Moje priče

Obožavam da vozim Beogradom u predvečerje.
Saobraćajna gužva na tren utihne.
Oni koji se vraćaju sa posla već su u svojim stanovima
a oni koji idu u provod tek su počeli da se spremaju.
Društvo mi prave zakasneli taksisti koji jedva čekaju da parkiraju
i umorni vozači GSB-a koji dremljivo broje stanice do zavrsetka smene.
Svetla na prozorima se pale i iza njih počinje život.
Radosti,tuge,razočarenja,strasti,mržnje...svaka sudbina za sebe.
Tako blizu a opet tako daleko.
Uvek sam se pitao sta žele svi ti ljudi.
O čemu sanjaju? Čemu se nadaju i koga vole?
Možda bas u soliteru preko puta ljubav njihovog života provodi jos jedno dosadno veče gledajući turske serije a oni to ni ne slute odlazeći da uplate tiket u obliznju kladionicu.
Nadam se i navijam da se sretnu.
Ovaj grad ce biti lepši za jedan zajednićki osmeh.

"Dobro jutro gospođo Hadži Spasić, idem do prodavnice. Da li Vam nešto treba?"
"Dobro jutro draga moja, da li sam ti rekla da ti taj parfem dobro stoji?"
"Hvala Vam ali to je običan dezodorans, ništa posebno."
"Dama, u svakom trenutku, treba da bude dama a to, između ostalog, znači da treba da lepo miriše. Baka mi je pričala da je za vreme okupacije pravila mirise tako što je potapala lišće i cvetove u alkohol, držala ih potopljene oko mesec dana i time se mirisala. Znači, nema izgovora. Jedini parfem o kom treba da posebno vodiš računa je onaj koji nosiš na sebi kada vodiš ljubav. On treba da miriše na greh, da bude mračan ali ne previše. Da muti um ali ne predugo. Da bude poseban, da ga nikada ne zameni sa nekim drugim i da mu se iznova vraća. "
" Ali gospođo ja nemam momka. "
" Bože draga pa bar to danas nije problem. Na tom tvom internetu naći ćeš ceo fudbalski tim a ne jednog. Nego, molim te kupi mi one lepe biskvite, što si mi uzela prošli put. Presuću ih u kutiju kolača što sam ih kupila u Londonu, dok je Dragoslav još bio živ. Trebaće mi da ih poslužim dok sa onim "babama" budem igrala bridž "
"Ali one su sve vaše godište, zašto kažete da su babe? "
"Svašta, da li možeš da poveruješ u to? One pamte vreme kada su Turci vladali Beogradom. Ihihiiiii..."
"Pravi ste mangup, gospođo"
"Rođena sam na Dorćolu, draga. A u ove konzerve su me strpali jer imam nežno srce i sažalim nad svakom suzom. Tako da se sad moja divna snaha, baškari u "saloncu" a ja se kuvam u ovim "sardinama".
"Nije valjda baš sve tako crno. Rekli su mi da volite šetnje uz Savu."
"Volim ja i guštere pa ih ne gajim u dnevnoj sobi a i Sava nije reka. Samo potok koji se uliva u Dunav."
"Znači samo biskvite da uzmem?"
"Da, i požuri. Još malo pa će nam početi serija a znaš koliko volim da je gledam sa tobom. Da vidimo da li će Zejnep da se odluči za svog šefa ili onog ludog Mehdija."
"Znam da vi navijate za njenog šefa a ne Mehdija"
"Grešiš draga moja, ja navijam za Mehdija. Takav je kakav je ali je voli. Kada se osvrnem u nazad ja sam najlepše dane svog života provela sa mangupima. Od intelektualaca mi je muka. Ne umeju brate da uzburkaju krv."
"Prošli put ste mi rekli da se klonim takvih a da se udam za onog profesora sa jedanaestog sprata."
"Rekla sam da se udaš ali nisam ti rekla da se zakopaš. Tebi treba neko ko će da te izvrne naopačke da konačno shvatiš da si prelepa žena a ne kurirska služba dokonim staricama. Ajde sad požuri a ja ću pristaviti čaj."
"Hvala ti, spasila si mi život. Da mi je živa majka i ona bi me ubila. Uvek je govorila da nisam za nigde drugde osim za Dorćol a i krivila tatu što je prevario da se sa Vračara preseli među" divljake" iz Jevrejske. Mislim ona je samo tako pričala. Volela je ona nas dorćolce, volela je i gospođu Hadži Spasić, tako je zvala moju baka tetku. Uffff...ja sam te ugušio mojom pričom. Izvini. Gle, i ti voliš iste kekse kao i ona. Vidi kupio sam ih i ja. "
"Šta li je sad smislila? Kada je ona u pitanju slučajnosti ne postoje.", razmišljala je.
" Vas dvoje ste se već upoznali. Potpuno sam zaboravila da mi dete mog jadnog pokojnog brata dolazi. Šta ćete, Alchajmer mi kuca na vrata. Zašto me gledaš tako zabezeknuto, draga moja? Znaš li ti koliko ja godina imam? Nego, ne zamajavaj me, nisam vas ni upoznala. Svetislave ovo je Milijana, učiteljica. Radi u školi preko puta, fantastično kuva, zna da šoferira i slobodna je. Milijana ovo je Svetislav, dete mog pokojnog brata. Završio je fakultet ali se odlučio da nastavi da radi u onoj šupi od radionice njegovog oca, nikada mi neće biti jasno zašto. Ima zlatne ruke, ume sve. I da popravlja kola i da pegla i da grli. Što me oboje tako gledate. Pa logično je da se uzmete a i nisam provodadžisala od prošlog milenijuma."

"Sad ću da dođem, znam da imam časove baleta, majko. Ne, nije damski da devojka mojih godina popravlja kola i da ima zamazane ruke. Da majko okupaću se da ne smrdim na ulje. Zamolila sam te milion puta da me ne zoveš Aleksija, znaš koliko mrzim to ime. Ceo Dorćol me zeza. Baš me briga za Novi Beograd I to što mi je prababa ostavila stan tamo. Ja ću upisati brodarsku školu i udaću se za lađara. Živećemo na šlepu srećno do kraja života. Izrodićemo devetoro dece, gajićemo kokoške i plovke, imaćemo psa Garu i mnogo mačaka. Znam tu priču majkooo...znam gde ste se i kod koga te je moj otac očarao i sa kojim si u vrtlogu svoje strasti dobila mene. Doduše, dobili ste i onog debila koji mi je brat samo biološki. Dobro što se odmah ljutiš, pa nije me donela roda. Mene možda i jeste ali kada je "ono" donosila bila je garant na nekim drogama Evo prestajeeem, nego baci petaka na tiganj i onu divnu slaninicu što smo ćale i ja doneli iz Kačareva da se tvoj Beli labud restartuje."

Možda bas u soliteru preko puta ljubav njihovog života provodi jos jedno dosadno veče gledajući turske serije a oni to ni ne slute odlazeći da uplate tiket u obliznju kladionicu.
:heart:

IZA KULISA

“Dugo me čekaš?”

“Samo što sam seo, nisam stigao još da naručim. Šta ćemo da pijemo?”

“Ne znam, najradije ne bih ništa”, odgovori mu Ona.

“Momak, hoćeš li konačno da nas uslužiš?”, pozvao je konobara ne obraćajući pažnju na ono što je rekla.

“Izvini, nisam te čuo”, obrati joj se i nastavi, “ovaj restoran nije više ono što je nekada bio. Trebali bi da imaju malo više poštovanja prema gostima.”

“Nismo ni mi više ono što smo nekad bili”, pomisli ona, zahvalna konobaru koji je svojim dolaskom spasao odgovora.

Posmatrala ga je dok je davao narudžbinu, nalik na bezbroj puta ponovljenu mantru.

“Deset ćevapa, srednje pečenih, na kajmaku. Pogača. Salata od kiselog kupusa sa ljutom tucanom paprikom. Za dezert palačinke i po čašu rozea. Imate li još uvek onaj sa vašim etiketom?”

To je bilo jedino što ju je tog trenutka vezivalo za onog čoveka preko puta koga je sedela a u koga se pre mnogo godina zaljubila.

“Gde smo se to pogubili, živote moj. U kom to prevodu. Nekada nismo znali gde počinjem ja a završavaš ti. Uzdahe si moje lečio osmehom tvojim. Pesma si bio na koju je moje srce stajalo mirno, kao da slupa himnu naše ljubavi. Nismo umeli il nismo smeli a sve je izgledalo jednostavno na početku. Nisu postojale tvoje žene ni moji muževi. Nisu nam smetale iznajmljene sobe i kreveti koji su bili sve osim udobni. Bili smo mladi i voleli se. Šta se to desilo sa nama? Kada smo poljupce zamenili gorkim rečima. Zagrljaje hladnoćom“, zausti da kaže ali se u poslednjem trenutku predomisli i reče:

“Još uvek nisu okitili grad. Kasne.”

“Da, Nova godina će uskoro. Sećaš li se? “

“Sećam se. Svakog našeg zajedničkog trenutka se sećam. Sećam se vremena kada mi nije bilo važno to što smo je proslavljali prvog januara. Deda Mraz je kod mene uvek dolazio sa zakašnjenjem.”

“Dušo, sarkazam ti nikada nije pristajao.”

“Nije mi ni pristajalo da budem “druga žena”. Večita rezerva, pa eto navikla sam na to. Mogao bi i ti da se navikneš na moj klimaks, neće ti kruna pasti sa glave.”

“Uželeo sam se slavlja. Uželeo sam se da budemo sami.”

“Dragi moj, mi nikada nismo bili sami. Zaboravljaš. Uvek je neko bio važniji od nas.”

“Nedostaju mi tvoje sarme. Niko ih ne pravi kao ti, i ruske salate sam se uželeo.”

“Da li se ti to sprdaš samnom, čoveče? Ja pokušavam da ti kažem da je među nama gotovo a ti mi govoriš da ti nedostaje sarma. Da li si ti uopšte normalan?”

“Naravno da jesam. Dolazi Nova godina. Moj razvod će konačno biti gotov i moćićemo da se venčamo. Zar to nije ono što smo oduvek sanjali?”
“Ne znam. Ne sećam se. Bilo je tako davno. Vreme je da idem. Nema ovde ničega više. Prazna sam. Uspeo si da ugasiš sve moje snove i osmehe pretvoriš sarkazam. Onaj koji mi ne stoji. Naravno da ne stoji, nije to nakit za srećne žene”, reče mu.

Pakujući se ona izvuče sa ukusom spakovan poklon. On joj uputi upitni pogled, ne usuđujući se da ga dodirne.

“Ne plaši se, nije to bomba, unutra je parfem. Da baš onaj koji si nosio onda kada smo se upoznali. Onda kada si mi obećao da ćeš mi pokloniti zvezdani prah da ga pospem po sreći da nikad ne zaboravim put ka njoj. Srećna nam godišnjica ljubavi”, reče mu ona.

Zadnje misli su joj se gubile u suzama koje nikako nije uspevala da zadrži a snaga u koracima kojim je ostavljala deo sebe idući od njega. Gledao ju je nemo svestan da ju je izgubio.

Neverica, muk i tama, koja kao da traje beskonačno a onda su se popalila svetla i gromoglasni aplauz je ispunio pozorišnu dvoranu. Oduševljenje je zamenilo suze i pomolili su se stidljivi osmesi prepoznavanja među onima koji su polako shvatili da su prisustvovali magiji.

Gomila buketa za nju i čestitanje oboma.Iza kulisa ih je čekao scenarista.

“Ljudi ovo je bilo fenomenalno. Ja jesam napisao ovu predstavu ali vi ste joj dali potpuno novu dimenziju. Draga, bila si fenomenalna. Na trenutak sam pomislio da je ono na sceni pravi život. Izvini što ovako nepovezano pričam, tek sutra kad se slegnu utisci moćiću da pronađem reči koje su dostojne vaše glume.”

“A ja?”, upita ga on.

"Bio si i ti maestralan. Trebalo je odbraniti lik koji ni sam sebe ne ume da odbrani ali dragi moj ovo je bilo njeno veče. Njenih 15 minuta slave.”

Pogledao je u nju, svestan da se noćas desilo nešto što nije razumeo i posle čega više ništa neće biti isto.

“Rezervisao sam sto u Kafani, moram da počastim neke važne ljude sa televizije. Bilo bi dobro da vas dvoje pođete sa nama. Ubeđujem ih da ekranizuju moju predstavu a večeras su bili svedoci da glavne glumce ne treba da traže. Presvucite se pa se vidimo."

“Hvala ti ali ne mogu. Rano ujutru, vozim sina na sistematski. Obećao sam mu.”

Krajičkom oka je primetio razočarenje u njenim očima koje je jako kratko trajalo. Nije bio siguran.

“Ostaješ ili ćeš da te povezem?”, upita je.

"Umorna sam, ićiću sa tobom. Sačekaj me u kolima. Brzo ču ja, samo da skinem šminku. Moji sigurno već spavaju, pa da ih ne budim.”

Nije joj dugo trebalo. Tek što je zapalio cigaretu i pustio disk sa muzikom iz svoje mladosti pokucala mu je na prozor.

“Upadaj, otvoreno je”, pokušao je da se našali.

Bez reči je ušla i sela kraj njega. Primetio je da joj se izraz lica promenio dok je slušala muziku koja je kao zvučni vremeplov vraćala uspomene mnogo godina unazad.

“Ako ti smeta muzika, promeniću.”

“Ne, nikako”, stigao je odgovor.
Vozili su se u tišini svako od njih zaokupljenu svoje misli. Njih dvoje su završili akademiju u istoj klasi. Nisu se mnogo družili osim kada nije bilo mogućnosti da se izbegnu. Jednom je neko rekao da su u prošlom životu sigurno bili bračni par koji se razveo pa sad okajavaju grehe. U isto vreme primljeni u pozorište, glumili u istim filmovima. Čak su i živeli u istom kraju, nikada ne prelazeći granicu u svojim odnosima valjda se plašeći onoga što je moglo da se rodi.

Vozio je polako, ulice su dobile pred novogodišnji sjaj. Krišom je pogledao. Pod svetlom lampiona izgledala je onako kada su se prvi put sreli na prijemnom. Devojks sa snovima u očima.

“Srećna nam godišnjica”, reče joj.

Načas kao da ga nije razumela. “Molim?”

“Ovo nam je bila stota predstava. Nisu se setili da nam čestitaju.”

“Hvala ti. Drago mi je da sam to doživela baš sa tobom. Ipak trajemo.”

Poljubi ga u obraz i izađe iz kola.

“Da dođem po tebe sutra. Imamo probu u pet.”

Klimnula mu je glavom potvrdno i krenula ka zgradi u kojoj stanuje. Na samom ulazu je zastala i potražila ga pogledom. Sedeo je u kolima sa ugašenim svetlima i pušio, videla je žar od cigarete. Odmahnula je glavom kao da tera teške misli od sebe i otvorila vrata.

Čekali su je kući.
Picsart_22-10-29_09-02-04-224.jpg

Poslednja izmena:
Obožavam da vozim Beogradom u predvečerje.
Saobraćajna gužva na tren utihne.
Oni koji se vraćaju sa posla već su u svojim stanovima
a oni koji idu u provod tek su počeli da se spremaju.
Društvo mi prave zakasneli taksisti koji jedva čekaju da parkiraju
i umorni vozači GSB-a koji dremljivo broje stanice do zavrsetka smene.
Svetla na prozorima se pale i iza njih počinje život.
Radosti,tuge,razočarenja,strasti,mržnje...svaka sudbina za sebe.
Tako blizu a opet tako daleko.

:heart:

KISELO GROŽĐE

"Šta radiš to od sebe?"

“A šta se to tebe tiče"

"Poslao me matori da vidim šta radiš, valjda se plaši da se ne rokneš."

"Pa i da se roknem koga bi to bilo briga... "

Kraj rečenice se izgubio se u zvuku šamara.

"Ko ti je dao jebeno pravo da me ošamariš? Misliš da da ti neću vratiti. Tvoj mali brat je odrastao."

"Ko je meni dao pravo? A ko je tebi dao pravo da činiš sebi ovo što činiš? Gledam te danima, ne izlaziš iz kafane. Kući dolaziš samo kad ti nestane para. Smrdiš kao guba. Na Fakultetu te nisu videli danima. Da li si se zapitao kako je Ocu i Majci, đubre sebično. Život koji živiš nije tvoja zasluga, poklonili su ti ga oni i imaju sva prava. Ja sam tu da uradim ono što su oni trebali da urade pre mnogo godina."

"Bolje da me nisu, ovakvog, ni pravili."

Drugi šamar ga nije iznenadio, šta više, kao da su ga obojica priželjkivali.

"Ti to nikada nećeš razumeti"

"Ja to neču razumeti, pa ćeš ti da mi objasniš, štene bezobrazno. Šta tu ima da se razume? Svideo si joj se, skinula ti je mrak i to je to. Nisi ni prvi ni zadnji. Onda je poželela da joj vratiš himen i da zaboravi četu jebača u jednom danu, pa si ti rešio da od te krpe napraviš princezu?"

"Nikada više nemoj tako da govoriš o njoj ili.."

"Ili šta? Prebićeš me. Molim te daj mi razlog da te konačno naučim pameti. Celog života rešavam tvoja sranja.Dosta je bilo, vreme je da konačno odrasteš"

Minuti koji su nastupili, kao da su trajali celu večnost.

"E da, zaboravio sam da ti kažem da te je pozdravila ona mala sa četvrtog sprata. Lično, nemam pojma šta je videla na tebi. Ti si samo muškarac u pokušaju ali sam obećao njenoj majci da ću preneti poruku da se javiš maloj."

"Jel to ona plavuša što vozi džip i oblači se kao tinejdžerka? Otkud to da je ti poznaješ, nije ona tvoja liga"

"Zini da ti kažem. Porašće ti rep od mnogo propitivanja. Nego uzmi ovoj broj i zovi što pre ako je na majku imaćeš narednih meseci redovan seks."

"Možda si upravu. Šta me košta da probam. U svalom slučaju, bolja je od one kurveštije.?"

"Tako govori moj brat. Znaš da sam u trenutku pomislio da se keva heftala sa nekim drugim jer mi zvuči nemoguće da ti i ja nosimo identične gene. Idemo kući"

"Trudna sam i rodiću."

"Da ti postavim? Spremala sam musaku od tikvica, jako je ukusna."

"Postaćeš baka, zar to nije ono što si oduvek želela?"

"Šta češ za salatu da nasečem?"

"Čuješ li šta ti govorim? Ne ignoriši me"

"Znaš li bar ko je otac?"

"Uuuu, ovo je baš bilo nisko. Zašto misliš da si ti neko ko ima pravo da mi drži predavanja o promiskuitetu.?"

"Zato što sam ti majka."

"Izvini majko što nevinost nisam čuvala za brak ali mi se čini da meni u krštenici za ime oca stoji nepoznat."

"Tvoj otac je bio moja prva ljubav."

"Misliš da je to nešto čime treba da se ponosiš? Pa nije. Jadna si."

"Verovatno si u pravu. Odluka da te rodim i posvetim ceo svoj život je bila samo moja. Ne tražim ti ni zahvalnost a ni medalju. Interesuje me samo da li znaš u šta se upuštaš i šta te sve očekuje u budućnosti?"

"Isto ono što je očekivalo i tebe. To nam sad dođe ko porodična tradicija. Dobre smo im u kravetu ali nismo roba za pokazivanje. Previše proste da nosimo njihova prezimena. Samo, za razliku od tebe ja sam naučila školu. Uzimala sam ih i ostavljala, kad i kako sam želela. Puzali su da bi im udelila mrvicu pažnje. Danas se hvale da su spavali samnom, sutra će sve to negirati kada se ožene. Kurvom su me nazivali samo oni koji me nisu imali. Znala sam šta me čeka, bajke postoje samo u knjigama. Ipak, želim da rodim."

"Voliš li ga?"

"Da, ne, ne znam."

"Bako, bakoooo..."

"Tu sam milo moje."

"Bako, učiteljica nam je danas čitala jednu basnu o lisici. Znaš ta lisica je želela da jede grožđe ali nije mogla da ga dohvati, pa je rekla da je kiselo i otišla. Onda nas je pitala da li smo mi to razumeli a ja sam pitala kako je lisica mogla da kaže da je kiselo kad ga nije probala. Dečaci su rekli da to nije istina jer lisice jedu kokoške i jaja a ne grožđe. Pravili su se važni i svađali se sa nama. Onda sam ja našla cedulju na kojoj je pisalo "Ti si moja devojka", pa su mi se svi rugali, pa sam se ja naljutila i gurnula sam jednog malog što me čupao za kiku i smejao mi se. Nastavnica je rekla da sam nevaspitana i da kažem mami da dođe u školu da razgovara sa njom. Ja sam rekla da moja mama mnogo radi i da ćeš ti doći. Nastavnica se nasmejala i rekla da je mamin posao lak. Ja nisam znala šta to znači al sam videla da je to nešto ružno i isplezila sam joj se iza leđa pa sam morala u ćošak. Onda nam je zadala da za domaći napišemo kako mi vidimo basnu i da mogu meni da zahvale za to. Još je rekla je za mamu svako grožđe kiselo i da će mi ona basnu najbolje objasniti. Sad su svi ljuti na mene a biće i mama."

"Polako milo moje, hajde prvo operi ruke pa da ti postavim a onda ćemo razgovarati."

"Ti mnogo ukusno kuvaš, bako."

"A ti mnogo ukusno jedeš, maleno moje."

"Volela bih da je i mama tu sa nama a ne samo da radi."

"I ona bi to volela srećo."

"Hoćemo li da pričamo o basni, dok je čekamo!"

"Već pričamo. Kad porasteš, sretačeš ljude kao što je lija. Ljude koji nemaju hrabrosti da priznaju da nešto ne mogu ma koliko se trudili pa onda lažu da im nije stalo"

"Jel to ko moja učiteljica kad kaže da je mamin posao lak."

"Tako nekako, lepoto moja."

"Ja ne želim da budem kao učiteljica. Želim da budem kao moja mama"

"Pa ti to i jesi bleso. Upamti, ništa nije nedostižno kada daš sve od sebe a ako ipak ne uspeš ne budi zlobna i onda si sigurno na dobitku. Borba je bila tvoj izbor a hrabrost dar koji si dobila od svoje majke."

"Mamaaa., i ti si tu. Nismo te čule. Kada si došla? Pa ti plačeš mama."

"To su suze sreče, ludice. Srećna sam, jer si baš mene odabrala od svih mama na svetu, da te rodim."

ЦЕНТРИФУГА или 24 САТА У ЖИВОТУ ЈЕДНЕ ЖЕНЕ

"Мамаааа..можеш ли да дођеш у собу. Твој син ме мобингује"
"Јоооој, па мамааа...ишчупаће ми пола косе док се ти не смилујеш"
"Ретарду, остави ме на миру"
"Мамаааа...."
"Дебилко..."
Чежњиво је погледала шољицу тек скуване кафе и са уздахом је кренула ка дечјој соби. Њен уобичајени дан је могао да почне
"Како се то понашате? У чему је проблем?"
"Проблем је у" мамином принцу", сакрио ми је свеску из математике. Добићу јединицу данас"
"Лажееее..тамо јој је телефон од оног црног дечка. Домаћи није ни написала јер је са другарицом целу ноћ дописивала. Читао сам поруке кад је заспала. Рекла је да га воли. Договарале су се да ти каже да спава код ње а да оде са њим у провод"
"Кретену један одвратни отворићу ти главу. Мама реци ми да си усвојила, или мене или њега. Оно не заслужује да делим гене са њим"
"Побогу децо, смирите се."
Нису је слушали, тако посвађани напустише стан. Спустила се у трпезарију.
"Љубави извини, попио сам ти кафу Скувај себи другу, ја морам да се нађем са кумом. Вечерас је Лига шампиона, па да уплатимо тикет. Сутра ћеш бити милионерка. Идем сад, видимо се вечерас."
"Е да, молим те сврати до маме, данима ме смара да јој поправим неку стону лампу коју јој је оставила бака."
"Могао си да ме повезеш на посао" рече тихо у затворена врата.
Свекрва јој је становала две улице ниже. Увек се питала зашто се они гурају у једнособном а његова мајка живи у огромном трособном. Одговор је гласио:"Мама је навикла на стан, умрла би када би га напустила а уосталом, он ће ионако нама припасти. Она нема никога осим мене"
"Уђи, откључано је. То си ти драга, мислила сам да је то мој син. Добро је да си дошла, имам да ти дам нешто. Као што знаш ја сам свог сина одгајила сама. Његов отац нас је напустио док је био сасвим мали. Он је цео мој свет. Да ли сам ти причала какав је фудбалер био? Могао је да буде бољи од Џајића, да је имао правог оца а не оног скота. Уфф..запричала сам се а ти сигурно журиш на посао."
"Шта је то са лампом? Могу ли да погледам?"
"Мила, зар стварно мислиш да не би умела да поправим једну обичну лампу? Уосталом, он не уме ни сијалицу да промени али ти то сигурно веч знаш. Само сам желела да га видим." рече пружајући јој свеску.
"Ово је кувар моје баке. Добила га је када се удавала од своје мајке. Знам да ти одлично куваш, само сам желела да га ти оставиш својој снахи, тако ће остати у породици. Мом господину сину реци да имам висок притисак, можда га то умилостиви, упротивном ћу овај стан оставити азилу за псе а не њему."
Пут до посла је скоро претрчала. Није волела да касни, ужасавале су је примедбе надређених. Данас их изгледа није могла избећи.
"Опет касниш. Чини ми се да ти то прелази у навику. Зашто овај предмет није завршен и да ли че се господична смиловати и завршити ове године."
"Али господине ово није..."
"Без изговора. До краја радног вренена желим да га видим на свом столу. Упротивном.."
Није морао да заврши реченицу, знала је шта следи. У дубини душе прижељкивала је то. Није желела да прихвати сажаљиве погледе колега и колегиница. Пројекат је био завршен, предала га је шефу и кренула кући. Онако замишљену, затекла је шкрипа кочница и аутомобил који се зауставио тик испред ње.
"Извините молим вас, ја сам крива"
"То си ти"
Није имала снаге да одговори, испред ње је стајао ОН. Лепши него што га се сећала, године су му донеле патину, није више био дечак.
"Где си нестала? Тражио сам те годинама."
"Никада нисам отишла из Града"
"Шта се десило са твојим сновима?"
"Снови су само за заљубљене девојке, ја сам удата жена."
"Журим на један састанак. Да ли можемо да се видимо. Имам толико тога да ти испричам."
"Наравно, ово је мали град" а знала је да се то никада неће десити.
Није могла у аутобус, сметали су јој погледи и додири. Желела је да бар тренутак буде сама.
"Мама, па где си ти. Нисмо још ручали а ја морам на тренинг."
"Дебели, тренер ти је рекао да омршавиш ако овако наставиш, служићеш им као лопта."
"Зар не можете бар понекад да се несвађате. Одувек сам патила што немам брата или сестру."
"Хвала Богу, што ти се сан није остварио. Ово је ноћна мора а не брат"
"Оставите мајку на миру и ја сам гладан. Да једем последњи пут као обичан човек. Ноћас остварујем све своје снове и понеки ваш. Да ли си купила пиво и грицкалице. Немој ми рећи да си заборавила."
Пресвукла се тек након три сата. Вечера, гомиле судова и веша, одлазак у продавницу по пиво. Више није осећала умор, тачније није осећала ништа. Ни глад ни жеђ. Само жељу да коначно оде у кревет и заспе. Сан је за њу увек био место где је чувала љубав а Бог зна да јој је сада било потребно да се сети зашто воли своју породицу.
"Скотееее, најплаћенији играч Примере а промаши гол са три метра. То се не би десило ни онима из бетон лиге а лепо сам рекао куму да није у форми. И шта сад? Отишло ми је последњих двеста евра на његову сигурну дојаву. Глупа наивчина."
"Истушираћу се и идем да легнем. Молим те стишај мало тон на телевизора. Јако сам уморна"
"Долазим брзо за тобом. Баш си секси кад се истушираш" Заустила је да прокоментарише али није имала снаге за то. Пробудио је додир и задах пива и зноја.
"Љубави, дошла је твоја мушкарчина. Желим те."
"Немој вечерас. Немам снаге."
"Многе би се радо мењале са тобом. Оно што ти одбијаш оне би радо узеле."
"Знам љубави"
"Како год хоћеш, само немој после да се буниш пто сам нашао љубавницу. Не посвећујеш ми довољно пажње"
Помислила је да га није добро чула али он је наставио.
"Чуди ме што то одавно нисам учинио. Онда би ваљда научила да цениш чињеницу да те лебом храним."
"Кога ти храниш лебом? Мене? Ма јебите се сви, Пепељуга даје отказ." На брзину се обукла и у путну торбу спаковала најнужније.
"Шта је теби? Врати се назад, не прави скандале. Ионако немаш где", било је задње што је чула док је напуштала стан.
КРАЈ ПРВИ
Хладан ваздух ју је пресекао, срећом брзо је наишао такси кога је позвала. Срећом, возач није био знатижељан, тишина јој је пријала.
"Стигли смо"
"Молим вас, сачекајте ме пет минута да проверим да ли су моји родитељи код куће."
"Хоћу госпођо."
Осећала је јаку нелагодност док је прилазила капији. Није посетила мајку годинама. Правдала је себе да се редовно чују телефоном. Након дугог чекања на вратима се појавила старија жена.
"Ти си, шта се десило?"
"Напустила сам га мајко. Могу ли да уђем?"
"Твоја удаја је била само твој избор. Овде ти повратка нема."
Без речи се окренула и вратила у такси.
"Где сада идемо госпођо?"
"Не знам, немам више где" кроз сузе му одговори.
"Предложио бих вам нешто ако се слажете. Не бих да ме погрешно схватите, мој кум држи хостел код станице. Није неки луксуз али је чисто и сигурно. Није ни скупо. Моћићете тамо да се задржите док се не снађете.?"
Погледала га је зачуђено и само потврдно климнула главом у знак одобравања, решена да се више не враћа тамо где је некада био њен дом.
КРАЈ ДРУГИ
Наслонила се на довратак и запалила цигарету. Бес у њој је полако јењавао. Очекивала је да ће он устати и позвати да је да се врати. Он због кога је жртвовала све, родитеље који су се од почетка противили њиховом браку, своју прву љубав коју је оставила зарад осмеха његових зелених очију, каријере коју није могла да гради упоредо са његовом. Знала је да ће кад се врати дати прећутну сагласност на све оно због чега се побунила. Није имала избора. Тихо се увукла у брачни кревет да га не пробуди. Није успела. Упитно је гледао.
"Извини, треба да добијем па сам нервозна." рекла је и привукла га ка себи.
"Мамаааа..можеш ли да дођеш у собу. Твој син ме мобингује"
"Јоооој, па мамааа...ишчупаће ми пола косе док се ти не смилујеш"
"Ретарду, остави ме на миру"
"Мамаааа...."
"Дебилко..."
Чежњиво је погледала шољицу тек скуване кафе и са уздахом је кренула ка дечјој соби. Њен уобичајени дан је могао да почне.

Ovaj grad ce biti lepši za jedan zajednićki osmeh
Divno, ali žene koje gledaju očajne sapunice zaslužuju samoću.

Divno, ali žene koje gledaju očajne sapunice zaslužuju samoću.
Žene obično nemaju vremena za ' očajne sapunice', rade, imaju porodicu, brinu o deci.
Kada prođe sve, istrošene i umorne nikom ne trebaju, često ni rođenoj deci.
Pogledaju poneku 'očajnu sapunicu', naravno same, ne što su zaslužile već se sklanjaju od svega i svih.

IMG-bbe8b5f4949bcb70850016f56576d7d8-V.jpg

@solarnaeklipsa, priče su ti dobre, životne.
Rolerkoster života ne razdvaja ljude na pripremljene i nepripremljene, cima ih na sve strane.
Da je barem ringišpil....

Реквијем за Наду

"Још једна баксузна среда", помислио сам.
Тог јутра ми ништа није полазило за руком. Ладно сам изигнорисао аларм, кафа ми је покипела а у бојлеру није било топле воде. Тачније било је, само је више личила на арктичку него ону која је требала да ме доведе на радну темпаратуру. Покушавао сам да се присетим чиме треба да попуним кућне залихе и коме сам све обећао кафу и партију трачева. Није ишло. Ауто ми је сигнализирао да је време за сервис а на мом месту за паркирање шепурио се џип који свакако није био мој. Након спознанија да кафић у ком пијем кафу не ради, наврле су ми на ум свакојаке мисли, на памет су ми падали рај и батина а лечка сам се присетио и Мајкла Мајерса.
"Ништа ме не сме изненадити." проговорио је комуниста у мени.
Сместио сам се у први следећи С. У. Р. Кафа је била још мало па пристојна, сунце одлично за артритис и спондилозу. Нисам ни приметио када су дошли, задубљен у решавање недоумице зашто се само мени петак тринаести дешава у среду.
Прво сам приметио њега. Књишки пример штребера који је неким небеским чудом успео у животу . Генерално такви ликови обично остају на маргини, овај је био изузетак. Причао је као навијен, микс водитеља тв дневника и логореика. Сив до границе пристојности. Фирмирана гардероба у виду шорца и мајице му никако није пријала. Наочари су се подразумевале, јамачно.
Већ сам се спремао да замолим конобара да ми да попуст на "продужени", због евидентног психичког бола узрокованог перманентним понављањем узрока турбуленција на берзама житарица узрокованих украјинском кризом са посебним освртом на Подсахарску Африку, који се манифестовао ултравиолентном бојом мог врата, трзањем левог рамена и тиковима, када је у мој видокруг ушла она.
"Како која она? Па, ОНА."
Е сад, објашњење појма Она за минус 50 је прекомпликовано и наратора ове приче ставља пред нерешив проблем, како да је не претвори у есеј 'Како је некада све било боље'.
Ајд да покушам. Знате оне вреле дане кад не знате где да се склоните а онда одједном, ниодкуд дуне ветрић и све се промени. Не обраћате пажњу ни на зној, инсекте и прашину. Једноставно уживате у топлоти. Тако је изгледала, можда сам јој ја доделио двадесетак година мање, занемарио вишак килограма и избрисао боре које су јој тако шармантно пристајале. Био сам сигуран да је познајем а знао сам да је никада пре нисам видео.
Пришла је столу, не осврћући се на задивљене погледе мушкараца или сам ја то желео тако да видим. Онда прва грешка,"штребер' није устао када је пришла његовом столу. За мене је то било неопростиво, за њу изгледа уобичајено. Наручио је кафу уместо ње, она је ћутала. Послужио ју је лично газда, одмерио ју је од главе до пете окренувши се ка мени тражећи потврду онога што је видео. Пријало јој је, проиграла се косом вадећи цигарету. Грешка број два, њен пратилац се није ни осврнуо на то. Махинално сам руком кренуо ка упаљачу и застао, нисам желео да се мешам а и постајало ми је све занимљивије. Тада ме је први пут погледала, тачније евидентирала моје присуство.
"Штребер" је настављао да прича, тачније није престајао. Ту су били и Путин и Зеленски. Северни ток и арапски шеици. Респиратори и Брат Си. Заједнички именитељ им је био он, он их је спајао и решавао светску кризу, и био синоним дубоке а и оне плитке државе.
"Боже, како је завршила са њим", помислио сам.
Погледала ме је зачуђено као да је разумела моје мисли. Могао сам да се закунем да сам чуо: "Погрешни избори у право време." Наставила је са га слуша али више оног заводничког у њеном ставу није било. Мислим да је тад код ње изгубио оно мало кредита који су му преостали. Грешка број три, "Никада не причај о политици онда када је жени потребно да се осети пожељном, заводи је."
"Ово је жена коју бих заводио чак и онда када пред зору попадамо на јастуке, удова паралисаних од умора." помислио сам. Окренула се бесно као да жели да ми поручи да је непристојно за човека мојих година да јој без куцања улази у мисли а онда је бес заменио загонетни осмех. Онај од ког ти жмарци крену низ кичму.
" Одакле ти право да ме подсећаш? Да имала сам разноразних искустава узимали су ме и давала сам се. Зашто обећаваш, макар и у мислима, оно у шта ниси сигуран да можеш да испуниш. И да, постоје такви мушкарци само њих мораш да волиш. Није битно да ли су млади или стари, лепи или мање лепи, високи или ниски. Образовани или не. Није битно чак ни то да ли ћете икада више бити заједно, довољно је да уме да те воли а знаш ли колико је мало таквих душа. И не да воли неког другог нити све, довољно је да уме да воли само мене. Мене овакву какава јесам, тада почиње магија. Сваки поглед узбуђује, кожа постаје тесна. Заволиш додире за које ниси ни знао да постоје. А кад те прође, све остале мериш по њему. Подсети те на њега окрњена шољица за кафу коју није желео да бацим. Конобар у нашем ресторану који ми је увек намигивао и претио прстом када свратим на пиће без њега.
Ко си ти да ме враћаш тамо одакле сам побегла мислећи да су сви други налик на њега а у дубини душе знајући да нису"
Посрамио сам се, стварно ко сам ја да јој, чак и у мислима, пребацујем било шта. Одмахнуо сам главом и покушао да се задубим у једну од оних глупих расправа на мрежи. Једну од оних где нико никога суштински не разуме а сви имају коначно решење, љути на остале што не схватају њихову генијалност.
"Није он лош, неправедна сам. Добар је према мени, подржава ме у напредовању. Кућа нам је пуна свега, путујемо у иностранство бар два пута годишње. Стабилан је и није ни мало агресиван. Ја сам та која у већини случајева изазива свађу. Стрпљив је самном." говорио је њен поглед који ми је кришом упутила.
" Штребер" је изненада заћутао, као да се буди из сна. "Плати да идемо", кратко је изговорио. Без речи је устала, након што је регулисала рачун упутили су се ка паркингу, он испред ње. У једном моменту се кришом окренула и упутила ми осмех. Могао бих да се закунем да сам на њеним уснама прочитао псовку упућену животу и погрешном времену.
"Не треба он да буде добар или лош. Он треба да те воли. Није нужно да је стабилан, већ да уме да ти нацрта осмех. Уместо пуних ормана требало је да ти испуни срце. Па шта ако ти започињеш свађу, женско си. Имаш право на то." Много тога сам још имао да јој кажем да је могла да ме чује. Знам да би све разумела. Нисам сазнао како се зове. Зваћу је Нада.

УГАО СНИМАЊА

"Господине инспекторе"
"Зашто ме прекидаш, имам ли ја право да на миру попијем кафу? Где гори"
"Имате наравно, него."
"Шта него?"
"Знате оно самоубиство од јуче?"
"Оно на Бањици или оно скакање са моста?"
"Вождовац."
"Шта је са Вождовцем, мислио сам да је то чист случај."
"Наши су данас вршили претрес стана."
"Требам ли ја да ти извлачим речи из уста или ћеш се коначно наканити да ми кажеш у чему је проблем? Јел то неко познат? Рођак неког политичара или мафијаша?"
"Ништа од свега тога шефе, нашли смо опроштајно писмо у стану. Насловљено је на вас."
Инспектор се тргнуо, нека непријатна језа почела је да му се шири телом. Коверат је био отворен. Извукао је папир из њега и почео да чита. Већ после пар минура схватио је о коме се ради и пребледео.
"Колико је људи прочитало ово писмо?" упита он.
"Само ја, шефе."
"Заборави на њега, ја ћу се побринути. "

"СТОП, СТОП, СТОП. ПОПЕ ШТА СЕ ДЕШАВА СА ТОБОМ? ЗАР ЈЕ ТОЛИКО ТЕШКО ОСВЕТЛИТИ СЦЕНУ У КАНЦЕЛАРИЈИ? МОМЦИ, ЗА ДАНАС ЈЕ ГОТОВО. ПОПЕ, ПОНЕСИ СУТРА СА СОБОМ ЛУКСАМЕТАР, НЕМАМ НА РАСПОЛАГАЊУ ТОЛИКО ПАРА ДА ПОНАВЉАМ НАЈПРОСТИЈЕ СЦЕНЕ."

Поп се без речи упутио ка излазу из студија.
Режисер га је гледао подсмешљиво и обратио се главном глумцу.
" Бато, ко је уопште овај човек? Чиме је то заслужио да ради на сваком мом "факинг" пројекту? Зар нису могли да ми нађу неког млађег? Овај не уме ни да прича, кад год га видим очекујем да ми се деси неки малер."
"Полако Мали, није снимање филмова у овој земљи почело са тобом. Има нас који смо крвнички радили да би се ти сад шепурио својим наградама. Добар си режисер али си лош човек. Нико ти не спори да си командант али победе нећеш извојевати ако понижаваш и оне најниже по чину."
"Добро бре матори, нисам мислио ништа лоше, бар ме ти знаш. Ко је уствари тај човек."
"Дуга је то прича и нема срећан крај. Да ли си сигуран да желиш да је чујеш?"
"Наравно да желим. Ко зна, ако ми се свиди можда и снимим филм о њој."
"Поп је потомак једне од најстаријих београдских породица, која је овој земљи подарила много знаменитих људи. Као једино мушко био је пажен од гомиле тетки, стрина и ујни. Сви су очекивали да ће уписати правни факултет и бити адвокат као његов отац и деда али Поп је уписао Академију због ње."
"Поп је глумац?"
"Концентриши се. Нисам рекао да је био глумац, Поп је сувише искрен да би био то. Био је камерман, њему је у суштини било свеједно шта ради само да буде покрај ње."
"Које сад ње?"
"Јел ти седиш на ушима Мали, заљубио се."
"А тооо.. и није завршио."
"Опет брзаш, завршио је и не само то. Био је најбољи у класи. Чуо си за Милана Поповића?"
"Наравно да сам чуо, он је легенда. Штета што је умро, волео би да сам радио са њим."
"Није умро, то је Поп због кога си данас прекинуо снимање."
"Ауууу...ово постаје све занимљивије. Причај даље."
"Нема ту шта пуно да се прича. Годинама су били добри дух овог града. Сви су их волели и препознавали. Он ју је обожавао а она је имала очи само за њега. Сви су очекивали да дипломирају и да се узму."
"Када се то дешавало?"
"Крајем педесетих, у време када смо почели да се отварамо" рече Бата и заћута. Пребирао је по својим мислима као да не жели да се сећа.
"И?"
"Е па о том и постоје различите теорије. Ја ћу ти испричати само оно што сигурно знам.
Једног дана осванула је вест да се она удала за режисера филма који је снимала."
"Шта је он урадио?"
"Наизглед ништа осим што је прихватао сваки понуђени пројект. Једини услов је био да је снимање што даље од Београда. Тих година се много снимало у Југославији, режисери су се отимали о њега."
"Може ли то мало сажетије, морам да мењам план снимања за сутра а већ сам у заостатку због овог твог неспособњаковића."
"Наравно да може. Поп је једног дана потпуно нестао, чаршија је причала свашта па је замукла. Након пар година, када су га сви већ заборавили појавио се на снимањима, не више као камерман. Старији су га једва препознавали, потпуно се променио, као да је живот ишчилео из њега а млађима није ни стало да се бакћу прошлошћу као ни ти сада. Она је у међувремену постала дива, родила ћерку и развела се."
"За данас оволико, наставићемо сутра", рече режисер и крете без поздрава.
"Усијана главо", помисли Бата, кратко одмахну главом посматрајући режисера како седа у кола и креће изван студија.
Он се упутио се ка граду, обећао је баки да ће јој купити колаче. Ни сам није знао зашто бака захтева да кремпите, које је обожавала буду баш из посластичарнице која се налазила покрај Кнеза.
"Бако, а само знаш колико је овде тешко наћи место за паркирање никада ми то не би тражила али за моју баку ћу и ту жртву поднети."
Имао је пуно среће да у првом покушају пронађе слободно место, затим је кренуо ка посластичарници. Морао је да призна сам себи да су им кремпите биле врхунске. Док је стајао у реду да поручи учинило му се да је угледао Попа како улази у суседну зграду.
"Невероватно, шта би тражио лик попут њега у строгом центру. Немогуче је да станује овде.", помисли али му саобраћајна гужва одвуче мисли на другу страну. Убрзо је потпуно заборавио на њега. За то време Поп је откључавао огромна улазна врата у зграду, био је једини од станара који је користио кључ. Није користио интерфон, у стану није било никога да притисне дугме и пусти га унутра.
"Добар дан, господине Поповићу", обрати му се прелепа млада жена, пропуштајући га да уђе у зграду.
"Замолила вас је бака ако имате времена свратите до ње. Покварила јој се ноћна лампа а она ни за живу главу не би допустила ником осим вама да је такне. Каже да сте ви чаробњак и куне се да је видела да је лампа сама од себе прорадила када сте јој се приближили" није му дала да одоговори.
"Хоћу, сигурно. Госпођа Арсенијевић је моја стара пријатељица. Само да залијем шамадореу и спакујем кофер. Знате ја сутра путујем, Марија је добила одмор и моћићемо да одемо на Блед. Тамо смо провели диван викенд након завршетка снимања. То је онај филм за који је добила награду у Берлину." изговорио је у једном даху али више није имао ко да га чује. Девојка је отишла низ улицу, одмахнуо је главом и наставио уз степенице. Није користио лифтове Марија их се плашила. Застао је пред свога стана. Бакарна плочица већ промењене боје са натписом Поповић, уливала му је сигурност. Био је то његов дом.
"Мораћу да подмажем браву, овако шкрипи као у кадру неког нискобуџетног хорора", помисли Поп и отшкрину врата, запљуснуо га је мирис помало налик на музеје које више нико не посећује. Устајали ваздух се мешао са тешким мирисом коже. Луксуз који је одавно проживео своје најбоље дане. Зидови препуни фотографија са којих је гледала једна једина особа у старинским рамовима и једна брдска палма којој је очигледно пријао полумрак у коме се стан купао, били су једине нелогичности у савршеном складу који је цртала мртва рука неког заборављеног архитекте из прошлог миленијума
"Стигао сам", по навици изговори он, не обазирући на то како је сабласно зазвучало. Из кесе коју је оставио извадио је парче бурека, јогурт у чаши и кремпиту. Спустиио је тацну паралелно са доњом ивицом столa, постављајући у исто време прибор и сипајући јогурт у белу шољу. Колач је оставио у фрижидер на коме се искрзала боја уклапала са поломљеном ручком на вратима.
"Ти се нешто љутиш на мене, а да заборавио сам са те залијем", обратио се брдској палми која је некако одударала од целокупне атмосфере у стану.
"Престани да се дуриш немаш разлога. Рекао сам ти да ћемо те Марија и ја понети са собом ма куда будемо ишли. Сутра она долази и крећемо." настављао је прекидајући реку речи, халапљивим залогајима.
"И шта те брига што ја сваки дан једем бурек. Рекао сам ти сто пута да и Марија то исто ради. Имали смо собицу у Булевару, изнад бурегџијске радње. Ја сам устајао свако јутро пре предавања и доносио јој врућ бурек и јогурт. Прво бисмо водили љубав а онда доручковали. Не буди безобразан, шта тебе брига са ким Марија сада спава. Не спава ни са ким. Па шта ако је удата, она воли само мене и никада ме не би преварила, намћоре један. Ти си само једно љубоморно дрво. Не лупетај, ти никада ниси био у собици на Булевару. Није истина да ме је тамо варала са оном карикатуром од човека. Не желим више да разговарам са тобом."
Полако је завршавао јело, опрао суђе и поређао тачно онамо одакле их је узео. Тишина је поново освојила стан, време у стану одавно је престало да тече. Поп се преселио на малену терасу гледајући залазак сунца над Земуном, покушавајући да се сети географије његових улица. Није успевао.
"Сутра када дођеш, све ствари ће се вратити на своје место." помисли и насмеши се. Био је сигуран да се Марија баш њему смеши са свих оних фотографија које су као записи покривали зидове у стану. Свуда их је било осим у спаваћој соби. Осим кревета тамо ничега није било., непримерена белина зидова доприносила је сабласном утиску који је остављала. Поп је у то моменту изашао из купатила и упутио ка њој. Застао је код једног од Маријиних портрета.
"Уморан сам Марија. Идем да спавам, спремио сам све шта нам треба. Молим те немој да касниш, нема више изговора. Време је да кренемо, срећа нас одавно чека."

"Бато, да ли си се чуо са Попом, јутрос није дошао на посао. Мораћу да ангажујем неког клинца из Задруге. Уосталом, колико година има Поп? Време му је за пензију. Таман да купи пристојну одећу и обућу. Оно што носи је из прошлог века.", режисер се обратио глумцу.
"Не лупетај Мали. Поп не ради зато што му треба лова, већ зато што воли њу и филм."
"Добро, доброоо...а како ти уопште ти знаш толико о њему?"
"Исте године смо сво троје уписали Академију. Проживели и преживели смо много тога заједно, доброг и лошег. Требао сам да кумујем њему и Марији а онда је све отишло доврага. Уосталом зашто ја ово теби говорим када ти то не можеш да разумеш, усијана главо", одбруси Бата, окрете се и крену на сет.
Режисер зачуђено слегну раменима и више за себе прошапута:"И моја бака се зове Марија.",
„Добро вече бакана,стиже твој омиљени унук.“
„Да ли си ми донео кремпиту?“, упита га она.
„Важнија јој је кремпита од рођеног унука, људи моји“, глумио је увређеност, „Наравно да јесам, купио сам је још јуче али сам имао проблема на послу. Морао сам да прекинем снимање због Попа. Цео дан сам му тражио замену а јутрос се господин није ни појавио на послу, ако овако настави мораћу да га отпустим.“
„Ко је Поп?“, упита га Марија.
„Милан Поповић, некада је био камерман а сада ради расвету.Кажу да је некада био мајстор свог посла Да ли га познајеш?“
У моменту је спустила кашичицу којом je jela и одгурну тацну са кремпитом од себе, стварајући забуну код унука.
„Не знам, можда. Знаш ли колико сам ја филмова снимила, када бих се сећала сваког камермана, хајдемо у дневну собу да попијемо чај.Донела сам нови из Енглеске, свидеће ти се.. Соња, молим те спреми нам по шољицу оног новог чаја па онда можеш да кренеш кући. Не бацај ми кремпиту, касније ћу је појести.“

ЈАНУС

Могао бих ову причу да почнем са "Било једном..." или на неки други начин, верујте не би то променило ништа.

А знао сам их баш читавог живота. Не, нисмо се ми дружили нешто претерано, само смо живели у истом месту, истих година. Некако су увек били заједно. Када кажеш ОН подразумевало се да ту негде буде и ОНА. ОНА је била "мамина принцеза" а он није умео да буде "битанга". Волело их је цело место, чинили су да се сви осећамо бољим него што у ствари јесмо. Били су наши Ромео и Јулија, само смо сви заборавили да та прича има трагичан крај. Посвађали су се баш онако како то иде у лошим љубавним романима, око неке ситнице које се више нису сећали ни они сами. Ја сам, не желећи, био сведок тога и једини сам који памти. Не, нећу Вам рећи због чега, нека то остане тајна која ће отићи самном. Нас двојица смо отишли у војску, оних година док је то била част, а она на факултет. Низале су се године, сретали смо се повремено у Граду, можда мало и превише случајно да би била случајност. Он кадет ВА, прелеп у униформи коју је са поносом носио. Ја, економиста у покушају и боем а она прелепа, као сунце над Авалом. Покушали смо и нас двоје једном, није да нисмо али ја нисам умео да будем други оној која је мени била прва. А онда је дошао рат и све је отишло до врага. Њега више није било, јављао се повремено у паузама, низао је чинове. Кажу да је био јунак и да су га војници обожавали, платио је то већ озбиљним алкохолизмом. Ја сам пристао да будем оно за шта сам се школовао, "канцеларијски мољац" а она је најгоре прошла. Удала се за лика толико безбојног да га нико не препознаје на разредним сликама из основне школе. Учинила је то на пречац из ината кад је чула да се он први пут оженио. Низале су се бесмислене године усране стварности. Плаћали смо туђе грехе нашим животима. Срели смо се поново, на некој од оних прослава матура где се ваде слике деце или кучића, ко шта има. Он већ нарушеног здравља, без пар зуба и са два брака иза себе. Она још увек прелепа са понеком бором која јој је додавала лепоту, причало се да је муж туче и ја остарели боем који је своју несигурност покривао безобразлуком и све млађим љубавницама. Неко саркастичан нас је увек смештао за исти сто, непријатно до бола. Усиљени осмеси и бесмислане приче. А онда, на крају, када је половина људи већ отишла а музичари почели да пакују инструменте он је устао, пришао музици раправљајући се са њима и вадећи гомилу новчаница. Засвирали су њихову песму. Јадранка и " Све смо могли ми". Без речи јој је пришао а она као да је само то чекала. И ту је почела магија. Казаљке сата су се вратиле у назад и опет су били они какве их памтим. Млади и лудо заљубљени, последњи велики љубавници. Тада сам схватио за шта сам послат баш овде и баш сад. Неко је морао да запише ову причу и да је отме од заборава, да остане док нас има. Да велика љубав никада не умире јер ако умре, онда и није била вредна приче.

"Кад год помислим да си догурао до дна ти ме "пријатно" изненадиш. Какав клише, усамљени писац седи у празној кафани, и утапа тугу у алкохолу. Неизмерно си патетичан, патетичнији си и од твојих књига, ако је то уопште могуће. "

"Шта се то тебе тиче? Пијем за своје паре."

"Да видиш и тиче ме се. Иста смо генерација, не желим да људи гледајући тебе помисле да смо сви слабићи."

"Нисмо сви јаки као ти. Како те оно беше назвао Небојша? А да, политички комесар. Морална громада која не сумња. О, Ваша премудрости допустите и нама грешнима да живимо. Шта ти смета то што ја пишем. Покушавам да сачувам успомене на једно време."

"Ахахаааа... Да те не познајем колико те познајем, можда би и пао на твоје баљезгање. . Алтруизам üбер аллес. Легенда, живи светац. Чувар успомена. Бљак. Ти си само обична мала кукавица која се боји да воли. Зато си и побегао у књижевност. Лако је преко непостојећих ликова паламудити другима. Усуди се да то урадиш у стварном животу."

"Ако ти се не допадају моје књиге а ти немој да их читаш, има довољно људи који не мисле тако. Нећу плакати што их баш ти ниси прочитао."

"Они мисле да си ти оно што пишеш а ја знам да су твоје књиге само списак пустих жеља. Одувек си био демагог."

"Како уопште можеш да живиш са толиком мржњом у себи? Нека ти је Бог на помоћи."

"Како си успео да мутираш од комунисте до верника? Не брукај се више, човече."

"Идеја комунизма је у основи блиска раном хришћанству. Нисам ја мутирао ни у кога. Ја верујем, надам се и волим. Све оно што ти не умеш."

"Ко има изговор тај сме и у цркви да прдне. Немој да мени продајеш муда за бубреге, познајемо се. "

"Не буди вулгаран, молим те."

"Не буди вулгаран, молим те', ма дај бре. Опсуј ме, ошамари, кажи ми било шта само немој да ме молиш. Зашто то радиш? Шта хоћеш да постигнеш?"

"Не желим ништа да постигнем, једноставно сам такав. Не разумеш ти то."

"А шта ту има да се разуме? Мислиш ли да си посебан, да си бољи од мене? Ти који си кресао љубав свог главног јунака док је он просипао крв, сперму и зној за вољену нам отаџбину а ти седео на сигурном. Гадиш ми се."

"Нисам никога кресао, ја сам водио љубав. Љубав, знаш то је оно када ти неко постане важнији него ти сам себи. Оно кад прости збир двоје људи није два, већ много више. Оно када си за неког везан оковима а опет ниси никада би слободнији али као што ти рекох, не разумеш ти то. Сувише волиш себе да би схватио шта ти говорим."

"Мимоиђи ме, бре. Ни сам не верујеш у то што причаш."

"Наравно да верујем. Познајеш их обоје исто као и ја. Знаш или би требало да се сећаш колико су се волели. Сунце је другачије сијало. Варош је била срећнија. Покрај њих сви смо били своје најбоље верзије."

" Не лупетај, само у твојим причама се то десило тако. Истина је да су они били од оне сорте школских љубави које трају само дотле док се неко од њих не досети да проба сеx са неким другим, па му се то још и ослади. Таквих је на стотине само се нико није сетио да их стави у причу. Згодно, зар не. Издају другара претвориш у средство за допадање другима поготово женама."

"Да ли је тебе волела нека жена? Знаш онако стварно, толико да ти се преда и да јој се предаш? Да ли си пожелео да ти нека роди дете? Можда сам ја патетичан, можда лажем али ја имам успомене. Знам како љубав мирише а шта имаш ти? Немаш ништа, једног дана када дође време да подвучеш црту ти нечеш имати шта да запишеш у своју корист а биће касно. Жао ми те. Конобар, колико сам дужан? "

" Три хиљаде. "

" Зар није било више? Колико је то сати? "

" Пола три. "

" Зар је толико касно? Молим те извини што сам се оволико задржао. Писао сам а кад пишем ја престајем да водим рачуна о времену. "

"Није мени тешко. Претпоставио сам да пишете. Знате, ја сам прочитао вашу књигу и много ми се допала. Волео бих да сам живео у том времену. Тада је све некако било лепше и другачије. Боље и искреније."

"Није до времена, момчино. Свако је време добро, само треба да верујеш и да се усудиш."

JELENI UMIRU SAMI

"Dobar dan gospodine, izvolite"
"Ti si novi ovde?"
"Jesam gospodine.Danas mi je prvi radni dan. "
"Dole ispod šanka imaš flašu sa zatvaračem što liči na stubove na hramovima i jednu čašicu sa stopom, to je moj inventar. Cenim da ćemo se viđati dugo pa da ne moram da ti ponavljam svaki put kad dolazim a dolazim svaki dan osim nedeljom. Tada idem na grob mojoj Nadi. Još nešto, možeš me zvati Profesore a kad se bolje upoznamo onda Profo. Nisam ti ja nikakav gospodin, ceo sam život proveo među drugovima. Sad sipaj taj vinjak, osušiše mi se usta"
"Hoću gospo... hoću Profesore."

"Dobro jutro, Profesore, imate li zime?"
"Pa da vidiš i nemam, ni zime nisu više onakve kakve su nekad bile."
"Uobičajeno?"
"Zar se uopšte postavlja takvo pitanje, derane? Nego naspi to piće već jednom pa da ti pričam kako smo se Nada i ja upoznali"
"Odmah dođem."
"Ako bi mogao da me poštediš tog uličnog žargona bio bih ti zahvalan. Konobari u moje vreme su bili gospoda, besprekornih manira. Kako misliš da se gost odnosi pristojno prema tebi ako tako pričaš? I ne prekidaj me više."
"Razumem, neče se ponoviti."
"Nada i ja smo se upoznali uoči dočeka Nove godine, tačnije par sati ranije. Ja sam taj doček dogovorio sa kolegama a problem je je bio što sam bio bez pratnje, sam. Jedva sam ih ubedio da mi je tako potpuno dobro da ne povedu sve one rođake, komšinice i drugarice, kojim su nameravali da me udome i srećno ožene. Ta noć je bila jako hladna, sneg se osećao u vazduhu. Na autobuskoj stanici smo stajali samo nas dvoje. Ona u prelepoj haljini sa nekom kratkom bundicom niz koju je u slapovima padala njena zlatna kosa. Više sam osetio nego što sam čuo da plače. Okrenuo sam se ka njoj i zagledao u najlepše kestenjaste oči. Tog momenta sam znao da sam sreo ljubav svog života. Znaš, to su one o kojima pišu pesnici svoje najlepše pesme. One zbog kojih se život promeni i nije više nikada isti. One po kojima merimo sve prošle i sve buduće. Onako zbunjen, upitao sam je da li joj mogu pomoći. Odgovorila mi je da se posvađala sa momkom i da nema gde na doček. Ponudio sam joj da pođe sa mnom i ona je pristala. Dočeka se slabo, i kao kroz maglu, sećam. Znam samo da smo pevali igrali i pili pa sve iz početka. Posle ponoći je nestala. Jednostavno je nije bilo."
"Šta se onda desilo?"
"Ništa, ja je nisam tražio a od nje ni glasa nije bilo."

"Dobro jutro Profesore, dugo vas nije bilo."
"Pa si pomislio da se nisam upokojio. Ne brini neće grom u koprive, proveo sam zimu na primorju, kod čerke. Čerka ko ćerka, obožava oca. Razmazila me, kao i njena majka što je. Vidi, na ovoj fotografiji je ona sa Nadom a na ovoj je sa mužem. Toliko liči na svoju majku. Nego, daj taj vinjak, pa da nastavim priču. Šta si se zbunio, nisi juče ovde doveden."
"Odmah Profesore"
"Nada se pojavila na mojim vratima isto onako kao što je i nestala, bez upozorenja. Imala masnice na rukama i šljivu ispod oka. Pozvao sam je u stan. Nije bilo vremena za pitanja a bilo ih je hiljadu, i ko joj je učinio to što je učinio, i kako je saznala gde živim. Ostavili smo to za kasnije a to kasnije nikada nije došlo. Otkrivala mi se samo onoliko i kad bi to poželela. Bez rezona i pravila. Jedno jutro čulo se kucanje na vratima, otvorio sam.
"Došao sam po Natašu."
"Ovde ne živi niko pod tim imenom, rekao sam a onda sam je ugledao, spremnu za polazak sa koferom u rukama."
"Odoh ja, bilo je jedino što je rekla."
"Šta se desilo, onda"
"Ništa, vratila se nakon par meseci. Onda smo se venčali."
"Vidi ovako, svaki čovek u životu ima pravo na tri suze. Prva je kad propusti da se bori za ono do čega mu je stalo, druga kad izgubi onog ko ga voli i treću kad ode onaj koga on voli. Kad ih isplače, tek onda, za sebe može da kaže da je postao pravi muškarac."
"Moj rođendan. Par godina ranije sam imao tešku operaciju, jedva sam se izvukao. Nekako u to vreme mi se i otac razboleo. Otišao je ja Svetog Nikolu. Nada je bila uz njega ceo tok bolesti, bila je jako požrtvovana. Tada je radila po smenama. Nije mi jasno kako je sve uspevala da postigne. Doduše, imala je puno prijatelja. Bila je društvenija od mene, šteta što je nisi upoznao. Svidela bi ti se, sigurno. Mnogo je volela mlade ljude i najbolje se osećala u njihovom društvu.", reče profa i zaćuta.
"I šta se onda desilo" upita ga prekidajući ga u mislima.
"Ništa posebno. Otac mi je umro za Svetog Nikolu, Nada nije mogla da dođe, gazda kod kog je radila nije hteo da joj odobri slobodne dane. Došla je tek krajem februara, pokupila svoje stvari i otišla."

"Pa vi ste nas potpuno zaboravili, Profesore. Nije vas bilo od letos. Svi su se pitali gde ste. Nedostajali ste."
"Kako da ne, nedostajao. Sinko, niko nikome ne nedostaje. Bez svakog se može. Neće planeta stati kad mene ne bude bilo, samo će vama promet vinjaka da opadne a i to zakratko, dok se nađe neka nova budala."
"Danas ste baš neraspoloženi?"
"Nedostajaće mi ova "rupa". "
"Gde uvaženi gospodin, namerava da ide?"
"Idem kod Nade, nismo se dugo videli. Sigurno joj nedostajem. Znaš, ma šta ljudi pričali, ja sam ljubav njenog života. Mnogo smo toga prošli zajedno, vreme je da uživamo. Odoh, . zadrži kusur, popijte po vinjak u naše ime."

"Za pokoj duše. Nek su ti lake nebeske kafane, dragi naš Profo."
"Amin. Niko od njegovih kolega nije bio na sahrani, tužno je to."
"Kako to misliš niko nije bio? Pa bio sam ja. Profa je do penzije radio u Kafani. Bio je konobar stare škole, vedovatno poslednji. Umeo je i mogao sve."
"Zar on nije..."
Ne nije ali jeste bio sve drugo. Gospodin konobar, vanredan kuvar po potrebi, čuvar tajni ove varoši, džentlmen po vokaciji. Umeo je da smiri zavađene i da nasmeje ostavljene. Učili smo od njega svi, znaš da se dešavalo da u kafani bude više konobara, koji su dolazili iz večeri u veče da mu kradu fazone, nego pravih gostiju. Svi smo očekivali da završi u nekom vrhunskom hotelu ili u inostranstvu. "
" Šta mu se desilo? "
" Desila mu se Nataša."
"Ko je Nataša?"
"Nada."
"Njegova supruga?"
"i da i ne. Profa se ustvari nikada nije oženio. Bar ne zvanično mada je on tvrdio da jeste."
"Zašto je onda govorio o njoj kao o supruzi?"
"Ona, to i jeste bila za njega. Nismo mi oni koji mogu da sude."
"Onda znači, da je sve lagao."
"Polako bre, Mali. Rekoh ti da mi nismo sudije. Nije on ništa slagao, samo je govorio o njoj, onako kako je želeo da je vidi. Da li je to istina i laž samo Bog može da presudi. "
"Još se sećam Nove godine kada ju je, ko zna od kuda pokupljenu, doveo u kafanu. Ja sam bio početnik kao i ti sada, presrećan što ću raditi tu noć sa njim. Nju sam poznavao, tačnije njenog muža. Visok i lep ali kad popije nezgodan. Tukao je često, to je znao ceo grad. Te večeri je Profa odveo kući, posle se pričalo da su se on i njem muž pobili kada je ovaj došao da je odvede. Nekako tada se promenio. Prvo je počelo sa sitnicama. Nije više bio onako pedantan i zainteresovan za posao. Brecao se na goste, sve češće je odlazio na bolovanja. "
" A ona? Nada, mislim Nataša."
"Nataša ko Nataša. Menjala je muškarce ko čarape, samo su sad svi bili mlađi od nje."
"Kako je to profa trpeo? "
" Ne znam, nikada nisam uspevao da ga razumem. Čas sam mislio da nije svestan a opet na moment sam mislio da sve zna ali je toliko voli da joj sve oprašta. Kako god, nije više bio za posao. Direktor ga je tolerisao jedino zato što je legenda o njemu još uvek punila restoran. Bilo je pitanje vremena kada će dobiti otkaz"
"I?"
"Mnogo si nestrpljiv Mali. Ti si jedini koji će čuti celu priču o Profi i Nadi."
"Tih godina su bili česta tema kafanskih priča. Govorilo se da su se venčali, da se iselila kod njega u stan i dovela devojčicu koju je on priznao za svoju. Odlazila je i dolazila. A onda muk, kao da su propali u zemlju. Molio sam Boga da su konačno pronašli svoj mir."
"I? Jel to bio kraj."
"Opet ti? Gde žuriš? Ne plaču ti mala deca kući. Budi strpljiv."
"Jednog dana, kada smo već pomislili da je njihova priča završena, on se pojavio. Obavestio nas da mu je umrla na rukama i da ju je sahranio u porodičnoj grobnici, pokraj svog oca. I opet priče, te umrla je u inostranstvu od neke nepoznate bolesti. Te ubila je nezadovoljna mušterija, te je izvršila samoubistvo. Sve u svemu, nje više nije bilo. Nastavio je da dolazi kod nas. Valjda nije mogao da bude sam u stanu gde ga je sve podsećalo na nju. Od njegovih kolega sam ostao samo ja a ja nisam želeo da pričam. Znaš i ja ponekad poželim da verujem u bajke. Svakom čoveku je to potrebno. Nadam se da će biti sretniji tamo gde je otišla njegova duša, i nadam se da je tamo neće sresti. Znaš Mali, ljubav nije uvek blagoslov."
"Uffff..."
"Sada znaš celu priču. Na tebi je šta ćeš učiniti sa njom. Profa se ne bi ljutio. Voleo te je."

Back