Ja sam završila molekularnu biologiju i radim u struci. Mislim da su ti šanse za pronalazak posla na nekom institutu ok, pošto naši stručnjaci masovno odlaze iz zemlje, ali pod uslovom da imaš dobar prosek (iznad 8,5, mada je bolje što viši), da završiš u roku i da planiraš da upišeš doktorske. Ja sam došla na mesto devojke koja je otišla u inostranstvo, a za ovih godinu dana koliko radim, otišle su još dve žene, tako da smo imali dva otvorena radna mesta. Samo ti je bitno da još na studijama nađeš laboratoriju u kojoj ćeš da volontiraš, a to ti ne bi trebao biti veliki problem
jer instituti primaju volontere. Volontiranje će ti svakako koristiti, bilo da hoćeš da se zaposliš u zemlji i da čekaš da neko ode, pa da te prime na njegovo mesto, ili da dobiješ preporuku za odlazak u inostranstvo. Kada je u pitanju zaposlenje u ostalim institucijama, sa tim sam slabo upoznata.
Što se tiče uslova za rad, sve zavisi od toga gde nađeš posao. Ako upadneš u grupu koja ima projekat sa nekom stranom zemljom, imaćeš ok uslove za rad, a ako budeš zavisio samo od našeg ministarstva i njihovog finansiranja, nagrabusio si.
Ako hoćeš da odeš u inostranstvo, sa molekularnom biologijom ti to neće biti problem (čak sam čula da je lakše otići u inostranstvo sa molekularnom nego sa medicinom, jer u nekim državama ne priznaju naše medicinske diplome).
Nadam se da sam ti bila od pomoći.