Moderne uvrnutosti

Poruka
12.986
nalazim da je svet postao jako uvrnut, na primer:

mislim da škola teroriše učenike seksualnim vaspitanjem i to po nalogu ministarstva. Nekad je seksualnost bila prirodna, kad se ko zainteresovao za to, saznavao je šta mu treba. Tako se seksualnost dolazila do svih onda kad su bili spremni za to t.j. sazreli. Sad škola uči (ne znam i da li i ne daj bože ocenjuje) decu seksualnosti, to je morbidno, neko mora da uči nešto za šta je nespreman, nedorastao i možda ga uopšte i ne interesuje, ali ne! Mora na silu da zna. I to ne zbog njega, nego da neko slučajno ne bi prozvao školu ili ministarstvo na odgovornost što deca ne znaju (s oproštenjem) da se seksaju društveno prihvatljivo.

nalazim da je svet postao jako uvrnut, na primer:

mislim da škola teroriše učenike seksualnim vaspitanjem i to po nalogu ministarstva. Nekad je seksualnost bila prirodna, kad se ko zainteresovao za to, saznavao je šta mu treba. Tako se seksualnost dolazila do svih onda kad su bili spremni za to t.j. sazreli. Sad škola uči (ne znam i da li i ne daj bože ocenjuje) decu seksualnosti, to je morbidno, neko mora da uči nešto za šta je nespreman, nedorastao i možda ga uopšte i ne interesuje, ali ne! Mora na silu da zna. I to ne zbog njega, nego da neko slučajno ne bi prozvao školu ili ministarstvo na odgovornost što deca ne znaju (s oproštenjem) da se seksaju društveno prihvatljivo.

Mislim da današnja deca mnogo češće dolaze u kontakt sa temom seksualnosti nego što je to bilo uobičajeno u to( pa naše vreme) vreme

Takođe mislim da je važno da se o tome priča i u školi! Mnogi ne uživaju u privilegiji roditelja koji se otvoreno govore sa svojom decom ali u školi stvaraju zdravu osnovu

Mislim da današnja deca mnogo češće dolaze u kontakt sa temom seksualnosti nego što je to bilo uobičajeno u to( pa naše vreme) vreme
mora da se šališ, u svako vreme deca često dolaze u kontakt sa temom seksualnosti, pogotovo deca koja su iole bila izložena prirodi. I to je neka vrsta uvrnutosti - nemanje kontakta sa prirodom. Kod nas još to i nije toliki tabu koliki je preko. Pokušavamo da regulišemo prirodu a ispadamo neprirodni.

Takođe mislim da je važno da se o tome priča i u školi! Mnogi ne uživaju u privilegiji roditelja koji se otvoreno govore sa svojom decom ali u školi stvaraju zdravu osnovu
zanima me šta deca misle o tome

mi odrasli smo odavno zastranili - nismo merodavni, to što mi mislimo nema veze sa bilo čime, zatrovani smo civilizacijskom regulativom, ni ne primećujemo to, a decu već učimo licemerju.

Poslednja izmena:
Tema na nagovor @RužnaKoLopov

O razmišljanjima kako smo sve postali uvrnuti, a da o tome nismo pitali nikog za mišljenje. Neće biti lako treba sebi pogledati u lice pa biti iskren.

Konkretno razmišljanje u porukama.

Ja sam vazda iskrena u mom moderno a često i zaostalom razmišljanju

Moderna sam i neki dan se sa maajkom tako prodiskutujem o modernim shvatanjem

I tako, pojavili se digitalni ručni satovi za decu sa lokatorom (umesto mobilnog) i tako majka može sad da prati gde joj je dete kad ode u školu sa svog mobilnog telefona! Fantastično i korisno!

Kad sam ja bio dete, moji roditelji nisu baš uvek znali gde mi sve skitamo. Nisu se ni mnogo potresali oko toga. A ni mi nismo isto takođe :) pa smo jezdili putem svoje mašte i slobode.

Moderno vreme, ima se tehnologija, a tehnologija je dobra!

Ako se malo pogleda sa druge strane, lokatori nečije pozicije su uglavnom penalni mehanizam, da se ograniči kretanje osobe na neku lokaciju.

Drugim rečima obeležili ste svoje dete kao kriminalca, nemate poverenja u njega, morate da ga pratite tehnološki.

Šta je vaš problem? Mrzi vas da ispratite svoje dete? Ne znate kako drugačije?

šta ćete da radite kad dete otkrije da radite to što radite? Kako može da vam veruje sutra?

Šta ćete da radite ako se ispostavi da jos neko osim vas prati njegovo kretanje? Neko ko možda i nema dobre namere. Svaka tehnologija ima neku rupu, samo je pitanje vremena kad će da se zloupotrebi.

Sve ovo je danas normalno, a koliko je uvrnuto?

I tako, pojavili se digitalni ručni satovi za decu sa lokatorom (umesto mobilnog) i tako majka može sad da prati gde joj je dete kad ode u školu sa svog mobilnog telefona! Fantastično i korisno!

Kad sam ja bio dete, moji roditelji nisu baš uvek znali gde mi sve skitamo. Nisu se ni mnogo potresali oko toga. A ni mi nismo isto takođe :) pa smo jezdili putem svoje mašte i slobode.

Moderno vreme, ima se tehnologija, a tehnologija je dobra!

Ako se malo pogleda sa druge strane, lokatori nečije pozicije su uglavnom penalni mehanizam, da se ograniči kretanje osobe na neku lokaciju.

Drugim rečima obeležili ste svoje dete kao kriminalca, nemate poverenja u njega, morate da ga pratite tehnološki.

Šta je vaš problem? Mrzi vas da ispratite svoje dete? Ne znate kako drugačije?

šta ćete da radite kad dete otkrije da radite to što radite? Kako može da vam veruje sutra?

Šta ćete da radite ako se ispostavi da jos neko osim vas prati njegovo kretanje? Neko ko možda i nema dobre namere. Svaka tehnologija ima neku rupu, samo je pitanje vremena kad će da se zloupotrebi.

Sve ovo je danas normalno, a koliko je uvrnuto?

Razlika između roditelja helikoptera i roditelja kosilice

Rasprostranjen je izraz roditelja helikoptera, koji previše zaštitnički kruže oko svoje dece. Nova i daleko invazivnija metoda roditeljstva je metoda roditelja kosilice. Za razliku od roditelja helikoptera, roditelji kosilice ne lebde samo nad svojim potomcima da bi ih zaštitili od povrede. Oni aktivno intervenišu u ono što se dešava i često otklanjaju sukobe pre nego što dete i primeti da će se nešto dogoditi. Na ovaj način, majka i otac izbegavaju da se njihovo potomstvo suoči sa negativnim iskustvima kao što su neuspeh ili svađe. Na primer, nastavnici sve više otkrivaju da domaće zadatke ne rade deca već njihovi roditelji. Problem je u tome što dete ne može da izgradi samopouzdanje na ovaj način, ne nauči da samostalno rešava konflikte i ne može da se nosi sa novim izazovima kasnije u životu.

----------------------------------------------------

ja se i dan danas chudim kako smo mi uopshte prezhiveli nashe odrastanje :)

@RužnaKoLopov

prilog besmislenosti zakopanih misli

Pustinja, pesak
vrucina, prasina
vetar duva,
kotrlja otkinute busene trave
zive duse nema

I told you so

(sledeci put mi veruj vise)

ja ne vidim uvrnosti shta da radim :)

Mnogo pre interneta, sa IouTube-om, eBai-om, Google-om i društvenim medijima, između ostalih, morali ste da se dižete i izađete iz kuće. Ako tražite gadžete, možete doći do lokalne prodavnice. Gledanje filma je kao da plaćate u bioskopu i zapravo upoznajete ljude lično i sklapate prijateljstva.

Danas postoji mnoštvo platformi i aplikacija koje vam omogućavaju da uradite mnogo toga iz udobnosti svog sofe. Ali da li je ovo zapravo poboljšanje? Pustićemo vas da procenite.

1665836279305.png

sa godinama mislimo da postajemo superiorniji, zato sto je nas svet bio blizi i ljudskiji, ispaljujemo nostalgicne primere naseg sveta, slazemo se sa nama samima

da li smo stvarno pametniji ili samo ne primecujema a kamoli ucimo sta to pomera mlade. jesmo li zainteresovani za to ili se samo vrtimo u istim naucenim sablonima?

Da li sam pametnija nisam sigurna ali imamo životno iskustvo koje mladi tek trebaju steci :)

Bojim se da mlade pokreće tik tok i Instagram i smatram da medjuljudski odnosi totalno nestaju

Mi smo se družili , igrali lopte, skupa krizirali u pubertetu i rešavali smo svoje probleme a djelili slatkiše i sreću

Da li sam pametnija nisam sigurna ali imamo životno iskustvo koje mladi tek trebaju steci :)
mi takodje imamo iskustvo koje ne zelimo da steknemo ;]

Bojim se da mlade pokreće tik tok i Instagram i smatram da medjuljudski odnosi totalno nestaju
tik tok ako je do diskursa je samo moderniji format, audio vizuelni za razliku od na primer ovog koji je tekstualan, i ovde ima mladih koliko vidim, cak jako mladih

na tiktoku ima razlicitih godista takodje

Mi smo se družili , igrali lopte, skupa krizirali u pubertetu i rešavali smo svoje probleme a djelili slatkiše i sreću
koliko vidim i oni se druze samo sto imaju vise tehnologije na raspolaganju, razlicito je samo ono sto zelimo da vidimo

Back