Moja kućica, moja slobodica

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Stara dobra fraza ali da li je bas tako?
Koliko moze biti slobodan covek u prostoru koji otplacuje na kredit ili ga iznajmljuje i vecinu stvari u njemu otplacuje na rate a za racune uzima refinansirajuci kredit i stalno strahuje od sudskih izvrsitelja i secenja struje?

hobit-kuca-1.jpg

http://www.ekokuce.com/arhitektura/primeri/kuca-iz-bajke-u-velsu

Gledao sam kako neke izbjeglice prave kuce . Kupe plac i odmah na dnu placa sami uzidaju dve manje prostorije .
Tu pocnu da zive i nikome ne placaju stanarinu . Sledecih godina kupuju gradjevinski materijal i polako zidaju .
Temelje i prvu plocu moze napraviti sam svaki koji ima malo mozga . Kad se uzida prizemlje vec se moze useliti u
kucu ako je lijepo vrijeme . Umjesto prozora mogu i najloni . Ko hoce da se luksuzira neka ostane podstanar .
One dve prostorije koje su prve napravljenje postaju garaza i drvara i imas kucicu svoju slobodicu . Ako bas ne volis
kucu nego stan , prodas kucu ali je sada njena vrijednost duplo a vjerovatno i vise veca od ulozenog novca ,.

Koliko moze biti slobodan covek u prostoru koji otplacuje na kredit ili ga iznajmljuje i vecinu stvari u njemu otplacuje na rate a za racune uzima refinansirajuci kredit i stalno strahuje od sudskih izvrsitelja i secenja struje?

Jeste tako, ako je “kućica” po meri, pa u njoj žive ljudi, koji su u saglasju sa sopstvenom prirodom i međusobno.
Kad su u kući, uživaju, kad nisu, raduju se povratku, jer je to njihov dom.
Otplata eventualnog kredita, ne ugrožava taj osećaj.
Može umanjiti komoditet, ali ako je kredit svrsishodno utrošen, zadovoljstvo zbog rešenog problema je veće od trpljenja, dok se otplaćuje.

Slobodu ne ugrožava izvršenje obaveza. Naprotiv!
Onaj, ko za tekuće potrebe uzima kredite, nije dobar domaćin i sigurno je u nekom periodu trošio mnogo više od sopstvenih realnih mogućnosti.
A to se plaća i – neslobodom. Ovo važi za sve, od države do pojedinca.

Može i ovako:
1897666_476814042422603_581648183_n.jpg

Veća sloboda je kad se u svom stanu za koji se otplaćuje kredit.
Naravno, ako je kredit "pametan", odn ako su rate podnošljive, mogu da se isplaćuju redovno i bez većih problema i drugih odricanja.

na žalost, za slobodu se mora konstantno boriti i biti na oprezu da ti je ne oduzmu.

postoji mnogo načina da ti život bude splačina, i stres od kredita je samo jedan od njih.
ako si neka sila da se tebe drugi plaše, ili da tebi drugi ljube guzu za novac ili uticaj, onda ti ni krediti neće stvarati stres.

isto tako, čak i ako imaš nešto što je na papiru tvoje, a realno ti neko silniji to zapišava i prca te u mozak a ti mu ne možeš ništa,
ili ti je član porodice smrad, nasilnik, narkoman, bolesnik, invalid...tako najlepša kuća na najboljoj lokaciji postaje robija.

sloboda je krhka stvar, lako lomljiva, moraš da je stvaraš i čuvaš non stop, ponekad moraš i da pobegneš iz svoje "kućice slobodice" da bi bio stvarno slobodan.

toliko filozofije za sada.

Gledao sam kako neke izbjeglice prave kuce . Kupe plac i odmah na dnu placa sami uzidaju dve manje prostorije .
Tu pocnu da zive i nikome ne placaju stanarinu . Sledecih godina kupuju gradjevinski materijal i polako zidaju ....
na to ih je naterala nevolja, pa sa rezervom komentarišem da je takvo rešenje nužno zlo, jer se takvim životom neko posveti/zarobi celoživotnom zidanju, i doziđivanju, seci uši krpi...nije to neko slobodno ni pametno ni srećno rešenje.

Upravo to imam i tako živim.
Na 8,5 ari.
Ja i nemački ovčar.
Slušamo tišinu....

Ako to nije slobodica, ne znam, ondaK, šta jeste !?
Ja obožavam pse, a on obožava mene.
Jedemo, spavamo, jurcamo po placu....
I ne bih se menjao, ni za šta na svetu.
Ne bi ni vučko.
Znam mu karakter !
koliko je to 8,5 ari onako slikovito nam predstavi ? pravougaonik x sa y metara...
jel ti to negde na selu kada imaš mir i tišinu ? ja viđam da po divljim naseljima koja niču oko gradova oni koji imaju placeve sa kućama vrlo brzo dobiju komšiluk pa se mir i tišina pretvore u buku, svađu, smrad...

zivim u velikoj porodicnoj kuci u kojoj svako ima svoj stan
od kada znam za sebe, sve sto su moji roditelji zaradjivali i sve sto mi zaradjujemo ulazemo u tu kucu
ulazemo stalno, jer kuca zahteva konstantna ulaganja
moj tata je na toj kuci radio do poslednjeg dana svog zivota
osecam je kao svoju kucicu i slobodicu
ali vec negde mastam o nekih 20m2 neke brvnare na obali mora, koja ce da ima kupatilo negde napolju, a isto tako i kuhinju
sto vise godina imam, sve mi jednostavnije stvari trebaju

na žalost, za slobodu se mora konstantno boriti i biti na oprezu da ti je ne oduzmu.

postoji mnogo načina da ti život bude splačina, i stres od kredita je samo jedan od njih.
ako si neka sila da se tebe drugi plaše, ili da tebi drugi ljube guzu za novac ili uticaj, onda ti ni krediti neće stvarati stres.

isto tako, čak i ako imaš nešto što je na papiru tvoje, a realno ti neko silniji to zapišava i prca te u mozak a ti mu ne možeš ništa,
ili ti je član porodice smrad, nasilnik, narkoman, bolesnik, invalid...tako najlepša kuća na najboljoj lokaciji postaje robija.

sloboda je krhka stvar, lako lomljiva, moraš da je stvaraš i čuvaš non stop, ponekad moraš i da pobegneš iz svoje "kućice slobodice" da bi bio stvarno slobodan.

toliko filozofije za sada.

na to ih je naterala nevolja, pa sa rezervom komentarišem da je takvo rešenje nužno zlo, jer se takvim životom neko posveti/zarobi celoživotnom zidanju, i doziđivanju, seci uši krpi...nije to neko slobodno ni pametno ni srećno rešenje.

koliko je to 8,5 ari onako slikovito nam predstavi ? pravougaonik x sa y metara...
jel ti to negde na selu kada imaš mir i tišinu ? ja viđam da po divljim naseljima koja niču oko gradova oni koji imaju placeve sa kućama vrlo brzo dobiju komšiluk pa se mir i tišina pretvore u buku, svađu, smrad...

40 x 22, odoka...
Beogradska prigradska opština.
Seljaka nema.
Dođoši, k'o ja.
Nema kulovčina, svinjaca i kokošinjaca....
Svi emancipovani.
Mirni, nečujni, neprimetni.
Zabavljeni svojim problemima....
Ma, raj na zemlji, veruj mi....
30 - tak stabala voća (trešnje, jabuke, šljive, kajsije, višnje, kruške.
16 čokota loze, od rane do kasne.
Bilo 40, ali saseko vučko dok je bio mali, oštrio zube....
Al' mu bridela guzičica, a mene desnica ruka, više puta.
Sad je sve OK.
Znači, šišanje trave trimerom, rezanje i prskanje voća - aktivan odmor, ko voli.

Većasloboda je u sopstvenom stanu iako se za njega otplaćuje kredit
nego u iznajmljenom iako se redovno plaća kirija.
Jer gazdi može u svakom momentu da padne napamet da svoj stan proda, useli se u njega ...
i iz bilo kog drugog razloga kaže stanarima da se isele
bez obzira koliko oni redovno plaćali kiriju i lepo održavali stan.

jedno je finasijska sloboda
a drugo osecaj da si u svom domu ususkan i da ti je lpo i da uzivas sto tu zivis jer uredjujes po svojoj meri i ukusu
naravno to moze biti u korelaciji ako nema sredstava da od svog kucerka napravis prijatan dom, ali se moze i sa malo para odrzavati dom da budo ugodan i prijatan i da se u njemu osecas lepo
najvaznije je da je porodica na okupu i da aktivno zivi u tom domu, i onda je to mesto stvarno mesto okupljanja i mira

Taj sam.
Ali, ranije sam davao po min 150€ kirije,
sada otplaćujem kredit za kuću (još 7 godina)
po 115€ mesečno.

Pa vidi šta je bolje.

- - - - - - - - - -

jedno je finasijska sloboda
a drugo osecaj da si u svom domu ususkan i da ti je lpo i da uzivas sto tu zivis jer uredjujes po svojoj meri i ukusu
naravno to moze biti u korelaciji ako nema sredstava da od svog kucerka napravis prijatan dom, ali se moze i sa malo para odrzavati dom da budo ugodan i prijatan i da se u njemu osecas lepo
najvaznije je da je porodica na okupu i da aktivno zivi u tom domu, i onda je to mesto stvarno mesto okupljanja i mira

To nema cenu

:klap::klap::klap:

:hvala:

Problem nije u stanu koji se otplacuje ili iznajmljuje vec na poslu. Tu nastaje napetost i stres.

Back