Vidim da je tema zabajatila, ali evo saveta za sve vas koji imate ili cete imati slican problem.
DakleM, onaj ko je spreman da radi kao konj, slobodno neka upise samo muzicku. Jeste sturo opste obrazovanje, jesu ljudi pomalo ograniceni samo na muziku, ali jako je tesko upisati Akademiju ukoliko ste "rastrkani" na vise strana. Naravno, ne mislim da treba biti usmeren iskljucivo na muziku, ali, ako zelis da postanes umetnik, tesko da ce ti hemija i molekularna biologija biti potrebne.
Opste obrazovanje se moze steci i van skole. U pitanju je samo zainteresovanost. U srednjim muzickim skolama vecina profesora opstih predmeta se ponasa prema ucenicima kao prema debilima. Kada sam u 4. srednje izrazila zelju da pricam o Niceu na casu filozofije, prof. je bila zaprepascena. Ljudi tamo nisu navikli da ucenike, narocito u 3. i 4. razredu, interesuje bilo sta osim muzike. I to je ono sto smeta i ono sto boli.
Ovo sve pisem iz licnog iskustva. Roditelji su me jedva pustili da upisem samo muzicku jer su se upravo tog sturog obrazovanja i plasili. Medjutim, takva kakva sam, uspela sam da se izbucem iz te kolotecine. Ne smatram sebe ni preterano nacitanom ni preterano obrazovanom, ali odgovorno tvrdim da sam nacitanija i obrazovanija od mnogih svrsenih gimnazijalaca, jer je moje ucenje bilo zivo, bilo je uzrokovano zainteresovanoscu a ne moranjem.
Letos sam polozila prijemni za FMU, duvacki odsek, kao i za Filozofski, smer psihologija. Tako da, dragi moji, nista nije nemoguce. Ali, da biste upisali Akademiju, potrebno je mnogo, mnogo, mnogo rada, truda i odricanja. Nema spavanja po ceo dan, nema zezanja po ceo dan.