Modrozelene alge bi mogle biti ključ da Mars bude kao Zemlja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.152
1613670211441.png

Blue-green algae could be the key to making Mars like Earth
https://www.msn.com/en-us/video/wat...the-key-to-making-mars-like-earth/vp-BB1dKHUK

Na internetu osvanu jako zanimljiv kratak video koji objašnjava kako je moguće stvoriti atmosferi sličnu Zemljinoj i na Marsu.
Klikni gornji link ako razumeš engleski ili ako misliš da ćeš da ukapiraš bez obzira

Модрозелене алге или модрозелене бактерије (не плаво зелене ;))
Držao sam se striktnog prevoda sa engleskog. Ako je kod nas ustaljen izraz modrozelena, onda da promenim i u naslovu?
Nisam video nigde referencu za srpski jezik. Zvaničan naziv je Cyanobacteria ili Cyanophyta , oba naziva sa referencon na cijan boju. Na enleskom, iako znaju šta je cijan, kažu bue-green, odnosno plavo-zelena.

Ukratko, plavo-zelene alge (cyanobacteria) mogu da se hrane materijalom koji postoji na Marsu a za uzvrat da prozvode kiseonik. Neki naučnici misle da je tako počelo i na Zemlji pre 2,4 miliona godina.
Pa...ok , neka proizvode , meni ne smeta ...Ionako nam manjka kiseonika ...ali treba te alge dopremiti sa marsa...to je veći problem...mars je tamo , mi smo tu ...za sada nikakve koristi od toga ...

Držao sam se striktnog prevoda sa engleskog. Ako je kod nas ustaljen izraz modrozelena, onda da promenim i u naslovu?
Nisam video nigde referencu za srpski jezik. Zvaničan naziv je Cyanobacteria ili Cyanophyta , oba naziva sa referencon na cijan boju. Na enleskom, iako znaju šta je cijan, kažu bue-green, odnosno plavo-zelena.
Јесте буквално превод како си ти превео, али се код нас користи назив модрозелене бактерије или модрозелене алге (стално их сељакају јер имају одлике обе групе) када укуцаш у претраживачу видећеш да се тако код нас користи
Ево једног линка нпр

Јесте буквално превод како си ти превео, али се код нас користи назив модрозелене бактерије или модрозелене алге (стално их сељакају јер имају одлике обе групе) када укуцаш у претраживачу видећеш да се тако код нас користи
Ево једног линка нпр
Komentar prihvaćen i primenjen. Gledao sam na engleskom a vikipedija mi nije ponudila srpsku verziju iako to normalno nudi. Ranije sam proveravao i nisam nalazio da je srpski (ili neki od "naših" jezika) opcija ako mi nije izlistano meju prvim ponudama za jezike.

Back