Modernizam i postmodernizam - različiti periodi u jednom veku

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Modernizam i postmodernizam su dva glavna pokreta u umetnosti 20. veka. Oba pokreta obuhvataju različite umetničke forme;
modernizam uključuje impresionizam, ekspresionizam i kubizam, dok postmodernizam uvodi Land Art, Bodi Art, Konceptual Art i Pop Art.
Donekle je teško odrediti vremenski okvir umetničkih epoha i povući tačnu granicu između jedne i druge epohe.Ipak, može se reći da je moderna umetnost umetnost koja je nastala krajem 19. do sredine 20. veka.kada je otprilike postmodernizam zamenio modernizam.
Preveden u umetnička dela, modernizam se može ilustrovati kroz dela u rasponu od realizma Gistava Kurbea do akcione slike Džeksona Poloka.
Postmodernizam se pojavio sredinom 20. veka, oko 1950. godine, i dao je umetnike poput Žan-Mišel Baskijata.

Ovaj raspon umetnosti mogao bi da se demonstrira, na primer, slikom impresioniste Kloda Monea i slikom pop art umetnika Endija Vorhola.
Obe su na neki način slične motivom, ali su tehnika i boje različito predstavljene.

Japanski most, Klod Mone, 1899. Izvor: Nacionalna galerija umetnosti, Vašington D.C.
Clipmoder.jpg

Cveće Endija Vorhola, 1964. Izvor: Christie's
Clip_2.jpg

Umetnica Marina Abramović i dalje je jedna od najpoznatijih umetnica performansa svih vremena. Počela je da se bavi performansom kada je počeo da nastaje postmodernizam. Abramović je predstavljala nihilistički način umetnosti koji se može posmatrati kao tipičan za postmodernu umetnost i period druge polovine 20. veka. U svom performansu Rest Energi (1980), Abramovićeva je nastupila sa svojim partnerom, umetnikom performansa Ulajem.

Umetnica je objasnila svoj rad, rekavši: „Ja nisam bila glavna. U Energiji odmora držali smo strelu na težini naših tela, a strela je bila uperena pravo u moje srce. Imali smo dva mala mikrofona blizu srca, tako da smo mogli da čujemo otkucaje srca. Kako je naš nastup napredovao, otkucaji srca su postajali sve intenzivniji, i iako je trajalo samo četiri minuta i deset sekundi, kažem vam, za mene je to bilo zauvek. Bio je to predstava o potpunom i potpunom poverenju.”

Clip_4.jpg

Back