Mogucnosti zaposlenja psihologa

cinderela_91

Zainteresovan član
Poruka
154
Ove god sam upisala psihologiju..Otprilike sam se upoznala sa programom i nacinom studiranja,ali nesto malo sto se tice ekonomije :D i zaposlenja...
Odlucila sam da ne razmisljam o tome toliko,kako bi odabrala nesto sto zaista volim..
donekle sam iskljuchila perspektivu posle zavrsetka studija.
pa ako ima ovde onih koji vec rade u ovoj struci ili su na psihologiji,neka me obaveste malo vise o tome :) bila bih vam zahvalna :D
cisto da se malo vise priblizim realnosti...koja je verovatnoca zaposlenja u Srbiji,jesu li plate solidne ...I da,sta je sa onim postdiplomskim studijama?i to tako xD

Realno, da se ne lažemo, ima mogućnosti za zaposlenje ukoliko imaš vezu ili si članica neke (najčešće vladajuće) stranke...Da te zaposle na osnovu tvog rada i tvojih postignuća...teško. Naravno, posao neće doći sam od sebe da ti zakuca na vrata, moraš da se trudiš, guraš, pa makar to ponekad i bilo smešno i dosadno drugima. Što se tiče postdiplomskih studija, verujem da poslodavci još uvek ne razumeju razliku između mastera i diplomiranog, tako da za njih nema neke razlike između ova dva iako ,,masterovci'' studiraju pet godina, i koliko god diplomirani insistirali kako je to isto kao i njihove studije po starom programu - nije isto! Sve u svemu...Jako loša situacija. Nastavi sebe da tešiš kako je dobro upisati ono što voliš i nadaj se da će biti bolje ;)

Nažalost ima smisla sve što je dača rekao...

Ja bih jedino mogao da ti kažem da ne bi bilo loše da munjiš svoj CV pohađajući sve i svašta. Ideš na seminare i predavanja razna, pišeš radove i šalješ svuda, možda neki dobrovoljni rad i tako to. :bye:

Bez obzira na poteškoće nalaženja posla, mislim da je bitnije prilikom opredejenja izabrati nešto što nas interesuje, pa makar perspektiva u drugim oblastima bila bolja.
Iako danas važi "da je bitnije da zavoliš ono što radiš, pre nego da je bitno da radiš ono što voliš" ja se ne slažem. Kada čovek voli nešto, naće načina da se time bavi.

uradila si pravu stvar.
To će biti tvoja profesija, tvoje drugo ja - i vrlo je bitno da i ti to najpre osećaš tako , a ne kao uhlebljenje.

Postoji čitava jedna populacija smorenih ljudi koji ne rade ono što vole. Oni žive sporu smrt.
S druge strane, u srbiji se polako ali nepovratno otvara svest ka neophodnosti psihologije. Ljudi konačno shvataju da im život zavisi najpre od mozga pa tek onda od bubrega i kolena i lepog osmeha.

Vreme psihijatrije u srbiji dolazi, a oni koji vole svoj posao će svakako pre uspeti od onih koji proklinju dan kada su upisali nešto što nisu želeli.

Samo budi istrajna i misli na to što te zanima. Sve ostalo što ti bude trebalo, pronaćiće tebe.

To će biti tvoja profesija, tvoje drugo ja - i vrlo je bitno da i ti to najpre osećaš tako , a ne kao uhlebljenje.

Postoji čitava jedna populacija smorenih ljudi koji ne rade ono što vole. Oni žive sporu smrt.

U ovoj zemlji ljudi cesto rade i ono sto ne vole, cak i kada zavrse ono sto su zeleli
da zavrse, prema cemu postoji ljubav, jer moraju da rade, a nisu imali mogucnost (citaj:veze i
vezice) da se zaposle u svojoj struci ili su dobili otkaz. Najbolje je da se pretvaramo
da je ovo normalna zemlja u kojoj mogucnost zaposlenja zavisi od strucnosti i obrazovanja,
a ne od neceg drugog ili treceg. :roll: U takvim situacijama dolazi do razocarenja, jos ako
situacija traje godinam.....Dakle, treba da se potrudi, ali da uvek bude spremna
da mozda jednom nece raditi ono sto voli. Najgora nada je lazna nada i snovi, jer kad tad
dolazi do budjenja. Realno sagledavanje, procena odnosa zelja i mogucnosti, je bitno.

Ove god sam upisala psihologiju..Otprilike sam se upoznala sa programom i nacinom studiranja,ali nesto malo sto se tice ekonomije :D i zaposlenja...
Odlucila sam da ne razmisljam o tome toliko,kako bi odabrala nesto sto zaista volim..
donekle sam iskljuchila perspektivu posle zavrsetka studija.
pa ako ima ovde onih koji vec rade u ovoj struci ili su na psihologiji,neka me obaveste malo vise o tome :) bila bih vam zahvalna :D
cisto da se malo vise priblizim realnosti...koja je verovatnoca zaposlenja u Srbiji,jesu li plate solidne ...I da,sta je sa onim postdiplomskim studijama?i to tako xD

ealno, da se ne lažemo, ima mogućnosti za zaposlenje ukoliko imaš vezu ili si članica neke (najčešće vladajuće) stranke...Da te zaposle na osnovu tvog rada i tvojih postignuća...teško. Naravno, posao neće doći sam od sebe da ti zakuca na vrata, moraš da se trudiš, guraš, pa makar to ponekad i bilo smešno i dosadno drugima. Što se tiče postdiplomskih studija, verujem da poslodavci još uvek ne razumeju razliku između mastera i diplomiranog, tako da za njih nema neke razlike između ova dva iako ,,masterovci'' studiraju pet godina, i koliko god diplomirani insistirali kako je to isto kao i njihove studije po starom programu - nije isto! Sve u svemu...Jako loša situacija. Nastavi sebe da tešiš kako je dobro upisati ono što voliš i nadaj se da će biti bolje
========

Evo kopirao sam Dacin post znaci jos 1+
Stim sto bih ja dodao da je ipak bilo teze nekada po starom zavrsiti i polagati ovo sad Malo domaci malo naucis da predajes 20 strana malo zalaganje malo seminarski i sve neke bodove dobijas i NA KRAJU MALO I UCIS I ETO JE 6!!!

MA KAKVA SETICA SAD SVI JURE NEKE 8,9 10 TO JE POSTALO PMODARNO....Nekad su to bili streberi i debili a danas je to cool in i pomodarno....

Bolonja je gabrika mozgova....Koju sklapaju Kinezi :lol::lol::lol::lol::lol::hahaha:

Sve se nesto radi levo i skupljaju bodovi samo se najmanje uci......Najbolje je ono - godinu dana nista ne radis i nemas nikakvih obaveza osim predavanja pa ti bato vidi,zreo si covek znas da rasporedjujes vreme pa da te vidim.....Ako si frajer i imas iQ 130 i fotografsko pamcenje ti spremi ispit za 12 dana i uci samo u junu.....Ako ti ne ide i sl onda uci cele godine 15 sati dnevno svaki dan!!!!!!

Nije bitno koliko se trudis i sta si sve radio,ne bi trebalo da fax bude mentalni crveni krst!

trebalo bi da se ceni znanje i samo znanje a ne zalaganje a nema rezultata pa onda nagrada za zalaganje a bez rezultata....

Kao sto sam rekao vec: Mozes ti da radis sta hoces cele godine ali kad dodje "sudnji dan" - dan ispita ti trebas da pokazes "ko si i sta si i sta znas".....

Kod Bolonje i mastera mi se ne svidja jer su sad sve mahom pismeni testovi i to po meni nije dobro merilo znanja - i prepisivanja i zackoljice i pitanja koja se vrte i ponavljaju + sto je to nestrucno sastavljeno pa testovi ispadaju u testove brzog pisanja a ne u testove znanja i razumevanja gradiva.....

Najbolje je bre USMENO, zato mnooogi mrze usmeno!!!!!
Jeste mnooogo teze ali uvek sam voleo vise usmeno i dobijao nooogo vece ocene!!!
Nema tu 5,6 mozes ti da nabubas celu knjigu i da te profesor obori!!!! EEeee to ja volim!!!
A mozes da procitas jednom knjigu i da dobijes 6 jer vidi da nisi ucio ali suma sumarum ti bolje znas i shvatas odnose nego onaj sto je mentalno "fizikalisao" i bukvalno ucio gradio kao neki text pesme bez ikakvog razmisljanja i povezivanja pojmova i upotrebe analize i sinteze,indukcije i dedukcije!

I ocena sa usmenog je mnooogo realija i prikazuje bolje stanje tvog znanja jer te profesor zacas proseta kroz celu knjigu i vidi da li si razumeo sve to ili si samo nabubao i to je uslo u kratkorocno pamcenje a za 10 dana ce izaci i nikad nece uci u dugotrajno.......

Eto moje misljenje.....

+ danas master znaci otprilike kao magistar.....I odmah sledece je doktor!

Tj nema vise magistra samo master pa doktor tj srednjoskolac pa visoki bla bla pa master pa doktor...Ne postoji vise diplomirani niti visi....

U danasnje vreme ima mnooogo "magistara" i doktora"......
Nikada nije bilo lakse postati doktor a magistar to je ono kao srednja skola sezdesetih godina - po tezini da se uspe....

Ja npr imam teku koja predaje kao redovan profesor na jednom faxu i doktor je i to veeeliki strucnjak, jedan od najtezih profesora jer mnooogo trazi i ona je ceo zivot posvetila tome i uci ceo zivot......I ona je doktor...A onda dodje neki lik sa 28 god i on je kao doktor - hahahahhaha smesno.....

Nekad si trebao da se okozis da postanes magistar pa se pisu PRAVI strucni radovi pa istrazivanja pa sve to na visokom nivou a danas sve je to smesno - uzmu zavrse fax sa domacim zadacima i nekim malim kolokvijumima ko u srednjoj na svake 2 nedelje ucis po 2 lekcije i polazes i onda je magistar a posle uzme smandrlja neki rad i to jos naruci da mu urade net je prepun toga i postane doktor hahahahahah

Mislim da Nemci nisu prihvatili Bolonju i pametni su...Bolonja ima da pukne videcete....Isti fazon kao i evro - svi se popalili pa posle propali a narocito Italija i Spanija i jos neke zemlje......I evro ima da pukne u ekonomiji kao i Bolonja u obrazovnom sektoru.....

A najgore je to sto smo mi zemlja u "Zoni sumraka" tako da koliko kog da je Bolonja losa kod nas je jos gora:hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf:...Sta vis kod nas je to neka mutacija i incest Bolonje i starog obrazovnog sistema sa sve profesorima koji imaju komunjarski i patrijarhajli sistem vrednosti = opsti haos!

p.s.Jedan od mojih najboljih drugara u Filadelfiji upisao psiho i to otisao odavde kao propali student imao jos 3-4 ispita do kraja i njemu se pruzi prilika i on zayebe ovde i ode tamo od pocetka sve da krene i studira i radi i sve sam sebe izdrzava i ima svu najbolju tehniku i jos vrati pare i jos ima sve desetke odnosno sve AAAAAA i jedan je od najboljih studenata!!!!!

AHAHAHAHAHAHAHAHAH :hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Eto koliko je nivo tih da kazem razvodnjenih obrazovnih institucija!!!!!!

Danas je kapitalizam sve se nesto proizvodi,sto pre i sto vise i sto nekvalitetnije i da se sto pre zameni i uzme novo......Tako tv mobilni, kompjuter tako i obrazovanje....

a i sve je vise ljudi koji studiraju to je nekako postalo pomodarno.Nekada da kazem imam fax svi ono wow u ovaj je neki uspesan,pametan,pa te svi gledaju sa visine i tast odmah daje ceru da se uda za tebe jer ti si ok lik imas fax....Danas mnoooogi imaju fax i studiraju nesto cak i oni koji su bili najlosiji djaci u srednjoj i koji mrze da uce....Doduse oni upisu neki privatni trange frange fax a ne drzavni i onda kao si oni idu na fax i te fore......

Mislim ono zbog cega....Zato jer je to cool i fensi i svi "nesto" studiraju pa ajde i ja cu da "ne ostanem" glup,al ne bih mnooogo da ucim i nista tesko :hahaha::hahaha::rotf:

i onda ovi halapljivi dekani videli da tu lezi ogromna kinta pod devizom U obrazovanje je najbolje ulagati i onda ljudi prodaju njive i kuce da uloze u jednu godinu nekog smesnog faxa......I kad dekani opet videli da je ovo novo ekonomsko bankarsko trziste razvodnili sve zivo spustili kvalitet i prolaznost povecali kvantitet i neke papirice - diplome koje sluze umesto perfexa....... - Lakse se brise hahahahah

Ovo su poceli privatni ali koliko vidim i drzavni sve vise kupe njihove fore i srozavaju se jer jelte i oni su samo ljudi ni oni nisu imuni na pare!!!!!!!!!:hahaha: :sad2:

Ne bih da te demorališem, cinderela ... ali mogućnosti za zaposlenje kadrova iz oblasti društvenih nauka ovde su sve manje. Mi nemamo sistem kakav, recimo, imaju u Kanadi: tamo odeš u javnu biblioteku, i informišeš se o traženim strukama. Podaci se ažuriraju dva puta godišnje. Ali, mi nemamo ni naviku da menjamo posao ili da se prekvalifikujemo/dokvalifikujemo itd; kod nas si "jednom automehaničar - uvek automehaničar". Čitala sam neke statistike koje kažu da prosečan Amerikanac u toku svog radnog veka 6 puta promeni zanimanje, pri čemu se ne misli na promenu radnog mesta u okviru struke, već na promenu profesije. E sad ... to verovatno ne važi za one koji su zadovoljni sobom, tj. poslom koji obavljaju.

Mala digresija:
U osnovnoj smo u odeljenju imali devojčicu koja je imala odličan uspeh a nikad nije odgovarala. Štaviše, jedva da smo je i čuli da govori. Bila je povučena, ponašala se, najblaže rečeno, čudno: sisala penkalo, razmazivala sline po klupi :mrgreen: ... a u VII razredu se upiškila kada ju je nova profesorka prozvala pred tablu. Ni dan danas mi nije jasno kako su uspeli da je upišu u školu. To jest, jasno mi je: otac joj je bio neki ondašnji budža.
Elem ... Danas je ona školski psiholog. :sad2:
Nešto je bilo trulo u državi Danskoj i pre 10, 20, 30 godina. :mrgreen:

Ako voliš to što studiraš, onda ne daj da te muči pitanje da li ćeš naći posao, jer takva pitanja mogu da te dezavuišu u toku studija. Moj drugar je svojevremeno odustao od studija španskog jer je, u tadašnjoj Jugi, čuo da niko ne traži znanje španskog. Zeznuo se: kada su počele da se emituju one silne latinoameričke novele, njegove kolege sa faksa, koje su u međuvremenu diplomirale, odmah dobiše posao.

Uostalom, mnogo je važnije da studiraš ono što voliš, nego da studiraš na silu, ili da uopšte ne studiraš.
Ko zna šta će biti sutra, odnosno za četiri godine ... Samo ti studiraj, i uživaj u učenju.

uradila si pravu stvar.

S druge strane, u srbiji se polako ali nepovratno otvara svest ka neophodnosti psihologije. Ljudi konačno shvataju da im život zavisi najpre od mozga pa tek onda od bubrega i kolena i lepog osmeha.

Vreme psihijatrije u srbiji dolazi, a oni koji vole svoj posao će svakako pre uspeti od onih koji proklinju dan kada su upisali nešto što nisu želeli.

Samo budi istrajna i misli na to što te zanima. Sve ostalo što ti bude trebalo, pronaćiće tebe.

Ne postoji savršen posao. U svakom poslu se nailazi na dužnosti koje će, ako odmah nisu, na kraju sigurno postati teške.Suština zanimanja nije samo u tome koliko dobro se obavljate stvari u kojima uživate, nego i koliko savjesno obavljate one dužnosti u kojima ne uživate...Uspješni ljudi spremni su da rade stvari koje neuspješni ljudi ne žele da rade ..Mislim da, kada je posao u pitanju ( a i ne samo posao) jedna od stvari koje su važne jeste da vas pokreće karakter,a ne emocije.
Većinu značajnih stvari na svijetu učinile su osobe koje su bile ili prezaposlene ili previše bolesne!
U ovoj zemlji 99% posla obavljaju ljudi koji se ne osjećaju dobro.
Disciplina je odluka da se postigne ono što se zaista želi, radeći stvari koje zapravo ne želite da radite. Poslije izvjesnog vremena u kojem to uspješno radite, disciplina postaje vaš izbor, odnosno odluka da postignete ono što zaista želite, radeći stvari koje sada želite da radite!
Ja stvarno mislim da možemo da postanemo disciplinovani i da u tome uživamo - poslije mnogo godina vježbanja.(razmišljam da ovo stavim u svoj potpis ... :) )

To sto si upisala ono sto volis.....tu nisi pogresila sigurno. Danas je tesko naci posao u svakoj struci i veliki broj ljudi radi van svoje struke. Dok ti zavrsis fakultet, promenice se u drzavi dosta toga....da li na bolje ili na gore....ko zna...ali situacija za recimo 5 godina nece biti bas identicna. Ne brini sada o zaposlenju, vec guraj da zavrsis ono sto si upisala i sto volis a onda sagledaj situaciju....posao ce kad - tad naici. A plate kolike god da su - uvek su nam male. Takvi smo ti mi ljudi.

Svako dobro i uspesne studije ti zelim :)

Back