Moguci Ekonomski rat KIne i EU na pomolu

igi192

Buduća legenda
Poruka
29.631
Trade War threatens: EU punishes Chinese price dumping
EU Commission finds that China dumps the prices of the solar panels that dominate the European market.

04th June 2013 KL. 16:57
EU Commission Tuesday made a decision that could potentially trigger a gigantic trade war between the EU and China.
EU Trade Commissioner Karel de Gucht said at a news conference that the commission has decided to impose penalty tariffs on solar panels from China in response to Chinese price dumping.
Parties in Brussels and Beijing are according to the Commissioner now has two months to find a solution before punitive tariffs reaches its full extent.
Sold to 88 percent below cost price
Thus, in a first stage a duty of 11.8 percent with effect from Thursday this week. If no solution is found, it will rise to 47.6 percent on 6 August says Karel de Gucht, according to Reuters.
- Today the European Commission has unanimously decided to impose punitive tariffs on Chinese solar panels after finding out that they were sold for up to 88 percent lower than the cost in the European market, says EU Commissioner.
He explains that the incremental increase in duty will allow a smooth transition and act as a one-time offer for the Chinese to negotiate.
Will push the Chinese to respect the rules
- It is not about protectionism. It is about ensuring that international trade rules also apply to Chinese companies, he says.
EU members to the December vote on whether punitive tariffs should be made permanent.
The case of the Chinese solar panels have in recent months received considerable attention in Brussels by the EU's biggest ever anti-dumping case, and there have been far from agreement on the procedure.
Concern with, among others, Germany
Germany has led a group of more than 15 European countries, who fear that harsh penalties may lead to an open trade war with China.
The total trade between EU countries and China have an annual value of more than 3700 billion. Alone, Chinese exports to the EU of solar cells and related products have a total value of 157 billion dollars.
According to industry organization ProSun is the Chinese manufacturers of 80 percent of the European market.

Ovde se direkno radi o Eu trzistu i EU proizvodjacima i 30,000 radni mesta koje ce nestati iz Nemacke i drugih razvijenih zemalja ,,,Solarna energija je postala jako unosan posao.. Potrzaznja je porasla :: 12.5 GW in 2009 and 37 GW in 2011. In 2012, production capacities are set to rise to 69 GW..Evropa pokusava uvodjenejem poreza da zastiti domace proizvodjace dok kinezi spustanjem cena ruse iste ,,U svemu tome se stvara rupa koju ce neki iskoristiti tj uvozom polu proizvoda koji ne podlezu porezima..Otvaranje fabrika u evropi od strane kineza je nesto sto je jako blizu.

Ovo sa proizvodnjom i prodajom solarnih ploca samo je jedan od problema u nizu roba koje ce biti pod znakom pitanja.Kina je jaka mislim da ce tek biti jaca,ne samo u ekonomskoj moci nego i u poltickoj.Tu ce biti velikih problema,jer svaka drzava zeli sacuvati prosiriti svoje proizvodne kapacitete.Mi nismo u toj grupi,mi smo se pokzali kao drzava koju vode obavezno idioti.Mislim da ce se u jednom trenutku desiti prekid trgovinskih odnosa i da ce npr.EU povuci potez kojim zabranjuje uvoz roba iz Kine,a izvozice jedni drugima samo neophodne resurse u kojima oskudevaju.Za sad,tako nesto bi znacilo krsenje medjunarodnih trgovinskih sporazuma,koji su kakav-takav garant trgovinskih odnosa,legalnih u pravom smislu te reci.Sa Kinom ce biti tesko,ne vidim resenje kojim bi svi bili zadovoljni.To ce veliki da resavaju.

Kome ce prodavati svoju robu,ako na taj nacin dodje sa svima u konflikt???

Kao i do sada,dogovor je bio ali oni polako preovladavaju jer su jevtiniji i zapad ne može da im konkuriše ,ne mislim kvalitetom nego kvantitetom.a imaju po nekim stvarima i kvalitet koji zapad od njih i uzima jer nema više svojih fabrika izmestili su tamo gde je radna snaga jevtinija.Sačekajmo još samo pet godina i videćeš puno šta toga na zapadu ima da se promeni jer oni su jaki ali na izdisaju te jake snage.

ce da bude narednih godina ..Pitanje je hoce li politicari znati iskoristiti..Zbog veliki poreza Kina ce morati da otvara fabrike po okolnim zemljama za EU trziste ..
Slazem se!Ovo je idealna situacija u ovom trenutku za one koji su pametni,vide dalje i razmisljaju brzo.Srbija je po svom geo-politickom polozaju ni istok ni zapad i kad vec ima takav polozaj koji nicim ne moze promeniti,onda bi bilo najbolje da ga i iskoristi za trgovinu sa svim i svakim na toj svojoj,,nesrecnoj raskrsnici" na kojoj stoji i stajace jos vekovima.

Ovo sa proizvodnjom i prodajom solarnih ploca samo je jedan od problema u nizu roba koje ce biti pod znakom pitanja.Kina je jaka mislim da ce tek biti jaca,ne samo u ekonomskoj moci nego i u poltickoj.Tu ce biti velikih problema,jer svaka drzava zeli sacuvati prosiriti svoje proizvodne kapacitete.Mi nismo u toj grupi,mi smo se pokzali kao drzava koju vode obavezno idioti.Mislim da ce se u jednom trenutku desiti prekid trgovinskih odnosa i da ce npr.EU povuci potez kojim zabranjuje uvoz roba iz Kine,a izvozice jedni drugima samo neophodne resurse u kojima oskudevaju.Za sad,tako nesto bi znacilo krsenje medjunarodnih trgovinskih sporazuma,koji su kakav-takav garant trgovinskih odnosa,legalnih u pravom smislu te reci.Sa Kinom ce biti tesko,ne vidim resenje kojim bi svi bili zadovoljni.To ce veliki da resavaju.

Jel ima Keyns neko rešenje? Ovo se upravo dešava kao posledica neodrživosti celog sistema, zapravo ceo taj sistem "slobodne trgovine" je nakrivo postavljen i dugoročno odgovara samo jednoj strani. Svaka ekonomija će da propadne pred naletom kineske jeftine robe (ne tvrdim da je loša) i to se odavno dešava u svetu. Drugo je to što su se razvijene ekonomije prebacile na druge stvari (usluge i slično) ali dugoročno od toga "nema leba" i moraće pre ili kasnije da kažu stop nekontrolisanom uvozu.

Jel ima Keyns neko rešenje? Ovo se upravo dešava kao posledica neodrživosti celog sistema, zapravo ceo taj sistem "slobodne trgovine" je nakrivo postavljen i dugoročno odgovara samo jednoj strani. Svaka ekonomija će da propadne pred naletom kineske jeftine robe (ne tvrdim da je loša) i to se odavno dešava u svetu. Drugo je to što su se razvijene ekonomije prebacile na druge stvari (usluge i slično) ali dugoročno od toga "nema leba" i moraće pre ili kasnije da kažu stop nekontrolisanom uvozu.

Kinezi su jako lukavi i koriste sve mane kapitalizma..liberalni kapitalizam odnosno njihov nacin da se novcem pravi novac mora da propadne..Stop nekontrolisanom uvozu je tesko reci.. Jer na drugoj strani imas jedno od najvecih trzista na svetu u kome je kupovna moc kupaca svakim danom sve veca i veca ..Kina naravno igra na tu kartu i postavlja uslove..Velike firme tipa VW ,BMW, KUKA,SIMENS itd ce profitirati u svemu ovome ali mnoge srednje i male ce zauvek nestati..Uvodjenje kvota za Kineske proizvode je jako tesko jer postoji obostrana interes a vremenom ce svakako kinesko trziste nadjacati EU i Ameriku .. To je nemoguce zaustaviti...

Keyns je ideolog drzavnog intervencionizma i izmislili su ga i doveli te promovisali da prica to sto je pricao i da pise to sto je pisao.Koliko je imao doprinosa za celu tu njihovu ideologiju drzavnog intervencionizma,kazuje cinjenica da je cak i dobio titulu ,,Sir" sto je jedno od najvecih priznanja u njegovoj Britaniji.Posto ta titula dolazi od monarha,a ti sam zakljucuj dalje;iz kog pravca duvaju ti vetrovi.

Ovde se ne radi uopste o slobodnoj trgovini kakvom je ti vidis i zamisljas te kavom nam je ovde vlasti u vecini zemalja i prikazuju,a ja sam video da ti nikako to nije jasno,a nije ti jasno zato sto se kod nas u skolama to ne uci.Zbog toga,posto nemam vremena ni volje da opet objasnjavam,sam spremio za tebe klipove,sasvim jasne i razumljive,jer smatram da neko ko se bavi bilo kojim delom posla iz oblasti ekonomije,mora znati osnove realne ekonomije.

prvi video klip,mozes pogledati ceo mini-interwju,a mozes da pocnes od 7.33.pa do kraja

taj rat je nemoguc... nemjma samsone.
zamisli da nemci moraju da kupuju televizore marke fipils za 3000 evra, kompjutere za jedno 2000 zbog protekcionizma. jer yebiga radna snaga u nemackoj se ceni i placa dosta pa cene proizvoda odu u nebesa. nijedna vlada ne bi opstala vise od dva meseca posle toga.
zapad se navuko na drogu, a droga se zove radan istok.
sve dok se stvari ne preokrenu, pa nemci rade a kinezi uzivaju.

produkcija - prosperiter

Ako do toga rata dođe, pobednik je izvestan.
Kina.
Ni po čemu EU ne može da joj parira !

Proizvodi apsolutno sve, tehnološki vrlo brzo napreduje.
Raspolaže armijom jeftine radne snage !
Koja se ekonomijan tome može odupreti !?

Oni preovladavaju zato što imaju proizvode koji nemaju konkurente na zapadnom tržištu.
Ako izgube to tržište, Kina je p**nula u čabar. Džaba im roba koja je jeftina, kad prosečan kinez ima zanemarivo malu kupovnu moć u odnosu na prosečnog zapadnjaka.
Ako bi se oslonili na svoje tržište, morali bi da podstiču potrošnju - Znači više davanja iz kase, manje ostaje u budžetu - što znači manje ulaganja u razvojne projekte.
Ako nastave da zanemaruju sopstveno tržište, a izgube zapadno - kome će prodati tu silnu robu? Kambodži i Somaliji :mrgreen:?

Ako bi do toga došlo, gubitnik bi bila Kina, a razlog zbog kog do toga do sad nije došlo je što je ovakvo stanje odgovaralo velikim zapadnim kompanijama, koje su i izlobirale takav model.

Oni preovladavaju zato što imaju proizvode koji nemaju konkurente na zapadnom tržištu.
Ako izgube to tržište, Kina je p**nula u čabar. Džaba im roba koja je jeftina, kad prosečan kinez ima zanemarivo malu kupovnu moć u odnosu na prosečnog zapadnjaka.
Ako bi se oslonili na svoje tržište, morali bi da podstiču potrošnju - Znači više davanja iz kase, manje ostaje u budžetu - što znači manje ulaganja u razvojne projekte.
Ako nastave da zanemaruju sopstveno tržište, a izgube zapadno - kome će prodati tu silnu robu? Kambodži i Somaliji :mrgreen:?

Ako bi do toga došlo, gubitnik bi bila Kina, a razlog zbog kog do toga do sad nije došlo je što je ovakvo stanje odgovaralo velikim zapadnim kompanijama, koje su i izlobirale takav model.

http://thediplomat.com/pacific-money/2013/05/30/half-a-billion-chinas-middle-class-consumers/
How does this play out in terms of actual purchases? Consider, for example, that China is already the second largest digital camera market in the world after the United States, selling more units than in Japan, South Korea and Singapore combined. Or take flat-screen TVs. In 2012, 68 percent of upper middle-class households had one and sales of flat-screen TVs totaled 50 million units – more than the 42 million units sold that year in the U.S. and Canada. China is also already the largest retail market for laptop computers, with 27 million units sold in 2012 against 22 million in the U.S. in 2012. And soaring consumer product penetration is not limited to electronics. For example, laundry softener sales have grown by 20 percent annually for the past five years, exceeding the sales of both Germany and France.

Расте кинеско тржиште до те мере, да други гладају како да продају њима, а не шта ће купити од Кине.

http://thediplomat.com/pacific-money/2013/05/30/half-a-billion-chinas-middle-class-consumers/

Расте кинеско тржиште до те мере, да други гладају како да продају њима, а не шта ће купити од Кине.

Bilo bi zanimljivo videti i koliki udeo kineskih prihoda čini izvoz na zapad i obrnuto, i u kolikoj meri to utiče na ekonomije obe strane.
Zamisli npr da ti već imaš gomilu novca. Ja ga nemam puno, ali imam gomilu stvari koje mogu jeftino da proizvedem, a koje su tebi potrebne, i započnemo biznis.
Većinu stvari koje napravim prodam tebi, naravno, zaradim na njima, malo troškarim, malo ulažem u biznis i tako guramo neko vreme.
Onda jednog dana ti skontaš da se previše tvog novca sliva u moj džep i odlučiš da prekineš tu saradnju, a i dalje si moj ubedljivo najbolji klijent.
Ko bi od nas dvojice izgubio više?

Неко ће водити рат против Кине??:hahaha:
ахахаха.....Ја бих волео да видим тај рат! Охх...био би то празник за моје очи.

Отипшла делегација из Црне Горе у посету Кини.
Ови их примили и питају зашто су дошли у тако малом броју.
- Па нисмо могли све да поведемо!
- Па колико вас има?
- Богами преко 600 000!, одговарају поносито Црногорци.
- Ух, па могли сте онда сви доћи! одговорише разочарани Кинези!! :rotf:

Poslednja izmena:
Bilo bi zanimljivo videti i koliki udeo kineskih prihoda čini izvoz na zapad i obrnuto, i u kolikoj meri to utiče na ekonomije obe strane.
Zamisli npr da ti već imaš gomilu novca. Ja ga nemam puno, ali imam gomilu stvari koje mogu jeftino da proizvedem, a koje su tebi potrebne, i započnemo biznis.
Većinu stvari koje napravim prodam tebi, naravno, zaradim na njima, malo troškarim, malo ulažem u biznis i tako guramo neko vreme.
Onda jednog dana ti skontaš da se previše tvog novca sliva u moj džep i odlučiš da prekineš tu saradnju, a i dalje si moj ubedljivo najbolji klijent.
https://www.uschina.org/statistics/tradetable.html

Нису више деведесете, нити Амери не могу да спрече развој Кине.

Gubi onaj ko zbog prekida trgovinske saradnje smanji svoju postojecu proizvodnju.U slucaju USA i Kine,to je USA.

Gubi onaj ko zbog prekida trgovinske saradnje smanji svoju postojecu proizvodnju.U slucaju USA i Kine,to je USA.

Kako bi oni smanjili proizvodnju, kad se iz Kine uglavnom uvoze gotovi proizvodi?
Izgubio bi onaj ko u razmeni beleži suficit - a to je Kina.
USA i EU bi u slučaju prekida trgovine morale da se fokusiraju na sopstvenu proizvodnju - što bi im se sigurno veoma isplatilo u dogledno vreme, a upravo Kina bi morala da smanji proizvodnju jer bi izgubila dva najznačajnija tržišta.

https://www.uschina.org/statistics/tradetable.html

Нису више деведесете, нити Амери не могу да спрече развој Кине.

Možda ne mogu da ga spreče, ali mogu da ga značajno uspore i otežaju, a usput i da zaustave svoje propadanje.

Poslednja izmena:

Back