jovan piše:

Погледајте колику нам је љубав Отац даровао: толику да се зовемо Божијом децом, као што и јесмо. Свет не зна ко смо ми, јер није упознао њега. Вољени моји, сад смо деца Божија, а шта ћемо постати то нам још није откривено. Међутим, знамо да ћемо када се он појави бити њему слични, јер ћемо га видети онаквог какав заиста јесте.
1. Јованова 3:1‭-‬2 NSP

Da dođe Carstvo Tvoje

Evanđelje Carstvom Božijim naziva susret čoveka sa Bogom Koji jeste istiniti Život i Život svakoga života, Koji jeste Svetlost, LJubav, Um, Mudrost, Večnost.
Evanđelje govori da Carstvo Božije dolazi i započinje onda kada čovek sretne Boga, kada pozna Boga i kada Mu se posveti sa ljubavlju i radošću.
Evanđelje govori da Carstvo Božije dolazi onda kada se moj život u potpunosti preispuni tom svetlošću, tim znanjem, tom ljubavlju.
I, konačno, Evanđelje govori da se za čoveka koji je doživeo taj susret i čiji se život preispunio tim Božanskim životom, sve, uključujući i samu smrt, otkriva u novom svetlu, jer Onaj Koga čovek sreće i to čime se preispunjava život čovekov, sada i danas, jeste sama Večnost i jeste Sami Bog.

Za šta se mi, ustvarimo, molimo kada izgovaramo te, u čitavom svetu, zaista jedinstvene reči: “Da dođe Carstvo Tvoje”? Pre svega, za to da se, naravno, taj susret zbude što pre, sada, ovde i danas; da i u ovim okolnostima, u ovom mom svakodnevnom i tegobnom životu odjeknu reči: “Približilo se Carstvo Božije”, i da bi moj život zasijao silom i svetlošću Carstva Božijega, silom i svetlošću vere, nade i ljubavi. Molimo se, još, i za to da i drugi ljudi, da sav taj svet koji tako očigledno leži i prebiva u zlu, žalosti, strahu i sujeti, ugleda i prihvati tu Svetlost koja je zasijala u svetu pre dve hiljade godina, kada se, u udaljenoj provincije Rimske imperije, začuo taj usamljeni ali do danas neućutni glas: Pokajte se, jer se približilo Carstvo Božije (Mt. 3, 2). I još za to, da nam Bog pomogne da ne izdamo to svetlo Carstvo Božije, da ne otpadamo sve vreme od njega, da se ne pogružavamo u tamu koja nas mami i, konačno, za to da to Carstvo Božije dođe u sili, kako i govori Hristos.

Da, u Hrišćanstvu postoji stalna težnja ka budućnosti, iščekivanje LJubljenoga, nadanje u NJegovu konačnu sveslavnu pobedu na zemlji i na Nebu: Da bude Bog sve u svemu (1. Kor. 15, 28), “Da dođe Carstvo Tvoje”. To, čak, nije ni molitva, to je ritam damaranja srca u svakom čoveku koji je makar jedanput u svome životu uvideo, osetio, zavoleo svetlost i radost Carstva Božijega na zemlji i koji zna da to Carstvo jeste i početak, i sadržaj, i kraj svega što živi.

Back