Молим за савет

milan.

Zainteresovan član
Poruka
485
Имам 2 мачора. Један је стар годину, а други 7 година. Имам проблем с овим другим старијим-зове се Бебињо. Много је смршао, али то није оно мршављење после парења. Никад до сада није тако изгледао. Као анорексичан да је. Раније кад сам га дизао, тај је и 5-6 кила тежио. Слабо једе, неће шунку да једе, неће саламу, храну за мачке понекад окуси, млеко неће да види. Данас је јео мало шницле али после тога ништа. Сав је сморен, пола дана ми је у кући и није због снега.Задњих пар дана напољу проведе мало времена, у кућу кад уђе залегне у фотељу и спава. Иначе, често режи на жутог мачка, то је овај млађи Жућко, а сад нема снаге ни да режи ни да фркће на Жућка. Шта му је, никад до сада није био болестан, ни овако сморен. И увек је јео све живо, и увек му је салце висило. Сад је толико мршав...Шта би то могло да буде? Нисам још био код ветеринара па вас питам да ли је неко имао сличних дешавања. Ево и слика пацијента (кад је имао годину дана).

Otrovi koji se koriste (barem oni legalni) su uglavnom krvni otrovi, ili izazivaju unutrašnje krvarenje ili zgrušavanje krvi, ali samo kod direktno otrovane životinje, ne kod npr. mačke koja pojede otrovanog miša. Ovi simptomi su po meni za hitnu posetu veterinaru, šta god da je, veterinar će najbolje da oceni šta i kako dalje.

Ne bih htela da te plasim, ali simptome koje si opisao je imao moj macak koji je imao limfni rak.
Macak Crni imao je 13.godina, uvek aktivan i uvek gladaN, i samo je prestao da jede i da bude apatican. Odnela sam ga kod veterinara,vadili su mu krv i isao je na rengen. Pluca su mu bila puna vode, levi bubreg mu je bio uvecan. Veterinar je posumnjao da je rak, i poslao me da na polikliniku za zivotinje, u gradu gde sam zivela. Na poliklinici su uradili sve nalaze, i postavili dijagnozu da je limfni rak. Onkolog je rekao da moze da proba sa sok terepijom, gde su sanse 50% posto da ce telo prihvatiti, i ako prihvati onda se lekovima moze da zivi 6,mozda 9, a maksimum godinu dana. Lekovi unistavaju rak, ali vremenom rak postaje otporan i onda je kraj. Kako to odjedamput da se pojavio rak, on je objasnio da zivotinje kriju kada su bolesne, to je zakon dzungle, ako pokazu da su slabe,drugi ih napadaju, tako da je macak se pravi da je sve uredu, dokle je mogao da se pravi. Cetiri dana je bio u bolnici, prihvatio je terapiju, i poceo je da jede, dosao je kuci. Oporavio se jako brzo, jeo je kao i pre,skakao kao i pre. Isli smo svake tri nedelje na vadjenje krvi, svaki put su nalazi bili dobri. Svaki dan je morao da proguta tri tablete,lekovi protiv raka. Posle tri meseca opet je prestao da jede, i to je znacilo da je rak opet krenuo. Onkolog je rekao da je gotovo, da nema smisla da menja terapiju, jer je rak postao otporan.
Morala sam da ga uspava, veterinar sto je trebao da mu da inekciju za uspavljivanje je dosao kuci kod mene. Pricali smo jako dugo, a macak je bio kod mene,vetrinar je rekao da je macak imao lep zivot, da je imao ljubav i paznju, i da je imao bolji zivot nego sto neki ljudio imaju. Proziveo je jos tri meseca, i da tri meseca su meni jako puno znacila. Inace terapija je bila jako skupa,ali za mog macka nisam zalila pare.
Mozda tvoj macak i nema rak, ja sam ti napisala svoje iskustvo sa mojim :heart:mackom Crnim.

Tvoj mačak pokazije nedefinisane simptome slabosti tako da je teško utvrditi o čemu se radi. Simptomi iskreno rečeno odgovaraju i mačoru u teranju koji je danima negde čučao pored neke mačke, pole toga izgledaju apatatično više dana kada ih taj hormoniski talas prodje.
Inače ti se ne obaziri previše na gore rečeno, mačka koja deluje nezainresovano, kunja ili slabo jede je verovatno bolesna ili trpi neke bolove. Ukoliko imaš pristup vetrinaru onda najbolje na opšti pregled. Najpre će prepipati da vidi da li je bešika puna jer mačori često oboljeva ju od fusa odnosno upale moraćnih kanala što može dovesti do opasnog zastoja mokraće, zato obrati pažnju da li tvoj mačak često i dugo čuči kod vršenja nužde. Drži ga u kući jer drugačije ništa nećeš videti
Moguće su i druge infekcije po organizmu, zbog toga se prvo meri temperatura jer pod temperaturom životinje deluju malaksalo, normalna je 38.5.
Ukoliko su neke infekcuje ili upale u pitanju trebaće antibiotici, inače gledaj da vakcinišeš mačke to nije bačena para to je jedino sredstvo protiv virusnih infekcija.

Back