MOGUĆE SANKCIJE ZA PACIJENTE: Kazna za nedolazak kod specijaliste?!

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je napisao tvoj kolega koga zaista smatram dobronamernim:

"Radi se o novom programu IZIS -zakazivanje vrši lekar opšte prakse kod specijaliste ,elektronskim putem . Dakle ,dobiješ termin .
Sve to još ne funkcioniše dobro (nemamo kol centar i "mrežu" , ljude koji bi to trebali raditi , termini se začas popune itd ) no ono što ti treba da znaš :
- Pacijent je obavezan da otkaže termin (telefonski ili elektronski ) ako ne može da dođe .Ako to ne uradi ,onda lekar ne može da primi nikog drugog ,jer se svaka poseta zavodi direktno (elektronski ) u Ministrarstvu . Ako pokušaš da evidentiraš -dobiješ odgovor da "nisi imao pravo da primiš drugoga" tako da lekari to sad i ne rade ,termin propadne a usluga takođe ,još može da lekar bude kažnjen ."

Isti je pre toga napisao ovo. (Nisam uspeo da nađem pa mi je zato ponovio):

"U nizu budalaština koje sprovodi Ministarstvo zdravlja je i uvođenje programa IZIS kao obaveznog (radi se o 3 miliona eura plaćenom projektu koji bi trebao da reši "zakazivanje "pacijenata kod lekara ili specijalista )
U praksi to izgleda ovako : ne postoje kol centri ni zaposleni koji bi se time bavili .Lekar pokuša da zakaže kod specijaliste termin ,a kompjuter mu da odgovor da su "svi termini popunjeni u sledećih 6 meseci " Šta mu onda preostaje ? Da uput ,i pacijent neka sam traži način da bude zakazan .
Druga stvar -uspe se elektronski zakazati . Pacijent se jednostavno ne pojavi u tom terminu ,niti bilo kome javi da neće doći ? Lekar nema pravo da primi nekog drugog -jer je termin "rezervisan" .
Sede i on i drugi pacijenti dok termin "ne istekne" .
Ako primi nekog drugog ,čim ga uvede u komp -IZIS mu izbaci da "krši zakon " ,radi pregled na koji "nema pravo" .
Dakle ,kao i obično ,neko je uzeo pare ,bez da se ikoga tiče da li postoji infrastruktura i da li to može da funkcioniše .
To je isto kao da stavite red vožnje negde ,a da niste uopšte obezbedili vozila i vozače . "

Ovo za nemogucnost zakazivanja je tacno i veliki je problem, ali ovu pricu o tome da ne mozes da predjes na drugog pacijenta dok termin prethodnog "ne istekne", to nisam video nigde. Ne kazem da nije istina, ali ne znam u kojim ustanovama je takva situacija, posebno ako svi koriste isti softver.

Back