Moje resenje za sprecavanje bankrota Srbije

Da li podrzavate navedene mere?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Тихи

Starosedelac
Poruka
186.060
Moje resenje je vrlo prosto. Otpustanje 50% administracije, kompletna kompjuterizacija i automatizacija drzavne uprave, ukidanje sluzbenih vozila osim za policiju, vojsku i zdravstvo, i same ministre iz vlade, kao i ogranicavanje plata u drzavnom sektoru od 30.000 do 50.000 dinara.

Da li podrzavate ove mere , a ako ne zasto ne?

Glavna prepreka boljitku Srbije su - stranke DS SNS SPS URS LDP koje se ponasaju kao biro za zaposljavanje svojih clanova. Zato zaposljavaju ljude preko mere na drzavnoj sisi da bi na t aj nacin obezbedili glasove, dizu im plate iznad nivoa kojeg privreda moze da plati i sve to celu drzavu i narod gura u totalnu propast.

Da bi se ove mere sprovele potrebna nam je vlada bez stranaka - tehnokratska , jer ce svako da brani svoje usko stranacke interese.

Poslednja izmena:
Nije loša ideja, ali bi morali konkretno napraviti solcijalnu kartu i socijalni program sprovoditi onako kako to treba.

Najbitnije je uvesti kontrolu tržišta i cena, i svesti cene na realna nivo. Ukinuti "treču ruku", kao u svim kulturnim zemljama.

Ukinuti namete i ograničenja prilikom otvaranje neke privredne delatnosti svima jednako... :)

Najvažnije, ukinuti državne terorističke organizacije! Mislim na razne koji vrše pljačku građana.

Poslednja izmena:
Сличне мере су нужне али не на начин на који си их поставио.
НПР. не можеш да напишеш - отпустити 50 %. администрације или укинути возила.

Зашто?

Прво, администрација је ионако спора, трома и никаква а кад им укинеш половину радне снаге, биће још већа катастрофа (наравно, нема ништа од идеје да преосталих 50 % бичујемо да би били ефикаснији). Даље, по којим критеријумима отпустити 50 % људи? Отпуштати оне које њихови шефови оцене да не ваљају? Онда ће остати само шефови полтрони и кумови. Или отпустити сваког другог? Зар је то критеријум? Или, отпустити оне којима плата не треба, нпр. оставити самохрану мајку а чичу коме су деца отишла у бели свет отпустити јер он не издржава децу? А да би то утврдио мораш да формираш комисију (додатно да их плаћаш или запошљаваш комисијске чланове или да их одвајаш од редовног посла + колико би ту било злоупотреба)...итд ..итд...дакле, нема шансе да се тако ради..отпустити 50 %.

Такође, ограничити возила само за полицију и војску и здравство?
А кад министарство правде нпр. треба судовима по Србији да пошаље папир и остали канц. материјал како да га пошаље кад си им укинуо превоз? Поштом?

Само размишљање ти је наравно, добро. Треба урадити огромне уштеде али је идеја како то урадити катастрофа.

Дакле, што се отпуштања тиче, кренеш другим редом. Нпр. престанеш да закључујеш уговоре на одређено време. Временом се смањи број запослених јер им истекну уговори а нови се не закључују. Не дајеш отпремнине а осипање кадрова је постепено (уместо катастрофе која би настала отпуштањем половине). Даље, смањиш им плате. Нпр. линеарно за 30 % (наравно, ако неко има 25 000 њему не буде 30 % већ само до минималца па са 25 000 оде на 20 000. или већ, смислити начин смањења плата (ал' не можеш судији или лекару специјалисти да ограничиш плату на 50 000 јер су неки од њих врхунски кадрови али маса запослених је никаква зато је најпоштеније линеарно у одређеном, не малом проценту - нпр. 30 % или већ колико (20-40). На тај начин ће један део сам да оде, кад им се више не буде свиђала плата. И тај одлазак ће бити постепен па ће администрација постепено да се навикава на смањење радне снаге. Даље, отераш оне који имају услове за пензију. Тек кад се на тај начин прочисти јавни сектор. У том сектору остану они са мањим платама и тек онда правити распоред за технолошке вишкове а до тада имамо постепен одлив и то без технолошких вишкова и наглих отпуштања. Кад крену технолошки вишкови пре тога променити закон о раду да не могу да се дају велике отпремнине (нпр. може 100 или 200 еврића по години стажа ал. не преко неког износа, нпр 1000-1500 еврића). То би им покрпило прелазни период а ионако би добили новчану накнаду на бироу па не би ни било социјалних случајева и немира и сл. већ транзиције. (ал' и код тих технолошких вишкова гледати да људи добровољно оду, тј. они који имају где...нпр..они који су близу пензије па да буду на бироу до пензије или млади који се још увек нису увукли у систем толико да не умеју да изађу).

Солидарни порез увести не само на јавни сектор него и на пензионере, јер ма колико да их жалимо, има много њих који имају велике пензије, професори, лекари, ђенерали, и тд. Нпр. и за пензије преко 50 000 (ја бих преко 40 000 или 30 000 ал ајд' кад сте сви болећиви на њих).

Није лоше увести платне разреде + одступања од тих разреда.

Нпр. основна школа (домари хигијеничарке, портири) 20 000-22 000, средња, 25 000--30000, виша, 30 000-35 000, висока спрема 45 000-50 000. или тако нешто.

Направити одступања за озбиљна занимања за која требају посебне квалификације и овлашћења нпр. одступање за лекаре специјалисте, за судије, за пореску полицију, пореске инспекторе и сл. таксативно набројати занимања која треба да одступају од основног режима плата.

...

Poslednja izmena:
Moje resenje za ubrzavanje bankrota:

Otpustiti 50% drzavne administracije, ostaloj polovini povecati plate. Podrazumeva se da polovina koja ostaje budu samo rodjaci, prijatelji i kumovi partijskih glavesina.

Povecati nezaposlenost mladih sa sadasnjih 50% na 100%. Dati subvencije najtalentovanijima, najobrazovanijima i najsposobnijima da napuste zemlju. Time se oslobadjamo, ne viska, vec svih takvih kadrova.

Povecati penzije da ovo matoraca sto ostane prozivi fino svoju starost, pre seljenja na onaj svet.

Maksimum para koji moze da se odvoji, da se upumpa u profesionalni sport, da ono raje sto ostane ima cime da popuni vreme, blenuci u tv.

Moje resenje za ubrzavanje bankrota:

Otpustiti 50% drzavne administracije, ostaloj polovini povecati plate. Podrazumeva se da polovina koja ostaje budu samo rodjaci, prijatelji i kumovi partijskih glavesina.

Povecati nezaposlenost mladih sa sadasnjih 50% na 100%. Dati subvencije najtalentovanijima, najobrazovanijima i najsposobnijima da napuste zemlju. Time se oslobadjamo, ne viska, vec svih takvih kadrova.

Povecati penzije da ovo matoraca sto ostane prozivi fino svoju starost, pre seljenja na onaj svet.

Maksimum para koji moze da se odvoji, da se upumpa u profesionalni sport, da ono raje sto ostane ima cime da popuni vreme, blenuci u tv.

И свим министрима дати четири плате. У случају да их већ имају - дуплирати.

Ја мислим да треба да искористимо прилику коју нам Амери пружају повлачећи се из Афганистана и да се бацимо на узгајање мака. И да се деле погаче пензосима и незапосленој омладини да имају чиме да се опусте после шокантних сцена на фарми и у дневнику.

Administracija je spora jer sad imaju kompjutere, i koriste ih za prevare i za igrice. :)

Oduzeti sve kompjutere administraciji. :)

Administracija je spora jer na tim kompjuterima rade ili tetke i cilageri od 55 koji ubadaju misem ko onomad Vuk Draskovic na onoj fotki ili napirlitane silikonke koje znaju da sloze spajder soliter. Ali samo s jednom bojom.

Сличне мере су нужне али не на начин на који си их поставио.
НПР. не можеш да напишеш - отпустити 50 %. администрације или укинути возила.

Зашто?

Прво, администрација је ионако спора, трома и никаква а кад им укинеш половину радне снаге, биће још већа катастрофа (наравно, нема ништа од идеје да преосталих 50 % бичујемо да би били ефикаснији). Даље, по којим критеријумима отпустити 50 % људи? Отпуштати оне које њихови шефови оцене да не ваљају? Онда ће остати само шефови полтрони и кумови. Или отпустити сваког другог? Зар је то критеријум? Или, отпустити оне којима плата не треба, нпр. оставити самохрану мајку а чичу коме су деца отишла у бели свет отпустити јер он не издржава децу? А да би то утврдио мораш да формираш комисију (додатно да их плаћаш или запошљаваш комисијске чланове или да их одвајаш од редовног посла + колико би ту било злоупотреба)...итд..итд...дак� �е, нема шансе да се тако ради..отпустити 50 %.

Такође, ограничити возила само за полицију и војску и здравство?
А кад министарство правде нпр. треба судовима по Србији да пошаље папир и остали канц. материјал како да га пошаље кад си им укинуо превоз? Поштом?

Само размишљање ти је наравно, добро. Треба урадити огромне уштеде али је идеја како то урадити катастрофа.

Дакле, што се отпуштања тиче, кренеш другим редом. Нпр. престанеш да закључујеш уговоре на одређено време. Временом се смањи број запослених јер им истекну уговори а нови се не закључују. Не дајеш отпремнине а осипање кадрова је постепено (уместо катастрофе која би настала отпуштањем половине). Даље, смањиш им плате. Нпр. линеарно за 30 % (наравно, ако неко има 25 000 њему не буде 30 % већ само до минималца па са 25 000 оде на 20 000. или већ, смислити начин смањења плата (ал' не можеш судији или лекару специјалисти да ограничиш плату на 50 000 јер су неки од њих врхунски кадрови али маса запослених је никаква зато је најпоштеније линеарно у одређеном, не малом проценту - нпр. 30 % или већ колико (20-40). На тај начин ће један део сам да оде, кад им се више не буде свиђала плата. И тај одлазак ће бити постепен па ће администрација постепено да се навикава на смањење радне снаге. Даље, отераш оне који имају услове за пензију. Тек кад се на тај начин прочисти јавни сектор. У том сектору остану они са мањим платама и тек онда правити распоред за технолошке вишкове а до тада имамо постепен одлив и то без технолошких вишкова и наглих отпуштања. Кад крену технолошки вишкови пре тога променити закон о раду да не могу да се дају велике отпремнине (нпр. може 100 или 200 еврића по години стажа ал. не преко неког износа, нпр 1000-1500 еврића). То би им покрпило прелазни период а ионако би добили новчану накнаду на бироу па не би ни било социјалних случајева и немира и сл. већ транзиције. (ал' и код тих технолошких вишкова гледати да људи добровољно оду, тј. они који имају где...нпр..они који су близу пензије па да буду на бироу до пензије или млади који се још увек нису увукли у систем толико да не умеју да изађу).

Солидарни порез увести не само на јавни сектор него и на пензионере, јер ма колико да их жалимо, има много њих који имају велике пензије, професори, лекари, ђенерали, и тд. Нпр. и за пензије преко 50 000 (ја бих преко 40 000 или 30 000 ал ајд' кад сте сви болећиви на њих).

Није лоше увести платне разреде + одступања од тих разреда.

Нпр. основна школа (домари хигијеничарке, портири) 20 000-22 000, средња, 25 000--30000, виша, 30 000-35 000, висока спрема 45 000-50 000. или тако нешто.

Направити одступања за озбиљна занимања за која требају посебне квалификације и овлашћења нпр. одступање за лекаре специјалисте, за судије, за пореску полицију, пореске инспекторе и сл. таксативно набројати занимања која треба да одступају од основног режима плата.

Дакле, што се отпуштања тиче, кренеш другим редом. Нпр. престанеш да закључујеш уговоре на одређено време. Временом се смањи број запослених јер им истекну уговори а нови се не закључују. Не дајеш отпремнине а осипање кадрова је постепено (уместо катастрофе која би настала отпуштањем половине). Даље, смањиш им плате. Нпр. линеарно за 30 % (наравно, ако неко има 25 000 њему не буде 30 % већ само до минималца па са 25 000 оде на 20 000. или већ, смислити начин смањења плата (ал' не можеш судији или лекару специјалисти да ограничиш плату на 50 000 јер су неки од њих врхунски кадрови али маса запослених је никаква зато је најпоштеније линеарно у одређеном, не малом проценту - нпр. 30 % или већ колико (20-40). На тај начин ће један део сам да оде, кад им се више не буде свиђала плата. И тај одлазак ће бити постепен па ће администрација постепено да се навикава на смањење радне снаге. Даље, отераш оне који имају услове за пензију. Тек кад се на тај начин прочисти јавни сектор. У том сектору остану они са мањим платама и тек онда правити распоред за технолошке вишкове а до тада имамо постепен одлив и то без технолошких вишкова и наглих отпуштања .

Upravo o tome i pricamo. Sve ovo sto pominjes vec se negde radi, po saznanjima koja imam. Ali se radi tako da se teraju samo oni koji nisu prijatelji i rodjaci, bez obzira koliko vredno rade i dobro obavljaju svoj posao. I tako, ne da neces ustedeti, nego kad ostanu samo rodjacki paraziti, ima samo steta da nastaje jer su klasicni kreteni koji niti sta znaju, niti hoce da rade.

Administracija je spora jer na tim kompjuterima rade ili tetke i cilageri od 55 koji ubadaju misem ko onomad Vuk Draskovic na onoj fotki ili napirlitane silikonke koje znaju da sloze spajder soliter. Ali samo s jednom bojom.
:hahaha:

Nije svuda tako. Pogledaj malo bolje, mladi rade na bitnim radnim mestima u administraciji, pogotovo gde je lova. Veoma dobro barataju kompjuterima i sofrverima, dok im iz pozadine sa vrha nameštena šema po kojoj rade, neznajuči da služe prevarantima, višestrukim aršinima.
Po administraciji imamo nekoliko država u jednoj državi.
I večinom su to privatne prčije.... :)

PS

Sečam se ranije kad nisu imali kompjutere, bili su višestruko efikasniji. :)

Poslednja izmena:
Moje resenje je vrlo prosto. Otpustanje 50% administracije, kompletna kompjuterizacija i automatizacija drzavne uprave, ukidanje sluzbenih vozila osim za policiju, vojsku i zdravstvo, i same ministre iz vlade, kao i ogranicavanje plata u drzavnom sektoru od 30.000 do 50.000 dinara.

Glavna prepreka boljitku Srbije su - stranke DS SNS SPS URS LDP koje se ponasaju kao biro za zaposljavanje svojih clanova. Zato zaposljavaju ljude preko mere na drzavnoj sisi da bi na t aj nacin obezbedili glasove, dizu im plate iznad nivoa kojeg privreda moze da plati i sve to celu drzavu i narod gura u totalnu propast.

Da bi se ove mere sprovele potrebna nam je vlada bez stranaka - tehnokratska , jer ce svako da brani svoje usko stranacke interese.

Tihi, nije uopste problem naci resenje, ideju, sigurno i ti i bilo ko od nas moze smisliti najmanje 10 resenja, problem je sto to nece niko da primeni.
Dva su razloga za to, prvi je sto smo mi okupirana zemlja a drugi je sto smo zakleti neradnici i necemo da radimo za male pare. Visoka nezaposlenost nije kod nas od skoro, i bivsa SFRJ je sve vreme bila evropski rekorder po nezaposlenosti, nezaposlenost nikada nije padala ispod 15%, zbog toga je Partija i dozvolila izlazak iz zemlje 1960. da ne bi doslo do gradjanskih nemira. Mi smo jednostavno gasterbajterska nacija i to se nikada nece promeniti.

Не може јер технократе не слушају глас народа а и већина их је типа "експерата" из урс-а. Технократе су понекад опасније од страначких људи, уверили смо се. Треба просто копирати модел неке успешне државе, нпр Норвешке.

Moje resenje je vrlo prosto. Otpustanje 50% administracije, kompletna kompjuterizacija i automatizacija drzavne uprave,
Ovo je Danska već uradila pre par godina. kolko sam razumeo, više i ne postoji opcija da odeš na neki šalter da vadiš neke dokumente, jer šaltera više nema. Ovo je napravilo problem starijim ljudima koji ne umeju da koriste interenet da naruče te dokumente, pa su se pojavile privatne firmice koje praktično popune formular za neku nadoknadu, i urade ono što možeš i sam. Tehnokratija na delu - i dobro i loše...

Drugo, kao što reče Alter Ego, po kom ključu izabrati odabir tih 50% koji će dobiti otkaz?... jedino fer rešenje po mom mišljenju bilo bi angažovati neku stranu, nezavisnu, profesionalnu agenciju koja se time bavi, koja bi izvršila kompletnu analizu radnog procesa, intervjue sa zaposlenima (kao u filmu "Office space"), i donela nezavisnu i poštenu odluku, koliko je to moguće.

Treći problem bio bi šta raditi sa ekipom od 250 hiljada ljudi, što je polovina našeg javnog sektora... to bi otvorilo tek neke nove probleme, i ovi iz vlasti to dobro znaju.

Не може јер технократе не слушају глас народа а и већина их је типа "експерата" из урс-а. Технократе су понекад опасније од страначких људи, уверили смо се. Треба просто копирати модел неке успешне државе, нпр Норвешке.

Kakve crne Norveske, nismo mi njima do nokta. Za pocetak mi trebamo da dostignemo kulturni nivo Hrvatske i da sledimo iskustvo zemalja poput Slovacke.

Večina Naroda je u gomnima do guše, i tu nema pomoći, do dase pusti da vlast radi kako misli da je najbolje, sa time da ih stalno "podsečamo" na greške.

U ovom narodu nema još zdravog stava po pitanju poštenja i korektnosti, jer imamo masu koja ubija ako neotme, opljačka neki dinar.

Živimo već 20 godina u istoj i pojačanoj pljačkaškoj šemi.

Back