Moderne pamucne pelene

MamaKukunka

Početnik
Poruka
15
Hej forumasi, mame i tate!

Ja sam mama i to Kukunka. Imam dva mala Juju. Divna, mala Jujujcica z:)
Otvaram ovu temu jer me jako zanima stav modernih roditelja o modernim Pamucnim pelenama.
Bila sam prinudjena da ne koristim pelene za jednokratnu upotrebu kada se druga beba rodila zbog strahovite alergije na iste.
Pronasla sam ih u ocaju i zaljubila se u njih na prvi pogled.
Osim sto ih i dalje sa zadovojstvom koristimo, postali smo i proizvodjaci pamucnih pelena.
Negde usput sam shvatila da mame i tate iz mog okruzenja slabo barataju sa informacijama o novim pamucnim plenama.
Puni su predrasuda o mukotrpnom poslu koji ih ceka prilikom odrzavanja pelena, troska kojeg uopste nisu svesni koliki je zapravo kada 2-3 godine koristis pelene za jednokratnu upotrebu...ma, cudo jedno.
Interesuje me sta kazu i ostale mame i tate.
Volela bi da se u ovu temu ukljuce svi oni koji su koistli ove pelene, svi koji imaju viziju da bi mogli da ih koriste i svi oni koji imaj bilo kakvo pitanje vezano za njih.
Tu sam da razbijemo predrasude o pamucnim pelenama!

Očuvala sam dvoje dece sa pamučnim pelenama. Pre 24 godine, kad mi se rodio sin, nije ni bilo Pampersa, bar ja nisam znala. Pre 17 godina, za ćerku sam kupovala Pampers tek kad bi pošli negde na duži put, čisto iz praktičnih razloga. Ništa mi nije falilo što je mašina radila svaki dan. Moja deca nikada nisu imala problema s ojedom ili alergijom. A bila je kriza tih devedesetih.;)
Priznajem da je danas lakše kupiti i baciti pelenu, ali znam neke koji deci drže istu dok ne padne od težine mokraće, sve dok je ne unerede, a sve zbog nedostatka para da kupe više komada. Da ne izigravam oštrokonđu, ko ima para neka kupuje, ko nema, pa nije sramota da pere platnene. Ali očekivati to od mladih žena u 21. veku, isto je kao kad bi žene ponovo, kao moja pokojna baba, koristile krpe za vreme menstuacije. Što ne ide, ne ide. A verujem da postoji.:(

Verovatno da me muka nije naterala, ne bi ni ja trazila alternativu.
Kada sam je otkrila, pitam se gde mi je pamet bila.
Sve mame 21. vek koje znam a i ja sama, kada kupujemo bilo koji odevni predmet za dete, pored cene, odmah sledeca (ili prva stvar) koju gledamo je sirovinski sastav.
Jaaako nam je bitno da je to pamuk, ako moze jos organski gajen...a pola deteta nam je zapakovano u sintetiku i hemiju!
Stvar je samo u nacinu razmisljanja ili ne razmisljanja.
I pre nego sto ostanemo u drugom stanju, mi smo vec opredeljene za pelene za jednokratnu upotrebu jer nam je reklamni prostor zasicen reklamama o suvim i barsunastim guzama (akcenat je na suvim jer nas to asocira na zdravo a cinjenicu su potpuno drugacije).
Reklama je mocno oruzje!

Moja deca nemaju alergiju na jednokratne pelene, pa ja opet koristim pamučne. Ćerka je već velika, za mesec dana će tri godine i ona ne koristi pelene više, ali smo od prvog dana koristili pamučne. Sin je maleni, nema još ni mesec dana i kombinujem pamučne i Pampers. Noću ipak stavljam Pampers, da se ne razboli, ali preko dana - pamuk.
Jedino što ne koristim ove nove pamučne, ove kao gaćice, već obične četvrtaste pelene, pa se lepo prepeglaju, saviju i ništa im ne fali. Dva komaTa, pa preko tzv. Švedska pelena i milina.
Jednostavno, više volim tako, iako je to neuporedivo više posla za tatu i mene, ali ne mari. Pamuk je pamuk, prirodni materijal i uvek ću pre u to da povijem bebu nego u papir natopljen kojekakvim hemikalijama. Ustvari, nešto slično koristim i ja, sedam dana mesečno, i znam koliko mi je "prijatno" i koliko jedva čekam da ti dani prodju, da ne nosim uloške, pa neću ni bebi to da stavljam na kožu. S tom razlikom što ih ja nosim sedam dana, pa dvaes dana pamučne gaćice do kože, a beba treba da je 24 sata u tome i tako svaki dan, bar dve i kusur godine. Neka, hvala, što ne prija meni, ne prija ni mom detetu. Više posla za nas, ali pamuk ide do bebine kože - i meni lepo, uz sav taj posao :ok:

Upravo je to ono o cemu pricam.
Stariji decak ima malo vise od dve godine a beba ima sedam mesec.
Veliki je izasao iz pelena pre mesec - dva i ja to smatram svojim neuspehom.
Na zalost nemam mamu ali dok sam je imala najvise sam volela da je ispitujem "kako sam ja to radila kad sam bila mala".
Iznova i iznova sam sa njom prebirala po svim njenim secanjima i ostalo mi je urezanom da su mi pelene potpuno skinuli pre prvog rodjendana.
Moj stariji decak je jedna brbljivica koja prica vec godinu dana kao navijen. Sve zna i sve se razumemo a jeeedva izadjosmo iz pelena.
On je suv i bas ga briga da prihvati nonu.
Muke moje a muke i ostalih roditelja.
Katastrofa! Deca su nam u pelenama do trece godine.
Bebi nosi samo pamucne takoreci od pocetka. Kombinujem te nove oblikovane i klasicno povijanje sa sveckim gacama za noc.
U jednokratne ne bih vise ni neprijatelja zapakovala :-)

...svoju decu sam povijala kao Ata, nosile su pelene negde do godinu ipo, rano sam pocela da ih stavljam na nosu, cim su pocele da sede...i vrlo brzo su ukapirale da im je
tako lepse....unucica je nosila platnene pelene do punih 6 meseci zbog sirokog povijanja, i zdravije je naravno, posle su presli na pampars, a kad vidim koliko ih u toku dana
bace i kad sracunam koja je to kolicina novca mesecno bude mi zao..mogli bi ih bolje iskoristiti..ali opet sto rece Rada 21.vek je, a i necu da se mesam nije moje da se
trpam u njihove dogovore...

Trosak ne mozes stavljati ispred zdravlja ali nije zanemarljiv.
2 paketa mesecno x 2.5 godine = dolazimo do cifre preko 100.000 rsd! Hej, pa to je malo blago!?
Nekako se taj meseci trosak gubi u moru troskova koje bebac donese ali kod roditelja gde se dva deteta sastave u pelenama vec pricamo o znacajnijoj sumi...
Mislim da mame i bake treba da budu glasnogovornici.
Mislim da bi nama, mladim mamama, bilo ponekad lakse da babe i dede ne budu samo servis za cuvanje dece kada nak je potreban predah, nego i ozbiljno shvacena savetodavna sluzba :-)

koristila sam pamučne preko dana
a pampers noću ili kad idemo negde

msm ako oćeš redovno da menjaš pelene, onda se više isplate pamune, jer ih kupiš jednom i ne bacaš
a kod starijih beba ne moraju ni da se peglaju, izuzev radi lakšeg pakovanja
ali nije neophodno
kod starijeg sam peglala do 6, kod mlađeg do 3 meseca, odnosno oba puta dokle meni nije dojadilo da peglam
nijedno nije imalo ojed niti alergiju od neopeglanih pelena

a čini mi se da su ove "moderne" pamučne pelene bolje jer mislim da se lakše navlače, nekako mi se čini da su bolje, iako verovatno i među njima ima razlike

Poslednja izmena:
I meni je majka stavljala pamucne pelene,pre 26 godina.Ja sam Dunji siroki povoj i pamucne stavljala do puna 3 meseca.Koristim pampers menjam na tri sata i do sada nije bilo ojeda niti iiritacije i sl.Luftiramo guzu cesto,imamo parno grejanje pa je dosta toplo u kuci.
Probala sam jedan dan samo pamucne,ali ipak ne.Kada se upiski,a to je vise puta u toku dana trebalo bi mi deset donjih delova i toliko hulahopkica.Mozda jeste usteda a mozda i nije.Kada se sabere struja,voda,prasak...

I meni je majka stavljala pamucne pelene,pre 26 godina.Ja sam Dunji siroki povoj i pamucne stavljala do puna 3 meseca.Koristim pampers menjam na tri sata i do sada nije bilo ojeda niti iiritacije i sl.Luftiramo guzu cesto,imamo parno grejanje pa je dosta toplo u kuci.
Probala sam jedan dan samo pamucne,ali ipak ne.Kada se upiski,a to je vise puta u toku dana trebalo bi mi deset donjih delova i toliko hulahopkica.Mozda jeste usteda a mozda i nije.Kada se sabere struja,voda,prasak...

..ovako sam ja radila sa velikom decom, sa cerkom do skoro tri meseca a sa sinom prvih 6 nedelja..
..tad je i pampers bio loshiji, plastichniji, pa mi je bilo zao da ih tako malene stavljam u njega..
..prestala iz istih razloga koje si navela, plus shto je doshla jesen i sushenje svega je postalo nezgodno..

Ni moj stariji decak nije imao problem sa ojedom pa nisam ni razmsljala o nekim drugim varijantama.
Beba mi je iz porodilista izasla sa crvenim flekama koje su nestajale samo posle par sati bez pelena...Probala sam cak i da pamucnu pelenu stavim unutar pelene za jednokratnu upotrebu i nije pomagalo.
Prelaskom potpuno na pamucne pelene, ojed se nije vise vratio.
Sama pamucna pelena nije dovoljna jer pamuk nije vodonepropustan.
Postoje zastitne gacice koje se nose preko pamucnih pelena da se ne bi desilo upravo to da sve bude mokro na bebi.
Vunene gacice, one stare koje smo mi nosili su plasticne i prlicno su neprakticne jer su tvrde, ne propustaju vazduh pa se bebe upare, brzo se cepaju...
Zastitne gacice nove generacije se prave od vune ili pamuka koji na sebi ima vodoneporpusni premaz.
Meke, lake za oblacenje, lake za odrzavanje...
Ja mom bebcu koristim kombinovano, za dan vunene a za noc od PUL-a (pamuk sa PU premazom) i nema propustanja.

Hej forumasi, mame i tate!

Ja sam mama i to Kukunka. Imam dva mala Juju. Divna, mala Jujujcica z:)
Otvaram ovu temu jer me jako zanima stav modernih roditelja o modernim Pamucnim pelenama.
Bila sam prinudjena da ne koristim pelene za jednokratnu upotrebu kada se druga beba rodila zbog strahovite alergije na iste.
Pronasla sam ih u ocaju i zaljubila se u njih na prvi pogled.
Osim sto ih i dalje sa zadovojstvom koristimo, postali smo i proizvodjaci pamucnih pelena.
Negde usput sam shvatila da mame i tate iz mog okruzenja slabo barataju sa informacijama o novim pamucnim plenama.
Puni su predrasuda o mukotrpnom poslu koji ih ceka prilikom odrzavanja pelena, troska kojeg uopste nisu svesni koliki je zapravo kada 2-3 godine koristis pelene za jednokratnu upotrebu...ma, cudo jedno.
Interesuje me sta kazu i ostale mame i tate.
Volela bi da se u ovu temu ukljuce svi oni koji su koistli ove pelene, svi koji imaju viziju da bi mogli da ih koriste i svi oni koji imaj bilo kakvo pitanje vezano za njih.
Tu sam da razbijemo predrasude o pamucnim pelenama!

Ovo bas i nece biti dobar odgovor na tvoju temu, ali 'ajde ovako.
Pelene za jednokratnu upotrebu ne bih menjao ni u ludilu o trosku i da ne pricamo, a kada sam shvatio da mi je dete alergicno na dajpers promenio sam marku.
Uopsteno govoreci tema ti je kao atavizam.

Моја су деца рођена крајем 1996. и почетком 1998.
Кризне деведесете, нема се пара, а двоје деце у размаку од безмало годину дана!
Имала сам 80 комада памучних пелена, машина је радила свакодневно, сушиле се лети на тераси, зими на радијаторима...
Памперс нам је био скуп, тако да сам га користила само на путовањима (али не и током боравка на мору), а и старија ћерка је имала проблема са куковима тако да је морала да носи екстра широки повез (по три пелене савијене на трећину, не на четвртину)...и преживесмо те три године без проблема!
Не сећам се да ми је нешто посебно тешко падала брига око памучних пелена. Деца су врло лако и брзо научила на ношу: старија са непуне две, а млађа са само годину и по, чак и ноћу...што деци са памперсом ипак спорије иде.

Trosak ne mozes stavljati ispred zdravlja ali nije zanemarljiv.
2 paketa mesecno x 2.5 godine = dolazimo do cifre preko 100.000 rsd! Hej, pa to je malo blago!?
Nekako se taj meseci trosak gubi u moru troskova koje bebac donese ali kod roditelja gde se dva deteta sastave u pelenama vec pricamo o znacajnijoj sumi...
Mislim da mame i bake treba da budu glasnogovornici.
Mislim da bi nama, mladim mamama, bilo ponekad lakse da babe i dede ne budu samo servis za cuvanje dece kada nak je potreban predah, nego i ozbiljno shvacena savetodavna sluzba :-)

Ja odgajih tri deteta na pampersu,i mene je moja majka isto povijala jednokratnim pelenama,pre 4 decenije u inostranstvu.Ja samo imam jedno pitanje,zasto vam deca uopste sa dve ipo godine nose pelene,pobogu?

Моја су деца рођена крајем 1996. и почетком 1998.
Кризне деведесете, нема се пара, а двоје деце у размаку од безмало годину дана!
Имала сам 80 комада памучних пелена, машина је радила свакодневно, сушиле се лети на тераси, зими на радијаторима...
Памперс нам је био скуп, тако да сам га користила само на путовањима (али не и током боравка на мору), а и старија ћерка је имала проблема са куковима тако да је морала да носи екстра широки повез (по три пелене савијене на трећину, не на четвртину)...и преживесмо те три године без проблема!
Не сећам се да ми је нешто посебно тешко падала брига око памучних пелена. Деца су врло лако и брзо научила на ношу: старија са непуне две, а млађа са само годину и по, чак и ноћу...што деци са памперсом ипак спорије иде.

Ovo moram demantovati licnim iskustvom.Dete nauci na nosu onda kada ih roditelj nauci,verj nema to veze sa pelenama,vec sa lenjoscu majki.Moja deca su sa godinu ipo bila bez ikakvih pelena i danju i nocu,ali sam ja na svaki njihov mig trcala sa nosom,isto kad idemo u goste(to me je naucila zena sa iskustvom tada)nisam im stavljala pelene,ali sam budno motrila da se ne popiske kod nekog,van nose.
U Srbiji su pelene za jednokratnu upotrebu dosta skuplje nego iste u inostranstvu.ali prividna vam je usteda u novcu kada se koriste pamucne pelene.Habanje ves masine,prasak,omeksivac,struja za peglanje i povrh svega vase vreme koje provedete peglajuci ih.

Ja odgajih tri deteta na pampersu,i mene je moja majka isto povijala jednokratnim pelenama,pre 4 decenije u inostranstvu.Ja samo imam jedno pitanje,zasto vam deca uopste sa dve ipo godine nose pelene,pobogu?

To je prosek, ili bolje od proseka.
Moje jedno dete ima malo vise od dve godine i ne nosi vise pelene, iako smatram da sam omanula po tom pitanju i da je trebalo daleko ranije da raskrstimo sa pelenama a drugi decak ima sedam meseci i nosi pamucne.
Puno mama znam a puno sam upoznala od kako smo zapoceli proizvodnju pelena i ti si medju retkima koji mogu da se pohvale da su im deca iz jednokratnih pelena izasla na vreme. Stariji decak ide u jaslice i u njegovoj grupi od tridesetoro dece petoro ne nosi pelene a on je najmladji u grupi.
Porazavajuca cinjenica...

[/COLOR]
Ovo moram demantovati licnim iskustvom.Dete nauci na nosu onda kada ih roditelj nauci,verj nema to veze sa pelenama,vec sa lenjoscu majki.Moja deca su sa godinu ipo bila bez ikakvih pelena i danju i nocu,ali sam ja na svaki njihov mig trcala sa nosom,isto kad idemo u goste(to me je naucila zena sa iskustvom tada)nisam im stavljala pelene,ali sam budno motrila da se ne popiske kod nekog,van nose.
U Srbiji su pelene za jednokratnu upotrebu dosta skuplje nego iste u inostranstvu.ali prividna vam je usteda u novcu kada se koriste pamucne pelene.Habanje ves masine,prasak,omeksivac,struja za peglanje i povrh svega vase vreme koje provedete peglajuci ih.

Ves masinu ukljucujem svaki dan po dva puta a nekad i tri.
Pelene ne prednjace u kolicini vesa.
Osim sto moram da ih po nekoliko puta komplet presvucem jer se izmazu sa koje cime, ispolivaju, beba i dalje bljucka, sto po sebi sto po nama, gomila peskira + posteljine i koje cega vec...
Pelene obicno operem svaki drugi dan, po jednu masinu.
U masinu koja pere pelene se stavi jedna supena kasika praska za ves, kad bas imam vremena dodam jednu kasiku sirceta da budu mekse i par kapi ulja od lavande da lepo mirisu (kad bas imam vremena, a obicno nemamz:lol:).
Omeksivac se ne stavlja jer im se time smanjuje moc upijanja a i bebama nije pogodan za kozu...
Peglanje nije potrebno i nije moguce jer pelene izgledaju kao one za jednokratnu upotrebu i nije ih moguce peglati.
Ceo proces odrzavanja je odobren od strane drzavne laboratorije za kontrolu kvaliteta, tako da iza ove moje tvrdnje stoji sertifikat i moje iskustvo.

E,pa sad nemam pojma kakve su te nove pelene,ja govorim o onim klasicnim pravougaonim.I one su morale sa omeksivacem prati jer su krute(dok sam povijala siroki povoj,znam)Mozda su te nove stvarno tako strava,ne znam,deca su mi velika.
Ali kod onih za jednokratnu upotrebu beba je celi dan u istoj benkici(moja deca nisu balavila,a i za to se stavi portikla).
I ne odgovoriste mi,zasto vam deca do 3 godine nose pelene?

Ja jesam iskuckala poruku sa odgovorom ali kao i svaki pocetnik...negde mi se zaturila, kanda nisam nesto dobro kliknula :zcool:
Imam dva deteta, veliki ima malo vise od dve godine i on nije u pelenama, od skoro a beba ima sedam meseci i u pamucnim je.
Negde sam vec napisala (ili nisamz:D) da smatram svojim promasajem sto mi je dete sa pune dve izaslo iz pelene.
Od sedam meseci sam ga stavljala na nonu, to je bilo svakako dok mu nisam u par puta napavila problem sa stolicom jer se on stiskao da ne obavi u nonu i na kraju smo stigli do toga da ima zatvor i da se muci i place kad treba da kaki.
Kada smo stavili malog u pamuce pelene, ona smo poceli i velikog i brzo mu je dojadilo da bude mokar i sam je trazio nonu.
Primer koji sam navela se odnosi na sve mame u mom okruzenju i na sve mame koje sam upoznala od kako smo krenuli sa proizvodnjom pelena.
Prosek je 2.5 godine a vecina tek oko trece izlazi iz pelena.
U jaslicama u grupi u koju ide stariji decak od tridesetoro dece petoro ne nosi pelene. On je najmadji...O tome je pricam.

Poslednja izmena:
meni rekose da brzo propadaju...cicak traka im ode jako brzo
a kazu i dete je stalno mokro...malo pisne,odmah mora da se presvlaci

sto se mene tice,ja sam od onih koji kad vec postoje jednokratne,nemam nameru da vreme gubim na pranje i peglanje pamucnih...niti imam nameru da joj menjam pelenu svaki cas(nisam ni od onih koji ostave pelenu dok ne postane teza od deteta)...doduse,sada kada je starija nije svaki cas ali mladje bebice piske svaki sekund

stavljala sam joj pamucne jednom kada se ojela,kada su joj izbijale gornje cetvorke...ukakila se u snu i zacrvenela se najstrasnije i otvorile su joj se ranice po guzi :sad2:

*** mozda ce neko misliti da sam lencuga...u odnosu na zene ranije i jesam...al kladim se da bi te iste zene da su mogle,koristile jednokratne

[/COLOR]

Наравно, деца су деца. Али, осим тог што се мајке често уљуљкају тиме да је дете суво па не морају да се штрецају ако пишки у пелене, постоји разлог и код самог детета: дете не осећа никакве последице ако пишки у гаће, то јест пелене, јер је увек суво и нема мотив да тражи ношу.

Pelene mogu da budu sa cicak trakom a mogu da budu sa drikerima.
Do sada sam koristila samo pelene sa drikerima a u poslednje vreme sam isprobala i ove sa cickom. Kratko ih koristim da bi znala koliko traje cicak ali se lakse stavljaju od ovih sa drikerima.
Poenta je da nema idealnog proizvoda koji odgovara svima podjednako.
E sad, izmedju onoga da je stalno mokro i da je stalno suvo, nisam sigurna sta bih izabrala :zblesav:
Pamucne pelene menjam na tri sata, otprilike.
Ukakanu pelenu skinem odmah.
Preko njih obucem zastitne gacice da ne pokvasim odecu.
Mislim da to sto je beba u mokroj peleni, kratko naravno, nije lose, naprotiv, time postaje svesna onoga sto se desava u gacama i to je preduslov da se pelena resimo na vreme.
Odzavanje pamucnih pelena ne oduzima puno vremena kao sto vecina roditelja misli. Uprljanu pamucnu pelenu malo properem nakon skidanja i ubacim u korpu za ves. Na kraju dana ubacim ih u masinu, posirim po radijatorima ili ubacim u susilicu i gotov posao. U odnosu na sve poslove koje imam oko dece, ovaj je zanemarljiv.

Ovo bas i nece biti dobar odgovor na tvoju temu, ali 'ajde ovako.
Pelene za jednokratnu upotrebu ne bih menjao ni u ludilu o trosku i da ne pricamo, a kada sam shvatio da mi je dete alergicno na dajpers promenio sam marku.
Uopsteno govoreci tema ti je kao atavizam.

Tema nije otvorena da se sjate istomisljenici pa da popadamo od dosade z:)
Kada smo shvatili da nam je dete alergicno na pelene koje smo u tom trenutku koristili i mi smo prvo, linijom manjeg otpora, promenili proizvodjaca, pa kada smo ih sve izmenjali onda smo presli na pamucne.
Sada mi je zao sto nisam i starijem detetu koristila pamucne. Dete mi je dve godine sedelo u pitaj Boga cemu i bacila sam niz vetar solidnu kolicnu para.
Ne slazem se sa atavizmom jer pricamo o novoj generaciji pamucnih pelena, mada u nasledju ne vidim nista lose z:poz:

E,pa sad nemam pojma kakve su te nove pelene,ja govorim o onim klasicnim pravougaonim.I one su morale sa omeksivacem prati jer su krute(dok sam povijala siroki povoj,znam)Mozda su te nove stvarno tako strava,ne znam,deca su mi velika.
Ali kod onih za jednokratnu upotrebu beba je celi dan u istoj benkici(moja deca nisu balavila,a i za to se stavi portikla).
I ne odgovoriste mi,zasto vam deca do 3 godine nose pelene?

Moras da imas puno dece da bi shvatila kolika je razlika izmedju njih, odnosno koliko neka brzo rastu, a neka sporije. Posle razlicitosti dece dolazi na red razlicitost okruzenja u kome se deca nalaze u pojedinom dobu. I kao treci cinilac bih naveo roditelje koji su mozda i najodgovorniji zasto deca nose pelene do trece godine.

Moras da imas puno dece da bi shvatila kolika je razlika izmedju njih, odnosno koliko neka brzo rastu, a neka sporije. Posle razlicitosti dece dolazi na red razlicitost okruzenja u kome se deca nalaze u pojedinom dobu. I kao treci cinilac bih naveo roditelje koji su mozda i najodgovorniji zasto deca nose pelene do trece godine.

Pa ja ih imam tri,i sve tri sam uspela odvici od pelena sa godinu ipo dana.Koliko je to za nekog puno dece,pa da se uzme prosek?

Back