MOJA RAZMISLJANJA, O LIRICI NA FORUMU KRSTARICA!

Ja stvarno,ne mogu da se pohvalim,da sam dugo uclanjen u forum "KRSTARICA" za
koji sam se informisao,da je najveci forum,u zemlji srbiji.Nisam kazem dugo,nesto vise od dve godine,kako sam pumopravni clan.Svestan sam,da nisam omiljen,kod nekih
odredjenih osoba,koje su duhovnom smislu,u inflatornom stanju.Ali,ja bih sada nesto,o lirici,koja se pojavljuje,na ovom forumu.

Bilo je tu i tamo,poneke dobre pesmice,simpaticnih stihova.Bilo je i dosta nekih,kako
ja to nazivam "domacickih" pesmica.Uvek sam imao utisak,da te pesme pise i sastavlja,neka domacica,koja levom rukom,mesa kuvani paradajz u serpi,a desnom,pise stihove.

Ali ono sto je mene ,bukvalno bacilo u "trans",to je pojava nove lirike,u ovom forumu.
Te predivne ljubavne stihove,tu pravu i duboku lirsku notu,u svojim pesmama,postigla je
samo jedna osoba,do sada.To je clan foruma,koji je od nedavno poceo da nize
bisere svoje poezije.To je nasa draga pesnikinja,pod inicijalima LD.Vi sgurno
znate,na koga mislim.Ja je u svoje i vase ime,MOLIM DA NAM I DALJE omoguci,
da uzivamo u njenim strasnim stihovima,u njenoj lirici,koja pali i telo i dusu.:klap:

Uf Lorde , šta te briga kom se sviđaš ili pak ne sviđaš u ovom sajber svetu....ako ti odgovara ti vreme razbacuj na ovom forumu , ako ti ne odgovara promeni adresu ili pak način života...baš te briga , ti si majstor svog zanata , svet oko tebe stvorile su sitne duše iz imata...tako je svojevremeno pevao onaj obrezani jugoslovenski miljenik - danas već zaboravljen....

Tek da znaš : "NEBO NEZNA ZA MILJENIKE"

...a što se tiče poezije na ovim sajber prostorima , po mom viđenju poezije , mogu se ovde pronaći stihovi za svakodnevnu upotrebu....mislim ono romantično šaputanje , ako to još pali u svetu mladih....ima toga ima....samo prevrći blogove , načićeš štošta za svoju dušu....
...a ima ovde pored dobrih stihova domaćica , dobrih stihova i domaćina - a i čkolovanih ljudi od pesničke profesije...mislim ono , žive od tog ili za taj zanat....
....no nije za očekivati ovde Jesenjina...to bi bilo nekako previše !

Vaš blog je čast i radost
koju malo ko i doživi,
Blago toj L D
čiji stih vam se svidi. :)

Što se mene tiče
talenat nasledih od svog oca
i kolko sam vešta
da uočim nije neka fešta :)
sasvim sam ga svesna,
polja su mi ova/svaka tesna,
makar kome ovim bila nepodesna.

Znam da sam unikatnog sjaja
i da je moja pesma
pesma ne(o)pevana. :)
Aplauzi, graja ili miniranja
svi oni ipak prate snagu moga zaveslaja :)
:hvala:

Za 2 mesaca ,koliko sam ovde ,susrela sam kvalitetnih radova,
ali ne puno toga,
Mislim da najlosiji primer i uticaj za kvalitet ovog bloga šalju ,
upravo oni koji upravljaju
jer bi trebali da standard postavljaju.

-za platu.

Kapiram da i ovo pripada" nekom vlasniku",
pa na svakom od nas pojedinačno je odluka,
dal će tu ubaciti neku svoju alku,
ili potraziti neku drugu luku,
ako mesto nije bas u njegovom duhu,
Il praviti sam svoje mesto
iako to nije često,
al nije ni prečudesno.

Ja se spremah odjahati
al Lorde sad cu vam obecati
da cu jos malo razmislitii :)

LD - "Odjahati". Nikako vi ste dijamant poezije,na ovom forumu. Dijamant,koji je nastao usred obicnog kamenja,sljunka takoreci.Vasim "odjahanjem"
nastala bi grozna praznina,intelektualni mrak.Svi mi,koji u kulturoloskom smislu,vucemo napred,ovu zajednicu,duzni smo,uprkos svim podmetanjima,
da ovde ostanemo i ucestvujemo.Uvek i svuda,moraju da postoje "zvezde" vodilje,kojima je obaveza,da osvetljavaju mracne puteve neznanja,i slabosti.
Tu ulogu,koju nam je sudbina dodelila,mi cemo casno ispunjavati.Naravno,svako na svoj nacin.LD&LG

...znaš Lorde , u mom zaseoku , kad štogod neko sebi speva samohvalnu odu , mešati kažu : jadničak , ubogo siroče , umrela ciganka što ga fališe , pa sad mora sam da sebi peva hvale !....takvoga svi sažaljevaju , na neki čudan način , tapšu ga po ramenu i nutkaju slatkišima....a ovi mlađi , sadašnji , slegnu ramenima i samo procede: retard !...naravno , stariji se brecnu na njih , sa onim : kuš marvo nevospitana - pa jošte onom sirotanu poklanjaju veću pažnju i više ga nekako nutkaju...
...takav je moj zaseok u vezi dijamanata i lokalnih dragulja koje nema ko ciganske krvi da hvali !

123loncar;bt277370:
...znaš Lorde , u mom zaseoku , kad štogod neko sebi speva samohvalnu odu , mešati kažu : jadničak , ubogo siroče , umrela ciganka što ga fališe , pa sad mora sam da sebi peva hvale !....takvoga svi sažaljevaju , na neki čudan način , tapšu ga po ramenu i nutkaju slatkišima....a ovi mlađi , sadašnji , slegnu ramenima i samo procede: retard !...naravno , stariji se brecnu na njih , sa onim : kuš marvo nevospitana - pa jošte onom sirotanu poklanjaju veću pažnju i više ga nekako nutkaju...
...takav je moj zaseok u vezi dijamanata i lokalnih dragulja koje nema ko ciganske krvi da hvali !
Dragi Lončar, divan je ovaj Vaš komentar, ali adovoljno jasan.... molim Vas napišite na istu temu nešto što će sve da nas pukne po sred čela... :D od jasnoće.....To umete jedino Vi...inače, cirkuska vrteška će nastaviti da nas urniše...Hvala unapred i pozz

Poštovani Lončar,ako ćete biti veseliji,
priznaću vam,nisam baš siroce-polu siroče,
Jedan roditelj mi je već pod zemljom,
ratna 91. odnosila je prijatelje,simpatije,
samo sam jednu baku upoznala i ona me rano napustila,
Cigana nemam u rodu,imam u narodu,u komsiluku,
a za "malu garavu" i vama bi zalepila na čelo-zelenu :)
iako sam vise Skarlet Ohara,
po zenstveno -unikatnim proporcijama :)
(što bi i to sad bila samo-hvala, ako je pokrivena i moj struk na nikom jos nisam srela-videla :) )
evo malopre me za ruku na ulici zaustavila zena
sa pitanjem"odakle mi volja i inspiracija pa sam uvek tako lepo odevena,sredjena "

Sasvim samostalno zivim jos od kraja proslog veka,
po mojim kriterijuma,koji razum i savest mi diktira,
po mnogo čemu sam Diamond,
dodje mi da zamenim-nick kod :)
a što bi mi smetalo vaše vidjenje
i što bi mene ometalo,
ako neko svoje prave kriterijume
krije od istine.
Ipak i kod vas belezim pomak i napredak-od Mare-svinjarke do ciganke,krvi vatrene. :)
Vi ste meni simpaticni.

A vama Lorde još jednom hvala,
i čestitke na otresitosti i hrabrosti,
kad se radi o-istini.

ps.
Ja imam i jedan problem ,a sa temom vaseg bloga veze ima
-rekla sam Faraonn-u da necu radove kaciti dok on se blogu ne vrati.
Mogli bi mi i vi i svi pomoci,da se i on vrati,
jer ja mnogo zavoleh sa njim stihove stvarati,
na taj nacin do sad ne imah se u zivotu svome
s kime igrati,
a da me prati i da se moze od njeg i uciti i rasti.
Sa grubošću sam ga pokusala otrgnuti "u njegovom kamenjaru" od samoce i sete,
mislim da se sada ljuti na mene,
ne zna da ja mogu da "šamaram prijatelje"samo ako ih spašavam,
ili bar jako u to verujem :(
Želim da se vrati i on ,
jer ja ne dizem tek tako-lako
ruke od prijatelja,a ni ton.
:bye:

Poslednja izmena:
....logičko zaključivanje gradi se od usvojene premise , sa kojom se izvlače logički zaključci o tvrdnji pored premise.....tu ima problema...ako je usvojena premisa tačna i istinita , onda je i zaključak tačan i istinit - no ako je premisa lažna , falšna ili pak manipulativna onda su zaključci isti po svojim sastojcima kao ona...još ako je narator jezički manipulativno nadarene , onda prevare i manipulacije svetu se učine istinite , tačne i važne.....

...ovde je sa cigankom , sve u vezi logičkog zaključivanja rečeno i upućeno imenovanom....no nije rečeno zašto ciganke iz zaseoka hvale komšiluk...ma ne čine one to tek tako.....hvaleći falšno ciganka se uzdiže iznad svih i stvara privid da je bolja od svih , pa tako svetini zapušava usta....a rulja ko rulja , s'vremenom ćuti i prihvata cigansku istinu....

...da svedem....mi danas u našim životima imamo scenu , kontinuiranog javnog , naravno falšnog samohvala , kome je umrla ciganska kuma koja ga fališe , pa se neprekidno fali , a svetina ga vazdiže u nebesa bez logičkog proveravanja....ne utvrđuje istinite premise....

...primera radi , ako neko silom vlasti ( koja je oružana od glave to pete i ima sva zamisliva sredstva prinude na raspololaganje ), oduzme stečenu imovinu ( njen deo ili u celosti ) , taj neko nije spasilac već razbojnik.....a to nam logika govori da se istina ne izglasava većinskim principima razbojničko robovske demokratije , već logičkim zaključivanjem i istraživanjem...

....oću reći sve ovo , i jošte ponešto o čemu neću da govorim a jasno je rečeno o kazivanju o ciganki iz mog zaseoka , bilo je naslovljeno jasno i glasno - imenovano....svak ko promeni adresu , pa sa tako lažnom adresom stvori premisu iz koje izvlači zaključke , pošao je od falšne i lažne premise , pa su shodno njoj i zaključci takvi....

...naš svet , blogerski , prepun je takvih premisa i iz njih izvedenih zaključaka - pa tako nastaju problemi , koji mnoge strelice dapnu i žaoke ispuste....naravno posle se kajemo....ne izuzimam sebe , pa i ja se samovaspitavam !

Odnos koji je meni prihvatljiv jeste odnos sa ljudima svim u istoj ravni postovani Loncar
ne treba siroce u pod da gleda,
niti Velemajstor nebo da preleta,
dok to samo čovek čoveka u oči gleda.
Ja sam pokusaj svoj dala
s puno nadanja
u ravan staviti i vas i Lorda,
jer svaka vasa priroda
vasa je sloboda.
Mnogo mi se dopada pisana rec kojom se vas spot Lordu
zavrsava
da dela su ona koja su vaznija od reči.
U ovom sad pisanju opet-poslednja rec mi se dopada :)
i na pisanje ovo teranjem spopada SAMOVASPITAVANJE,
na toj reci hvala,
jer bas svaki čovek ima i vrlina i mana
al onaj ko zeli da se razvija
mora da se samovaspitava,
svoje mane za rogove suzbija,
a vrline svezinama izvornim poliva,
dovodi do behara,
a sa puno truda
i plodouzivanja nisu tad čuda.

a za dela prosla,nemam kajanja
jer nisam noslilac losih namera
nikada.

Dragi i mnogopostovani,"Loncaru". Mnogo si reci napisao,malo zbrda,malo s dola.Tesko je sve to razumeti,jer reci nisu dobro uklopljene.Ne znam,kako i sta ciganke,u tvom "zaseoku" kazuju,ni o cemu i kome govore.Verovatno zbog toga,
sto sam u zivotu,uvek isao sjajno osvetljenim putevima,putevima istine i znanja.Ti moji putevi,nikada me nisu vodili u
te krajeve,koje ti opisujes,kao svoje staniste.Ali mogu ti reci,jednu istinu.Istinu koja je starija i od mene,i od tebe.
Istina,koja je stara kao ova zemlja,ova nasa planeta.Sjaj dijamanta (lirika G-djice. LD) nije u stanju da potamni niko,
pa ni te nesretne ciganke,iz tvog "zaseoka",koje su izgleda,tvoje dobre prijateljice,sto je za svaku pohvalu.

Sto se tice moje malenkosti.Nemam,niti sam ikada imao nameru da se hvalim,ma cime.A ako su neki drugi,resili
da me proglase,za izuzetno pametnog,i sposobnog intelektualca,pa sta ja,imam sa tim.Zlato ce uvek sjati,kaze narod.A gvozdje...i ono najsjanije,vremenom ce zardjati....!!! Na srecu moju,i moje okoline,ja sam sazdan,od onog
metala,napred navedenog.Kao uostalom,i gore pomenuta G-djica.LD.Ostaj mi u zdravlju i veselju,prijatelju moj dragi.

I molim te,pitaj te tvoje prijateljice gatare-ciganke,da li ce uskoro biti parlamentarnih izbora u srbiji. Sve najbolje L.G.

...dobro zlato , počitovani Lorde , visoko karatno mekano je , amorfno , da se lako obtađivati i zanatsko delatno kultivisati...takva mu nekako struktura...a gvožđe , ono što ima svojstvo da se vezuje se kiseonikom , baš to , što ciganija za tu vezu u svakom i pežurativnom smislu kaže da je rđa ---- pu pu , pogan ; e srećo moja , to gvožđe kad dopadne u rruke mudraca , on od njega čelik pravi....i nešto da ti rečem , zlatna epoha praistorijska je prošla , kao taj zlatni čovek , neandertalac , što je skupljao sjajne stakliće i obojene metale i pravio primitivne alate...nju je zamenila gvozdena , a ovu čelična epoha----( znaš ono "steel")...još uvek je čelična epoha ili vreme "Homo sapiensa"...ma koliko skorojevići skupljali zlato , drago kamenje - upoređivali se sa tim , te poistovećivali se sa njima u vrednovanju , ipak je okraničena primena njihova , jerbo su im manjkava karakterna svojstva....no , kamda to tebi ništa ne znači , padaš a takozvane potrošačke vrednosti i kupovinu sa ekrana...konačno , to nema veze sa temom !

...dobro da si se oglasio....ovde posta dosadno....i to ona selimovićko muhamedanska dosada pretisla blogerstvo....Pavle Vujisić je tu dosadu lepo glumački obradio u onom filmu o svetim ratnicima , alahovim zaveštanicima - dervišima ( Derviš i smrt )......baš , smrtna dosada....treba lorde češće da svraćaš , da komentarišeš , repliciraš , analiziraš ....učvalost ovdašnju da razbiješ....

...a što se tiče izbora , štaće ti ciganka , imaš reciklirane radikale , stiroporske evropejce - a njihov ravi kaže biće izbora....i šta tu ima više bilo ko da se pita....kakvi cigani bakračari....izbora biće , a ovi iz brisela znaju sa amerima ko će da pobedi...što se mene tiče , ti izbori su stvarno dosadni , smrtno dosadni....ja sam za revolucionarna otkrića , pa sam stoga i za revolucionarne izbore....šta tu imamo u robovlasničkoj demokratiji...mrak i smrtnu dosadu....akcija....akcija.....što vikaju ovi trgovci ...da , dragi prijatelju !
Pozdrav i piši bre , piši , da stvar razbijemo ko dete zvečku !

Ja stvarno ne znam,sta se desilo na ovom forumu. Koliko ja vidim,tu se vrti pet sest imena,i to stalno ista.Otprilike
dva tri muska,i isto toliko zenskih.A i te dve tri,nase koleginice,ubace jednu do dve recenice i.......dosta.Vlada misljenje
da zene mnogo pricaju.Sudeci po ovim nasim (virtuelno,nasim),to nije tako. Reci,ko da su im zlata vredne. A sada,da
se vratim na tebe,mnogopostovani Loncar.Ti u tvom zadnjem obracanju javnosti,mnogo se hvalis,kako se ti,kako rece,
stalno "SAMOVASPITAVAS".To je lepo od tebe,ta zelja,da i u vaspitanju dostignes neki odredjen nivo.Ja priznajem,
da se ne "samovaspitavam",jer su to,pre mene ,ucinili moji roditelji.Oni su toliko truda uneli u moje VASPITANJE,
da ja nemam tu potrebu,da sada,kao odrastao covek,cinim ono,sto oni nisu za mene uradili,onda,kada je trebalo.
Na moju srecu,oni su me odlicno vaspitali,pa ja nemam potrebu xa tim,za cim ti,na srecu svoju,stremis.No.Nikada
nije kasno,da se propusteno nadoknadi.Naravno,ako volja postoji.Ja pozdravljam tvoju odluku,da propusteno nadoknadis,i u tome,imas moju punu podrsku.

...Znaš Lorde , svaka čast tebi i tvijim roditeljima , ali , i / ili , sve se menja sem kamenja , a kamenje se kotrlja....

...samo vaspitanje - kao ideja , staro je kao u novije vreme hrišćanstvo....no ruku na srce , mnogo pre hrišćana , samovaspitanje propagirali su i atinjani....najčuveniji međ njima , učio je mlad svet da se u svakom trenutku ogleda u ogledalu....tu ideju su studenti , naravno ovi iz unutrešnjosti , prodali prestoničkoj vlasti , kad je bila ona čuvena pat pozicija nekoliko dana , u čuvenom studenskom protestu....nezna sa koje si ti strane bio , ali mislim da si bio sa onim žandarima ispred studenskih ogledala...jerbo i oni , kao i njihovi vladarski roditelji , živeli su u ubeđenju da im je svo vaspitanje i svo znanje dao njihov otac slobizma i mama julizma....oću reći upoznaj sebe.....ideja da čovek upozna sebe i nadograđuje kroz procese samovaspitanja , starija je i od helenizma....nju imamo i u zaratrustanizmu ; honduizmu i oha ha pre svih ovih duhovnih pravaca....
...tvoja je stvar štaće za tvoju dušu da se zalepi i štaćeš da menjaš , sem ako nisi ko pandurske nogavice i vojničke šuferice - nepromenljiv od roditeljskih dana....

...znaš , kad repliciraš nečemu uđi bre Lorde u guglaljku , pa nešto iskopaj , da malo ovu baruštinu , u koju se ništa ne uliva i iz koje se ništa ne izliva , malo razbistrimo....mlad si čovek....kako bi rekli to vospitači , nedovoljan dete - sedi i zagrej malo stolicu...nadoknadi ono što propustiše vospitači , učitelji i trgovci prozorima ...nađi bre momče svoj prozor u svet !

Lord Gledston;bt277458:
Ja stvarno ne znam,sta se desilo na ovom forumu. Koliko ja vidim,tu se vrti pet sest imena,i to stalno ista.Otprilike
dva tri muska,i isto toliko zenskih.A i te dve tri,nase koleginice,ubace jednu do dve recenice i.......dosta.Vlada misljenje
da zene mnogo pricaju.Sudeci po ovim nasim (virtuelno,nasim),to nije tako. Reci,ko da su im zlata vredne. A sada,da
se vratim na tebe,mnogopostovani Loncar.Ti u tvom zadnjem obracanju javnosti,mnogo se hvalis,kako se ti,kako rece,
stalno "SAMOVASPITAVAS".To je lepo od tebe,ta zelja,da i u vaspitanju dostignes neki odredjen nivo.Ja priznajem,
da se ne "samovaspitavam",jer su to,pre mene ,ucinili moji roditelji.Oni su toliko truda uneli u moje VASPITANJE,
da ja nemam tu potrebu,da sada,kao odrastao covek,cinim ono,sto oni nisu za mene uradili,onda,kada je trebalo.
Na moju srecu,oni su me odlicno vaspitali,pa ja nemam potrebu xa tim,za cim ti,na srecu svoju,stremis.No.Nikada
nije kasno,da se propusteno nadoknadi.Naravno,ako volja postoji.Ja pozdravljam tvoju odluku,da propusteno nadoknadis,i u tome,imas moju punu podrsku.
_________
"SAMOVASPITAVANJE,
na toj reci hvala,
jer bas svaki čovek ima i vrlina i mana
al onaj ko zeli da se razvija
mora da se samovaspitava,
svoje mane za rogove suzbija,
a vrline svezinama izvornim poliva,
dovodi do behara,
a sa puno truda
i plodouzivanja nisu tad čuda."

Poštovani Lorde ja sam tako dozivela sto se toga tice Loncara
...samokontrlola,samospoznaja..jer sve se menja, sazreva... u Tom pravcu ...samovaspitavanje, svaki rad na sebi.
Ne moze nas niko vaspitati,ako mi nemamo sami volje za tim,dzabe nekad i najbolji roditelji ako dete roditeljsku volju odbaci.
Vase razgovore ja nikako ne dozivljavam neprijateljskim,čak su i simpatični,ali volela bih vas ipak po nekad I na istoj strani sresti,dal na vasoj terasi Lorde da citate novine,igrate domine,il u Loncarovom zaseoku da vam on pruzi ruku i pokaze svoju struku.
il da vas mi ostali blogeri zeznemo i pozovemo u neku luku i rezervisemo vam samo jednu sobu :)

Medju ljudima,koji se ne poznaju licno,moze da se razvije duboka osecajna slicnost.Da li ce se to osecanje,i dalje razvijati,ili nece,zavisi od mnogo faktora.Coveku se u pocetku ucini,da je "nagazio,na osobu slicnog senzibiliteta,
koji mu jako prija.Medjutim,kako vreme protice,kako to "virtuelno" upoznavanje licnosti,tece svojim tokovima......
osoba koja je u pitanju,shvati......da je pogresila,da to ipak nije "ono",sto je on u svojoj fikciji zamisljao.
I tada dolazi do blage oseke osecanja,do povlacenja........do saznanja,da sve ipak bio mehur od sapunice.......

...pa zar svi "duhovni mehurovi - od sapunice" nisu samo naša predstava / umišljaj , o ovome i onome....do nesporazuma dolazi kad subjektivistička predstava stvari , probudi/uzbuni naš ego i sujetu , te krenu ratnom stazom , valstoljubivosti - gluposti....kako se to kaže , kad se izgubi toleranstnost i predstave postanu lične istine , onda se ulazi u rat....

...ovih dana , imamo taj problem....ekipa na krilima mitskih umišljanja , kao pijavica , kao krpelj , čuva tu predstavu kao večnu istinu ; koja kao realna stvar nema blage veze ne sa istinom , nego i ni sa mozgom , a taman posla sa stvarnim životom....i kad im jedna glava , trezvena ukaže na činjenicu , da sa tom falšnom predstavom od mitomanske istine , piju narodu krv do uništenja , oni kao besni kerberi iz pakla , sinhronizovano razvaljuju pogane čeljusti i kidišu čoporativno....
...čak i taj kerberski patriotizam , je samo predstava , loša doduše , velikih kukavičkih ništaka , koji pred svakom silom istine , podviju rep i šene , pustajući bale , do nove prilike da mučki napadnu i raztrgnu !

Poslednja izmena:
Mislim da je doslo vreme,da izaberemo nekoga,ko pise najbolje stihove,na ovom forumu.Mislim da ima jedan
manji broj,koji pesme pise,moze se reci,korektno.Ali,po mom dubokom uverenju,najbolji od najboljih,drugim
recima,covek koji nema konkurenciju,u pisanju lirike na ovom forumu,je....................................................

VitezKoja,ja glasam za njega.Voleo bih,da se i drugi forumasi izjasne,po ovom pitanju.L.G.

Back